januar 2014

Wok med oystersaus

Etter en ganske heftig arbeidsuke har det blitt lite blogging, mat har jeg laget men ikke noe revolusjonerende nytt. I dag hadde jeg ferdig grillet kylling som jeg laget i går. Så det ble wok med oystersaus, enkelt, greit og godt. I wok kan man bruke hvilke som helst grønnsaker, så er det noen du ikke har eller ikke liker bruker du de grønnsaken du har.

 

Blomkål

Aubergine

Hvitløk

Søt paprika

Squash

Oystersaus + litt vann

Salt

Peppe 

 Kylling  

Jeg renset grønnsakene, delte de opp i passe biter og begynte med blomkålen og nedover listen. Så hadde jeg på sausen og vann. Renset kyllingen og delte den i biter før den gikk i woken. Litt salt og pepper etter ønske.  



 

 

http://www.molly-jo.dk/collection/dress-5301008.html

Lett produkter

God morgen, de er snart helg og mange unner seg noe godt som en lettbrus osv. Kanskje du bør lese denne artikkelen om ikke annet så du ikke gir dine

Jeg lover å ikke bli en blogg som er negativ og fortelle hvor farlig alt er, men dette kan jeg ikke la være å videre dele.
 



Sukiyaki

 

Dette har jeg verken hørt eller sett før tror jeg.

Sukiyaki

600 g oksefilet

1 purreløk

2-3 løk

200 g sopp

2 gulerøtter

3 stenger selleri

1 rød paprika

1 grønn paprika

150 g asparges

100 g bambusskudd

Saus:

1 ½ dl Saki (Kjøpes på polet) eller Cherry

3 dl utblandet buljong (3 dl vann en terning)

½ dl soya saus (inneholde hvete/gluten.  Man kan kjøpe glutenfri på vanlige butikker, da er det grønn kork på)

½ -1 ss sukker

4 egg (som man skal dyppe kjøttet i når man spiser)

Skjær kjøttet i like tynne strimler som bacon. Rens og del grønnsakene i omtrent like store biter, men legg de hver for seg. Steik alle deler hver for seg og legg de enten i en stor steikepanne eller en vid ildfast form. Legg kjøttet og grønnsakene gruppevis i pannen/ildfast form når de er steikt. Bland sausen og hell den forsiktig over.  Er ikke grønnsakene og kjøttet nesten dekket med saus, så må man ha på litt mer (dette vil være avhengig av fasongen på formen man har det i).

La det stå på platen å få trekket i 5-10 minutter til alt er mørt.

Server med risnudler eller ris. Ha en skål til vær med pisket egg, som man skal dype kjøttet i, det høres rart ut men det var godt

 



 

 Skal det være, så skal det være, da må man bruke pinner ;-)

 


En liten skvett sake til 
 



#middag #glutenfri #melkefri #oksekjøtt #oppskrift

Matbloggtoppen

Andebryst

 

 

 

I dag har vi spist noe som ikke er hverdagskost på noen måte for meg i alle fall. Jeg har nok fått en ny favoritt mat, for dette var nydelig.

 

Andebrystene ble tørket og deretter rutet vi skinne opp og gnidde inn med salt og pepper. De fikk ligge å hvile seg litt før det ble steikt på en god og varm panne til det var gylden på begge  sidene. Det fikk hvile seg i rundt 25 minutter før det pannen ble satt på igjen og den ble steikt i ca. 6 minutter til. Det fikk nå hvile seg til vi skal det opp, og da var det ganske rødt inni. Men da hadde vi grillen på steikeovnen og la den med skinnsiden opp og det fikk stå noen få minutter og da var kjøttet perfekt.

 

Sauen ble laget av kraften av andebryst og selleri.

 

Fløte

Maizena

 

Andebuljong

 

Salt og pepper

 

Vi tok selleikraften på steikepannen og rørte melet ut i fløtet og helte det sammen og lot det få et oppkok. Så smakte vi til med buljong, salt og pepper.



 

Matbloggtoppen

Variasjon over tapasboller

 

Tre varianter man kan lage med de krydrede kjøttbollene

 

Her har jeg smeltet raspet parmesan og Cherry tomater.

For å få parmesanflak må man raspe osten å legge den på bakepapir på brett, putt så brettet i steikeovnen.

Når osten er smeltet tar man brettet ut og lar det bli kaldt. Så knekker man av det man vil ha.



 

Her har jeg skåret et hakk i kjøttbollene og satt parmesanflakene ned i. Bollene står på squash og den ene har jeg tatt spiss paprika under, dette kan være en variasjon.

Ønsker man det så kan man grille squashen litt.

Ananas på bunnen, men man kan også bruke for eksempel melon eller appelsin.

På toppen er det en søt paprika.

 

Matbloggtoppen

Godt krydrede kjøttboller med søtpotetmos


600 g (1 ½ pk)kjøttdeig

2 ss potetmel

2 fedd finhakket hvitløk

2 Sjalottløk

 Ca. 1 cm ingefær

3 ss Provencekrydder (fås kjøpt i de aller fleste butikker)

1 ts pepper

Ca. 1 ts salt

1 ts koriander

1 ½ dl vann

Rens og finhakk løken og rasp ingefær å ha det sammen med kjøttdeigen. Ha også i potetmel og krydderne, og bland alt godt sammen og spe med vann.

Form bollene i passe store boller og ha de på steikepannen eller i steikeovnen.

Det er sært viktig at all mat med kjøttdeig blir godt gjennomvarmet.

Søtpotetmos

Rens og del søtpotet og kok til de er mør, sil av vannet å ha i smør. Mos med stavmikser eller en «stauke» og smak til med salt og pepper.

Jeg hadde asparges til.



Matbloggtoppen

 

#tapas  #Glutenfri #melkefri  #middag #oppskrift

Fyllt potetkake med pesto og kylling




Potetkake (glutenfri) eller tortillalefse 

Hjemmelaget pesto

Crispisalat

Biter av ferdig steikt kylling, jeg brukte kjøtt fra kyllinglår

Lefsen ble rullet sammen og delt. Jeg hadde den til middag, men denne kombinasjonen er godt egnet også som fingermat eller tapas, da gjerne i litt mindre biter.

Tåler man hvete/gluten så blir det nok finere å lage det til med tortilla eller wraps siden de er fastere i konsistensen og letter å sette pent på fat. 


Matbloggtoppen

 

#tapas #Glutenfrilefse #Glutenfri #melkefri #kylling #middag #oppskrift

Fylt potetkake(glutenfri) med pesto og kylling

 




Potetkake (glutenfri) eller tortillalefse 

Hjemmelaget pesto

Crispisalat

Biter av ferdig steikt kylling, jeg brukte kjøtt fra kyllinglår

Lefsen ble rullet sammen og delt. Jeg hadde den til middag, men denne kombinasjonen er godt egnet også som fingermat eller tapas, da gjerne i litt mindre biter.

Tåler man hvete/gluten så blir det nok finere å lage det til med tortilla eller wraps siden de er fastere i konsistensen og letter å sette pent på fat. 



 

 

Matbloggtoppen

Glutenfrie potetkaker



Potetlefsene ble utrolig gode.

Dette er en veldig liten deig, jeg fikk bare to store lefser, men det var for å forøke meg frem.

4-5 kokte mandelpoteter (bruk de potetene du har)

1 ss fiberhusk eller tilsvarende annet

1 ss fiberbrød fra Toro

Ca. 1dl vann

1 ts salt

Jeg knuste potetene først i en lite foodprocessor, og deretter tilsatte jeg resten av ingrediensene. Jeg forøkte meg litt frem med vannmengden, siden den kan variere etter hvor store potetene er og type poteter man bruker. Deigen fikk stå i 10 minutter slik at fiberhusken fikk svelle. Så tok jeg to bakepapir, og hadde fett på begge arkene (jeg brukte formfett, men man kan bruke vanlig olje). La en deigklump i midten og rullet utover med kjevle. Så tok jeg av det øverste arket, og snudde arket med potetkaken rett ned på pannen. Dette gjør jeg siden alt som er glutenfritt faller så lett fra hverandre. Kakene ble steikt rundt tre minutter på hver side, på middels varme.

 

 

 

 

 

 

 

 



#tapas #Glutenfrilefse #Glutenfri #melkefri #kylling #middag #oppskrift

Matbloggtoppen

Man vet det er for lenge side

God morgen :-)

 

Man vet det er alt for lenge siden man har laget pesto, når man spiser det på knekkebrød til frokost.

Og spesielt når jeg til vanlig knapt klarer å spise  til vanlig om morgenene

Torsk med kokosmelk og tomater

I går hadde jeg besøk, og hadde fått kjøpt nydelig god fersk torsk her i Naustdal.

Siden det var et ønske om vanlig kokt torsk, så la jeg ikke den ut på bloggen.  Men litt rester blir alltid, og dette ble dagens middag. Det ble en mild fin og veldig god middag.

2 stykke med lettsaltet torsk

3 kokte rensende mandelpoteter

Ca. ¼ boks finhakka tomater

Ca. ¼ l kokosmelk

Kokt blomkål

Asparges

½ pottefersk basilikum

Ca. 1 ts salt

Litt pepper

Jeg renset fisken og potetene og delte grønnsakene i passe biter. Jeg blandet kokosmelk, hakkede tomater, salt, pepper og halvparten av basilikumen (resten strødde jeg på rett før servering, men du kan ha alt i på en gang). Ha alt i en panne og la det få koke opp. Jeg hadde en ide om at dette måtte jeg ha i ovnen, men det var egentlig bare tull. Det er bare til å ha alt i en gryte, da tar det nok kortere tid også. Smak til om du trenger mer krydder, og helt til slutt strør du på resten av basilikumen, da ser det ekstra flott ut.

 #torsk #fisk #middag #glutenfritt #melkefritt #oppskrift




Matbloggtoppen

Pesto

 Pesto passer til nesten all mat og er et must til tapas etter min mening

 

Pesto

1-2 fedd hvitløk

 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. se under)  PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).

1,5 dl olje

Pepper

Salt

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, så kan man bruke pinjekjerner siden de ikke er i slekt med nøttefamiien.

*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, så kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.


 

 Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

 

#tapas #røykelaks #asparges #oppskrift #middag #pesto #basilikum #valnøtter

Matbloggtoppen

Aspages med røykelaks og ramsløk

Asparges som en varmebehandler med smør i en panne i et til to minutter, tørk de overflødige fette med hånddukspapir.

Røykelaks i tynne skiver surres rundt aspargesen.

Parmesan som er høvlet med ostehøvel

Ramsløkspure eller pesto

 #Asparges #røykelaks Parmesan #ramsløk #tapas #oppskrift #middag

Matbloggtoppen

Tapas Chorizo

Jeg har tenkt mye på at det hadde vært gøy å lage tapas retter, og nå fikk jeg et puff av en med blogger. Så her er første bidrag, av forhåpentligvis flere. Har der forslag så kom gjerne med dei.

Her er knekkebrød (hjemmelaget) men man kan bruke ristet brød i terninger.

Ost i terninger

Chorizo pølse

Cherry tomater

Fersk koriander

Tannpirker uten smak



 #tapas #fingermat #småretter  #Chorizo #oppskrift

Matbloggtoppen

Lammeskank med rødvin og bønnemos

 

Tenk å komme hjem fra jobb å få så deilig mat, det er da man vet man er utrolig heldig som har møtt en fantastisk mann.

Til 4 personer

4 lammeskanker

2 laurbærblad

4 dl rødvin

1 løk i båter

2 hvitløk fedd

Bønnemos

2 sjalottløk hakket

2 hvitløk fedd hakket

2 bokser kokte hvitebønner

2 dl kylling buljong

1-2 ss sitronsaft

Saus:

Kraft fra kjøttet

2 ts timian, hakket

Maizena til jevning

1 ss smør

Brun lammeskankene og legg de i kjele med laurbærblad, vin, løk, og hvitløk og dekk med vann å la de koke over lav varme i ett par timer til kjøttet løsner.

Surr sjalottløk og den hakkete hvitløken, og bønner i litt smør(eller olje) og ha i kylling buljongen  Kok i 5 min og mos til en grov mos. Smak til med timian, salt og pepper og sitronsaft.

Sil kraften fra kjøttet over i en kjele, jevn den med Maizena og smak til med salt og pepper.

Pisk inn smør i sausen og server med kjøttet og bønnemosen.

 


#lammeskank #bønnemos #glutenfri #melkefri #oppskrift 




Matbloggtoppen

Tortilla med fenalår og ananas

Min kjære er veldig glad i å lage mat også, og her har han laget en fylt Tortilla som ble brukt til forrett. Den passer også som fingermat for eksempel tapas eller for eksempel som niste på tur J.

Tortillalefse (man kan også få kjøpt glutenfrie lefser. Jeg vet Rema 1000 har frosne  potetkaker  som kan brukes)

Rømme

Tynne skiver fenalår

Fersk ananas

Tok en tortillalefse  og smurte på litt rømme,  så en tynne skiver med fenalår og en tynne skiver med frisk ananas

Rull det hele sammen og delte på skrått.


#tortillalefse #fenalår #forrett #tapas #fingermat

Matbloggtoppen

Kjøttdeig med bønner og curry

2 pakker kjøtt- eller karbonadedeig

1 chili

2 fedd hvitløk

1 løk

½ blomkål (bruk gjerne andre grønnsaker du har og liker)

1 paprika

½ squash

2 beger salat og grytebønner (eller de bønnene du har)

1stor boks kokosmelk + litt vann man skyller ut av boksen med

1-2 ts curry paste (alt etter hvor sterk mat man liker)

Salt

Rens løk og chili og finhakk de før det steikes på pannen sammen med kjøttdeigen. Rens og del de øvrige grønnsakene (squash er lurt å ha i mot slutten av steiketiden) å ha også de på pannen. Når de har fått surret litt har man på kokosmelk og bønnene og la de få småkoke noen minutter. Smak til med salt.


#bønner #curry #glutenfri #oppskrift #melkefri #kokosmelk
 

Matbloggtoppen

Hvordan bruke mindre plass i fryseren

Hvordan du bruker mye mindre plass i fryseren, og hvor kjapt man kan tine kjøttdeigen.

 

Her er 4 pakker med kjøttdeig, de bruker mye plass i fryseren og tiner seint.

.




Ta kjøttdeigen ut av pakningen og legg den i en plastpose og klem den utover.

Jeg lager gjerne et lite hakk mitt på den flate deigen slik at man kan ta ut halvparten fra plastposen, men det er ikke vanskelig å knekke en bit av.

Kjøttdeigen tiner veldig fort når den er pakket slik.

#tips #frysing 

.

 

Matbloggtoppen

Betasuppe med pinnekjøtt

 

Noen ganger blir man rystet i sjelen, tenk kjæresten min har aldri smakt betasuppe eller lapskaus med pinnekjøtt i. Går det virkelig an?

Vel nå har han da i alle fall spist det og han syntes det var nydelig.

Bruk rester av pinnekjøtt

Kålrabi

Poteter (jo mer poteter man har i til tykkere blir middagen, så vil man ha lapskaus bruker man rikelig med poteter)

Gulerøtter

Purreløk

Og gjerne selleri, det glemte jeg

Salt og pepper

Kraft av pinnekjøttet/eventuelt vann (Det er bedre å begynne forsiktig med kraften fra pinnekjøttet siden det kan være veldig salt)

Rens pinnekjøttet for bein og hinner o skjær det i biter. Skrell og del grønnsakene i biter å ha de i en gryte med kraft/vann og ha i kjøttet, salt og pepper og la alt få koke i rundt en times tid. Smak om man må ha i mer salt eller pepper. Er suppen/lapskausen for salt så tar man i vann. 

 


#rester #pinnekjøtt #glutenfri #melkefri #oppskrift

 

 

 

Matbloggtoppen

Wok med scampi og hvitvin


Til 4 personer:

1 pakke scampi(500g) med skall

3 fedd hvitløk

1 rød chili

1 løk

Blomkål

Brokkoli

Paprika

Squash

2 dl hvitvin

Salt

Bruk de grønnsakene som du ønsker og har, men beregne rundt 200 gram per. person grønnsaker til  sammen.

Rens og grov del grønnsakene utenom hvitløk og chilien som bør findeles. Rens scampien og ta vare på skallet. Bruk en vid teflonpanne, steikepanne eller wokkpanne å ha i smør og la den bli god og varm før du begynner med å wokke de grønnsakene som trenger lengst varmebehandling. Til slutt har man i litt og litt scampi.

Varm en annen panne og ha i smør og steik skallet, ha på vinen og la det få koke litt. Sil av skallet å ha kraften i woken, smak til med salt og pepper. Server gjerne med ris.


#skalldyr #scampi #hvitvin # glutenfri #melkefri


 

Matbloggtoppen

Steikt ørret med pastinakksaus

Pastinakksausen er vel gjerne ikke direkte en saus, men tenk så lurt å ha en grønnsak som saus daJ

Jeg hadde en pakke pastinakk (på de fleste butikker kommer de pakke)

Jeg renset og delte den i biter og kokte den med 2 dl vann

Hadde en god klatt smør

Salt og pepper

Og brukte stavmikser å jevne den, og vips så var den ferdig.

Steikte ørreten og hadde asparges


#fisk #ørret #pastinakk #oppskrift #glutenfri #melkefri
 

Matbloggtoppen

Suppe med lam og curry




Jeg fant noe ferskt lammekjøtt med bein i fryseren, og jeg satte det på kok dagen før jeg skulle bruke det. Jeg hadde planer om å lage frikasse men ombestemte meg underveis, slik at det ble suppe i stedet. Og det må jeg bare få si, DENNE er en av de beste suppene jeg har spist på evig lenge, så har du for eksempel noe ferskt fårikålkjøtt i fryseren så ikke stuss på å forsøke denne.

Til 4 personer:

Rundt 200 g kokt og renset fårekjøtt

8 dl kraft fra det kokte fårekjøttet

2- 4 fedd hvitløk

8 sjalottløk eventuelt tilsvarende av annen løk

2 store gulerøtter

300 gram sellerirot

200 g grønne frosne/hermetiserte erter

2 buljongterninger

4 ts curry

Salt

Pepper

Kok og rens kjøttet og grønnsakene del i biter å ha alt i kraften og ha i erter, krydder, buljong og litt salt og la alt få koke i 10- 15 minutter. Smak til med eventuelt mer krydder og salt.

#oppskrifter #suppe #lam #glutenfri #melkefri # curry

Matbloggtoppen

Torsk i ovnen med grønnsaker og egg

En super rett å lage av fiske- og grønnsaksrester.

400-500 g renset fisk (bruk gjerne rester av ferdig kokt fisk . Bruker en salt fisk bør man minske saltmengden i maten)

2 store gulrøtter

1 pakke vårløk eller en purreløk

1 liten brokkoli

300 g sellerirot (har man rester av poteter kan man også putte disse i)

6-8 egg (alt etter størrelse på eggene)

3 dl vann

1 ½ ts salt

½ ts pepper

1 ts dill

Rens og del alle grønnsakene i forholdsvis tynne skiver/biter. Det er en fordel å varmebehandle grønnsakene litt i en panne noen minutter, slik at de ikke blir hard etter at eggene er stivnet i retten. Skjær fisken i biter å ha den i en smurt ildfast form sammen med grønnsakene. Pisk egg, vann, salt og krydder, og pisk de lett sammen og hell det over grønnsakene og fisken. Set formen midt i ovnen som er forvarmet til 200 grader. Hvor lenge den må stå vil nok komme ant på mengden og hvilke form man har den i. Min var ferdig på 15 minutter, men jeg hadde en flat, vid form og jeg laget kun en porsjon.



 

Matbloggtoppen

Tips om aliminiumsfolie og plastfolie

Er det ikke laget til på siden, så skjær en trekant med kniv og trykk den inn så får man samme effekten!




 

Matbloggtoppen

kylling og kikerter med søt chilisaus

Vellbekommen til en smakfull, sunn og enkel middag.

Til 4 personer:

4 kyllingfileter

Ca. 200 g bacon

2 store løk

1 pakke vårløk

Ca. ½ liten rødkål (det var det jeg hadde, men bytt gjerne ut med noen andre grønnsaker)

8 dl ferdig kokte kikerter

Rundt 1 1/2 dl søt chilisaus

3 dl vann

Salt

Rens og del løken, og steik den på pannen. Del kyllingen og bacon i biter og ha de sammen med løken på pannen og steik til de får litt farge. Ha på sausen, vannet, kikkerter og findelt kål, og la det hele få koke i rundt 5 minutter til kålen begynner å bli bløt. Smak til med salt.

. Er retten for «tam» for deg så ha på mer chilisaus, er den for tørr så ta på mer både saus og vann.

#oppskrifter #kylling #kikerter Søtchilisaus #glutenfritt #melkefri 
 

Matbloggtoppen

Tilbake til virkeligheten


Jul og nyttårshelgen er bare helt vidunderlig med mat, drikke og masse besøk, men nå er det deilig med hverdagskost igjen.

Kokt torsk

Kokte poteter

Raspet gulrot og squash

Og en klatt med smør

NAM det smakte!  


#hverdagskost #kokt torsk #råkost
 

Matbloggtoppen

Nyttårsforsett?



Riktig godt nytMatbloggtoppen t år ønsker jeg dere alle

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits