januar 2013

Varmrykt krydderlaks med ertepuré

 

Jeg varmet laksen i en ildfast form i ovnen med  folie over den slik at laksen ikke ble tørr.

Til ertepuréen brukte jeg en pakke med frosne erter og kokte disse opp med litt vann (ta vare på kokevannet om du skulle trenge mer væske i puréen).

Jeg slo av mesteparten av vannet, hadde en klatt smør i og smakte til med salt og pepper.

Jeg hadde steikt aubergine til.

Utrolig fine farger etter min mening, hva mener du?

 




 

Hot kylling i yoghurtsaus

 

4 personer

4-6 kyllingfileter, eller tilsvarende mengde med annen kylling

2 løk

1kinahvitløk

1 ½ chili

3-4 cm fersk ingefær

8 tomater

1 pakke asparges

4dl yoghurt naturell

Eventuelt litt sukker, om det blir for syrlig. Jeg brukte gresk yoghurt, og da måtte jeg tilsette 1 ts sukker for å balansere smaken

Salt og pepper

Er du ikke så vant til ingefær og chili, så kan man redusere mengden.

Rens og finhakk chili, ingefør og løk og surr de på pannen. Del kyllingen i passe store biter og ha også de på pannen. Del tomatene i biter og ha de sammen med de andre ingredisnesene når kyllingen har fått brunet seg. Deretter har man på yoghurten og smaker til med salt og pepper. Helt til slutt har man på biter med asparges (aspargesen er mest for fargen sin skyld, så den kan byttes ut med andre grønnsaker som for eksempel sukkererter).

Server gjerne med ris.

 




Byggryn og steikt torsk.

 

4 personer

 

Ca. 300 g tørre byggryn legges i vann natten over, eller fra morgen til ettermiddag

½ purreløk

½ løk

Gressløk

8 tomater

Smør til surring av grønnsakene

1-2 ss lime eller sitronsaft

Salt og pepper

Sil av vannet på byggrynene etter bløtlegging og ha de i en panne med nytt vann og litt salt i, som når man koker ris, og kok i ca. 30 minutter, eller til grynene er møre, sil så av vannet. Rens og del all løken, tomatene og press sitronen/limen. Ha smør i en panne og surr løken, deretter byggryn, tomater, og smak til med sitron/lime, salt og pepper.

Beregn 150 g fisk per person. Bruk fiskefilet, og den steikes med salt og pepper.

 




Servelatpølse med rotmos

 

Beregn mellom 150-200g servelat pr. person (jeg kjøpte Bønes sin pølse, den inneholder kun reine råvarer)

Rotmos til rundt 4 personer, denne gangen av:

1 blomkål

1 brokkoli

1 bunt med vårløk

Ca. 50 g smør, eller etter ønske

Salt og pepper

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter og kok i så lite vann som mulig (ha lokk på gryten).

Kok alt mørt og tøm av vannet (grønnsaksvannet er det forresten veldig god smak på og kan med fordel drikkes), ha i smør og bruk stavmikser eller lignende redskap for å mose grønnsakene godt. Smak så til med salt og pepper.

 




Lammekoteletter med fløtegratinerte poteter


Regn 3-4 lammekoteletter pr. person

Fløtegratinerte poteter

Ca. 2 personer

6 store poteter

3 fedd hvitløk

2 ts salt

½ ts pepper

Ca. 3 dl fløte (Tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte)

Raspet ost etter ønske

Skrell potetene og skjær de opp i tynne skiver. Ha alt i en ildfast form som har litt høye kanter. Rens og del hvitløksfeddene, og ha de  i en skål sammen med salt, pepper og fløten. Fløteblandingen bør vær litt salt siden potetene krever litt salt, smak den til. Hell blandingen over potetene og ha det hele i steikeovnen på 200 g i ca. 1 time eller til potetene er myke og fløten har trukket inn i potetene.

     



Red curry

 

700g kyllingfilet

Olje eller smør til steiking

2 sjalottløk eller ca. ½ vanlig løk

1 fedd hvitløk

1 ss frisk ingefær

1 gulrot

1 paprika

Ca. 20 sukkererter

3 ts curry paste

1 ½ ts soyasaus

2 ss frisk koriander (jeg hadde ikke koriander, men det hadde nok satt en ekstra spiss på retten, og det lille ekstra for øyet)

Her har jeg tatt utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på nettet, og har moderert den litt.

http://oppskrift.klikk.no/kylling-og-gr%C3%B8nnsaker-med-kokosmelk-og-r%C3%B8d-curry/2432/.

Skjær kyllingfilet i strimler, rens og finhakk løk og grønnsaker i biter (sukkerertene tas i rett før servering) og steik alt på pannen. Ha i kokosmelk, curry og soyasaus og la det hele få trekke sammen til kyllingen og grønnsakene er ferdig gjenomkokt.

Tips: Kokosmelk kan erstattes med kaffefløte og jevnes med litt maizenamel (evt. matfløte), rød currypaste kan erstattes med karri.


Nå har jeg endelig fått kjøpt ny lader til det gode kameraet slik at det blir finere bilder igjen. 

Takk til den hyggelige damen på Clas Ohlson på Lagunen som var utrolig hjelpsom!

Thai fiskekaker

 

Denne oppskriften fant jeg i heftet til Rema 1000. Den var utrolig god, og jeg vil tro at dette er fiskekaker ungene vil like. De var veldig lette å lage, men de ble litt løse, og det kan skyldes at jeg brukte torsk i stedet for sei, som stod i oppskriften.

 

500g seifilet eller annen fisk

½ chili

4 ts rød currypasta

1 ts sukker

1 ss fiskesaus

50 g aspargesbønner (det hadde jeg ikke, så de får jeg ta med en annen gang)

1 dl rapsolje

I orginaloppskrften skulle man blande finhakket chili, currypasta, egg, fiskesaus og sukker, og legge fisken i marinade i ca. 10 minutter, før man blandet alt i en foodprosessor eller lignende. Men jeg blandet alt sammen uten å marinere fisken først, siden jeg var veldig sulten og ikke orket å vente, så det går også an. Form  fiskekakene og la de stå i noen minutter i kjøleskapet før man steiker de i olje (eventuelt smør).

Det var en oppskrift på agurksalat til, men jeg hadde ikke agurk eller rødløk, det eneste jeg utrolig nok hadde, var blomkål og paprika, så det wokket jeg til.

Men her er oppskriften på agurksalaten som står i heftet til Rema 1000:

½ lime

2 klyper sukker

1 klype salt

1 agurk

½ rødløk

½ chili

Bland presset lime, sukker og salt i en bolle, ha deretter i biter av agurk, rødløk og finhakket chili.

 

 



Bayonneskinke med tomatsalsa

 

Jeg hadde ukokt bayonneskinke og fulgte anvisningen på emballasjen som anbefalte å la den trekke i usaltet vann i rundt 75 minutter.

Jeg leste et sted at chili øker forbrenningen, og det er vel noe mange ønsker nå i januar. Og i disse influensatidene kan det være lurt å spise løk og hvitløk siden disse hjelper å ta knekken på bakterier og virus. Så det er bare til å bruke større mengde chili og løk om man ønker  det.

 

Tomatsalsa

1 løk

1 boks knuste tomater

2 grønnsaks- eller annen buljongterninger

Litt av kraften som er i bayonneskinken (mengden kan variere en del)

1/2 chili

½ kinahvitløk (hvitløk uten fedd)

Salt og pepper og eventuelt pittelitt sukker

Rens og del løken i forholdsvis små biter og surr de i gryten, og ha deretter i de knuste tomatene, buljongen og krydder. La det få koke sammen i 5- 10 minutter. Juster med mer krydder om nødvendig.

Jeg hadde gulrot, rosenkål og kokte poteter til.

 

Kjøttdeig med kikerter

 

4-6 personer

2 pakker kjøttdeig eller karbonadedeig

2 store løk

Ca. 1 chili

2 store løk

2 bokser knuste tomater

2 beger med ferdige kikerter

Tandoorikrydder

½ ts gurkemeie (kan sløyfes)

Salt og pepper

Rens og del løk og chili og fres på pannen sammen med kjøttdeigen. Ha i knuste tomater, kikerter og krydder. La pannen få putre i ca. 5 minutter og smak om retten er passe sterk

Steikt julepølse




Jeg steikte julepølse, kokte poteter, løk og speilegg. Hadde små tomater til.

Laks i rømmesaus




Ca. 6 laksefileter uten skinn og bein

2 beger rømme

1 pakke vårløk eller en purreløk

Salt og pepper

Del laksen opp i biter, rens og del løken og steik begge deler i pannen. Ha deretter i rømmen og varm alt forsiktig opp og smak til med salt og pepper. Når laksen er gjenomkokt er maten ferdig

 


Thai-marinert svineribbe

 

 

 

Denne oppskriften fikk jeg av min skjønne venninne Åse, som er en stor inspirasjon også i matveien.

 

4 porsjoner

 

1 kg tynnribbe uten svor

3 dl søt soyasaus
3 appelsiner - delt i 2
4 lime - delt i 2
100 g. frisk ingefær - i tynne skiver
2 ss sukker
1 ss sesamolje
2 kanelstenger 
Ca. 6 dl. vatn
Sukker
Salt og pepper
 
6 store søtpoteter
50 g. godt smør,
evt. en skvett matfløte
matfløyte.

Lag en mos med potetmos av søtpoteter.

 
Legg tynnribba i ei langpanne med fettsida ned. Tilsett soyasaus, appelsiner, lime, ingefær, 
sukker, sesamolje og kanel. Sett det kjølig natta over. Hell i vatn og snu ribba slik at fettsida
ligger opp. Dekk langpanna med folie og sett den i ovnen ved 175 gr. La ribba steike i ca. 1 time
med folie og i ca. 50-60 min. uten folie.
 
Til saus - sil krafta i langpanna over i en kjele (jeg jevnet den med litt maizena) og smak til med sukker, salt og pepper.
 

 
Bon appetit!!

 

 

 

 

 

 


 


Matbloggtoppen

Suppe av rettich og blomkål

 

Når jeg er på innvandrerbutikken og handler, kjøper jeg ofte rettich, siden denne butikken har flotte grønnsaker som ikke nødvendigvis er så kostbare. Rettich selges også i butikker med stort vareutvalg, som Meny, Ica og Obs. Se for øvrig linken under.

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/rettich/index.aspx

 

Suppe til 4 personer

 

1 stor rettich

Ca. ½ blomkål

1 pakke med vårløk eller tilsvarende annen  løk

6 dl vann

1 dl fløte, melk eller soyamelk/-fløte

Ca. 10 g smør

1 terning med hønse-/grønnsaksbuljong

Salt og pepper

1 pakke bacon

Rens og del blomkål i biter og ha de i en panne med vann, smør og buljong. Kok grønnsakene til de er møre, og bruk stavmikser til å mose suppen til den er jevn. Ha i fløte og smak til med salt og pepper. Del baconet i biter, sprøsteik de og ha de i suppen når den serveres. Da får suppen en ekstra snert, og det blir mer mat i den.

 




Kalkun i tomat med spagetti til

Kalkun i tomat med spaghetti til

Sett pastaen på kok etter veiledningen på pakken, men husk å velge den grove spaghettien, så får man et sunnere måltid.

Ca. 4 personer

500g kalkunkjøtt (man kan også for eksempel bruke svinekjøtt)

1 eller mer kinahvitløk

1-2 chili (chili varierer veldig i styrke)

1 gul løk, eller tilsvarende med annen løk

Ca. ½ blomkål

Ca. ½ brokkoli

1 søt paprika

2ss finhakket persill

1 squash

3 bokser knuste tomater

Eventuelt litt vann, om retten blir litt for tykk

2 terninger med hønsebuljong

1 ts estragon

Salt og pepper

Rens og findel løk og chili, og del kalkunen i biter og finhakk persillen. Steik alt i gryte, og ha deretter i tomatene. Rens og del alle grønnsakene (squashen har man i helt på slutten av koketiden, slik at den ikke blir kokt i hel), også disse skal i gryten sammen med buljong og krydder. Da er det i grunnen bare til å vente til grønnsakene er møre, smake om du synes retten er passe i smaken for deg, og VELBEKOMME! J

Har du ikke alle disse grønsakene, nei vel, så putt i de grønnsakene du har!

 





, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits