januar 2012

Kokt torsk med persille og eggesmør


Hjemmefisket torsk er bare helt fantastisk mat etter min mening. For å piffe den litt opp, så har jeg denne gangen laget persille og eggesmør til.

Persille og eggesmør

Man behøver ikke å ha både egg og persille i om man synse det er litt voldsomt. Man bestemmer selv om man vil ha bare egg, bare persille eller som her begge deler.

Ca. 4 personer

Ca 100g eller mer smør

3-5 kokte egg

1 bunt persille

Bruk hardkokte egg og del de begge veier på eggedeleren. Hakk persille og ha den opp i smeltet smør. Smøret bør ikke kokes.



 

Babettes gjestebud

 

Babettes gjestebud kan nok ikke måle seg med Inger og Berits gjestebud.. Tenk å være så heldig å bli buden på gårdsfest med kortreist og økologisk mat og i tillegg er maten tilberedt etter alle kunstens regler. En større gjestfrihet enn på Hembre gård det skal man lette lenge etter. 

 

 

  

    Hjemmelaget reinrull, som er noe av det mest  fantastiske jeg har smakt.

    Den var kryddret på en måte som fikk frem viltsmaken på en helt spesiell måte.

 


Hjortekalv indrefilet, fulstendig unødvendig med ytrerligere komentar. Selfølgelig med hjemelaget remulade

 


      Økologisk juleskinke som var marinert med  sennep og honning

 

 


Glasert villaks. Det er da man kjenner hvor nydelig laks er

 

    
       Rakfisk som var så god at vi nesten "sloss" om siste biten ;-)

 

 


Vikinglaks (letterøkt gravlaks) Noe helt særegent godt

                                                                     

 
  Nå begynte jeg å skjelve på hendene av bare henrykkelse. Lakserogn

 

 


Brekkbønnesalat. med rosepepper og pinjekjerner (denne skal jeg lage en dag og legge ut oppskriften på)

                                                                 

    
     Rødkålsalat  med villbringebær(oppskrift kommer)

 

 


Det manglet ikke noe. Grønn salat var det selvsakt, så enkel, men likevell så utrolig delikat

                                                                     

 
  Ovnstekte poteter

 

 


Ost

 

    

     Det var masse herrlig tilbehør

 

 



Hjemelaget brød, grove rundstykker, flatbrød og selvfølgelig smør









 



 

 

Kikertergryte med svinefilet


600 g svinefilet

2 pakker med hermetiske kikerter (a 380g)

1 løk

½ chili

3 hvitløkfedd

12 frosne spinat kuler eller en pakke fersk spinat

Ca. 1 kg tomater eller en boks hermetiske tomater

½ ts gurkemeie

½ ts pepper

2 ts koriander

Ca.2 ts salt (men forsøk deg frem, så den ikke blir for salt)

Skjær opp kjøttet og brun det. Rens og hakk løk, hvitløk og chili og surr det sammen med kjøttet. Del tomatene og ha de sammen med spinaten i gryten. Bruker man derimot hermetiserte tomater heller man disse rett i gryten. Ha i krydderet og la det hele stå å putre i rundt 5 minutter. Helt til slutt har man i kikertene som på forhånd er silt av. Når ertene også er blitt gjennomvarme, så er maten klar :-)



 

Forkjølelse bortdriver del 2


Jammen våknet jeg ikke med sår hals, vel det er bare til å sette i gang motangrep. Da koker jeg vann og har teatree-olje, lime eller sitron i kokende vann og sitter under et stort håndkle og dampe meg. Som jeg har nevnt før; hvitløk, chili og ingefær hjelper mot det meste, også forkjølelse. Siden jeg hadde rester etter spinat med laks, fra middagen dagen før, så måtte den brukes opp.
1 person
1-2 stykker laks ferdig steikt eller rå
1 godt stykke ingefær
2 fedd hvitløk
½ chili
½ liten løk
1 dl ferdig kokt villris
Ca.1/2 stang selleri
½ liten paprika
1 bit med squash
1 knivspiss pepper
1 krm salt
Smør eller olje å steike i
Rens og del biter med ingefær, chili, løk og hvitløk. Ha det i en panne med smør/olje og surr det hele til det er gyldent. Ha deretter i ferdig kokt ris (se tips nedenfor) og la den få godgjøre seg sammen med det andre i noen minutter. Rens de øvrige grønnsakene, del det i forholdsvis små biter og putt i pannen med de andre ingrediensene, til de er gjennomvarme og passe møre (det er sunnest og best når de ikke er ihelstekt). Del laksen i biter (er den rå må den ha litt lenger tid i pannen enn om den er ferdig steikt/kokt, men det er bare snakk om 2-3 minutter mer). Smak til med salt og pepper.

 



 

FROKOST ELLER HELGEKOS MUFFINS :-)

 

Kast deg ut på og forsøk noe nytt !



3 egg, gjerne økologiske

25 g mandelmel eller mandler

50 g solsikkekjerner

25 g linfrø

100 g fetaost

En god neve fersk spinat eller 3 kuler med tint spinat

1 ts bakepulver

50 g smør

FREMGANGSMÅTE

Bruk gjerne en foodprocessor og ha i alle ingrediensene utenom bakepulveret, og la den gå til blandingen er begynt å bli litt jevn. Ha i bakepulver og la den gå i noen sekunder til så det blir blandet godt i deigen. Fyll den i muffinsformer.

Har man ikke foodprocessor, kan man gjøre det på følgende måte:

Pisk eggene lett.

Smelt smør. Mal mandler, solsikkekjerner og linfrø til mel, og smuldre fetaosten. Finhakk spinatbladene.

Bland alt sammen til en tykk røre og fyll i muffinsformer.

Stekes på 180 grader midt i ovnen i 15 minutter.

Variasjoner: Ha bacon, kalkun/kylling og urter i røren. En sterk ost kan også gi muffinsene en liten sving.



 



                                                                         
 

Hjemmelaget tagliatelle som er glutenfri og sunn med kjøttsaus

 


Denne oppskriften fant jeg på bloggen til Charlotte og jeg måtte bare forsøke den, selv om skepsisen min var stor til om dette kunne være godt ,og hvordan den fungerte. Men heldigvis er jeg utrolig nysgjerrig så jeg satte i gang dagen etter, og ble virkelig positivt overasket. (Grunnen til min skepsis i utgangspunktet, var at dette er en helt uvanlig måte å lage pasta på).

http://charlotte1987.blogg.no/1327006607_sunn_glutenfri_og_lav.html


4 egg

125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan age den melkefri enda, kom med forslag) 

35 g Fiberhusk eller Psylium og

1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og Fiberhusk/Psylium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter, slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg.

Når røren har stått 10 minutter, har den blitt adskillig stivere enn den var og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen melom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull opp på bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom. Legg bakepapirene med deigen i mellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes.

Steikes i 10 minutter.

Når den kommer ut av ovnen, lar man den stå og hvile til den er litt avkjølt.

Da er den ferdigsteikte deigen fortsatt lys og ganske så seig.





Rull den sammen som når man lager skillingsboller og så kan man skjære så tynne eller tykke strimler som man ønsker.
 

 

Man kan også bruke det til lasagneplater.

Det jeg lurte på var om jeg skulle koke "pastaen" etterpå når man skulle bruke den, men det skal den altså ikke. Varm den i steikeovnen eller bare ha den kald til.

Den kan oppbevares i kjøleskapet noen dager eller man kan fryse den.



Kjøttsaus



1 pakke karbonadedeig/kjøttdeig (bruk gjerne for eksempel bacon og grønnsaker i)

1 stor løk

3 fedd hvitløk

5 ss tomatpuré

Ca ½ dl vann

Ca.1 ss provencekrydder

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Litt smør eller rapsolje til å steike i

Steik kjøttdeigen sammen med renset og hakket løk og hvitløk. Ha så på tomatpuréen, vann og krydder og rør det godt sammen og la det få putre i pannen i ca. 5 minutter. Smak til med mer krydder, om man skulle ønske det. Ønsker man en mer flytende konsistens på kjøttsausen, så har man i mer vann.

 

 

Hjemmelaget tagliatelle som er glutenfri og sunn



Denne oppskriften fant jeg på bloggen til Charlotte  og jeg måtte bare forsøke den, selv om skepsisen min var stor til om dette kunne være godt ,og hvordan den fungerte. Men heldigvis er jeg utrolig nysgjerrig så jeg satte i gang dagen etter, og ble virkelig positivt overasket. (Grunnen til min skepsis i utgangspunktet, var at dette er en helt uvanlig måte å lage pasta på).

Linken : http://charlotte1987.blogg.no/1327006607_sunn_glutenfri_og_lav.html


4 egg


125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (jeg vet ikke helt hvordan jeg kan lage den glutenfrie pannekaken melkefri enda, kom gjerne med forslag)  

35 g fiberhusk eller psyllium

1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150 g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og fiberhusk/psyllium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren, som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg. 

Når røren har stått 10 minutter, er den blitt adskillig stivere enn den var, og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen mellom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle, kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull oppå bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom disse. Legg bakepapirene med deigen imellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes. 

Steikes i 10 minutter. 

                                            



Rull den sammen som når man lager skillingsboller og så kan man skjære så tynne eller tykke strimler som man ønsker.





Man kan også bruke det til lasagneplater.

Det jeg lurte på var om jeg skulle koke "pastaen" etterpå når man skulle bruke den, men det skal den altså ikke. Varm den i steikeovnen eller bare ha den kald til.

Den kan oppbevares i kjøleskapet noen dager eller man kan fryse den.

 


 

Biff med kryddersmør

Forandring fryder og da ble det kryddersmør på biffen.

2-3 personer

100 g setersmør

2 oliven (Greske oliven med stein er aller best)

1 fedd hvitløk

1 tørket tomat

1 ts gressløk eller vårløk

1 knivspiss salt

1 knivspiss pepper

Ha smøret i romtemperatur noen timer før kryddersmøret skal lages, da blir det lettere å blande.

Finhakk oliven og tomaten og ha det i smøret sammen med gressløk/vårløk (bruker man fersk gressløk/vårløk så må den hakkes i små biter), salt og pepper. Bland det godt sammen så alt blir godt fordelt. Ha plastfolie og legg det ferdig blandede kryddersmøret inn i og rull det sammen som en pølse (dette er egentlig kun for det estetiske, derfor kan man droppe det).

Ha det i kjøleskapet og la det bli hardt. Skjær det i biter og legg det opp på biffen når den serveres. (denne oppskriften fant jeg på Mat Prat).



 

For tips om steiking av biff se : http://morsmiddag.blogg.no/1298745768_hvordan_steike_biff.html

 



 

Fylt kylling med grønnsaker og snøfrisk



Etter en utrolig kjekk, innspirende og lærerik dag på kurs med Sunt hjem, så var det på tide å finne på noe godt og enkelt å lage. Kyllingen var utrolig saftig og smakfull, så denne kan jeg anbefale å lage som lørdagskos. Det er kjekt å kunne servere noe nytt og den kan lages til i god tid før den skal steikes og serveres.

1-2 kyllingfileter pr person

Del kyllingfiletene over på midten og brett dem ut. Ha dem i en plastpose eller mellom for eksempel matpapir. Bruk en kjevle eller noe tungt, rull og bank filettene forsiktig utover. Man behøver ikke la aggresjonen få fritt spillerom under denne behandlingen, for den flater fort ut siden det er et mørt kjøtt.





Så legger man filetene flatt utover og fyller de med det man måtte ønske.

Jeg brukte:

Ca.1/2 ss snøfrisk pr. filet (man kan bruke akkurat den osten man ønsker, eller kutte den ut)

2 blad av hjertesalat (jeg la de hel opp på)

Ca. 1 tynn ring med løk

Et stykke paprika

Et ørlite dryss av salt og pepper

Smør osten utover fileten. Ha på salaten og hakk den opp, eller ha den hel på fileten, det bestemmer du selv. Rens og hakk løk og paprika i små biter og strø det på fileten og på toppen bare ørlite dryss med salt og pepper. Så begynner gøyen. Ta tak i den ene enden og rull den godt sammen. For at den skal holde sammen under steiking så brukte jeg en grillpinne jeg knekte av og satt den midt i rullen. Men man kan bruke tannstikker av tre eller bruke hyssing rundt.

Skal man age til mange, så ville jeg ha steikt rullene i steikeovnen på ca.200 grader i 15-20 minutter. Samme tid gjelder på steikepannen, men da må de snues i ny og ne.

Når rullen er ferdig steikt, kan man ha litt mer snøfrisk på. Serveres med masse salat.

Salaten bestod av: Hjertesalat, avokado, squash og tomater.





 
 

Kyllinglår med blomkål og gulrotmos



1-2 kyllinglår pr. person

Kyllinglårene kan steikes på panne, eller i steikeovnen, men de bør være tint på forhånd. Når jeg steiker kyllingårene på steikepannen, så har jeg grillkrydder eller det krydderet jeg ønsker å bruke, på når den nærmer seg ferdig. Når jeg har den i steikeovnen har jeg det på før jeg legger den inn i ovnen. Man bør uansett beregne ca. 30 minutter til steiking ,og på steikepannen bør man snu kyllinglårene av og til.

Blomkål og gulrotmos

4 personer

4 store gulrøtter

1 blomkål

Ca.30 g smør eller mer

Salt etter hvor mye smør man har i, siden smøret inneholder salt.

Ca ½ ts pepper

Skrell og del grønnsakene i biter og kok dem til de er møre (ca 15-20 minutter). Sil av vannet og ha smøret i. Bruk stavmikser eller mikser til å mose grønnsakene. Smak til med salt og pepper. Dette smakte aldeles fantastisk etter min smak.

Jeg hadde litt salat til.



 Matbloggtoppen

Laks og spinat


1-2 stykker laks pr. person (dette er til en person)

5-6 biter med frossen spinat

1 ts salt

1 krm pepper

½-1 ss smør



Bland inn halve mengden med salt i den spinaten og ha den i en ildfast form. Legg fisken oppå spinaten og strø resten av salt, pepper og smør på. Ha formen i ovnen på ca.200g i 20-30 minutter.



Server med ekstra grønnsaker og ellers det man ønsker til.



 

 

Ulrikens topp omelett


Hvorfor mat får merkelige navn? Vel det ser dere nå ;-)


I går kveld var jeg på tur med en fantastisk gjeng med mennesker, på Ulrikens topp. De som har gått opp til Ulriken vet at veien er ganske bratt og steinete, når man i tillegg vasser i snø og det til tider kan være litt isete, da vet man at denne dagen får man kjempegod trim. Når man trimmer må man også ha mat, så da laget jeg en deilig omelett til kvelds.


Jeg brukte (jeg klarte ikke spise opp alt, så det ble rikelig selv så sulten jeg var).


3 egg
1 ss vann
1 knivspiss pepper
1 krm salt

Knus eggene i en skål og ha i resten og bland det godt sammen, før man har det på en steikepanne med smør, som ikke er alt for varm. Så har man i delte grønnsaker eller hva man ønsker.


1 brokkoli bunt
1 stykke squash
5 sherrytomater
1 stykke kyllingskinke fra boks (Min datter Marte mener at dette er det ekleste i verden, i tillegg er kokt skinke mer enn halve kiloprisen!)
Et dryss med parmesanost (tåler man ikke melkeprodukter, så kutter man den bare ut)

Del og rens grønnsakene og ha de på omeletten. Del skinken i biter, rasp osten og ha dette også på omeletten. Når eggene er stive er omeletten ferdig. Men så masse godt, trengte man ikke brød til.

 



 

 

 

Baligryte

Av og til når jeg trenger inspirasjon, så går jeg rundt og ser hvilke ferdigprodukter som finnes på markedet. Det er evig mye sukker, hvetemel og e-stoffer i mange av disse rettene. Det ble Bali gryte som jeg ikke hadde sett før, jeg leste på pakken hvilken ingredienser som var i (selvsagt tar jeg ikke med sukker, konserveringsmiddel osv.). Og ut i fra disse ingrediensene så har jeg herved gleden av å få presentere hjemmelaget variant av Baligryten.I disse hønetider, så kan man godt bytte ut kylling med høns i denne retten, man må bare koke og rensen hønen, og gjerne bruke litt av kraften. 

 

Jeg brukte ca. 10 minutter på å lage den ferdig.

4 personer

4-6 kyllingfileter 

2 purreløk

2 paprika

1 boks usukret ananas (277g)          

2 bokser kokosmelk (a 400ml)

Ca. 3 ss maizena

Ca. 1 ss karri (Men husk at det er bedre å ta i for lite enn for mye)

Ca. 2 ts salt

1 ts pepper

Rens og vask purren godt og kutt den opp i biter og surr den i pannen. Del filetene i biter, ha litt og litt i pannen sånn at den ikke blir for avkjølt. La kyllingbitene surre til de er gylden brun. Del paprikaen i forholdsvis små biter og steik de sammen med kylling og purren. Når alt dette har fått surret i ca. 5 minutter, tas pannen bort fra platen. Ha så i kokosmelk og maizena og rør den godt ut, før den settes på platen for et oppkok. Ha i ananas krydder og salt.

Jeg serverte gryten med villris (men du bruker det du liker til) og litt salat. Villrisen tar lang tid å tilberede, derfor tilbereder jeg mye når jeg først lager og fryser den ned. Så i dag knakk jeg bare av en bit av villrisen og varmet den, det er gjort på få minutter.

Se tips HER       

 
 

 

Matbloggtoppen

#Kylling #baligryte #kjapp #sunn #enkel #middag #middagstips #glutenfri #melkefri # matintorleanse #blogg #morsmiddag #hvaskalvihatilmiddag #godt #barnevennlig 

 

 

 

Ovnssteikt steinbit med ramsløk


Jeg kjøpte fersk steinbit og hadde ramsløk i kjøleskapet, så dette måtte forsøkes. Det blir en heller kostbar middag, men det kan være en ide når man vil ha noe ekstra godt å servere.



 

Steinbitfileten

Ramsløk i olje (http://www.skaldnorge.no/artikkel/les/31/10_N%F8ring/)

Salt

pepper

 Legg fisken i en ildfast form og smør  ramsløk på begge sider av fiskestykkene og strø litt salt og pepper på samtidig.

La fisken stå i ovnen mellom 15-20 minutter på ca.200g.

 Jeg woket blomkål, aspargestopper, squash og bønnespirer til og serverte med kokte poteter.



 Bønnespirer http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,3118&Content_6140=6185:0:10,3784

 

 

Italienske kjøttboller



Denne oppskriften på kjøttboller i tomatsaus fikk jeg av Olaug, en veldig hyggelig og hjelpsom dame. Èn ting må jeg bare få si (selv om jeg skryter av maten min selv hele tiden hehe), disse kjøttbollene er de beste jeg har smakt. Kjøttbollene smakte noe aldeles nydelig!!! Det kan ha en sammenheng med at jeg har vært på min første trening på Barry's Bootcamp i Bergen for første gang. Instruktøren Margrethe var helt rå, og hun pusjet oss alle til vi nesten ba om nåde. En helt fantastisk treningstime, selv om det slettens ikke er sikkert jeg klarer å gå i morgen hehehe. Margrethe er helt nyutdannet personlig trener også om noen i Bergen trenger det, så vet dere hvor hun befinner seg.



4 personer:



Kjøttboller
600 g kjøttdeig (jeg var så heldig å ha kjøttdeig av elg, men bruk det du ønsker og har. Olaug anbefalte gjerne en blanding av vanlig  kjøttdeig og kyllingkjøttdeig).

40 g parmesan  (tåler man ikke melkeprodukter så kuter man bare ut osten)

1 ts salt

½ ts pepper

½ ts muskat

2 egg

½ potte fersk basilikum

½ potte persille (det hadde jeg ikke)



Ha kjøttdeig og egg i en skål eller i en mikser. Hakk basilikumen og persillen, rasp parmesan og ha det i sammen med salt og krydder i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen. Bruk steikepapir og form kjøttbollene til passe store boller.



 

Ønsker man å bruke steikepannen kan man selvsagt det. Sett ovnen på 200 g og la kjøttbollene stå i ovnen i mellom 15-20 minutter.





Tomatsaus

3 ss olivenolje

3 fedd hvitløk

½ løk

2 bokser hakkede hermetiske tomater (Jeg brukte 8 ferske tomater for da unngår jeg sukkeret i sausen. Hermetiske tomater inneholder ofte sitronsyre som gjør den litt syrlig).

1 ts salt

2 ts sukker om du må ha det

1 dl basilikum



Hakk hvitløk og løk, og ha det i en panne og surr det litt sammen. Tilsett så tomatene og la dette småputre rundt 10 minutter. Ha i hakket basilikum og smak til med salt, pepper og eventuelt sukker. Siden dette er Italiensk inspirert, så kan man ha spagetti til. Jeg anbefaler da å bruke fullkorns spagetti.

Jeg er vel gjerne litt vanemenneske så jeg hadde blomkål, brokkoli og asparges til, men dere bruker selvfølgelig akkurat de grønnsakene som dere liker.

Hjemmelagede fiskeboller i karrisaus



Karri er et krydder jeg bruker forholdsvis lite av. Det er et blandingskrydder og kan derfor variere en del i smak, også om det inneholder salt. Derfor kan det være spesielt lurt å heller ta for lite karri i til å begynne med, siden det er lettere å ta i mer enn å ta ut av sausen. Har man ikke mulighet til å lage fiskekakene selv, kan man jo kjøpe og ha de i karrisaus.

Hjemmelagde fiskeboller 1 kg filet av lyr eller hyse

2 ss potetmel

1 ¼ ss salt (det virker mye, men fisk trenger mye salt)

½ ts muskat (har man ikke dette, så sløyfer man det)

7 dl melk (tåler man ikke melk, kan man eventuelt bruke soyafløte eller lignende, men se til at væsken du bruker ikke inneholder sukker, for det går ikke bra. Jeg bruker ca. 2 dl fløte og resten vann, det går fint for min del, og fiskematen blir nydelig X 2 ;-)

Ha all fisken i en foodprosessor og ha i salt og potetmel. Vær litt obs på hvor sterk maskinen din er, det er ikke bra om den elter altfor hardt. Jeg lot den gå på fullt en liten stund til fisken var begynt å bli delt, så skrudde jeg den kraftig ned. Det er viktig at både fisken og væsken har samme temperaturen når en begynner å spe deigen. Ha i litt og litt væske i farsen. Om deigen står en stund, må en gjerne røre i den fordi den kan stivne når den blir stående.

Jeg hadde ferdig fiskekraft i fryseren, så jeg brukte den, men bruk gjerne vann med fiskebuljong i. Kok kraften opp og ha en skål eller lignende med kaldt vann i til å dyppe skjeen i mellom hver fiskebolle man former. Form så store eller små boller man ønsker. Jeg brukte først en isskje og lagde suppeboller og etterpå tok jeg en spiseskje og lagde vanlige fiskeboller. De små bollene var ferdige på ca. 5 minutter, de store bør ligge 10-15 minutter, avhengig av hvor store de er. De man ikke spiser med det samme, fryser man ned i en plastpose, legger man de flatt i fryseren blir det lett å få de fra hverandre når man tar de opp.

Karrisaus

4 personer

8 dl melk (jeg bruker 7 deler vann og 1 del fløte)

(tåler man ikke melk, bruker man halvparten soyafløte og halvparten vann, eller bare ris- eller soyamelk uten sukker)

3ss maizena

2 fiskebuljongterninger

1-2 ts salt

½ ts pepper

3-5 ts karri (begynn forsiktig og se hvordan du liker smaken)

Ha væsken, maizena og buljongen i en panne, sett den på platen og kok opp under stadig omrøring. Når sausen har kokt opp, har man i karrien og pepper og litt av saltet.

Smak på sausen og se om du ønsker mer karri og salt.

Ha fiskebollene i sausen og la de bli varme.

Server med rikelig med grønnsaker og poteter.

( http://morsmiddag.blogg.no/1322740321_fiskemat_fiskeboller_.html)



 

Tips til lettere å skrelle hvitløksfedd


Når man har tatt ut et fett fra hvitløken, så kan det være litt vrient å få av skallet på feddet. Men om man tar en god kniv eller lignede og legger opp på feddet og trykker til, så løsner skallet lett. Jeg mener også å ha hørt at ved å gjøre dette med hvitløken så frigjør en i større grad stoffer i hvitløken som er helsebringende. Om dette er tilfelle kan jeg ikke garantere.

 



 



 

 

Elgsteik med fløtegratinert blomkål og poteter

Denne gangen tenkte jeg å forsøke å lage en litt annen variant en bare poteter. Det blir jo enda flere grønnsaker til middagen, noe som er veldig positivt. Blomkål trekker ikke til seg like mye væske/eller avgir stivelse som potetene og det trengs mindre fløte en om man bare har poteter i. Blomkål/poteter som ble gratinert ble veldig god, men annerledes en med bare poteter, men det passet utrolig godt til steiken.

Elgsteik

Elgsteiken tinte jeg og hadde på steikepannen med godt varmt smør og snudde den til den var lett brunet på begge sider. Siden jeg skulle ha blomkål/poteter i ovnen, la jeg derfor steiken i en ildfast form og hadde den i steikeovnen. Men først kokte jeg ut steikepannen og hadde dette over steiken. Så skar jeg opp gulrot, løk og selleri og hadde også dette i den ildfaste formen. Den var ferdig på ca.1 time(kjernetemperatur skal være 85-90). Så fikk den hvile i 15 minutter før jeg skar den opp. Jeg hadde ingen krydder på men det må du gjerne som for eksempel einebær, villtkrydder, salt og pepper. Men grønnsakene laget veldig god smak på kjøttet.

Fløtegratinert blomkål og poteter

2 personer

Ca. ½ blomkål

3 store poteter

3 fedd hvitløk

2 ts salt

½ ts pepper

Ca. 3 dl fløte (Tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte)

Rens og del blomkålet i litt små biter og skrell potetene og skjær de opp i tynne skiver. Ha alt opp i en ildfast form som har litt høye kanter. Denne gangen hadde jeg frossen fløte som jeg tinte i en panne. Rens og del hvitløksfeddene (se under for tips for hvordan man lett renser hvitløksfedd). Så jeg hadde hvitløk, salt og pepper sammen med fløten så jeg fikk smakt den til. Men har man fersk fløte behøver man ikke varme den opp, men det er likevel lurt å blande hvitløk, salt og pepper i fløten. Fløteblandingen bør vær litt salt siden potetene og blomkålen krever litt salt. Hell blandingen over blomkål og poteter og ha det hele i steikeovnen på 200 g i ca. 1 time eler til poteter og blomkål er myke og fløten har trakt inn i potetene.

 



 

 

Tips til lettere å skrelle hvitløksfedd

Når man har tatt ut et fett fra hvitløken, så kan det være litt vrient å få av skallet på feddet. Men om man tar en god kniv eller lignede og legger opp på feddet og trykker til, så løsner skallet lett. Jeg mener også å ha hørt at ved å gjøre dette med hvitløken så frigjør en i større grad stoffer i hvitløken som er helsebringende. Om dette er tilfelle kan jeg ikke garantere.










Lammekoteletter med grønnsakspuré


Mat og måltider er en av dagens store gleder, i tillegg til å kunne dele oppskrifter med dere på bloggen og gjerne inspirere noen av dere.

Grønnsaker har masse vitaminer, mineraler og antioksidanter som styrker immunforsvaret, det kan være viktig i vinterhalvåret. Så i dag ble det en grønnsakspuré til kotelettene og det passet utrolig godt sammen. For meg er det nok med tre lammekoteletter, derfor kan det være litt lite for de som er mer storspist enn meg. Lammekotelettene stekte jeg i ca. 25 minutter med rosmarin, pepper og salt.



Grønnsakspuré

Passe porsjon til meg:

2 små gulrøtter

2 vårløk

Ca. en stang selleri

Noen buketter med brokkoli (når man skal mose noe så kan man godt bruke stilken på brokkolien)

1 stykke squash

1 båt hvitløk

Ca. 10 g smør

Ca. ½ ts salt

1 knivspiss pepper



Rens og del grønnsakene og hadde de i en panne med litt vann (en lærer jeg hadde på kokkeskolen sa at vi ikke behøvde å bruke hele Nordsjøen i pannen, og det har jeg tatt med meg videre). Når alle grønnsakene er møre, tømmmer jeg vannet ut i en kopp (kraften kan jeg bruke i mat en annen gang). Så har jeg i smøret og brukte stavmikser til alt var godt most. Smak til med salt og pepper.



Velbekomme



 

Zalat



Hvorfor Zalat og ikke salat? Vel, for det er ikke direkte salat, og jeg kommer ikke på noe bedre navn. Jeg er evig lei av brødmat og måtte bare finne på noe annet å spise.



En porsjon til meg:

1 kokt egg

1 avokado

1 tomat

Litt squash

Fetaost

Oliven

Rens og del egg, avokado, tomat, squash og ha det i en skål, ha i ønsket mengde fetaost og oliven. Fetaosten ligger vanligvis i olje, og er derfor en

naturlig dressing på maten.,



Om nom nom



 

Forkjølelsebortdriver



Kyllingfilet med futt i skal være mitt angrep mot forkjølelse, dere har vel hørt utrykket ?din mat din medisin??

Derfor har jeg brukt hvitløk og ingefær som dreper det meste av uhumskheter, chili får en til å svette og brokkoli og tomater inneholder masse antioksidanter. Det er så klart ingen garanti for at jeg unngår at forkjølelsen bryter ut, men det skal IKKE bli uten KAMP. Når man kjenner at man brygger på ulumskheter, er det også viktig å drikke rikelig med vann og få nok søvn. Fysisk aktivitet er ikke farlig bare man ikke overdriver og presser for hardt. Det er bedre å bevege seg litt, enn ikke i det hele tatt!

4 personer

4 kyllingfileter

1 eller flere chili

6 fedd eller mer hvitløk

6 skiver eller mer ingefær

1 stor løk

½ brokkoli

½ blomkål

1 squash

8 store tomater

Så hadde jeg en basilikumplante som ikke syntes livet var verd å leve, så jeg brukte det jeg kunne av denne.

Ca. 2 ts salt

Rens og del hvitløk, løk, chili og ingefær og surr det hele i en panne med smør/olje. Del kyllingfileten i biter og ha de i gryten med resten. Grovhakk tomatene og ha de i når filetbitene har fått brunt seg litt. Rens så og del blomkål, brokkoli og squash, ha først i blomkål og squashen helt til slutt. Har du basilikum så finhakk denne og ha i. Smak til med salt, pepper var ikke nødvendig etter min smak.

 

 

Torsk med reker



Da er tiden inne for å komme tilbake til hverdagen, det er tungt, men likevel så deilig.

Hva er vel bedre å begynne med fisk? Magert, sunt og veldig godt.



Ca. 600 g torsk (eller andre fiskesorter)

Ca.120 g reker (bruk så mye  eller lite som du selv ønsker og har)

Saus:

4 dl vann (man kan selvsagt bare bruke melk. Tåler man ikke melk, så bruker man soya- eller rismelk uten sukker)

Ca. 1 d fløte  (tåler man ikke melk bruk soyafløte eller lignede)

1 terning med fiskebuljong

1 krm pepper

Ca. 1 ts med salt

Jeg hadde ikke poteter til, men masse grønnsaker, blomkål, brokkoli og asparges.

Ha væsken, maizena og buljong i en panne og kok det opp, smak til med salt og pepper. Ha i fiskebiter og la det trekke. Trekk eller wokk grønnsaker og eventuelt poteter. Ta på reker når man serverer maten.

 

 

Scones



Når det er slutt på brødet og man vil ha noe godt til frokost, så er scones helt genialt å lage. Det er enkelt og de trenger ikke heving og er steikt på 10- 15 minutter.

4 dl sammalt spelt eller hvete (glutenfrie scones går fint å lage, så jeg lover å legge ut oppskrift på glutenfrie scones også en dag).

3 d siktet spelt eller hvete

2 ss olje eller smør

2 ½ d vann, melk, soyamelk eller lignende

1 ss bakepulver

Man kan gjerne ha i frø, nøtter, urter, havregryn osv. I denne hadde jeg ca 1 ss sesamfrø og 1 ss linfrø.

Ha melet i en bolle og ha i lunken væske (når væsken er lunken hjelper det med å heve scones'ene), oljen/smøret og bakepulver, og bland deigen godt sammen. Ha deigen på bordet og rull den til en pølse eller to og del disse igjen opp i passe biter. Legg de på et bakebrett og steik de uten heving i en forhåndsvarmet ovn på 220 til 240 g i 10-15 minutter.









Kalkunfilet med råsteikte poteter



Steik kalkunfilet på pannen eller i steikeovnen 15-20 minutter litt avhengig av hvor tykke de er (jeg delte min i to, så gikk det fort).

Råsteikte poteter

2-3 poteter pr. person (vask og tørk potetene godt)

Ca. 1 fedd knust hvitløk

2 ss olje

Provencekrydder, grillkrydder (OBS! grillkrydder inneholder mye salt) eller en kan bruke kun salt og pepper.

Skjær potetene i båter og ha de i en ildfast form. Bland olje, hvitløk og krydder i en kopp og fordel de ut over potetene og bland det godt sammen.

Sett de øverst i ovnen i ca. 20 minutter på 220 g, vend de en gang eller to.

Jeg serverte med avokado, isbergsalat og oransje og gul paprika.

 



 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits