hits

Kyllingretter

Steikt overlår av kylling, pasta med linser og pesto

I dag og hadde jeg litt av en sammensettning på middagen, men det smakte meg noe aldelses perfekt. 

Jeg fikk kjøpt pasta med linser og de likte jeg veldig godt siden det var litt smak på. Pesto hadde jeg lagd og hadde i kjøleskapet. Overlår er den øverste delen på låret på kyllingen, den steikte jeg på nokså høy varme, men jeg vende den nokså ofte så de ikke skulle bli brent. Så hadde jeg bare litt salt på slutten av steiketiden.

Oppskrift på pesto finner du HER. For dere som ikke trenger å tenke på at pastaen skal være glutenfri, har utrolig masse digg å velge mellom, så forsøk en ny smak. Denne pastaen kjøpte jeg på Rema den er økologisk og glutenfri, nokså uvanlig med litt sunnere alternativ på glutenfrie produkter, men man kan selvsakt bruke den pastaen man ønsker.

Litt salat hadde jeg også til, det hører liksom med.

Ser det ikke veldig godt ut?

 

Kyllingfilet med urter og parmesan og chilisaus

Det morsomme er når man lager mat og man tar fullstendig feil av krydderne, og i dag skulle jeg bruke safran, men det ble chili he he. Hvordan det er mulig??? Tja si det, men er man tilstrekkelig svimete, så er faktisk ikke tørket chili og safran helt ulik. Jeg har fått safran fra en venninne som bor i Tyrkia, og jeg må innrømme at jeg kan "NADA"Tyrkisk. Og hun fortalte meg at Tyrkisk safran måtte man bruke mye mer av om man skulle få samme virkning som Persisk Safran, og dermed pelmet jeg på i store mengder med det jeg trodde var safran . Magen svei og jeg fikk lepper som en botoks injeksert person. Men heldigvis tåler jeg en del, så jeg syntes det var utrolig godt, men er du var for chili bør man vise litt mer varsomhet.

Vet du hva som er hva? 

Kyllingfilet:

Kyllingfilet

Fersk basilikum

Fersk persille

Fersk koriander

Parmesan etter ønske

Kyllingfileten banket jeg flat med en kjevle, jeg brukte plastikk over og under. Så hadde jeg fersk basilikum, koriander, persille, og raspet parmesan på fileten, og rullet den sammen

.Jeg brukte en grillpinne for å sy den sammen. Så steikte jeg den på en stekepanne til den var gjennomsteikt .

Safransaus som ble chilisaus:

2 dl fløte (laktoseredusert for oss som trenger laktose)

Tørket eller fersk chili til man ikke har følelse i munnen :-)

1 ts buljong

Kok opp alt og la det få trekke på svak varme til kyllingen er ferdig stekt(rundt 25 minutter).

Jeg hadde kokte gulerøtter og blomkål, og kokt ris til. 

 

#Safran #saus #chili #saus #urter #kyllingfilet #parmesan #basilikum #persille #basilikum #melkefritt #laktosefritt #laktosefri #glutenfri #middag #middagstips #morsmiddag #blogg #matblogg

 

Kyllingfilet med potetchips og guacamole

Jeg har aldri forsøkt å steike råe poteter på panne før, men det gikk veldig bra. Nå er det gjerne ikke de sunneste potetene, men det er sunt å variereBilderesultat for emoji figurer 

Kyllingfileten steikte jeg helt vanlig på steikepanne til den var gjennomsteikt, hadde på salt og pepper.

Steikte poteter:

Beregn 1-2 poteter per person

Skjær de opp i tynne skiver, har du et rivjern (mandolin), eller foodprocessor som kan skjære er det enklest. Legg potetene i en skål med kaldt vann i rundt 15 minutter, dette er for å kvitte seg med en del av stivelsen som er i poteten

Ha en god og varm steikepanne med smør, tørk potetene godt før man har litt og litt på steikepannen. Stek til potetene er brune og crispy. Ikke alle potetene ble like crispy, men de var gode likevel. 

Jeg hadde wokede grønnsaker og guacamole til og HER finner du oppskrift på guacamole

#kylling #morsmiddag #Middag #guacomole #steikt #potetchips   #blogg #bloggtopp #matblogg #glutenfritt #melkefritt

Kyllingklubber, båtpoteter og aioli ❤️

Hver gang min yngste datter er på middag spør hun om jeg har aioli, uansett hva jeg har laget he he. Så nå har jeg laget en diger skål, så da får jeg invitere henne på middag igjen. Og jeg kan vel ikke klandre henne for den gode smaken, den har hun nok arvet etter sin mor (må skryte selv når jeg ikke har bygden å lite på he he). Aioli kan man lage på flere måter både fra bunnen av se HER, med kjøpe majones HER (og det må jeg innrømme jeg lager oftere en helt fra bunnen), aioli med chili HER eller man kan bruke sriracha saus(det har jeg aldri laget selv, men kjøpt på sushi restaurant), og ellers hva man kommer på av kreative ideer :-D. 

Kyllingklubbene hadde jeg olje og Tandoori masala på, og steikte de i rundt 20-25 minutter. 

Båtpotetene (se HER)hadde jeg olje og salt på, og de steikte jeg sammen med kyllingen på 210 grader. 

Enkelt og veldig godt :-)

   

  Å dyppe potetbåten i aioli, er en rein nytelse 😋                                

#aioli  #kyllingklubber #kyllingvinger #Båt#poteter #tandoorimasala #hjemmelaget #enkelt #kjapt #middag #Middagstips #fredagsmat #lørdagsmat #fredagkos #lørdagskos #Middag #morsmiddag #majones #hvitløk #blogg #bloggtopp #matblogg #mamma #pappa #barn #mor #mors 

Kyllingvinger i soyasaus

I sommer da jeg hadde besøk av Luna fra Hong Kong snakket vi om mangt og mye, og selvsakt om mat. Og jeg er jo nysgjerrig på nye måter å lage mat på, og hva de er vant med å spise, så jeg fikk en oppskrift av moren hennes. De ble veldig godt, og anderledes en jeg har smakt før, bare herlig. I Kina har de mange forskjellige soyasauser, derfor blir det nok ikke helt som der, da det bare finnes en glutenfri soyasaus som jeg vet om. Dette er en veldig enkel rett å lage til.

Thank you very much to Luna's mother for this beautiful simple recipe

  

                                                                                                                                                                  

Til rundt 4 personer:

35-40 ferske tinte kyllingvinger (nå variere det hvor mye man spiser, så tilpass etter behov.

 2 ss hvitvinseddik 

1 dl soyasaus (glutenfri om man ikke tåler gluten) (tåler man gluten kan man nok få flere typer på internasjonalebutikker)

Ca. 1/2 ss sukker

1/2-1 ts salt

3-4 hvitløksfedd (bruke så lite eller mye du ønsker, men det er klart at hvitløken er med på å gjøre smaken)

1 stort stykke med ingefær, rundt 2-3 cm

Olje til steiking

Ha olje i stekepannen og stek kyllingvingene til de er gylden brun på begge sider, ha på hvineddik og la de få koke to minutter. Rens og findel eller bruk hvitløkspressen på hvitløk og ingefæren, og ha også det i pannen,  og la det få surre litt sammen med vingene. Bland soyasaus, sukker og salt og hell dette over vingene, la de få koke under omrøring til vingene er gjennomsteikt(rundt 10-15 minutter. Vend vingene med jevne mellomrom, og ha lokk på pannen om du har. Når vingene er ferdige kan du ha litt ekstra soyasaus på pannen og koke den ut, og ha over vingene som en saus om du ønsker det. 

Jeg hadde salat og ris til, og ekstra soyasaus til risen. 

#Ris #kyllingvinger #HongKong #soyasaus #glutenfrisoyasaus #Soyamarinert #Glutenfritt #melkedritt #Glutenfri #melkefri  #Middag #Middagstips #Oppskrifter #Kaskavihatilmiddag #Enkelt #sunt #Morsmiddag #internasjonalt #Blogg #bloggtoppen #morsmatblogg @lunayyip

 

 

 

ostesnitzel av kylling

Ostesnitzel har jeg ikke spist siden før jeg måtte slutte å spise hvetemel (gluten), og sant skal sies er det ikke det jeg har savnet mest. En snitzel er jo både av svin og er panert, og de man kjøper føles som de flyter i fett. Men inne i mitt hode, og mitt sinn er nå skrudd sammen på en måte som gjør at ting faller inn i hode mitt. Og da var de å fundere ut hva jeg kunne gjøre for å få dette til, og siden jeg ikke tåler så godt svinekjøtt bestemte jeg meg for å gå for kyllingfilet. Men både svin og kyllingkjøtt er "mykt" kjøtt som er lett å banke flatt, så du velger det som passer deg best.

Til 4 personer:

1 kyllingfilet pr. pers. (de jeg brukte var gedigen stor så jeg klarte bare halve)

1 stort egg

4-6 ss brødsmuler/strø (glutenfrie for de som ikke tåler gluten, man kan også bytte ut strøet med knust baconrips eller cornflakess(glutefritt)

1/2- 1 ts salt

1 klype tørket chili eller chilikrydder (kan sløyfes)

1/2 ts løkpulver (kan også sløyfes), bruk det kryddere du liker og har

Ca, 1/2 ts pepper

2 ss raspet ost per snitzel, eller etter ønske(kan selvsakt også sløyfes om man ikke ønsker ost på) På min hadde jeg parmesanost(den tåler jeg bedre en vanlig ost, siden den nesten ikke inneholder laktose), og på min datter sin hadde jeg vanlig ost. 

Ta en og en kyllingfilet og legg på matpakkepapir eller lignede, ha plastfolie eller en plastpose opp på, bruk en kjevle eller noe tungt å slå på filetten. Ikke slå alt for hardt, bruk litt tid. Hvor tykk du ønsker at den skal være er opp til deg, jeg personlig liker heller at den ikke blir alt for tynn,da blir den lettere tørr. 

Ha egg, krydder og salt i en skål og pisk det godt sammen, legg en og en filet ned i så den blir dekket med egg, ha den så i en vid skål med brødstrø, strø gjerne litt opp på filetten om det er vanskelig å få nok strø på (eller ha strøet i en plastpose. Nå kan du velge om du ønsker å steike snitzelne i ovnen eller på steikepannen. Jeg hadde de på steikepannen som var varm, hadde så snitszlene på pannen. Jeg steikte de på begge sider før jeg strødde osten på, da smeltet osten siden snitzelen var begynt å bli varm, jeg hadde ost på begge sider. Jeg hadde lokk på pannen en liten stund, de ble steikt rundt 10 minutter. 

Siden min datters middagsønske var rotmos, ble det rotmos med litt potet, blomkål og sellerirot oppskrift finer du HER. Salat med isbergsalat, tomat, squash.

#Snitzel #glutenfrisnitzel #glutenfri #Middagstips #enkelt #ett #Sunt #godt Middagienfei# #panertkylling #Rotmos #Morsmiddag #mamma #pappa  Middag #Blogg #Matblogg #allergiblogg #bloggtoppen

Carbonara med kyllingfilet

Har dere periodevis dilla på en type mat? Det har jeg, og nå er det carbonara med all mulig tilbehør for å ha litt variasjon.Jeg bare elsker kombinasjonen av pasta, egg og parmesanost. Egentlig burde jeg ikke spist noen melkeprodukter, men av en eller annen merksnodig grunn reagere jeg lite eller ikke på parmesanost, om jeg ikker allerede er veldig allergisk allerede da. 

4 personer:

4 kyllingfileter 

Ca. 400 g pasta (tåler man ikke gluten må man bruke glutenfri pasta, det får kjøpt på de aller fleste vanlige butikker etter hvert)

4 egg

4 ss vann

salt

pepper

200 g parmesanost

eventuelt 1 potte fersk basilikum

Jeg hadde også sukkererter i, de er så knasende godt og sprøtt i

Sherry tomater (kan selvsakt sløyfes og erstattes med noe andre grønnsaker, eller kutes helt ut)

Slik gjør jeg det :

Kok pastaen etter pakkens anvisning. Når pastaen er kokt, siler man av vannet og har i sammenpisket egg, vann, krydder og halvparten av osten som er , og Om man har basilikum, finhakkes denne og has i gryten sammen med pastaen. Vil man ha i sukkereter og sherytomater har man de i helt på slutten, da beholder sukkerertene den knasende gode smaken, og tomatene blir ikke bløt. Resten av den raspende parmesanosten kan man strø på maten selv, da kan alle ta så mye de ønsker.  

Hamburger med kyllingfilet og masse godsaker

Denne ideen fikk jeg da jeg bodde i København, der var det vanlig med kyllingfilet og grovt brød til, og de hadde gjerne båtpoteter eller søtpoteter til.

Det de ikke var god på var glutenfrie brød og matvarer, men jeg bestilte uten brød og da var det ingen problemer. De som var ekstra morro var at de hadde mange forskjellige grønnsaker til hamburgeren som vi nesten ikke vistes fantes i Norge på den tiden. 

Nå har jeg komponert min egen variant:

Kyllingfilet som steikes på panne med salt og krydder eller det krydderet du slev ønsker.

Hamburgerbrød gjerne grovt om du får tak i det (jeg har dessverre aldri funnet grovt glutenfritt hamburgerbrød)

Sprøsteikt bacon

Aubergin som er skåret i tynne skiver, strødd litt salt på og fått trekt litt før den ble steikt.

Salat

Tomat 

Hjemmelaget guacamole oppskriften finner du HER Det hadde jeg på både overdelen og underdelen av brødet i tykke lag he he, smell godt!

Utrolig godt og mettende måltid :-D 

Kyllingfilet med Tzatziki i pitaprød

Enkel, smakfull og knallgod middag.

    

Til en person trenger man til per. person:

1 -2 kyllingfileter (for meg er en rikelig, men til en storspist ungdom eller man bør man gjerne ha to)

Del kyllingfileten i to på langs, krydre med salt og pepper.

  


Steik på panne med høy varme på begge sider til de er gylden brun, skru varmen kraftig ned og steik de tre-fire minutter på begge sider. Steiker man kyllingen for lenge blir den tørr.

2- 4 pitabrød (de om ikke tåler gluten må kjøpe glutenfrie, som man får kjøpt i de aller fleste butikkene)

Varm pitabrødet i ovnen eller på en steikepanne. 

Salat etter ønske  jeg brukte isbergsalat, ruccola, tomater og  sukkererter  men man ruker selvsakt det man har og liker selv.

Oppskrift på Tzatziki finner du HER 


 

 

 

 

Kylling med pasta i pesto

Nå er jeg i det pestorianske (dvs.jeg har laget masse pesto, og det blir det på alt jeg spiser ;-)), og jeg bare elsker det. Nå seier det vel ikke så mye, siden dere som leser bloggen titt og ofte sikkert har skjønt at jeg er et skikkelig mattroll. Men lidenskap for mat og drikke er kanskje ikke det verste man kan ha, eller?

                                                               

 

Jeg hadde et kyllinglår som jeg hadde olje og grillkrydde på(for dere som ikke tåler gluten, skal dere være obs. på at blandings krydder ofte inneholder gluten)

Kyllinglåret hadde jeg i ovnen på   200 g midt  i ovnen i 30 minutter (tiden kan variere  mye alt etter hvor store kyllinglårene er, og dette var forholdsvist stort)

Pastaskruene kokte jeg etter anvisning på pakken, Når pastaen ferdig var kokt, hadde jeg pesto over og blandet den godt i pastaen. 

Jeg hadde salat med granateple i,  for en deilig middag :-)

Oppskrift på pesto finner du HER

Er det ikke helt utrolig fine farger, dette er noe jeg fryder meg stort over :-)

 

Kyllingrull med koriander og ris med spinat

Jeg regner med det er flere en meg som tenker at NÅ må jeg ta meg sammen, og at på til gleder seg litt til vanlig mat igjen. Jeg har stappet i tryne både det ene og det andre, og det vises også både her og der. Men nå er det nå slik at man skal også kunne skille mellom fest og hverdag. Og nå gleder jeg meg til vanlige dager igjen, selv om jeg har hatt en utrolig koselig jul og nyttår. 

Da jeg skulle lage middag så jeg at jeg ikke hadde noen som helst grønnsaker i kjøleskapet , og det kan jeg forsikre deg om ikke skjer ofte. Og jeg bruker veldig sjelden frosne grønnsaker, så det hadde jeg heller ikke. Det eneste jeg fant var frossen spinat, og det liker jeg ikke  å spise uten at den er i noe. Da kom ideen og at jeg kunne jo ha den i risen, og det  kan virkelig anbefales det ble kanongodt. 

                                                   

 

 I en kylling rull bruker jeg:

Beregn 1-2 kyllingfileter per person

2-3 ts Koriander paste

salt

pepper

Skjær  et snitt nesten igjennom filetten, bruk noe litt tungt å banke fileten litt flat, feks. en kjevle. Kyllingkjøtt er enkel å lage tynnere. 

Sett steikeovnen på 200 grader. Smør på koriander paste på fileten  (vær nøye med at du ikke tar skjeen i paste om du har kommet i kontakt med kyllingen, for da blir det bakteriene fra kyllingen og pasten vil bli bedervet). Ha på salt og pepper, og rull fileten tett og godt sammen, bruk en tannpirker i tre eller en grillpinne for å holde rullen sammen under steiking. Ha fileten i en ildfast form med litt olje eller smør, og la den steike mitt i ovnen i 20- 25 minutter.  

Under her ser du koriander paste jeg brukte, den er kjøpt i en internasjonal butikk. La fileten få hvile i noen minutter før du skjærer den opp, da er det lettere å få fine biter.

Koriander/Coriander Paste , 210 g

Ris med spinat

Til en porsjon hadde jeg i.

1/2 dl ukokt ris

3 frosne spinattreninger

1 ts buljongpulver

1 klatt smør

Beregn ris  til  så mange du lager mat til, vanligvis er 1/2 dl ukokt ris nok til en porsjon, om det ikke er storspisere i hus. Kok risen som anvist på pakken. Det er ikke en fordel å boil in bag når man skal koke denne.

Når risen nærmet seg ferdig kokt, hadde jeg i den frosne spinaten, buljong og smør, og lot alt få koke til spinaten hadde løst seg opp. 

 

#hverdagsmat #kylling #kyllingrull #glutenfritt #melkefritt #middag #middagtips #mamma #mor # Sunt #godt #korianderpaste #rismedspinat #ris #spinat #morsmiddag 

Kylling lår med pomfritt og aioli

Har du tenkt tanken noen gang at noe mat bare føles godt å spise? Da mener jeg at feks. som kylling som har blitt behandlet noenlunde når den levde, eller at maten er økologisk, eller plukket selv, et krydder som er godt for kroppen?  Vel det gjør jeg, og jeg spiser nok med utrolig mange sanser, og jeg synes faktisk det er normalt og veldig godt,  men vi har vel alle våres preferanser. I går hadde jeg kylling år fra en Stange kylling jeg hadde del opp før jeg frøs den ned i biter. I går ble kyllinglåret tint, og krydret med bla. gurkemeie først og fremst for det gir så utrolig fin farge på maten, men også for det kan hjelpe på leddene. Og for dere som husker den serien som gikk på begynnelsen av 90 tallet, som het "Livet med Larkins" , forstår hva jeg mener når jeg seier  "PERFECT" :-)

 

På kyllingen hadde jeg:

Olje

Gurkemeie

chilipulver

salt

spisskummen 

koriander

olje

Kyllingen ble stekt mitt i ovnen i en ildfast form, på slutten av steiketiden snudde jeg den slik at den ble crispy på begge sidene. 

Jeg hadde ovnen 200 grader, kyllinglårene var store så det tok nesten 30 minutt i ovnen. 

pomfritten var kjøpt, så der fulgte jeg anvisningen på pakken.

Oppskrift på aioli finner du ved å trykke HER 

Kylling nuggets med rotmos

Sist  jeg laget disse sist, fikk jeg straks melding fra min yngste datter at hun kom på middag og hun ville ha nuggets med rotmos. Og hva gjør vel man ikke for siden barn :-)))). Veldig koselig ha henne på middag. 

Jeg kunne ikke lage nuggetsene før  hun var her, for de er best ny steikte. Hun stod å så på da jeg lagde de og var overasket over hvor enkelt det var :-). Oppskriften på nuggets finner  du HER og rotmos HER
 

Cøliakifruens kylling nuggets (glutenfri)

Jeg nevnte for en tid tilbake at jeg har kjøpt meg en fantastisk flott kokebok av Wenche Romslo som jobbet for meg da jeg drev "Det sunne hjørne" Kokeboken hennes heter "Cøliakifruens glutenfrie favoritter", du finner linken HER og HER

Trenger man ikke glutenfritt, bruker man vanlig hvetemel og cornflakes, verre er det ikke ;-) 

Noe treghet i systemet  gjør at ting tar tid ;-). Men i går bestemte jeg meg rett og slett for at i dag skulle jeg begynne, og da så kylling nuggets utrolig fristende ut.

OG DU HENDELSE  SÅ GODE DE BLE!
 

Dette ble terningkast 6.Bilderesultat for terningkast 6

                                            

 

Oppskriften er slik:

(For orden skyld, alt i parentes er morsmidag kommentarer )

1 bolle glutenfritt mel (jeg bruker en plastpose og har alt opp i og rister den så går det fortere)

1 bolle sammenpisket egg

1 bolle knust glutenfri cornflakes 

Kyllingfilet (beregn 1 til pr. person)

Olje til å steike i (vær veldig forsiktig når du steiker i olje, ikke la sleiven stå i og ha alltid et lokk eller lignede som passer til pannen tilgjengelig i tilfelle den tar fyr. Bruk også lange armer så du ikke brenner deg om det skvetter)

(jeg kan rett og slett ikke la være å ha krydder i  , så jeg hadde salt, pepper, cayennepepper og spisskummen i eggeblandingen)

Fremgangsmåte:

Sett først oljen på oljen, kutt så kyllingen i passe biter (blir de alt for store kan man risikere at de blir brent før de blir gjennomsteikt).

Kyllingbitene dyppes først i glutenfritt mel (Det er da jeg bruker en plastpose og har alt opp i og rister den så går det fortere), så i egg, for deretter å rulles i cornflakes. Da var var bitene klar for en runde i frityrgryten. Jeg bruker som oftest en wokpanne til frityrsteiking.  Når kyllingen har fått en gylden farge, tas de over på en rist (jeg bruker et fat med tørkepapir). Wenche seier: Crispy og saftige nuggets, og det har hun virkelig helt rett i.

                                           

                

Jeg hadde steikte båtpoteter (oppskrift finner du HER) til, aioli (oppskrift finner du HER), og en salat med isbergsalat, paprika, mango, squash, brekkbønnerog chili.

                                          


 

Wok med kylling

Av en eller annen grunn er det VELDIG lenge siden jeg har woket noe som helst.   Men nå hadde jeg så mye gode grønnsaker at jeg ble fristet til å woke igjen. 

Når man woker bruker man de grønnsakene man har og liker, om de er frossen eller ferske. 

Jeg brukte:

Gulerot

Noen biter brokkoli 

Noen biter blomkål

Sukkererter

Rød paprika

hvitløk

ingefær

Kylling (ca 150 g pr. person (bruk så mye eller så lite du ønsker, jeg delte en Stangekylling og av den fikk jeg to fileter, to lår , og resten hadde jeg i woken)

Teriyakisaus (PS. Om du ikke tåler gluten,for sikkerhetskyld, sjekk om det kan være gluten i, det er dessverre gluten i alt mulig man ikke forventer det skal være i)

Soyasaus (det samme som over, får glutenfri i butikken)

Salt og eventuelt pepper

Rens og del grønnsakene i ikke alt for store biter, og begynn med de grønnsakene som trenger lengst tid (som gulerot og blomkål), ikke bruk alt for hard varme da svir grønnsakene.  Har du rå kylling, deles denne i biter og steikes sammen med grønnsakene. Hell på sausen, soyasausen og saltet. Smak til og server. Ønsker du å ha ris eller noe annet til lager du det. 

                                      

 

 

 

 

 

 

Kylling lår i godt krydret tomatsaus


Kamra mitt har gått til streik, og mobilen min er ikke god nok til å ta slike bilder, men det får duge.

Tom for ideer var det bare å se hva jeg hadde i skuffer og skap. 

Tomatsausen bestod av:

1/2 Kina hvitløk

1/2 løk

1/2 rød chili med frø

1/2 boks knuste tomater

2 ss med kokosmelk

1 ts gurkemeie

1 ts paprikapulver

1  ts spisskummen 

2 ts oregano

1/2 ts chilipulver

1/2 ts pepper

Ca. 1 ts salt

Trenger du litt sukker for å runde sausen, tar du i rundt 1 ts, surheten på  knuste tomater variere veldig.

Fersk basilikum på toppen.

 

Først steikte jeg kyllinglåret brun på begge sider, så hadde jeg på opp kutet  løk og chili og lot det surre en sund. Så hadde jeg på de knuste tomatene, og kokosmelken,  samt alt krydderet. Alt kokte sammen til kyllingen var ferdig gjennomkokt. For å være sikker på at  kyllingen ble godt kokt, snudde jeg den med jevne mellomrom. Rett før servering smakte jeg til sausen, og strødde på revet fersk basilikum. Denne retten passer også godt å steike i ildfast form i ovnen. 

Jeg hadde blomkål og rispasta til. 

Følg med i morgen, da bruker jeg resten av sausen til noe helt annet ;-)

 

Pilau

Utrolig hvordan man finner nye oppskrifter. Jeg var på Spar på Valla som er nærbutikken min, det er en veldig hyggelig  butikk, alle hilser og smiler når jeg er der. Det er viktig å ta vare på nærbutikken om man vil beholde den. To ungdommer er spesielt smilende og virker så glade, og på en av mine handleturer kom vi inn på hvor de var født. Han ene var fra Tanzania og han andre fra Kongo om jeg ikke tar feil. Og vi snaket om mat, noe som gjerne ikke er en stor overraskelse. Og jeg innså at jeg egentlig ikke ante noe om hvilke retter eller mat som var vanlig i disse landene. Derfor googlet jeg, og kom til en rett som viste seg var fra Kenya, he he ikke akkurat, men ja ja.close enough ;-)  

Det var faktisk ikke enkelt å finne ser du. En veldig god rett, som var enkel å lage og smakte  eksotisk. Nå hadde jeg ikke alle krydderne, så jeg fornorsket den :-)

Til 2 personer

2 kyllingfileter 

1 løk

1 purreløk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløksbåter

1 dl ris

Ca. 3 1/2 - 4 dl vann (risen må få nok veske for å bli kokt, så ha på mer vann om det blir for tørt)

3 poteter

1 gulerot

2 terninger av kyllingbuljong 

2 ts kanel

2 ts kardemomme

1 1/2 ts nellik 

1 ts salt

1/2 ts pepper

Gressløk eller andre urter til pynt

Skyll risen godt og la den stå i en sikt eller lignende å få renne av seg. Rens og del løk, gulerot og poteter og del i passe store biter. Kyllingen skjæres også opp i biter. 

Begynn å steik løk og kyllingen, når dette er blitt gyldent har man i risen og krydderet,og  lar det få frese litt. Ta på vann og ha i buljong, poteter og grønnsaker, og la alt koke til risen er ferdig, dette kommer litt ant på hvilke ris man bruker, men  rundt 20 minutter bør man regne. På slutten av koketiden smaker man til med salt og pepper. Klipp over friske urter om du har.

                                                         

 

 

Kylling og grønnsaker i ovn og persillerotdressing 

Rydd i kjøleskapsdagen i dag dere, og da må man ta alle grønnsakene som begynner å se ut som de har lyst å utvandre fra kjøleskapet brukes.

Og i kjøleskapet fant jeg:

Litt sopp

1/2 fennikel

1 chili

1 hvitløk

2 tomater

1/2 squash

En bit Ingefær

salt

pepper

Jeg renset og grovdelte alle grønnsakene og hadde de i en ildfast form. Jeg hadde et stort stykke Stangekylling som jeg først steike på pannen, før jeg hadde den opp på grønnsakene (squashen tok jeg i når det var rundt 10 minutter av steiketiden. jeg kokte ut steikepannen og hadde steikeskyen over kyllingen. Den ildfaste formen satte jeg midt  i ovnen på forvarmet ovn til 200 grader. La formen stå i ovnen mellom 25-30 minutter eller til kyllingen er gjennomsteikt. 

Jeg hadde verken poteter eller ris til, og spiste den med grønnsakene. Nydelig smak sammen med Persillerotkremen.og oppskriften finner du HER 

 

 

 

Baligryte versjon 2

På fredag hadde jeg tre av mine barndomsvenninner på besøk  og det ble som vanlig en utrolig koselig kveld. God mat må vi ha, og siden den ene ikke tåler det ene og den andre ikke tåler en annen sort mat osv. ble det en enkel og grei Baligryte. Den laget jeg første gang for mange år siden da jeg snoket rundt på butikken for å å inspirasjon til middag. Og da kom jeg over ferdigmat varianten av Baligryten, og jeg så hva som var i gryten(ikke estoffene, for de hopper jeg bokk over ;-) ), og gikk hjem og komponerte min egen hjemmemekka  variant av den. 

Jeg laget(som vanlig) en litt annen vri på Baligryten denne gangen.Den andre Baligryten finner du HER

4 personer

1 hel kylling/høns

2 purreløk

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 gul paprika

2 boks usukret oppdelt ananas (a 277g)          

2 bokser kokosmelk (a 400ml)

Ca. 3 ss maizena 

Ca. 1 ss karri (Men husk at det er bedre å ta i for lite enn for mye)

2-3ts  rød karri pasta 

Ca. 2 ts salt

Ca, 1 ts pepper

Litt kraft (1-2 dl) fra den koket kylling/høns.

Sett kylling eller høns på kok, høns tar litt lengre tid å koke, man bør regne rundt to timer, kylling rundt en time, men det blir aller best kraft av høns. Man kan godt dele den før den kokes, det kommer litt ant på hvor store panner du har :-)

Rens og vask purren godt og kutt den opp i biter, å surr den i pannen Den øverste delen på  purren kan være litt stygg og ødelagt, kok  den med fuglen, da blir det blir ekstra god kraft.

Rens og del paprikaen i forholdsvis små biter, og steik de sammen med  purren. Når kylling/høns er kokt tar man den opp og avkjølte den litt før den renses og har den sammen med grønnsakene . Ha deretter i kokosmelk og maizena og rør den godt ut, før den settes på platen for et oppkok, ha i så mye kraft at gryten blir passe tykk. Ha i ananas og smak til med rød karripasta,  krydder og salt.

Server gjerne med ris og salat.

Resten av kraften fryses ned i porsjoner, og kan brukes i supper og sauser.

  

Kylling "burger" med tomatpesto og bacon

Den gan da jeg bodde i København var jeg ute å spiste minst to ganger i uken, noe jeg aldri gjør her. Der fikk man grovt rugbrød eller hamburgerbrød til burgere og andre retter. Og en av rettene jeg ofte bestille var kyllingburger, men jeg bestilte uten brød siden de ikke ante hva glutenfritt var for noe. Men det var rikelig nok mat uten brødet. 

Og i dag tenkte jeg å gjenskape litt av den nytelsen det var den gang. 

Jeg har bakt steinalderbrød eller glutenfritt lavkarbobrød (oppskriften finner du HER)om du vil, kjært barn har mange navn, og det brukte jeg i stede for hamburgerbrød eller rugbrød. Man velger det  som passer en best.

 

Beregn 1 kyllingfilet per person om de ikke er veldig store

Kyllingen steikes som vanlig på steikepannen, jeg hadde bare litt salt og pepper på siden jeg skulle ha tomatpesto på, og den smaker mye.

Steikt bacon om du ønsker det

Når kyllingen var ferdig steikt, delte jeg den på langs, da blir det lettere å spise siden man har så mange lag.

Oppskriften på tomatpestoen finne du HER

Jeg skar litt tynne skiver av brødet og hadde tomapesto på begge skivene, en skive som bunn, og en som topp.

Så hadde jeg på oppskåret salat, tomat og paprika på skiven, og til slutt den oppdelte kyllingen, to skiver steikt bacon for å toppe måltidet, og en skive med tomatpesto på toppen. 

Berre lekkert :-)


 


 

 

 

Kylling med blomkål/brokkoli/ruccula "ris" og salat

Dagens middag ble kylling lår fra kyllingen jeg delte i går, den hadde jeg i en ildfast form og hadde olivenolje på, salt, paprikapulver og spisskummen. Kyllingen var ferdig steikt på rundt 25 minutter på 210 grader midt i ovnen.Jeg hadde en halv tomat inni sammen med kyllingen, det er bare helt digg :-)

Jeg har helt fått dilla på å raspe og steike blomkål i stede for ris, etter min smak er det utrolig mye bedre en vanlig ris. Men smaken kan man i grunnen ikke diskutere, det er individuelt.Men i dag hadde jeg litt brokkoli i også for å se hvordan det ble, og så hadde jeg en pose med ruccuoasalat som snart må brukes opp og buttet litt av den i også.

Vil du forsøke å lage så rasper man blomkål og brokkoli, og surrer på svak varme i smør, ha på litt salt. Ønsker du å ha i ruccolasalat, har man den i helt på slutten, for den trenger ikke mye varme. 

Det ble veldig godt, og kjekt å få bruke opp maten før den blir dårlig, det er jo utfordringen når man er kun en i husholdningen.

Så hadde jeg salat av ruccola, feldsalat og tomat og litt god olivenolje på. 

Kyllingbryst med tandori masala krydderMiriam var på middag og vi var enige om at kylling lett ble lite smak på så derfor hadde vi litt bacon på og krydret den med Tandori Masala krydder og salt. 

Dette mener jeg ikke inneholder salt, det må i så fall være lite om det er i, derfor kan man salt så mye som en vær ønsker, men likevel kunne bruke MASSE Tandoori Masala (elsker den smaken).

Jeg tror jeg må ønske meg lupe til jul, for alt er for liten skrift på ;-)

 

Både Miriam og meg elsker Aioli (oppskrift HER) og det hadde vi selvfølgelig også til :-)  Båtpoteter finner du oppskrift på HER

Du kan også se oppskriften HER på Kylling med Tandoori Masala krydder med selleri Pommes frites

og 

Her  på Tikka Masala 

 

 

 

348350_03nov2011.html

Kylling karrigryte

Ca. 500 g renset kylling 

2 paprika bruk gjerne forskjellige farger (jeg hadde tre forskjellige  som var begynt på)

1 1/2 løk 

1/2 kinahvitløk eller 1 fedd båthvitløk

1 boks kokosmelk

1 1/2 dl vann

2 hønsebuljong terninger 

3 ss karri (dette er mye, så du kan begynne med en ss om du ikke er så vant med krydder) 

2 ts gurkemeie (dette er krydderet man gjerne bruker i lussekatter i stede for safran. Det er billigere en safran og gurkemeie er usedvanlig sunt krydder)

1/2 ts kayennepepper

salt og pepper etter smak. 

Rens og del alle løken og surr den blank i smør. Rens også paprikaen og del den i passe biter og ha den litt sammen med løken. 

Om du ikke har ferdig steikt kylling, må den deles og steikes også. Ja på vann, kokosmelk, buljong og krydder og la alt få koke sammen i rundt 10 minutter. Synes du gryten er for tynn kan en eventuelt jevne med litt maizena eller johanneskjernemel. jeg brukte dyp tallerken og hadde ris og salat til. 


 

Kylling med Tandoori Masala krydder med selleri Pommes frites

Enkelt. Kjapt. Sunt. Utrolig godt!

Jeg kjøpte fersk kylling fra Stange og tenke å dele og fryse den, men så var jeg så heldig å få en middagsgjest. Og dermed ble denne retten til.

Kyllingen fra stange har mye kjøtt på beina for å si det slik, så vi ble mett av et lår hver, men beregn mer om du har noen som krever litt større porsjoner.

3-4 personer.

Ca. 150 g kylling per porsjon

1 løk

1-2 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk

1 chili

1 boks kokosmelk (helst den feite typen siden den er litt tykkere i konsistensen)

Rikelig med Tandoori Masala krydder (kjøper man krydret i vanlig butikk må man være obs på at det krydderet mest sansynlig inneholde store mengder salt. Jeg bruker å kjøpe krydder på internasjonal butikk, og det inneholder ikke salt, noe som er en stor fordel siden man da kan bruke store mengder krydder uten at det blir for salt) 

Salt om du trenger det.

Siden jeg hadde en hel kylling delte og vasket jeg den først, men man kan gjerne bruke ferdig oppdelt kyllingstykker. 

Ha smør/olje på pannen og la den bli god og varm før man har kyllingen på pannen, og lar den blir brun på alle sidene. Ha så på renset og oppdelt løk og chili, og strø på godt med krydder på alle kyllingbitene (på undersiden også).

Hell på kokosmelk og la den få koke sammen med kyllingen under lokk. Det er en fordel å snu kyllingbitene innimellom. Hvor fort kyllingen blir gjennomkokt avhenger av hvor store biter den er i, men beregn mellom 20-30 minutter.

Helt på slutten smaker man eventuelt til med salt. 

Pommes frites

Selleri har en god egensmak og har lav gi (blodsukkeret stiger forholdsvis lite), så poteten kan godt byttes ut for å få variasjon.

Beregn ca. 200 g sellerirot pr. person

Olje

Salt

Skjær sellerien i forholdsvis tynne skiver, skjær av skallet og skyll og tørk den godt.

Del deretter skivene opp i staver å ha de i en ildfast form/steikebrett og hell på litt olje. Sett formen langt oppe i ovnen i forvarmet ovn på rundt 220 grader i 20-30 minutter.

Pass på pommes frites slik at den ikke blir brent.

Ha på salt når de serveres


Som dere ser klarte jeg å brenne selleri pommes frites, men går du inn HER, kan du se hvordan den ser ut når den ikke er brent :-) 
Her er krydderet jeg har kjøpt på internasjonal butikk, helt uten salt, nydelig på smak og mye billigere en i vanlig butikk :-) 

 

 

Kylling i barbecuesaus med salat med vannemelon

Det er nesten som jeg ikke tørr å skrive dette her på bloggen, men kyllingen jeg brukte i wrapsen var fra First Price. Det er ikke det som er sjokkerende, for jeg var veldig sulten og på Kiwi hadde de ikke annen ferdig steikt kylling. Men det som sjokkerende er at jeg har blitt skikkelig dårlig i magen av denne kyllingen. Først tenkte jeg at det nok bare var siden jeg var veldig sulte, andre gangen tenkte jeg merkelig, og tredje gangen jeg spiste en bit av den var jeg ikke i tvil lenger.Resten gikk i bosspannet.  Derfor tok jeg opp en kyllingfilet filet fra Stange i dag for å se om det var  kylling jeg har begynt å reagere på. Men nopp, jeg har ikke vont i magen i det hele tatt. Hva i svarte har de i kyllingen sin, dette blir siste gang jeg kjøper dette merke, det er jo helt sykt.

Vel, dagens middag var utrolig god og jeg tenkte at jeg måtte se om det var godt med vannmelon i salat, og det var en utrolig god kombinasjon til barbecuesausen.

Først vasket jeg og delte poteter i båter og hadde på olje og salt, og satte de øverst i oven med overvarme.

 

jeg delte en kyllingfilet i tre og la den på steikepannen og brunte de på begge sidene før jeg helte på sausen.

Salaten laget jeg av 

Isbegsalat

Gulerot

Vannmelon 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wraps med kylling på to måter

Wraps er godt og kjapt å lage, og jeg spiste det to dager etter hverandre med litt variasjon.


Heldigvis får man nå kjøpt grovere glutenfrie wraps på vanlige matvarebutikker.

Den første dagen jeg spiste wraps laget jeg guacamole som jeg smurte på slik at det ble smak på hele wrapsen, så hadde jeg i

Isbergsalat

Tomat

Reddiker

og ferdig grillet kylling i biter


Som dere gjerne har lagt merke til er jeg er periodespiser ;-) Dvs. at jeg får så lyst på en ting og så spiser jeg det til nesten alt mulig en periode he he. Denne gangen brukte jeg en halv avokado på en tallerken og moste den med gaffelen .Er avokadoen moden er det ingen problemer, og det er gjort på to minutter å lage guakamole. Oppskrift finner du HER

 

Den andre gangen jeg laget wraps hadde jeg funnet en ny salat som heter chili coleslaw på butikken,  den kjøpte jeg for å teste hvordan den var. Det var litt smak i denne så denne gangen smurte jeg salaten på wrapsen og det funket veldig fint. Jeg tror gjerne jeg skal forsøke å lage den selv en dag, da slipper man alle e-stoffene og sukkeret som er i all ferdig mat. 

Ellers ble tilbehøret mye det samme :-)

Liker du å prøve nye retter og ting du ser i butikken?

 

Portugisisk inspirert kylling

 

Denne oppskriften er gjenskapelse av en middag jeg lagde i 2011, så jeg gjentar meg ikke for mye ;-) Liker du koriander vil du elske denne retten.

Til 4 personer

4-6 kyllinglår eller kyllingfileter (i dag brukte jeg kyllingfilet)

2 ss smør-olje eller kokosfett til steiking

1 hakket løk

1-2 chili (den norske vanlige chilien smaker nesten ikke noe, men  ta i mer eller mindre etter hvor sterkt man liker maten)

3 fedd hakket hvitløk,

To store bunter med fersk koriander

5 dl vann

2 terninger kyllingbuljong

100 frosne erter

3 store gulrøtter                  

8 middels poteter (kan byttes ut med for eksempel søtpotet eller sellerirot)

Salt og pepper etter smak

Koriander blader for pynt

Rens og hakk løk, hvitløk og chili og ha de på en varm steikepanne med litt kant på. Når dette har blitt blankt har man på kyllingfiletene/lår og steiker disse på begge sider til de er brune.

Hell deretter på vann og ha i buljong på og la det få koke.

Skrell og del de øvrige grønnsakene og ha også disse i pannen (ertene kan man gjerne vente litt med). Finhakk mesteparten av korianderen og ha den sammen med de øvrige ingrediensene, og la alt få koke til kyllingen og potetene er gjennomkokt. Ha i erter og smak til med salt og pepper, og rett før servering strør man på litt koriander for syns skyld.

 

Siden det er poteter i retten behøver man ikke å ha noe mer til, men jeg valgte å ha røde linser til, og det smakte nydelig sammen med denne retten. Men man kan også for eksempel ha ris til om man ønsker det.


    
Røde linser er nydelig


Kylling og båtpoteter i ovnen med tacokrydder

Kylling og båtpoteter i ovnen med tacokrydder

I dag ble det kyllingfilet og båtpoteter i samme form for enkelhet skyld. Lager du til mange kan man ha potetene for seg øverst i ovnen og kyllingen under i ovnen og bruke varmluft. I dag hvilte jeg før middag, så derfor satte jeg ovnen på 150 grader, og skrudde opp etter 20-25 minutter etter jeg hadde ladet litt ;-)

Beregn 1-2 kyllingfileter eller lår og gni de inne med hjemmelaget tacokrydder (enkelt, billig og uten e-stoffer), ha på olje eller kokosfett og sett i ovnen som er 200 grader. La det stå mitt i ovnen og man kan snu de en gang, det vil væreferdig på rundt 25 minutter alt etter hvor store kyllingstykkene er.

Potetene vasket og delte jeg i båter og la de samen med kyllingen under steik.

 

Lag en salat til eller wok grønnsaker.
Wraps med restene av krydret kylling

Dagens middag er rester etter den godt krydrede kyllingen vi hadde lørdag. Det morsomme er at jeg syntes den smakte enda bedre i dag. Dette var virkelig en lur måte å forberede feks. Mat til klubb, fredagskos mår du kommer sliten hjem fra jobb eller rett å slett ha laget to middager i en.

Jeg har endret på utseende på bloggen, hva synes du, skal jeg beholde denne eller den gamle?
Fremgangsmåten til kyllingen finner du her.

Jeg brukte sausen fra kyllingen og smurte den utover lefsen.

Ellers hadde jeg i:

Kylling i biter

Isbergsalat

Cerrytomater

Paprika

Avokado

Og en liten klatt rømme hevet smaken enda et hakk.

Lefsene (man får kjøpt glutenfrie lefser i de fleste butikker for de som vil ha det) varmet jeg i min utrolig praktiske ildfaste form med kokk, den holder på fuktigheten i lefsen og den er fin å ha på bordet.

 

 

 Kyllinglår i godt krydret saus

Denne retten er tatt utgangspunkt fra en helt annen rett, men slik ble min middag, og den ble veldig god.Siden den tar litt tid i ovnen for å bli ferdig ble det lørdagsmiddag, selv om den i seg selv er svært enkel å tilberede.

 

 

4 kyllinglår (eller mer, alt etter hvor store lårene er eller hvor god appetitt man har) fra Stange eller fra et sted de avler kylling opp på en human og ufarlig måte. Har du noen meninger om hvilke merke kylling du velger å kjøpe?

1 rød chili

3 sjalottløk

1 bit (ca. 2-3 cm)ingefær

2 terninger buljong eller ca. 1 ½ ss buljongpulver

2 ss gurkemeie

2 bokser  kokosmelk

2 ts koriander (fersk er å foretrekke, men jeg brukte tørket for jeg fikk ikke tak i fersk)

salt                          

4 sitrongress (sitrongress selges i mange butikker, men de kan likevel være litt vanskelig å få tak i)

Slik går du frem:

Rens og del krydderne  i forholdsvis små biter, og ha alle ingrediensene (ikke sitrongress)i en foodprocessor eller i en skål slik at man kan bruke stavmikser. Bland krydderne og litt kokosmelk og kjør det til det blir en jevn blanding. Bland det med resten av kokosmelken og smak om det er passelig på smak.

Steik kyllingen på en panne slik at lårene blir gylden, legg de  i en ildfast form, og hell kokosblandingen over. Sitrongress er veldig trevlete og er ikke ment som annet en en smaktilsetning. Sitrongresse deles i grove biter og has i sausen i den ildfaste formen slik at de lett kan tas til side når man spiser.

La kyllingen stå  mitt ovnen på rundt 180 grader i 45 minutter eller til kyllingen er gjennomsteikt.

Kok ris eller byggrynsris til. Siden byggryn ikke er glutenfri, hadde jeg fullkornsris til.
Sitrongress, dette bilde er hentet fra nette.

 

 

Stangekylling med steikte poteter og salat

 

Jeg må innrømme at jeg har blitt svært skeptisk til hvilke merke med kylling jeg spiser. På siden til Stange sin landskylling, står det at de aler kylling opp på en skikkelig måte. Den er adskillig dyrere en vanlig kylling, men du verden for en nydelig smak.

Jeg kjøpte en kyllingfilet og hadde den i en ildfast form med olje i, og mitt i steikeovnen som stod på 150 grader (jeg var så trett at jeg som middag før middagen J). Ønsker du den hurtigere steikt, kan du selvsakt skru opp temperaturen litt. Fileten stod i ovnen i toppen 45 minutter, da var den usedvanlig saftig og nydelig. Jeg strødde bare på litt Maldonsalt.

Jeg hadde rester av kokte poteter fra dagen før, disse steikte jeg og hadde på Maldonsalt.

 

Salaten besto av hjertesalat, ruccula og rød lollorosso og physalis og en deilig olivenolje på.
Helsteikt kylling av en gammel oppskrift

 

Jeg er vel ikke akkurat vært kjent for min skjønnskrift, nøyaktighet eller rettskriving. Jeg fant et gammelt spiralhefte jeg brukte da jeg var kokkelærling. Da som nå var jeg ikke helt nøye med målene som dere som har fulgt bloggen en stund har oppdaget for lenge siden. Men det øker bare  kreativiteten og nysgjerrigheten, siden man aldri kan være HELT sikker på hvordan maten vil smake eller bli. Dette har nok også gjort at jeg har øvd opp en nokså sterk magefølelse/intuisjon/erfaring på hva som kan bli bra(for det hender jeg bomber totalt, men de oppskriftene ser dere aldri noe til. Heldigvis!).
Artig var det nå i alle fall å finne boken igjen å bla i den igjen, og ut i fra denne oppskriften er det jeg har steikt kyllingen fra Stange i dag. 

1 hel kylling

1 ss Buljongpulver eller 2 oppløste terninger i litt kokende vann (jeg kjøper buljong på helsekosten, men det er ok med den man får kjøpt på vanlige butikker også)

1 ss rosmarin

1 ts pepper

1 ss paprikapulver

1 ss karri

Ca. ½ ss salt

1 ½ dl olje

Steikepose

Ha alle krydderne og oljen i en steikepose, ha den skylte og tørkede kyllingen i posen og knyt  godt igjen. Vend posen til hele kyllingen er dekket med olje og krydder, ha da hele steikeposen med kyllingen i en ildfast form mitt i ovnen (180-200 grader litt avhengig av hvordan ovnen din er). La den steike i rundt 40 minutter, da tar man formen ut og åpne steikeposen. PS: Vær veldig forsiktig når du åpner steikeposen, for den inneholder svært varm damp som er lett å brenne seg på.

Vend kyllingen slik at den blir brun på begge sider de siste 5 minuttene i oven uten steikepose. Det kan være lurt å la kyllingen få hvile seg noen minutter før man begynner å dele den.

Jeg hadde kokte poteter fra dagen før, de hadde jeg øverst i steikeovnen i en ildfast form. Jeg hadde kun salt, pepper og olje på.


Jeg hadde kokte poteter fra dagen før, de hadde jeg øverst i steikeovnen i en ildfast form. Jeg hadde kun salt, pepper og olje på.
Jeg laget en salat med:

Isbergsalat

Squash

Tomat

Fersk koriander
Korianderdressing:

Rømme

Finhakket koriander

Salt

 

PepperOg slik ble den på tallerken :-) Snadder, ikke sant?

Matbloggtoppen

Kylling med barbecuesaus

Jeg fikk en knallgod barbecuesaus av en venninne, og den måtte jeg umiddelbart teste.
Jeg bestemte meg for å ha retten i steikeovnen, men jeg kunne nok også ha kokt den.
Ca. ¼ flaske barbecuesaus
Ca. ½ dl olje
½ ts sukker
Blandes godt sammen.
2 kyllingfilet
1 aubergine
½ brokkoli
3 vårløk
Rens og del grønnsakene i biter og ha de i formen. Det kan være en fordel å dele og steike kyllingen litt på pannen før den has i den ildfaste formen, men det er ikke et 'must'.
Ha på barbecusausen og la det hele stå i ovnen til kyllingen er gjenomsteikt, det kommer an på hvor store biter med kylling man har. Men man bør gjerne beregne rundt 30 minutter på 200 grader.Matbloggtoppen

Kylling med parmesan og kokte søtpoteterDette er simpelthen bare steikt kyllingfilet som jeg har krydret med salt og pepper, og på slutten av steiketiden hadde jeg raspet parmesan rundt hele fileten og litt ekstra på toppen.

Søtpotetene skar jeg i skiver og tok av skallet før jeg kokte dem. Jeg hadde steikesmøret over potetene og kokte litt blomkål til.

Ser det ikke utrolig godt ut? Det smakte nå i alle fall godt :-)

Matbloggtoppen

Wraps med kylling, grønnsaker og oystersausJeg hadde ikke salat, så da wok'et jeg grønnsaker og hadde i kylling.

Jeg hadde en steikt kyllingfilet

1 bunt blomkål

1 vårløk

1 bunt brokkoli

1 gulrot

1 stykke squash

Litt hvitløk 

Oystersaus

Bruk gjerne andre grønnsaker eller annen smakstilsetning, det er kun fantasien som begrenser oss!

Jeg renset og wok'et grønnsakene (kyllingen var steikt), hadde i oppdelt kylling, og til slutt hadde jeg på oystersaus og smakte til med salt og pepper.

Lefsene varmet jeg i ovnen. De er glutenfrie og er faktisk ikke så verst i konsistens og i smak. Link her

 

Matbloggtoppen

kylling carbonara med bacon


I dag bestemte jeg meg for å blogge, men alt har omtrent gått skeisen, vel maten var utrolig god :-).

4 personer:

4 kyllingfileter 

1 pakke oppskåret bacon 

Ca. 400 g pasta

4 egg

4 ss vann

salt

pepper

200 g parmesan

eventuelt 1 potte fersk basilikum

Kok pastaen etter pakkens anvisning. Når pastaen er kokt, siler man av vannet og har i egg, vann, krydder og halvparten av osten som er pisket godt sammen, og om man har basilikum, finhakkes denne og has i gryten sammen med pastaen.

Steik oppskåret bacon og kyllingfilet og ha det opp på pastaen, og til slutt resten av osten.

 

Hjemmelaget mojosaus og kylling

 

Siden sausen ikke inneholder verken mel eller melk er den naturlig melke og glutenfri. Tomater og paprika med sin knall rød farge inneholder masse antioksidanter og mange andre vitaminer og mineraler, så her er det helse i hver dråpe saus. Sausen har også et lavt kaloriinnhold om noen skulle være interessert i det. Og som om det ikke var nok, den smakte meg aldeles NYDELIG.  

1 boks knuste tomater, helst økologiske siden de er mye bedre på smak enn andre, er min mening.

Eller man kan bruke 2 store tomater

2 paprika

1 kinahvitløk

½ -1 rød chili (jeg synes den chilien som man får kjøpt i vanlige norske butikker ikke finnes sterk i smaken lenger, er noen enig med meg i det?)

Saft av 2 båter lime

Litt vann om sausen blir innkokt

Smak til med litt sukker om det er nødvendig

Salt

Pepper

Rens og del alle grønnsakene i biter og ha de litt i gryten med litt smør eller olje. Ha på tomatene, lime og krydder og la det koke i minst 15 minutter.

Bruk stavmikser på sausen til den har blitt jevn.

Kyllingen steikte jeg på pannen med salt og pepper i rundt 15-20 minutter.

Jeg hadde båtpoteter, brokkoli og brekkbønner til. 

 

Matbloggtoppen

Kyllingfilet med mozzarella, spinat og søt chilisaus


1 kyllingfilet

Salt og pepper til å ha på kyllingfileten

Steik den litt på begge sider.

Fersk eller frossen spinat (jeg hadde bare frossen)

Søt chilisaus

½ -1 mozzarella alt etter hvor mye man ønsker å ha på (mozzarella er opprinnelig laget av bøffelmelk, men det er litt vanskelig å få tak i her i landet)

Steik fileten med salt og pepper. Ha osten, spinat og søt chilisaus i en ildfast form, legg fileten opp på, og så mer saus og ost.

Steik det hele i ovnen til osten er smeltet. Server med ris eller det man ønsker å spise til. 

Matbloggtoppen

Solveig sin kyllingwok

Her kommer endelig kyllinwoken som Solveig laget da jeg var på besøk.

Fantastisk god og mør kylling med masse smak, dette var en innertier. 

Marinaden til kyllingen:

Tørka tomat

 vårløk

 ingefær

Persillerot

 Hvitløk

Lime

Olje

Rens og hakk alle grønnsakene og ha de i en plastpose eller eventuelt en skål. Press limen og ha den og oljen også i posen.

Del kyllingen i passe biter og ha den i marinaden, knyt posen igjen og arbeid litt med posen slik at marinaden blir fordelt på kyllingbitene. Legg posen i kjøleskapet natten over (har du ikke tid så legger du den i noen timer).

Brokkoli

Sopp

Vårløk

Squash

Paprika

Gulrot

Før vi skulle spise renset og delte vi grønnsakene. Deretter varmet vi en wokkpanne og hadde smør i og begynte å wokke kyllingen og så grønnsakene. Vi hadde ris til.

Matbloggtoppen

Kylling med spisskummen, gurkemeie og kikerter

Dette ble en utrolig smakfull, deilig middag som bør forsøkes. 
Til ca.4 personer

2-3 kyllingfileter

1 kinahvitløk

1 purreløk

1 pakke sukkererter (deles og tilsettes helt på slutten så forblir de sprø)

2 pakker( ½ kg)Cherry eller snacks tomater (eventuelt de tomatene du har)

5-6 dl ferdig kokte kikerter (dette vil tilsvare omtrent to beger eller bokser ferdige kikerter)

2 ts gurkemeie (fås kjøpt på de aller fleste butikker, er et utrolig sunt krydder)

2 ts spisskummen (også kalt cumin og fås kjøpt på de aller fleste butikker)

Salt

Pepper

Rens og del løken, del kyllingen i biter og steik alt i en gryte ms smør som er god og varm. Del tomatene og ha også de i gryten, når de er begynt å bli bløte har man i erter og krydder. Smak på maten at den er passe krydret og saltet. Snitt sukkerertene og la de få ligge i gryten rundt et minutt før maten blir servert.

Matbloggtoppen

#glutenfri #melkefri #kylling #kikerter #gurkemeie # spisskummen

Chilitrukket kylling og rå steikte poteter


Dette var en enkel middag å lage, og vi var alle enig om at det smakte fortreffeligst.

Beregne 1 Kyllingfilet per person

Knust chili  

Jeg hadde en god og varm steikepanne og brunet filetene på begge sider, deretter skrudde jeg platen ned på svak varme. Når filetene hadde fått kost seg på pannen, og hadde blitt jevnlig snudd i rundt 10 minutter, smurte jeg chilien på begge sider. Og etter dette lå de på pannen til resten av maten var ferdig.

IKKE steik filetene for lenge, da blir de tørr og smakløs.


Råsteikte poteter

Poteter (ca. 2 mellomstore poteter pr per)

Knust hvitløk

Provencekrydder

Salt

olje

Fersk koriander

Potetene vaskes, tørkes og deles i båter å has i en ildfast form. Rens og press hvitløken på potetene sammen med salt, Provencekrydder og olje, bland alt godt sammen. Sett potetene øverst i ovnen på rundt 220 grader i 15 -20 minutter, pass på at de ikke brenner. Finhakk korianderen men ikke ta den på potetene før potetene er klar til servering. Da er oljen så varm at korianderen likevel får steikt seg litt uten å bli svart svidd, og man har tatt vare på den gode smaken.

Grønnsaker var gulrot, brokkoli og squash.Matbloggtoppen

#kylling #chili #råsteiktepoteter #glutenfri #melkefri  #oppskrift #middagstips #enkelt 

Wok med oystersaus

Etter en ganske heftig arbeidsuke har det blitt lite blogging, mat har jeg laget men ikke noe revolusjonerende nytt. I dag hadde jeg ferdig grillet kylling som jeg laget i går. Så det ble wok med oystersaus, enkelt, greit og godt. I wok kan man bruke hvilke som helst grønnsaker, så er det noen du ikke har eller ikke liker bruker du de grønnsaken du har.

 

Blomkål

Aubergine

Hvitløk

Søt paprika

Squash

Oystersaus + litt vann

Salt

Peppe 

 Kylling  

Jeg renset grønnsakene, delte de opp i passe biter og begynte med blomkålen og nedover listen. Så hadde jeg på sausen og vann. Renset kyllingen og delte den i biter før den gikk i woken. Litt salt og pepper etter ønske.   

 

http://www.molly-jo.dk/collection/dress-5301008.html

Fyllt potetkake med pesto og kylling
Potetkake (glutenfri) eller tortillalefse 

Hjemmelaget pesto

Crispisalat

Biter av ferdig steikt kylling, jeg brukte kjøtt fra kyllinglår

Lefsen ble rullet sammen og delt. Jeg hadde den til middag, men denne kombinasjonen er godt egnet også som fingermat eller tapas, da gjerne i litt mindre biter.

Tåler man hvete/gluten så blir det nok finere å lage det til med tortilla eller wraps siden de er fastere i konsistensen og letter å sette pent på fat. 


Matbloggtoppen

 

#tapas #Glutenfrilefse #Glutenfri #melkefri #kylling #middag #oppskrift

kylling og kikerter med søt chilisaus

Vellbekommen til en smakfull, sunn og enkel middag.

Til 4 personer:

4 kyllingfileter

Ca. 200 g bacon

2 store løk

1 pakke vårløk

Ca. ½ liten rødkål (det var det jeg hadde, men bytt gjerne ut med noen andre grønnsaker)

8 dl ferdig kokte kikerter

Rundt 1 1/2 dl søt chilisaus

3 dl vann

Salt

Rens og del løken, og steik den på pannen. Del kyllingen og bacon i biter og ha de sammen med løken på pannen og steik til de får litt farge. Ha på sausen, vannet, kikkerter og findelt kål, og la det hele få koke i rundt 5 minutter til kålen begynner å bli bløt. Smak til med salt.

. Er retten for «tam» for deg så ha på mer chilisaus, er den for tørr så ta på mer både saus og vann.

#oppskrifter #kylling #kikerter Søtchilisaus #glutenfritt #melkefri 
 

Matbloggtoppen

Kylling gryte med Østens smaker


Jeg var omtrent ferdig med å lage middag da jeg fikk uventet besøk av en kollega, og da måtte jeg lage mer mat. En virkelig gledelig overraskelse.   Dette gjorte at jeg kom jeg litt ut av det med hvor mye jeg hadde i av de forskjellige ingrediensene, og derfor blir dette også en av mine «omtrent» oppskrifter.

Til 4 personer

4-6 kyllingfileter (er filetene små bør man ha mer enn 1 pr. person)

Ca. 2 cm med fersk ingefær

1 kinahvitløk

1 løk

1 potte finhakket koriander (Tips: ha litt av koranderen til å strø over ved servering) 

Squash

Ca. 4 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruke soya fløte)

Eventuelt litt maizena til jevning om den ikke tykner naturlig

4ts Curry paste (tåler man ikke gluten så sjekk at den ikke inneholder hvete, for enkelte merke har dessverre det. Santa Maria sin var fri for gluten)

1-2 ts gurkemeie (jeg hadde litt fersk gurkemeie som jeg brukte jeg da jeg fikk besøk hadde jeg i litt tørket for å få den fine fargen).

Salt og pepper

Rens og del løk, ingefær og kyllingen og fres alt i en panne. Ha på fløte og krydder og la det få koke til kyllingen er gjennomkokt. Blir ikke retten tykk nok så rører man ut litt (ca. 1ss) maizena og gir alt et oppkok. Helt på slutten har man i biter av squash.

Jeg hadde kokt ris og asparges til.

 #kylling #østen #krydret #thaiinspirert #glutenfritt #raskt #oppskrift #middag

Matbloggtoppen

Lasangne på en ny måte

Det kan godt hende noen har lyst å kakke meg i hode med noe veldig hardt når jeg kaller dette lasagne, men det får som vanlig stå sin prøve. Jeg er inne i en fase der jeg må ta stilling til hva jeg skal gjøre med livet mitt fremover, dette er verken noe som er enkelt eller kun er et svar på. Men siden jeg stoler på at universet vet mitt beste, så får jeg øve meg på å lytte til det som kommer til megJ og i dag ble det denne Lasagnen.

4 personer:

4 kyllingfileter

1 stor løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili

1 godt stykke fersk ingefær(ca. 3 cm)

1-1/2-2 glass tomatpuré

4 ss med hjemmelaget tacokrydder (paprikapulver, oregano, chilipulver, spisskum, pepper, hvitløk, salt)

1 ss hvetemel (eller Johanneskjernemel/maizenajevner for de som ikke skal ha gluten. Siden vanlig maizena ikke beholder stivheter over tid, så fungere den heller dårlig i lasagne)

Salt

1 ts sukker

Ca. 8 dl vann og 3 dl fløte eller 5 dl vann og 5 dl melk

(uten melkeprodukter kan en bruke soyamelk/soyafløte/kokosmelk)

Lasagne plater alt etter hvor mange man får i formen(Bruk glutenfrie lasagneplater om man ikke skal ha gluten, de finner man i de fleste Rema 1000 butikker og heldigvis i svært mange dalivarebutikker) 

Raspet ost om man ønsker dette.


#glutenfri  #Lasangne #Hjemmelaget #kjappt


Kylling med bacon i ovnen chilisaus


Kyllingfilet

Bacon i skiver

Søt chilisaus

Del kyllingfileten i litt tykke strimler, surr bacon rundt og legg de i en ildfast form. Ha de i forvarmet ovn på 220 grader, og la de stå i 6-8 minutter så de får litt farge. Hell på chilisaus å la formen stå i rundt 10 minutter til eller til kyllingen er gjennomsteikt.

Server med for eksempel råsteikte poteter eller ris.

Kan også brukes som en tapas rett.

#enkelt #kjappt #sundt #kylling #Chilisaus #steikovnen  

Kylling og ris med fersk gurkemeie


Det er utrolig artig å se at de nå er kommet fersk gurkemeie i butikken, og det her i lille Naustdal. Dette er faktisk første gang jeg har sett fersk gurkemeie, derfor måtte jeg kjøpe. Helseeffekten av gurkemeie har lenge vært godt kjent og er faktisk anerkjent i Norsk forskning for sin medisinske effekt, nesten kryss i taket bare av den grunn.

Siden jeg ikke viste hvor mye jeg skulle bruke eller hvor sterkt den ville smake, så var jeg forsiktig med mengden i maten, men den var ikke sterk og smakte lite. Gurkemeie er en sterk antioksidant og siden den ikke smaker stort kan den med fordel brukes for å gjøre maten enda sunnere.

2 personer:

2 porsjoner med fullkornsris

2 stenger med gurkemeie

1 bit ingefær (ca1 cm)

½ kinahvitløk

Salt

Sett risen på kok og ha i resten av ingrediensene og la de få koke med.

2 kylling fileter

 1 ts karri

Salt og pepper

Del kyllingen i biter og steik de på pannen og ha karri, salt og pepper på, å la de bli helt gjennomsteikt. Ha kyllingbitene i risen og server med salat og gjerne med hjemmelaget guacamole.

Jeg er veldig glad i alfa spirer og i tillegg er de jo veldig dekorative også. 

Kylling med «hot» paprikasaus og råsteikte poteter

I dag vil jeg begynne med å takke alle som er så greie å stikke innom bloggen min, det er ganske utrolig at det har blitt så mange lesere. Jeg ligger stadig blant de 20 mest leste blogger fra Bergen og på 40+ blogger, og jeg er måløs.Poenget med bloggen har hele tiden vært at det skal være enkle, smakfulle og ikke minst sunn mat. Om dere føler at jeg når opp til dette er jeg ikke sikker på, men hva mener dere om det?  

Kyllingfilet steikes på pannen eller i ovnen (jeg delte den i to på langs slik at den ble fortere gjennomsteikt).

Utgangspunktet for denne retten er fra kokeboka for alle, der stod det at man skulle ha søt chili saus på kyllingfileten når den var steikt, men det sytes jeg ble litt mye.

Saus:

Til ca. 2-3 personer (Sausen ble svært god og smakfull, derfor trengtes ikke så mye av den)

½ løk

Et godt stykke med ingefær (jeg brukte ca. 2.5-3 cm langt stykke, dette gjorde at det ble virkelig futt i sausen)

½ rød paprika

½ gul paprika

½ potte fersk koriander

1 kyllingbuljong

3 ss med søt chilisaus

1 dl vann

Rens og findel alle grønnsakene og surr de i en panne med smør/olje, og ha på vann og søt chilisaus. La det hele koke i rundt 10 minutter, bruk stavmikser eller lignede å kjøre sausen glatt.

Råsteikte poteter

Vask potetene godt, tørk og del de i båter. Ha de i en ildfast form og hell olje over, strø med salt og litt pepper. Settes øverst i ovnen på 220 grader i rundt 20-30 minutter. Vend de av og til.

Jeg hadde avokado og Cherrytomater til, rett og slett for jeg har glemt å kjøpe grønnsaker, men det funket veldig bra for meg.

 


 

Spansk gryte

 

Når man blogger er det naturlig å lese andre sine blogger, og her kom utfordringen denne gangen. Jeg leste trygdepartiet sin blogg, og han hadde laget spansk gryte fra pakke, og jeg spurte hvilke ingredienser som var i den. Og «VIPS» her er oppskriften uten tilsetningsstoffer, laget på under 20 minutter. Dette er verken noe hokus eller Pokus å lage, og om jeg må skryte selv, NAM NAM ,NAM!

Til 4 personer:

4 kyllingfileter 300-400g eller man kan bruke tilsvarende med svinekjøtt

1 løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili

10-12 tomater eller 1 boks knuste tomater (bruker man tomater på boks kan det være at man trenger litt sukker i)

1 paprika rød

1 stang selleri

Ca. 10 champignon eller anen sopp

1 pk. fersk persille (persille gir litt smak, men er også god for øyet, men kan kuttes ut, eller brukes tørket)

4 ts paprikapulver

Salt og pepper

Ca. 6 dl vann om du bruker ferske  tomater og 4 dl vann man bruker hermetiske tomater :-)

2 dl fløte eller melk (tåler man ikke melk kan man bruke soyamelk eller fløteerstatning)

2 ½ ss maizena eller to ts johanneskjernemel om du går på LK.

Ca. 4 ts paprikapulver

Er det noen av grønnsakene man ikke liker eller ikke har så kutt de ut. Det eneste unntaket er gjerne tomatene og paprikapulveret som gir smaken i denne retten.

Del kjøttet opp i biter og begynn å steike de først, ha så på opp kuttet løk, chili, sopp, paprika, selleri og til slutt tomatene (bruker man boksetomater tømmer man boksen på når resten er steikt). Ta pannen bort fra varmen og hell på vann, fløte og maizena, ha i paprikapulver og sett det på pannen igjen og la det koke opp.  Bruker du persille finhakkes den og smaker til med salt og pepper.Grønn curry

Min flinke datter har laget middag og du verden så godt det ser ut.

 

2 kyllingbryst
4 fedd hvitløk
1 hel løk
2,5 ts ingefær
2,5 ts koriander (jeg har brukt paste)
4 stilker vårløk
1/2 brokkoli
1/2 blomkål
1 paprika
1/2 - 2 grønn chilli
2 bokser kokosnøttmelk
1 lime
1-2 ss soya
1 ts spisskummin
ca 4 ts salt
1 stilk sitrongress (hermetisk fra glass)


Steik først kyllingen i litt av ingefær, hvitløk, koriander og chillien. 
Brun så finhakket løk sammen med hvitløk, ingefær, chilli, koriander og sitrongress. 
Tilsett kokosmelk, lime og soya. La det småkoke i ca 20 min.
 Wok grønnsaker og hell over sausen og kylling. Kok det opp og tilsett krydder. Smak til med lime og salt. Det skal være friskt og godt, men om man i tillegg vil ha det litt spicy er det bare å fyre på med chilli. En halv chilli vil knapt merkes. 

Stange kylling med aubergine

Jeg kjøpte kylling fra Stange og ville prøve egensmaken i den, og brukte derfor nesten ikke krydder denne gangen. Men jeg tror nok den hadde vært himmels om jeg honning glaserte den, så det skal jeg forsøke en annen gang. 

Jeg brukte:

Kyllinglår

Salt

Pepper

Smør eller olje til å steike i.

Jeg gnidde inn kyllinglårene med salt og litt pepper og jeg steikte de på steikepannen. Det er veldig viktig å snu de relativt ofte, når man har de på pannen. Det er nok en fordel å ha de i steikeovnen og da på 200 grader i ca. 45 minutter.

Som tilbehør hadde jeg steikte båter av aubergine og

en salat av:

Isbergsalat

Tomater

Brekkbønner

Avokado

Og litt lime 

Kylling wok med sursøt saus

Kylling wok med sursøt saus

Til rundt 4 personer

4 kyllingfileter (man kan bruke det kjøttet man måtte ønske)

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 ts fin hakket fersk ingefær eller 1 ts tørket

1 finhakket chili

1purreløk

1 liten boks ananas i biter (saften brukes i sausen)

Skjær kyllingfiletene i biter og steik de på pannen/wok pannen. Rens og del grønnsakene i biter og steik de deretter sammen med kyllingen.

Lag sursøt saus.

Sursøt saus

3 ss sukker

1 dl soyasaus (tåler man ikke gluten må man kjøpe glutenfri variant av soyasaus)

3 ss eddik

2 ss tomatpuré

2 dl vann

Saften fra ananas boksen

2 ss maizena

Ha absolutt alt i en gryte og la det få et lite oppkok og hell det over den steikte woken. Man kan nok lage sausen rett i woken, men det kan da lettere oppstå klumper i sausen som ikke blir så lett å fjerne.

Jeg hadde ris til.

 

Fylt kylling med bacon og parmesanost

 

 

Om du ble nervøs kan jeg kan garantere at det ikke var en påskekylling jeg spiste ;-)Jeg delte kyllingfileten slik at den nesten ble til to biter, steikte så baconet litt før jeg hadde det i fileten.

Så hadde jeg på raspet parmesan og brettet kyllingfileten sammen og steikte den i ca. 20 minutter (steketiden avhenger av størrelsen på filetene), og jeg hadde et lite strø med salt og pepper på.

  

Saus

Ca. 5 dl. kraften fra de kokte søtpotetene

1 dl fløte

1 ½ ss maizena

1 ss curry paste

Litt salt og pepper

En heftig og god saus

Ha kraften fra de kokte søtpotetene i en panne og ha i curry paste, ha i fløte og så maizena. Rør den godt ut før man setter gryten på platen igjen. Kok opp og smak til med salt og pepper, så har man en heftig saus på null tid.

 

Søtpotetmos

 

Søtpoteter

Smør

Salt og pepper

Søtpotetene renses og deles, og kokes rundt 15 minutter (eller til de er kokte). Ta vare på kokevannet til sausen. Jeg lager dette som en vanlig potetstappe, med at jeg har i smøret og bruker en stauke (søtpoteter er lettere å mose en vanlige poteter) eller en stavmikser, og moser  alt sammen. Til slutt smaker man til med litt salt og pepper.

Så hadde jeg en salat til og pyntet litt med agurk og tomat. Jeg skar opp agurk i skiver litt på skrått. Så delte jeg agurkskivene i to og la de motsatt vei for hverandre. En cherrytomat som er delt i 4 biter i midten og en halv under der igjen.

Da har man nesten en sommerfugl på tallerken, kult ikke sant?

Kylling, råsteikte poteter og en saus med rødvin i


Selv om jeg begynner å bli voksen, er jeg fortsattså  heldig å få bli kjent med kjekke mennesker. Og den beste måten å bli bedre kjent er gjerne å spise et godt måltid sammen. 

 

Saus med rødvin

1 løk

100 g tomater

2 ½ dl fløte

Ca. 2 dl rødvin

Steikesjy som man får etter å ha steikt kyllingen

Salt

Pepper

Ønsker man en fyldigere saus, kan man tilsette litt maizena, men det følte jeg ikke var nødvendig.

Rens løken og del tomatene i biter. Ha løken først på pannen så den blir blank, før man tar på tomatene og lar også disse få litt varme. Ha på fløte og rødvin og la alt få koke sammen, gjerne med litt salt og pepper. Når sausen har fått småputret i rundt 15 minutter, bruker man stavmikser for å jevne sausen (har man ikke stavmikser, kan man la det være som den er, da blir det biter av løk og tomat i).

Så ble kyllingen steikt. jeg hadde den i sausen og kokte ut pannen med litt vann og hadde også dette i sausen.

 

Råsteikte poteter

 

Regn litt rikelig med poteter, for dette er momsemat J

2-4 poteter pr. person, litt avhengig av hvor store potetene er

Olje

Chili

Hvitløk

Salt

Pepper

Og så hadde jeg litt allkrydder på til slutt, siden jeg ikke syntes det var nok smak på de ferdigsteikte potetene.

Jeg hadde wokkede gulerøtter og brokkoli til.
Kylling carbonara
  

 

 

400 g kyllingfilet eller eventuelt kyllingkjøttdeig 

 

Smør til steking

Ca. 300 g spagetti /tagliatelle 

1 bunt grønn frisk asparges 

1 beger røde cherrytomater 

1 løk 

 ½ båt finhakket hvitløk 

Ca. 2 ts salt

Ca. 1 ts pepper

2 dl fløte/matfløte/soyafløte

3 eggeplommer 

4 ss raspet ost eller parmesan (sistnevnte gir en ekstra spiss på smaken). Men man trenger jo ikke bruke ost, om man ikke ønsker det.

Frisk basilikum gjør det lille ekstra, men det går også fint uten.

 

Sett pastaen på kok etter anvisningen på pakken.

Rens løk og finhakk den før steiking, del kyllingfiletene i biter og ha disse også i pannen.

Når kyllingen har fått farge, har man på delte tomater og asparges som er renset og delt i biter. Skill eggehviten fra plommen og bruk kun eggeplommene og bland de sammen med fløten, salt og pepper, og hell også dette på pannen. La det bli varmt og smak til og ha eventuelt mer salt og pepper på. Sil av pastaen og ha i kyllingblandingen og ha på eventuelt ost og finhakket basilikum.

 

 

Chiligryte med byggryn

Når man får besøk av en venninne må man ha noe godt å spise.

 

Til 4 personer

4 kyllingfileter

Ca. 4 dl fløte

1 god ts rød chilipasta

2 hønsebuljongterninger

1 løk

1 kinahvitløk eller 3 fedd hvitløk

1 aubergine (kan byttes ut med andre grønnsaker, om man ønsker det, det gjelder alle grønnsaker, bortsett fra løken som bør være med for smaken sin del)

3 gulerøtter

1 paprika

½ squash

1-2 ts tørket ingefær, eller tilsvarende med fersk ingefær

Byggryn

Byggryn bør ligge i bløt natten over, men glemmer man det, går det an å koke de lenger. Når de har ligget i bløt er de ferdigkokte etter mellom 20-30 minutter, når de ikke er bløtlagt, tar det mellom 1- 1 ½ time før de er kokte.

Ha fløten, buljong og rød chilipasta i en gryte, la det koke opp, og la det så få stå og småkoke. Rens og finhakk løken og surr den i pannen, rens og kutt de andre grønnsakene og så skal disse også i pannen (ta i squashen helt til slutt, slik at den ikke blir ihelkokt). Skjær kyllingen i biter og steik også disse og ha så både grønnsaker og kylling i fløten. La alt få koke sammen og ha i ingefær, salt og pepper. Når kyllingen er gjennomkokt, er maten ferdig.
 

Kylling med søtpoteter og eple
En balansert rett med den søtlige søtpoteten og de syrlige eplene!

4 personer:

4 kyllingfileter eller tilsvarende annen kylling

Ca. 500 g søtpotet

2 syrlige epler

1 purreløk

1 squash

Saft av 1 lime

Salt

Pepper

Basilikum om man har det, men den kan droppes uten at det gjør mye, den var mest til pynt denne gangen.

Rens alle grønnsakene og del de i passe store biter og det samme gjør man med kyllingen .

Det kan være en fordel å skjær søtpotetene i litt tynne strimler, siden de trenger litt tid på pannen for å bli ferdig. Ha først i pannen potetene, løken, kyllingen og så renset eplene i biter og la det surre på pannen. Når kyllingen nærmer seg ferdig steikt, hr man på biter med squash (den er best når den ikke får for mye varmebehandling) saften av den pressede limen og salt og pepper.

     

Et lite eksemplar av søtpotet.


Hot kylling i yoghurtsaus

 

4 personer

4-6 kyllingfileter, eller tilsvarende mengde med annen kylling

2 løk

1kinahvitløk

1 ½ chili

3-4 cm fersk ingefær

8 tomater

1 pakke asparges

4dl yoghurt naturell

Eventuelt litt sukker, om det blir for syrlig. Jeg brukte gresk yoghurt, og da måtte jeg tilsette 1 ts sukker for å balansere smaken

Salt og pepper

Er du ikke så vant til ingefær og chili, så kan man redusere mengden.

Rens og finhakk chili, ingefør og løk og surr de på pannen. Del kyllingen i passe store biter og ha også de på pannen. Del tomatene i biter og ha de sammen med de andre ingredisnesene når kyllingen har fått brunet seg. Deretter har man på yoghurten og smaker til med salt og pepper. Helt til slutt har man på biter med asparges (aspargesen er mest for fargen sin skyld, så den kan byttes ut med andre grønnsaker som for eksempel sukkererter).

Server gjerne med ris.

 
Red curry

 

700g kyllingfilet

Olje eller smør til steiking

2 sjalottløk eller ca. ½ vanlig løk

1 fedd hvitløk

1 ss frisk ingefær

1 gulrot

1 paprika

Ca. 20 sukkererter

3 ts curry paste

1 ½ ts soyasaus

2 ss frisk koriander (jeg hadde ikke koriander, men det hadde nok satt en ekstra spiss på retten, og det lille ekstra for øyet)

Her har jeg tatt utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på nettet, og har moderert den litt.

http://oppskrift.klikk.no/kylling-og-gr%C3%B8nnsaker-med-kokosmelk-og-r%C3%B8d-curry/2432/.

Skjær kyllingfilet i strimler, rens og finhakk løk og grønnsaker i biter (sukkerertene tas i rett før servering) og steik alt på pannen. Ha i kokosmelk, curry og soyasaus og la det hele få trekke sammen til kyllingen og grønnsakene er ferdig gjenomkokt.

Tips: Kokosmelk kan erstattes med kaffefløte og jevnes med litt maizenamel (evt. matfløte), rød currypaste kan erstattes med karri.


Nå har jeg endelig fått kjøpt ny lader til det gode kameraet slik at det blir finere bilder igjen. 

Takk til den hyggelige damen på Clas Ohlson på Lagunen som var utrolig hjelpsom!

Kyllingburger med karridressing

 

Jeg delte kyllingfiletene i to på langs, slik at de ble tynnere og dermed lettere å ha i brød.

Jeg hadde på karri, salt, pepper og olje i en ildfast form og hadde kyllingen i og steikte de i ovnen på 200 grader i rundt 15 minutter (men de kan også steikes på pannen).

Jeg hadde råsteikte poteter til og de vasket jeg godt, tørket og delte i båter. Disse hadde jeg også i ildfast form og hadde olje, Maldon salt og litt pepper på og blandet det godt. Potetene satte jeg først inn i steikeovnen på 220 grader øverst i ovnen. Så skrudde jeg den ned da jeg hadde kyllingen inn i steikeovnen.

Siden alt glutenfritt er lyst brød, bestemte jeg meg for å lage grove rundstykker.

1 pakke Toro havremel (bruk det melet du ønsker og liker)

1 ½ dl glutenfri havregryn

1 dl solsikkefrø

½ dl sesamfrø

1 dl fiberhusk

1 god ts salt

1 dl rapsolje eller smør (bruker man smør, så ha i litt mindre salt, siden det er salt i smøret)

1 pakke tørrgjær

Ca. 5-6dl vann (jeg hadde litt for lite vann i mine)

Bland alt det tørre sammen og ha i vesken, bland godt sammen. Fiberhusken trekker til seg veldig mye vann, så det kan lønne seg å vente noen minutter før man begynner å forme rundstykkene for å se om de er passe faste. Glutenfrie produkter kan ikke på noen som helst måte sammenlignes med hveteprodukter, de blir en mye løsere og klissete deig. Er den ikke klissete, er den rett og slett for fast.

Form så store rundstykker du måtte ønske, men skal du ha de til burgerbrød, er det en fordel at de er litt store. Bruk litt olje på hendene for å forme emnene og sett de på bakebrett, gjerne med bakepapir under. Glutenfrie produkter skal KUN heves en gang! Derfor skal de rett inn i forvarmet ovn (rundt 200grader) etter heving og la de steike i rundt 15 minutter. Steiketiden vil variere etter hvor store rundstykkene er og hvor sterk steikeovnen er.

Sett de på enn rist når de er ferdige og la de få bli litt avkjølt før man bruker de.

Jeg hadde en salat med isbergsalat, squash, sharonfrukt og tomater.
dw12dt

Tandoorikylling med grønnsaker i tortilla

 4-6 kyllingfileter 

Tandoorikrydder etter smak

2-3 kinahvitløk          

1 purreløk

Salt og pepper

½ brokkoli

½ blomkål

Ca. ½ spiss paprika

Ca. ½ squash

Raspet ost

Rømme

Grove tortillalefser

Eventuelt saus man ønsker til

Del kyllingfileten og løken i biter og stek det på pannen. Ha det deretter i en gryte og ta på krydderet. Kok ut pannen mellom hver steking og ha kokevannet sammen med kyllingbitene. Smak til med salt og pepper og la det få småkoke sammen.

Rens og del alle grønnsakene og stek disse også. Jeg blandet ikke kjøtt og grønnsaker siden det er delte meninger om hvor mye grønnsaker man liker, dessuten kan jeg da lett fryse eller bruke resten av kjøttet en annen gang. 

Varm tortillalefsene i ovnen, innpakket i folie, i noen minutter.

Så er det bare å blande det man ønsker i lefsen. 

 
Fylt kylling med bacon og spinat

kyllingfilet

bacon

løk

chili

spinat

Bruk en kniv og skjær opp fileten slik at den blir en flate som kan rulles sammen. Skjær opp bacon i biter, rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter og surr alt på pannen. På slutten av steketiden har man på spinaten, la den få surre sammen med det andre. Ha alt sammen på kyllingfileten og rull det sammen. Bruk en grillpinne eller lignede og stikk den i fileten sånn at den henger sammen.

Jeg surret spinat og tomater som tilbehør, men her kan du bruke det du måtte ønske, jeg hadde også røde linser til.

 Kyllingvinger og wok med østerssaus

 

Rød paprika

Aubergine

Vårløk

Asparges

Squash

Østerssaus (det eneste ankepunktet jeg har mot denne sausen, er at den inneholder svært mye sukker. Derfor bør man ikke overdrive bruken).

Salt og pepper

 

Kyllingvinger som jeg hadde litt grillkrydder på da de nesten var ferdigsteikte.

Rens og del grønnsakene i litt store biter. Ha smør eller rapsolje i en gryte eller wok, og når det er blitt varmt, har man i litt og litt grønnsaker. Mot slutten av steiketiden har man i sausen og smaker til med salt og pepper. Nam nam

 

 
Kyllingklubber med tomatpesto

Kyllingklubber med tomatpesto

Jeg hadde hjemlaget tomatpesto i kjøleskapet og hadde først tenkt å steike kyllingvingene i den. Men så begynte jeg å tenke på at det ville gjerne bli fryktelig sølete, siden kyllingklubbene er enklest å spise med hendene. Derfor hadde jeg pestoen ved siden av i en skål og dyppet kyllingvingene i den. Og det funket som bare det. Kyllingklubbene hadde jeg i en ildfast form med litt olje og i steikeovnen i ca. 25 minutter på rundt 200 grader (men vær oppmerksom på at ovnene kan variere veldig i styrke)
Jeg hadde kokt ris til og raspede gulerøtter, hvitbiter og litt fersk basilikum til.


Tomatpesto
1-2 fedd hvitløk
 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)
1 pakke soltørkede tomater
75 g parmesanost (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).
1,5 dl eller mer med olivenolje (det spørs hvor tykk pesto man ønsker og hvordan tomatene er når det gjelder hvor mye olje man må ha i).
Pepper
Salt
Skrell hvitløk og del den i biter, ha de soltørkede tomatene og pinjekjernene/valnøttene i og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesanost. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.
*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, kan man bruke pinjekjerner isteden siden disse ikke er i slekt med nøttefamiien.
*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.
Kyllingvinger med et godt dryss tandoori masala


I dag kom min yngste datter og sa at hun og en kamerat ville ha middag, og da var det å finne på noe som appellere til de unge sine smakssanser. Tandoori masala krydderet er et blandingskrydder og kan inneholde gluten om man skal unngå dette. Jeg kjøper dette krydderet på innvandrerbutikk, for de har ikke salt i denne krydderblandingen. Toro sitt tandoori masala krydder er mye for salt etter min smak.

For at maten skulle bli ferdig i en fei, så steikte jeg kyllingvingene på steikepannen, men man kan så klart sette alt inn i steikeovnen om dette er ønskelig.

C. 4 personer

Ca. 1 kg kyllingvinger

2 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk

1 stor løk

1-2 ss tandoori masala krydder (men smak hvor salt det er)

11/2 -2 beger Tyrkisk yoghurt (kan bruke annen syrnede produkter om ønskelig) (minus melk på min blogg om man må unngå melkeprodukter)

Litt vann om nødvendig

1-2 ts pepper

Eventuelt salt avhengig av hvor salt tandoori masala er.

Rens og del løken, og surr de på steikepanne sammen med kyllingvingene. La de steike til de er gylden brun. Ha i yoghurten og krydderet, og la det få kose seg sammen i 5-10 minutter og smak til.

Jeg hadde fullkornsspagetti (bruk glutenfri om man har cøliaki eller allergi mot hvete) og lettkokte (dvs. grønnsakene har god tykkemotstand) blomkål, brokkoli, nepe og asparges til. 

Rabarbra og fritert kyllingfiletHvem har ikke spist rabarbra og dyppet den i en kopp med sukker? Det gjorde nå i alle fall jeg da jeg var liten. Vi spiste nok rabrabragrøt og rabarbrasuppe også, men å ha det til hovedretten har vært langt borte fra min fantasi. Men jeg har vært en liten tur til utrolige København, og der er det meste mulig. Vi var og spiste et sted der de serverte fritert kylling med kokt rabarbra til og det smakte utrolig godt, forunderlig nok. De serverte smørdampede småpoteter til retten, men siden kyllingen skulle friteres, så bestemte jeg meg for å fritere potetene også.

Hjemmelagde friterte poteter

2 store poteter pr. person.

Skrell potetene og skjær de i staver. En venninne av meg sa at i England kokte de potetene litt før de ble fritert, så jeg hadde potetstavene på kok i ca.10 minutter. Deretter hadde jeg de i en sikt og lot de stå der til de skulle i oljen. Siden potetene tar kortere tid å fritere enn kyllingen, ventet jeg med de til etter at kyllingen var ferdig fritert.

Fritert kyllingfilet

Jeg hadde en kyllingfilet pr. person

Kyllingfileten delte jeg i to på langs, slik at de ble fort ferdigsteikte. For å være helt sikker på at de skulle bli igjennomvarmet, tok jeg og steikte de litt på steikepannen først (det er ikke sikkert det er nødvendig, men det kommer an på tykkelsen på kjøttet).

Jeg laget en røre for panering av:

(For at kyllingen skulle få en ekstra sprø skorpe, laget jeg en blanding som jeg vendte filetene i).

1 ss maizena

1 ss salt

1 egg

1 ts salt

1 krm pepper

Alt ble blandet godt sammen før filetene ble dyppet i vellingen og ble fritert.

Fritering av kylling og poteter

Jeg varmer olje i en panne til den er ordentlig varm (sett en tresleiv i oljen, bobler det godt rundt den, er oljen varm). For at oljen ikke skal bli for avkjølt, kan det være lurt å ikke ha for mye i pannen om gangen. Ha i fileten med en kjøkkenpinsett eller en tresleiv. La de ligge til de er gyldenbrune og ta de opp på et håndukspapir så de får renne av seg. Det samme gjør man med potetene. Rett før servering, strør man salt på potetene.

Vær veldig forsiktig med den varme oljen! Ikke ha nakne armer eller bein i tilfelle det skvetter olje, da vil man brenne seg kraftig! Ha alltid pannelokk ved siden av pannen og ikke la sleiven stå i, for skulle oljen ta fyr, er den beste måten å kvele flammene på å legge lokket på pannen så det ikke kommer luft til. For all del ikke ha vann på!Kokt rabarbra til middagen

2 ss vann

2 ½ ss sukker

½ ts ekte vanilje

1 stang med rabarbra

Ha vann, sukker og vanilje i en panne, skrell rabarbraen og del den i biter og ha den sammen med det andre. Sett det på kok med lokk, rør av og til. Siden det er evig mange år siden jeg har laget noe som helst med rabarbra, kunne jeg ikke huske hvor lang tid det tok før de var ferdige. Derfor ble min rabarbra kokt helt i stykker, men godt var det likevel. Men ønsker man hele biter med rabarbra, kan det gjerne være lurt å koke sukker, vann og vanilje og bare ha rabarbraen i helt til slutt uten å koke så lenge og med minimalt med omrøring. Rabarbraen var godt kokt etter bare noen minutter.

Jeg hadde salat og tomater til, men det hadde nok passet bedre med for eksempel asparges. 

Hel, marinert kyllingJeg fant hel, fersk kylling på butikken og hadde planlagt å lage den etter en oppskrift fra en venninne, men den kunne jeg ikke klare å finne igjen. Derfor ble det som under. Skal jeg ha noen innsigelser når det gjelder denne retten, så er det at den nok burde ligget lenger i marinaden og jeg burde hatt enda mer krydder på den, men dette er jo en smakssak.

Kyllingmarinade

1 ½ dl olje

1 kanelstang (eller bruk vanlig kanel)

½ lime

Ca. ½ pottefersk basilikum (eller bruk tørket)

2 ts salt

1 ts pepper

Jeg hadde alle ingrediensene i en plastpose og hadde hele kyllingen ned i, og knyttet igjen. Så vendte jeg posen godt slik at marinaden ble godt fordelt over hele kyllingen. Deretter lot jeg den ligge i kjøleskapet i rundt 3 timer (men som nevnt over, bruk gjerne mye mer krydder og la den gjerne ligge lenger).

Så tok jeg kyllingen ut av posen og la den i en ildfast form sammen med marinaden og lot den steike på 120 grader i nærmere to timer. Ønsker man sprøtt skinn, så skru opp varmen til 250 grader i ca. 10 minutter, men pass på så den ikke blir brent. La kyllingen hvile i 10 minutter før man begynner å dele den. Kylingen ble veldig saftig og god.

Jeg serverte en salat til av:

Avocado

Tomater

Basilikum (fersk)

og med

Pesto over, og så hadde jeg fetaost i en skål ved siden av så man kunne forsyne seg med om man ønsket det til. Oppskrift på pesto, finner man under dressinger på bloggen min.

I stedet for ris hadde jeg kokte, røde innser, for de er jeg blitt helt hektet på.

 

  

Kyllingklubber med OystersausDa har jeg enda en gang vært og sneket rundt på en innvandrerbutikk for å se hvilke andre godsaker jeg kunne finne. Og da kom jeg over Oystersaus, noe jeg ikke har brukt på lenge, siden den jeg brukte å kjøpe viste seg å inneholde hvetemel (og derfor gluten). Men denne var utrolig nok uten hvete. Og jeg må si at den var sjeldent god, jeg nesten sleikte sausen av tallerkenen. Det eneste jeg vil gjøre annerledes neste gang, er å ha mer ingefær i, for det synes jeg er usedvanlig godt og passer perfekt til denne sausen. Sausen er en sukkerbombe og inneholder østersekstrakt, om noen skulle være allergisk mot skalldyr.

1 person

Ca. 300 g kyllingklubber

Smør å steike i

½ aubergine (i stedet for å bruke ris, poteter, nudler osv.)

Litt løk

En bit fennikel

½ liten paprika

4 små asparges

Ca. 1 cm med ingefær

Ca. 1 dl med oystersaus og noen dråper vann

Rens og del grønnsakene i passe biter. Ingefæren kan man presse gjennom hvitøkspressen om man ikke liker biter med ingefær eller den har begynt å bli trevlete. Bruk en vid teflonpanne eller wok og la smøret bli brunt. Begynn med å steike kyllingklubbene, deretter løk, aubergine, fennikel, paprika og ingefær. Når alt har fått en god omgang i pannen, tømmer man over oystersausen og alt får kose seg sammen i rundt 5 minutter før man tar i aspargesen. Retten er ferdig når aspargesen er ferdig.

Ønsker man andre grønnsaker og for eksempel ris eller lignende til, så har man det. 

 

Korma med kylling

4-6 kyllingfileter eller tilsvarende

Ca. 2-3 cm frisk ingefær

50 g smør

1-2 stor løk,

1-2 chili, finhakket (chili kan variere veldig i styrke)

2-3 stort hvitløksfedd

2 ss malt koriander

1 ts gurkemeie

½ ts malt kardemomme

½ ts malt nellik

½ ts malt cumin/spisskummen

½ ts pepper

3 dl yoghurt naturell/ Crème Fraîche/rømme (tåler man ikke melkeprodukter, så bruk soyayoghurt)

½-1 ts salt

Saften av ½ sitron/lime

En håndfull cashewnøtter (jeg hadde bare valnøtter)

Noen stilker grovhakket frisk koriander om man har

Rens og finhakk ingefær, løk, hvitløk og chili, skjær kjøttet i terninger og fres det i en panne. Tilsett alle krydderene og fres videre i ett minutt slik at krydderet blir godt blandet med kjøttet og at kjøttet blir pent brunt. Rør inn yoghurt og salt og la det hele få et oppkok. Tilsett deretter sitron/limesaft og cashewnøttene og la alt koke videre i ca.10 minutter.PåskekyllingBåde appelsin og kylling hører påsken til, på hver sin måte, så hvorfor ikke lage kyllingvinger/klubber som er marinert i appelsin?

Beregn ca. 300 g kyllingvinger/klubber pr. person

2 personer

600 g kyllingvinger/klubber

1 ½ ss kanel

1 ts nellik

Saften av en appelsin

1-2 ss olje

1 ts salt

Ha kyllingvinger/klubber, krydder, salt, olje og saften av appelsinen i en plastpose og knyt den igjen. Er kyllingen tint, vil den ta til seg smak fortere enn om den er frossen. La den ligge minimum 1 time og gjerne lenger i kjøleskapet. Man kan gjerne lage det til kvelden før, om man ønsker.

Ha det hele i en ildfast form og ha eventuelt mer olje på og sett formen i steikeovnen på ca.200 grader i 20-30 minutter.

Jeg serverte med en salat bestående av isbergsalat, cherrytomater, sukkererter, avokado og saft av lime, og med fullkornsris til.

 

 

  

Grillsesongen er i gang IHA


For en fantastisk årstid, solen har begynt å varme og man kan trekke utendørs igjen. Og da er det naturlig å begynne å lage mat ute også. Og denne gangen ble det ferdig marinert kyllingfilet og hjemmelaget salat til. Jeg hadde litt lite poteter og derfor ble det en blandet salat, og det var en lykke på jord, for den ble nydelig.

Grillsalat

Ca. 4 personer

4 poteter

4-6 bunter med blomkål

4-6 bunter brokkoli

2-3 stenger stangselleri

1 pose/bunt med vårløk

Ca. 1 boks med seterrømme (kan man ikke bruke melkeprodukter, så er soyayoghurten fin å bruke)

Salt og pepper etter smak

Bruk gjerne andre grønnsaker.

Skrell og del potetene i biter og sett de på kok. Rens og del de øvrige grønnsakene i forholdsvis små biter. Når potetene har kokt i rundt 10 minutter, kan man ha i blomkål, deretter de øvrige grønnsakene. Ikke bruk mer vann en nødvendig til kokingen.

Når alt er ferdig kokt, siler man av vannet og lar det hele få bli litt kaldt (skyll det gjerne i kaldt vann, men sil godt av vannet).

Ha så i rømmen og smak til med salt og pepper.

Kyllingfiletene hadde jeg bare rett på grillen og de ble fort ferdig. Husk å ha god og varm grill før en begynner. Et tips kan være å ha litt mindre grillkull på ene enden av grillen. På den måten kan man unngå at maten blir brent.Marinerte kyllingvinger


Ca. 300 g ukrydrede kyllingvinger pr. person

Marinade:

 1 ss curry mix

1 ss mango chutney

Ca. ½ dl olje

Rør ut curry, mango og olje sammen og ha det i en pose eller skål sammen med kyllingvingene. Man kan gjerne ta kyllingvingene rett ut av fryseren. Hvor lenge man ønsker å la de ligge i marinaden bestemmer en selv. Mine ble liggende et døgn, så legg de gjerne i marinaden kvelden før.

Ha hele blandingen i en ildfast form og steik de i 20- 30min. med steikeovnen på mellom 180-200 grader.

Jeg hadde følgende grønnsaker til:

Purreløk

Kålhode

Rød og oransje paprika

Squash

Siden kålen ikke er noe god å wokke, så surrer jeg først løken i pannen med smør. Deretter har jeg i finskjært kål som fikk surre sammen med løken, før jeg hadde i paprikaen og squashen i rett før servering.

Villris og Tzatziki smaker godt til.

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell

1 stk slangeagurk

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

½ ts pepper

½ ts salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignende. Ha det i yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Ha olivenolje i til sist.

Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk så smaken får sette seg, og rør om før servering.Sellerifrites og kyllingvinger i pesto


Sellerifrites er ikke noe jeg har smakt før, men denne ideen fikk jeg fra http://charlotte1987.blogg.no/1331246817_grsdagens_middaglitt_.html. Det var en veldig uvanlig smak, men veldig godt. Sellerirot er en av de grønnsakene som er under jorden men likevel har lav GI (Glykemisk indeks). Mat med høy GI gjør at blodsukkeret ikke stiger fort.

Vi var to som spiste og jeg hadde en sellerirot, det var litt lite.

Beregn ca. 200 g sellerirot pr. person

Litt olje i en ildfast form

Salt

Skrell selleriroten godt og skyll av den, før du skjærer den i staver (slik som med vanlig pommes frites). Ha olje i en ildfast form og legg selleristavene i, strø så salt på. Min steikeovn tror jeg har begynt å bli litt gammel og slitt, så den måtte jeg ha på 250 grader, men det tror jeg gjerne er for mye i en vanlig steikeovn. Forsøk et sted mellom 180-200 grader i ca. 30 minutter.

Kyllingvinger i pesto

Kyllingvingene steikte jeg også i ovnen med litt olje i 15 minutter i en ildfast form. Sellerifrites steikte jeg for seg selv i en annen form samtidig. Etter 15 min tok jeg ut formen med kyllingvingene og hadde pestoen på, så fikk den kose seg i ovnen i ca. 10 minutter til.

Jeg serverte med tomatsalat til.

Pesto

1- 2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (*1. Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. Se under)  PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano.

1,5 dl olje

Pepper

Salt

 

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

 

*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man nøtteallergiker kan man bruke pinjekjerner siden de ikke er i nøttefamilien.

 

*2. Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker ikke å erstatte den, bare bruke mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.

 

Tomatsalat

Tomat

Vårløk

Pesto

Vask tomaten og vårløken. Tomatene skal skjæres opp i skiver og legges i et mønster etter ønske på en tallerken eller lignende. Hakk vårløken og strø den opp på tomatene. Er pestoen veldig tykk, så ha i litt olje. Hell den over tomatene en liten stund før servering. Passer til det aller meste. 

Restemiddag med kyllingÅ kaste mat synes jeg er utrolig sløsete, selv om jeg selvsagt ikke kan unngå det fra tid til annen. Men kan jeg bruke rester, så gjør jeg det. Og i dag hadde jeg rester av ferdig grillet kylling, gulrøtter, rosenkål og persillerotkrem. Så her er et forslag på hvordan man kan anvende rester.

Ferdig grillet kylling

½ kinahvitløk

1/3 purreløk

Rester av gulrot

Rester av rosenkål

Frisk basilikum

1 krm cumin (bytt gjerne disse krydderene ut med andre krydder om det er ønskelig)

½ ts koriander

1 knivspiss pepper

1 ts salt

1 porsjon ris

Dressing av persillerotkrem ( eller bytt gjerne ut til den dressingen du har eller måtte ønske)

Vask purreløken godt og skjær den og hvitløken opp i biter og surr de på pannen. Ha deretter på en porsjon ferdig kokt ris og la det få surre med. Rens og del kyllingen og grønnsaksrestene og ha disse sammen med risblandingen. Smak til med krydder etter ønske.

  

Kyllingvinger i salsasaus


Jeg kom over noen frosne, ukrydrete kyllingvinger og -klubber og det er jo kjekk mat å kose seg med i helgen. Det var egentlig meningen å ha salsasausen til/ved siden av kyllingen, men jeg fant ut at jeg ville se hvordan det fungerte hvis jeg hadde sausen sammen med kyllingen i ovnen. Dette ble så vellykket at min datter sa ?tusen takk for en fantastisk god middag mamma?, noe som er ganske unikt av en som knapt liker mat. Og i tillegg var det utrolig enkelt å lage. Det eneste som jeg ville gjort annerledes, var å finhakke tomatene i stedet for å bruke stavmikser på de som jeg gjorde.

Ca. 150-200 g kyllingvinger og -klubber pr. person

Ha disse i en ildfast form med litt fett og ha de i ovnen på 200 g i rundt 15 minutter.

Så begynner man på salsasausen.

Salsasaus (4 personer)

8 tomater

Ca. ½-1 chili avhengig av hvor sterk man ønsker sausen

4 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk

1 løk

3 ts koriander på glass eller fersk

Salt

Ønsker man å ta skallet av tomatene, så kok opp vann og skjær kryss både "oppe" og "nede" på tomatene. Ha de så i de kokende vannet i rundt 15 sekunder, ta de opp av vannet og trekk av skinnet.

Ta bort stilken på tomatene og del de i fine, små biter. Rens og finhakk løk, hvitløk og chili og bland det med tomatbitene. Smak til med koriander og salt.

Ta ut formen med kyllingvinger og -klubber og hell sausen over og vend litt på de så alle får godt med saus på seg. Ha formen i ovnen igjen rundt 15 minutter og maten er klar for servering.

Vi hadde salat og fullkornsris til.

                                                                           

 

Kylling i karri og ananas


4 personer

4-6 kyllingfileter eller annet kyllingkjøtt

4 gulrøtter

1 squash 1*

1-2 små bokser med ananas

Ca. 2 ss hakket persille

2 dl fløte 2*  

2 dl vann

4-6 ts karri

Ca. 2 ts salt

Ca. 1 ts pepper

1 ss maizena

Skjær kyllingen i biter. Skrell gulrøttene og del den og squashen opp i biter. Ha smør i en panne og steik litt og litt av kyllingen slik at ikke pannen blir for kald. Ha så i de delte gulrøttene og la disse bli møre. Hakk opp persillen og ha den i sammen med ananasen. Ta pannen av platen og ha på vesken og maizenaen og rør godt før du setter pannen på platen igjen og lar innholdet få et oppkok. Ha i krydder, salt og squash og smak til med eventuelt mer krydder og salt.

 

1* Squash trenger veldig lite varmebehandling.

2* Tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruk soyafløte eller bare soya/rismelk og ikke vann 

Kyllingvinger med steikt ris, egg og grønnsaker

Denne retten har jeg ikke skrevet mengde, dette er en typisk rett man tar det man har og liker
Kokt ris

Løk

Paprika

Brokkoli

Squash

Smør/olje til å steike i

Egg

Vann

Salt

Pepper

Kok ris eller bruk kokte rester av ris.

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter. Varm en steikepanne med høy kant, ha i smør og begynn med å steike løken og de andre grønnsakene før man har i risen og lar den surre sammen med grønnsakene. Bland egg, vann, salt og pepper godt sammen i en skål og hell det forsiktig over risblandingen mens du rører godt slik at eggeblandingen blir jevnt fordelt. Smak gjerne til med ekstra salt og pepper.

Kyllingvingene kjøpte jeg ferdige og varmet de i steikeovnen.

For å få litt ekstra spenst på måltidet, laget jeg en dressing til.

Persilledressing

1 boks rømme (tåler man ikke melkeprodukter, kan man bruke soyayoghurt)

1 bunt persille som finhakkes

2 ts lime

1 hvitløk (det er gjerne litt mye for noen, så da kan man redusere til for eksempel det halve)

½ ts salt

1 krm pepper

Finhakk persillen, rens og press eller finhakk hvitløken og bland det godt i rømmen. Press det du trenger av saft av en lime og ha det i sammen med salt og pepper og blant alt godt sammen. Smak og se om du gjerne trenger mer salt, pepper eller lime.

  

Fylt kyllingfilet med hjemmelaget tagliatelleEn til to kyllingfileter til hver person.

Bacon i biter

Selleri

Provencekrydder

Salt og pepper

Ha kyllingfiletene i en plastpose eller lignende og bank/rull de med en kjevle til de er flate.

Skjær opp bacon og selleri i biter og ha de opp på filetene. Ha på en aldri så liten tøtsj med pepper og salt. Rull de sammen og stikk i en tannstikker (uten smak på), grillpinne eller ha en hyssing rundt. Man kan steike filetene i ovnen eller på steikepannen i

ca. 20-25 minutter.

Fløtesaus med tomat

1 beger fløte (soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter).

3 godt modne tomater

½ hvitløk

2 ts suppebuljong eller 1 buljongterning

Ca. ½ ts salt

½ ts pepper

1 ts cayennepepper

Ha fløten i en panne og kok den opp i god tid før middag, slik at den blir kokt inn og blir tykk (den må gjerne få stå på platen og putre i minst 30 minutt, så begynn med sausen). Del tomatene i små biter og ha de i fløten sammen med alle krydderne slik at smaken virkelig får utvikle seg.

Bruk gjerne stavmikser for å få en glatt saus.

Vi hadde brokkoli, brekkbønner, rød og gul paprika til. 4 egg

125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan age den melkefri enda, kom med forslag) 

35 g Fiberhusk eller Psylium og

1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og Fiberhusk/Psylium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter, slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg.

Når røren har stått 10 minutter, har den blitt adskillig stivere enn den var og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen melom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull opp på bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom. Legg bakepapirene med deigen i mellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes.

Steikes i 10 minutter.

Når den kommer ut av ovnen, lar man den stå og hvile til den er litt avkjølt.

Da er den ferdigsteikte deigen fortsatt lys og ganske så seig.

Se også http://morsmiddag.blogg.no/1327352751_hjemmelaget_tagliatel.html

Jeg fikk denne oppskriften fra:

Linken : http://charlotte1987.blogg.no/1327006607_sunn_glutenfri_og_lav.html  

Fylt kylling med grønnsaker og snøfriskEtter en utrolig kjekk, innspirende og lærerik dag på kurs med Sunt hjem, så var det på tide å finne på noe godt og enkelt å lage. Kyllingen var utrolig saftig og smakfull, så denne kan jeg anbefale å lage som lørdagskos. Det er kjekt å kunne servere noe nytt og den kan lages til i god tid før den skal steikes og serveres.

1-2 kyllingfileter pr person

Del kyllingfiletene over på midten og brett dem ut. Ha dem i en plastpose eller mellom for eksempel matpapir. Bruk en kjevle eller noe tungt, rull og bank filettene forsiktig utover. Man behøver ikke la aggresjonen få fritt spillerom under denne behandlingen, for den flater fort ut siden det er et mørt kjøtt.

Så legger man filetene flatt utover og fyller de med det man måtte ønske.

Jeg brukte:

Ca.1/2 ss snøfrisk pr. filet (man kan bruke akkurat den osten man ønsker, eller kutte den ut)

2 blad av hjertesalat (jeg la de hel opp på)

Ca. 1 tynn ring med løk

Et stykke paprika

Et ørlite dryss av salt og pepper

Smør osten utover fileten. Ha på salaten og hakk den opp, eller ha den hel på fileten, det bestemmer du selv. Rens og hakk løk og paprika i små biter og strø det på fileten og på toppen bare ørlite dryss med salt og pepper. Så begynner gøyen. Ta tak i den ene enden og rull den godt sammen. For at den skal holde sammen under steiking så brukte jeg en grillpinne jeg knekte av og satt den midt i rullen. Men man kan bruke tannstikker av tre eller bruke hyssing rundt.

Skal man age til mange, så ville jeg ha steikt rullene i steikeovnen på ca.200 grader i 15-20 minutter. Samme tid gjelder på steikepannen, men da må de snues i ny og ne.

Når rullen er ferdig steikt, kan man ha litt mer snøfrisk på. Serveres med masse salat.

Salaten bestod av: Hjertesalat, avokado, squash og tomater.

 
 

Kyllinglår med blomkål og gulrotmos1-2 kyllinglår pr. person

Kyllinglårene kan steikes på panne, eller i steikeovnen, men de bør være tint på forhånd. Når jeg steiker kyllingårene på steikepannen, så har jeg grillkrydder eller det krydderet jeg ønsker å bruke, på når den nærmer seg ferdig. Når jeg har den i steikeovnen har jeg det på før jeg legger den inn i ovnen. Man bør uansett beregne ca. 30 minutter til steiking ,og på steikepannen bør man snu kyllinglårene av og til.

Blomkål og gulrotmos

4 personer

4 store gulrøtter

1 blomkål

Ca.30 g smør eller mer

Salt etter hvor mye smør man har i, siden smøret inneholder salt.

Ca ½ ts pepper

Skrell og del grønnsakene i biter og kok dem til de er møre (ca 15-20 minutter). Sil av vannet og ha smøret i. Bruk stavmikser eller mikser til å mose grønnsakene. Smak til med salt og pepper. Dette smakte aldeles fantastisk etter min smak.

Jeg hadde litt salat til. Matbloggtoppen

Baligryte

Av og til når jeg trenger inspirasjon, så går jeg rundt og ser hvilke ferdigprodukter som finnes på markedet. Det er evig mye sukker, hvetemel og e-stoffer i mange av disse rettene. Det ble Bali gryte som jeg ikke hadde sett før, jeg leste på pakken hvilken ingredienser som var i (selvsagt tar jeg ikke med sukker, konserveringsmiddel osv.). Og ut i fra disse ingrediensene så har jeg herved gleden av å få presentere hjemmelaget variant av Baligryten.I disse hønetider, så kan man godt bytte ut kylling med høns i denne retten, man må bare koke og rensen hønen, og gjerne bruke litt av kraften. 

 

Jeg brukte ca. 10 minutter på å lage den ferdig.

4 personer

4-6 kyllingfileter 

2 purreløk

2 paprika

1 boks usukret ananas (277g)          

2 bokser kokosmelk (a 400ml)

Ca. 3 ss maizena

Ca. 1 ss karri (Men husk at det er bedre å ta i for lite enn for mye)

Ca. 2 ts salt

1 ts pepper

Rens og vask purren godt og kutt den opp i biter og surr den i pannen. Del filetene i biter, ha litt og litt i pannen sånn at den ikke blir for avkjølt. La kyllingbitene surre til de er gylden brun. Del paprikaen i forholdsvis små biter og steik de sammen med kylling og purren. Når alt dette har fått surret i ca. 5 minutter, tas pannen bort fra platen. Ha så i kokosmelk og maizena og rør den godt ut, før den settes på platen for et oppkok. Ha i ananas krydder og salt.

Jeg serverte gryten med villris (men du bruker det du liker til) og litt salat. Villrisen tar lang tid å tilberede, derfor tilbereder jeg mye når jeg først lager og fryser den ned. Så i dag knakk jeg bare av en bit av villrisen og varmet den, det er gjort på få minutter.

Se tips HER       

 
 

 

Matbloggtoppen

#Kylling #baligryte #kjapp #sunn #enkel #middag #middagstips #glutenfri #melkefri # matintorleanse #blogg #morsmiddag #hvaskalvihatilmiddag #godt #barnevennlig 

 

 

 

ForkjølelsebortdriverKyllingfilet med futt i skal være mitt angrep mot forkjølelse, dere har vel hørt utrykket ?din mat din medisin??

Derfor har jeg brukt hvitløk og ingefær som dreper det meste av uhumskheter, chili får en til å svette og brokkoli og tomater inneholder masse antioksidanter. Det er så klart ingen garanti for at jeg unngår at forkjølelsen bryter ut, men det skal IKKE bli uten KAMP. Når man kjenner at man brygger på ulumskheter, er det også viktig å drikke rikelig med vann og få nok søvn. Fysisk aktivitet er ikke farlig bare man ikke overdriver og presser for hardt. Det er bedre å bevege seg litt, enn ikke i det hele tatt!

4 personer

4 kyllingfileter

1 eller flere chili

6 fedd eller mer hvitløk

6 skiver eller mer ingefær

1 stor løk

½ brokkoli

½ blomkål

1 squash

8 store tomater

Så hadde jeg en basilikumplante som ikke syntes livet var verd å leve, så jeg brukte det jeg kunne av denne.

Ca. 2 ts salt

Rens og del hvitløk, løk, chili og ingefær og surr det hele i en panne med smør/olje. Del kyllingfileten i biter og ha de i gryten med resten. Grovhakk tomatene og ha de i når filetbitene har fått brunt seg litt. Rens så og del blomkål, brokkoli og squash, ha først i blomkål og squashen helt til slutt. Har du basilikum så finhakk denne og ha i. Smak til med salt, pepper var ikke nødvendig etter min smak.

 

 

Kylling wok med sweet chili wok saus..

I dag har jeg æren av å ha fått et innegg fra mitt tantebarn Renate. Hun er virkelig flink. Så tusen takk Renate

2-3 personer 

Ingredisenser:
To kyllingfileter
Tre gulrøtter
En middelsstor rød paprika( for både farge og smak)
En brokkoli bukett
Ca to hender med gode crispy sukkererter
En boks med vannkastanjer( oppdelt )
To poser med sweet chili wok saus ( blue dragon)

En pakke naturell mr lee ( eller lignende) nudler . Kan også bruke ris
Tre indiske nan- brød ( kommer i pakker på seks fra Toro)

Tilberedning Ca. 20 min
Ha olje i en panne. (wokpanne hvis du har).
Mens oljen blir varm kutter man opp kyllingfiletene i strimler.
Pannen skal være kjempe varm, og man kan teste dette med å knipse noen dråper vann ned i pannen. Hvis oljen spretter er pannen varm nok.
Man begynner å steike kyllingen først siden denne trenger lengst steketid.
Mens kyllingen stekes ferdig kan man kutte opp gulrøttene i strimler.
Gulrøttene tilsettes når kyllingen er så godt som gjennomstekt.
Deretter kutter man opp paprika og har i . Rett etter kommer brokkoli. man kan godt smake litt på grønnsakene etterhvert for å beregne når hver grønnsak skal i. rett før man har på saus tar man oppi vannkastanjene.
Dette får frest ett minutt eller to før man har på saus.
Sukkerertene har man på helt tilslutt for å bevare den crispy konsistensen.
Pass hele tiden på at grønnsakene ikke blir ihel stekt. Det mister mye av matopplevelsen.

Nudlene skal være koke i ca. min og nan brøene skal varmes i steike ovn ca 4 min på 220 grader.
Nudlene tilsettes i woken og brødet blir serrvert ved siden av.

Bon Apetitt :-) 

Kylling med ingefær


2-3 kyllingfiletter pr. person

1 bit av ingefær (det er tydelig at det er stor forskjell på hvor sterk smak det er på ingefæren, så forsøk deg litt frem så maten ikke blir altfor sterk).

1 løk

1/2 chili

1 paprika

½ squash

Sukkererter

Ca. 1 ½ ts salt

1 krm pepper

Rens og del ingefær, løk og chili i forholdsvis små biter, ha smør eller olje i pannen og surr det hele. Del kyllingen i biter og stek sammen med det andre. Paprika, squash og sukkererter has i på slutten av steiketiden. Smak til med salt og pepper.

Det passer godt med ris og soyasaus til. (soyasaus inneholder gluten, men det finnes glutenfrie på markedet). 

 

 

Kylling med Kormasaus

 

 
Det er slettens ikke verst å komme til ferdig middag og spesielt når det både ser og smaker utrolig godt. Så jeg tror jeg skal ønske meg en kokk til jul jeg ;-)

Bruk ferdig grillet kylling, del den og ha den på steikepannen og krydre den ekstra med basilikum og provencekrydder.

Kormasasusen var fra glass som ble varmet og den smakte godt, men den skal jeg forsøke å lage fra grunnen av en dag.

På tallerkenen var det tomat som var delt og en hel ananasring, utrolig smart, dekorativt og det passet veldig godt til kyllingen og sausen.

 

  

 

Kylling i karri4 personer

4 kyllingfileter eller annen kylling

1 stor løk

1 rød paprika

4 epler

Sukkererter

8 dl vann

Ca. 3 ss maizena

1-2 buljongterninger

2-3 ts karri

1-2 ts salt

Ca. 1 ts pepper

Del kyllingen i biter. Rens og del alle grønnsakene og eplene også i biter. Ha smør i en panne og steik kylling og løk sammen. Når kyllingen begynner å bli ferdig, har man de andre grønnsakene i gryten (venter man på gjester, så venter man med å ha dette i til gjestene er kommet, slik at eplene ikke blir most og grønnsakene overkokte). Mål opp vannet og ha i maizena og karri og bland det sammen så det ikke er klumper, ha det deretter over kyllingen. Ha så i buljong og la det koke opp, smak til med salt, pepper og eventuelt mer karri.

Jeg serverte retten med villris.  Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

 

Kyllingfilet med ramsløkdressingI går var jeg på skjelte-/smalahåve- (sauehode) fest, det var litt av en opplevelse. Dette er mat som jeg spiste hver høst da jeg var barn. Min far er fra Sunnfjord og der er det lange tradisjoner for dette. I tillegg til saltet og tørket smalahåve, fikk vi raspeballer og korv til. Men nesten det beste med hele kvelden var at jeg fikk danse masse swing, utrolig kjekt og så fantastisk kjekke folk å snakke med! Så tusen takk for en helt fantastisk kveld som varte til langt på natt.

Med såre føtter og litt 'trøtt i trynet' som vi gjerne sier her i Bergen, måtte middagen bli enkel i dag. Men det er ikke vanskelig å få til noe når man bare velger gode råvarer, som for eksempel ramsløk, som gjerne blir omtalt som ?Nordens hvitløk? (http://no.wikipedia.org/wiki/Ramsløk).

Steik 1-2 kyllingfileter pr. person

Når den er nesten ferdig steikt, har man salt og pepper på.

Ramsløkdressing

1 person (gang opp til så mange man ønsker å lage til)

2 ss ekte majones

2 ts ramsløk i olje

Ørlite salt

Ørlite pepper

Bland alt dette sammen, og den er ferdig. Den blir bare bedre og bedre til lenger den får stå, men dekk den godt til og ha den i kjøleskapet til den skal brukes.

Da kyllingfileten var steikt, hadde jeg rikelig med ramsløkdressing på kyllingfileten. I dag hadde jeg bare rikelig med grønnsaker og ingen poteter eller ris, men det gjør en som man ønsker. Jeg brukte blomkål, brokkoli, asparges og steikte tomater.
 

Tikka Masala versjon 2

 Denne retten har jeg laget en gang før, og da marinerte jeg kyllingen natten over i yoghurt og diverse annet (http://morsmiddag.blogg.no/1313776788_tikka_masala.html). Denne gangen har jeg forenklet oppskriften en god del, men fortsatt smakte det nydelig. Det som jeg kjente er forskjellig, er at kyllingen var mer mør når den hadde ligget i yoghurtmarinaden. Dette skyldes nok at enzymene i yoghurten påvirker kjøttet. Men kyllingfilet er jo ikke akkurat noe seigt kjøtt, så det betyr i praksis svært lite.

4 personer

3 kyllingfileter

1 chili

1 ½ hvitløk (kinahvitløk)

1 ½ stor løk

1-2 gode biter med ingefær

½ stor bunt med fersk koriander (en kan helt sikkert bruke tørket koriander også, men da blir det mindre farge i retten)

1 ts salt

1 boks knuste tomater eller 3-4 store tomater som en hakker

2 ss eller mer tandoori masala (dette krydderet får man nå kjøpt på de fleste butikker)


Ca ½ boks(1.5dl) rømme eller crème fraîche, naturell yoghurt (tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man heller kokosmelk eller soyaføte og lime).

Del kyllingfiletene i biter og steik de til de er gyllenbrune. Legg de deretter i en panne sammen med tomatene og la de koke. Rens og del hvitløk, løk, chili og ingefær og ha det i en varm panne med smør, og la det surre i noen minutter, og ha de så sammen med kyllingen og tomatene. Vask, tørk og hakk den ferske korianderen og ha den i gryten sammen med krydderet og saltet. Helt til slutt har en i yoghurten og nå kan en smake om en trenger litt mer eller mindre yoghurt (yoghurten demper smaken om retten er blitt litt for sterk).

Server med ris og en salat. 

Kyllingfilet med spinatsalat og søtpotetpuréKyllingfilet med spinatsalat og søtpotetpuréSteik kyllingfileten som vanlig og krydre med det krydderet man ønsker. Selv hadde jeg bare litt salt og pepper på helt til slutt. Spinatsalat


Ca. 4 personer

Spinat (fersk spinat veier nesten ikke noe, så bruk ca. halve pakken)

4 stk vårløk

Ca. 10 cherrytomater

2 ss sennep

Ca. 1 ss olje (blandingen skal være litt flytende, slik at den blir fordelt over spinatsalaten)

Ca. 2 krm salt

Ca. 1 krm pepper

Vask spinaten og eventuelt ta bort stilken om denne er veldig stor. Skjær vårløken opp i små biter, del cherrytomater i to og bland alt sammen.

Ha olje, sennep, salt og pepper i en skål og bland alt godt sammen og hell det over salatblandingen. Vend den godt slik at dressingen blir godt fordelt i salaten. Søtpotetpuré
4 personer

400-500 g søtpoteter

4 ss smør

1 ts salt

½ ts pepper

Rens og del søtpoteter og kok de som vanlige poteter til de er møre. Hell av vannet og bruk en stavmixer eller en moser og mos potetene.

Ha i smør, salt og pepper.

Pitabrød med kylling og hjemmelaget pesto

Pitabrød med kylling og hjemmelaget pesto

 

Det er jammen meg lenge siden jeg har spist pitabrød, så da var det bare å sette i gang å lage. 

Jeg brukte

Isbergsalat

Rød lollo rosso-salat

Agurk

Cerrytomater

Kylling

Oliven

Hjemmelaget pesto

Og selvsagt pitabrød (glutenfrie, se nederst på siden)

Bruk de grønnsakene du har og liker. Rens, vask og del grønnsakene. Åpne pitabrødet med en kniv. Har du ikke pesto, så bruk en annen dressing og smør på begge sidene inne i pitabrødet. Ha grønnsaker, kylling og dressing lagvis i brødet. Bon apetittGlutenfritt pitabrød kan lages slik

Oppskriften er fra: http://www.allergikokken.no/oppskriftsamling-/glutenfritt-brod/pitabrod-glutenfritt/
Dette trenger du
3 dl lunket vann
1/2 pk gjær
3/4 ts salt
400 g glutenfri fin brødmiks
Slik gjør du
Rør sammen lunkent vann og gjær, bland i salt og mel og elt deigen godt.
Deles i 5 deler som hver formes til en ball som klappes ut på bakepapir i 3/4 cm tykkelse.
Heves i 30 minutter, pensles med egg dersom dette tåles.
Stekes i 10 minutter ved 225 C.

Det jeg gjorde var å dele en glutenfri pizzabunn i to og dele den.Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3).

1 potte basilikum

75 g parmesan (melkefritt, se nederst på siden)

1,5 dl olje

Pepper

SaltSkrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper. 

Kyllingwok med hjemmelaget pesto

Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Kyllingwok med hjemmelaget pesto

 

Inspirert av den gode pestoen vi laget på kurs 2, bestemte jeg meg for å lage til meg selv også.  Og da måtte jeg jo selvsagt lage middag der jeg kunne ha pesto i. Så da ble følgende resultatet og det må jeg få si, uten å skryte, det var ufattelig smakfullt. Når jeg var liten og fikk noe jeg likte særdeles godt, satt jeg under hele måltidet og mol og sa 'mmmm' og det var rett før jeg tok opp igjen dette.

 

Pesto                                

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3).

1 potte basilikum

75 g parmesan (melkefritt, se nederst på siden) 

1,5 dl olje

Pepper

Salt

 

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

 

Kyllingwok

Kylling, enten ferdig steikt eller rå filet

Olje å wokke i

Blomkål

Gulrot

Paprika

Brokkoli

Vårløk

Asparges

Squash

 

Her er det fritt frem å bruke de grønnsakene man liker og har i heimen. Bruker man rå kyllingfilet, må den deles i biter og steikes først. Så renser og deler man alle grønnsakene. Det er lurt å begynne å wokke de grønnsakene som trenger lengst tid. Jeg har satt øverst de jeg begynte å steike først osv. På slutten av steiketiden tok jeg i litt av pestoen, og her bestemmer man selv hvor mye man ønsker å ha i.

Kan man ikke bruke melkeprodukter : Jeg har bare kuttet ut osten og har tilsatt litt mer salt, men jeg søkte litt på nette og fant denne siden med vegetarost som man lett kan lage, så det skal jeg forsøke en gang. Her er linken. http://vegetarbloggen.wordpress.com/2011/05/06/naeringsgjaer/ 

Kylling med kanel og appelsin

Kylling med kanel og appelsinKanel er noe vi vanligvis ikke bruker i middagsmat her i Norge, unntaket er vel på grøt. Men jeg lot meg inspirere av et innlegg jeg fant på nettet. Og i dag lærte jeg noe nytt om kanel som jeg ikke visste. (Jeg har brukt vanlig kanel fra butikken i min oppskrift.)

http://www.klikk.no/mat/spise/article699854.ece

http://www.forskning.no/artikler/2003/november/1069764299.75 (fra forskning.no om kanelens innvirkning på blodsukkeret)

4 personer

4-6 kyllingfileter

½ dl olje

½ appelsin (stor) saft og skall

1 ss kanel

Ta en plastpose og ha i filetene, olje og kanel. Press saften av appelsinen og ha den i, og del opp resten av det som er igjen av den og ha dette også i marinaden, for skallet på appelsinen vil gi marinaden den lille, bitre smaken som skal til. La det hele ligge i et par timer, eller så god tid en har (gjerne over natten).

Om man ønsker, kan en lage en saus av:

2 appelsiner. Bruk alt utenom skallet

Litt raspet appelsinskall

1 krm nellik

Vask appelsinen og tørk den. Rasp litt av skallet. Del appelsinen og ha alt kjøttet i en skål og bruk stavmikser og lag det jevnt. Jeg anbefaler å varme appelsinsausen opp for da blir smaken litt kraftigere.

Om en vil dele kyllingfileten i biter så det går fort å steike den, eller om man vil steike den hel, bestemmer man selv. Server med ris og salat. I dag bruker jeg fullkornsris (som er naturlig fri for gluten, men inneholder masse fiber og dermed en lavere glykemisk indeks (blodsukkeret stiger seinere og det er bra), og det er mer næringsrikt enn pol

ert ris. Om noen skulle lure på hvordan en får risen i "fasong" på talerken? Bruk litt olje i en kopp og ha i risen, klapp litt med en skje på toppen og tøm den på talerken. Som når en laget sandkaker når en var liten :-)

.

Wok med kålrot

Wok med kålrot
Det er utrolig hva en tenker en skal lage og hva det faktisk blir til. Her var jeg på besøk, også tenkte vi å steike kylling og lage en salat til middag, men så ble det wok istedenfor. Jeg må innrømme at det ikke er hver dag jeg bruker kålrot i wok, sannsynligvis fordi den tar lang tid å bli ferdig, så jeg tenkte at om jeg raspet den, så ville steketiden bli kortere. Det ble utrolig godt og saftig med kålrot i, så dette kan absolutt anbefales.Gulrot

Paprika

Løk

Chili

Brokkoli

Kålrot

Grillkrydder

Kyllingkrydder

Salt pepper

Olje til steiking

Kylling (svinekjøtt, skalldyr, fisk eller pølse)

En kan bruke frosne grønnsaker om en foretrekker dette og raspe litt kålrot på i tillegg. Som vanlig så bruker en de grønnsakene en har og liker. I dag tømte jeg kjøleskapet for det som var.
Rens og del grønnsakene i passe biter. Begynn med de grønnsakene som trenger mest tid og deretter påfølgende grønnsaker og til slutt kyllingbitene. Ha på krydder og server eventuelt med grov pasta eller ris.

Råsteikte poteter med fylt kyllingfilet

Råsteikte poteter med fylt kyllingfilet


Ca 2 poteter pr person vaskes grundig (om de ikke er vasket allerede), tørkes, og deles i båter.

Skru først på stekeovnen på 200 grader!Marinade (til 4 poteter)

2 ss olje

½-1 kinahvitløk

1 krm pepper

1 ts salt(det kreves en del salt)

Ca 1 ts tikka masala (Man kan bruke for eksempel grillkrydder eller andre blandingskrydder, men da må en bruke mindre salt siden disse allerede inneholder mye salt).

Bland det hele godt sammen og ha båtpotetene i marinaden. Vend godt om slik at alle potetbåtene får godt med olje og krydder på seg. Ha det hele i en ildfast form og stek i ovnen på ca 200g i 20- 30 min. Vend potetene av og til. Ønsker man at potetene skal få en litt sprøere konsistens, setter en de litt langt oppe i steikeovnen, men da bør en passe godt på så de ikke blir brent.

Fylt kyllingfilet  høres gjerne utrolig avansert og vanskelig ut, men det er det ikke.  

Bruk en til to kyllingfileter pr person alt etter hvor godt en spiser og hvor store filetene er.

Paprika

Vårløk

Ramsløk

Vil en ha noe annet i så bruker en det, f.eks pesto eller bare olje, krydder og grønnsaker.


Det kan være en fordel at kyllingen ikke er alt for tykk når en skal rulle de. Ta bort den lille løse delen som ofte er på filetene.

 
En steiker den lille biten ved siden av. 

 Bruk en god kniv og skjær fileten på langs, men pass på så du ikke deler den i to. 

 

Brett den ut og ha på for eksempel ramsløk i olje, paprika og vårløk som man finhakker. Brett/rull fileten sammen og bruk tannstikker/grillspyd og sett de i så de holder sammen.


 

(OBS!: Ikke gjør som meg å bruke tannstikker med mint smak, det var ikke godt hehe).   Jeg la fileten sammen med potetene, men lager en til mange kan en jo steike de for seg selv i en annen form eller på steikepannen. Steik i ca 20 minutter. 

Kyllingfil med middelhavs salat

Kyllingfil med middelhavs salat

Denne retten er pinlig lett å lage, men som noen sier så greit: ?det enkle er ofte det beste?. I tillegg er retten veldig god og attpåtil sunn.

Man trenger 1-2 kyllingfilet pr person som steikes på begge sider før du skrur ned varmen og lar kyllingen ligge å kose seg til den er gjennomsteikt. Ha på litt pepper og salt på begge sider mot slutten av steketiden.Salaten er rett og slett bare:

Rucculasalat

Tomater (enten store som en skjærer i skiver eller små som deles i to).

Sukkererter eller vårløk (eller andre ting du måtte ha i kjøleskapet).

Oliven om en liker det (et tips er at Greske oliven er de beste. Sorte oliven er farget svart og de smaker deretter).

Olivenolje i en kopp, 1 krm salt, 1krm pepper og eventuelt ferske urter (jeg hakket bare litt fersk basilikum, men bruk gjerne for eksempel Provence Krydder).

Vask salaten, tomatene og sukkerertene. Vurder om du må dele ruccula salaten litt, den kan bli litt vond å få i seg om den har for store blader. Del tomatene og sukkerertene. Bland alt sammen. Bland olje, salt, pepper og urter og ha det på salaten og gjerne på kyllingfileten.

Jeg steikte noen biter aubergin til, men det passer nok veldig bra med ris til også. (Husk å velge en grov variant).

Tikka Masala

Tikka MasalaEtter at min yngste datter hadde vært i Hellas, ville hun at jeg skulle lage Tikka Masala, noe jeg ikke viste hva var for noe. Så etter å ha leitet på nettet og lest utallige oppskrifter med mange ingredienser jeg aldri har hørt om heller, så begynte jeg å sette sammen det som var mest vanlig i alle oppskriftene jeg fant. Denne oppskriften ble noe tungvint, så jeg har tenkt å lage den flere ganger for å se om resultatet kan bli like godt uten at en legger kyllingen i marinade dagen før, så fortsettelse kommer. Retten smakte aldeles fantastisk og jeg tror jeg har smakt noe lignede da jeg var i København. Deng gangen fikk vi servert Rosévin til, noe jeg var skeptisk til, men som ble gjort til skamme, for det passet utmerket til retten.

2-3 personer

2 kyllingfileter

1 dl yoghurt(det var noen oppskrifter som hadde bare olje i marinaden eller begge deler) (Om en ikke tåler melkeprodukter marineren en i olje)

1 kinahvitløk

1 chili

1 bit ingefær

1 ts koriander(tørket siden jeg ikke hadde fersk)

1 1/2 ts med tandoori masalaRens og del hvitløk, chili og ingefær og ha de i en skål eller plastpose sammen med korianderen og yoghurten. Skjær kyllingfiletene i biter å ha de i sammen med det andre. Bland alt godt sammen og sett det i kjøleskapet til neste dag eller etter noen timer.(som sakt så er dette kanskje unødvendig å gjøre, jeg skal forsøke flere måter etter hvert)

Neste dag:

1 chili

1 hvitløk

1 stor løk

1 god bit med ingefær

½ bunt med fersk koriander(en kan helt sikkert bruke tørket koriander også, men da blir det mindre farge i retten)

1 ts kardemomme

1 ts gurkemeie (det krydderet en har i når en lager lussekatter, det gir ikke så veldig mye smak, men er der mest for den gule fargen sin skyld)

1 ts salt

1 boks knuste tomater eller 3-4 store tomater som en hakker

2 ss naturell yoghurt (tåler en ikke melkeprodukter, bruker en soyayoughurt eller soya fløte og lime for å få den syrlige smaken)

Rens og del hvitløk, løk, chili og ingefær og ha det i en varm panne med smør og la det surre i noen minutter. Så tar en innholdet som har lagt i kjøleskapet og har det i pannen sammen med det andre. La dette også få litt tid i pannen før en tar i de knuste tomatene og krydderet. Vask, tørk og hakk den ferske korianderen og ha det i gryten. Helt til slutt har en i yoghurten og nå kan en smake om en trenger litt mer eller mindre youghurt. (yoghurten demper smaken om den er blitt litt for sterk).
Server med ris og en salat.

Kyllingskinke med tomat og basilikum

Kyllingskinke med tomat og basilikum 

4 personer

Litt olje eller smør til steiking

2 kinahvitløk

1 chilipepper

½- 1 løk

4-6 store tomater

2 neper(bruk andre grønnsaker i om du ønsker det)        

1-2 ts Provence Krydder

1 krm pepper

Ca 1 ts salt

1 potte med fersk basilikum(man kan bytte ut med tørket basilikum, men da får en ikke den fine fargesammensetningen)

1 boks med kyllingskinke

Rens og del i biter hvitløk, løk og chili, ha de på en panne og surr de noen minutter. Del tomatene grovt opp og ha de på pannen. La de stå å godgjøre seg i ca 5 minutter eller til de er blitt gjennomvarme og skallet løsner. Del kyllingskinken i biter og ha de i pannen. Smak til med krydder og salt. Helt til slutt hakker en basilikum og har den i gryten.

Jeg serverte med villris.

Kylling i sesamolje og kinakål

Kylling i sesamolje og kinakål          

Ca. 2 personer 

Jeg hadde bare et kyllinglår som jeg fileterte beinet av før jeg delte de i biter, men bruk den kyllingen eller det du ønsker

3 ss sesamolje(en får kjøpt i de aller fleste større butikker, denne smaken er særegen og bruker en nøytral olje oppnår en ikke samme smaken)

1/3 kinakål

1 gulrot

Litt hermetiske grønne erter(dropp om du ikke liker eller ikke har)

1 stor Sjalottløk

½ hvitløk

Et stykke av ingefærrot (den varierer i størrelse så bruk etter hvor godt du liker og er kjent smaken)

½ chili

Salt og pepper

Skjær opp kyllingen. Rens og del hvitløk, ingefærrot og chili og hakk de i små biter. Vask og rens kinakål, løk og gulrot. Kinakålen skjæres i forholdsvis store biter uten forsvinner den lett når den blir steikt. Gulroten deles i litt store staver.

Ha oljen i pannen og la den bli litt varm, men den bør ikke bli for varm for da blir den ødelagt.

Ha i kyllingbitene, chili, hvitløk, ingefær og løk i olje og la de surre litt sammen. Ha i gulroten og til sist kinakålen. Ha i salt og pepper og la det surre noen få minutter og den er klar til servering. Ha gjerne ris eller pasta til. Jeg for min del syntes det smakte utmerket uten noen av delene.

Risrett med kylling

Risrett med kylling 

Jeg hadde både ris og kylling igjen fra dagen før og siden jeg hater å kaste mat, så gjelder det å lage noe nytt av det.

1 porsjon ferdig kokt ris fra dagen før(eller en koker ris)

1 kyllinglår eller annen kylling som er ferdig steikt

½ dl vann

1 ts suppebuljong

2 bunter blomkål

5 sukkererter

Litt paprika

2 stk Vårløk

1 fedd hvitløk(sløyf det om du ønsker)

Pepper

Litt fuskepesto (Bruk gjerne ferdig pesto fra glass eller andre ting en ønsker å tilsette)

 

Kok opp vann og buljong og ha i ris og delt blomkål og la det koke litt. Del kyllingen, paprikaen og sukkererter i biter å ha de i risen. Til sist brukte jeg resten av fuske pestoen min som jeg smakte det til med.

 

Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.

1 potte basilikum

75 g parmesan (og det hadde jeg ikke, men det smaker godt likevel)(og uten parmesan blir det fuske pesto)

0,5 dl olje

1 ts om en ikke bruker ost i mindre med ost.

pepper

Bruk stavmikser eller andre typer kjøkkenmaskin som knuser kan alt sammen.

Skrell hvitløk, ta basilikumen fra potten og ha alt i en skål sammen med oljen og la det bli en jevn masse. Har du parmesan i kan det være lurt å raspe den litt før en har den i. Smak til med salt og pepper.

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen