krydder og sånt

Krydderblanding Garam Masala

Garam   masala kan kjøpes ferdig på større butikker og i innvandrerbutikker, men som vanlig laget jeg det for jeg orket ikke løpe rundt for å finne det. 

Denne blandingen er en lang liste krydder, men alt får man på butikken, jeg ser at det er litt variasjon på hvilke krydder man har i.

Her er de krydderne jeg hadde på kjøkkenbenken min (som er nokså stor og omfattende del av kjøkkenbenken min he he).

2 ss spisskummen 

2 ss koriander

2 ss kardemomme

2 ss kanel¨

2 ss gurkemeie

1 ss chilipulver

1/2 ss nelik (malt)

1/2 ss muskat 

Man kan bruke hele krydder (feks kanelstang) om man har kaffekvern å kverne krydderet i. 

Bland alt godt sammen og ha det på et tett glass, husk å merke hva som er på glasset.


Jeg tar limband på lokket før jeg skriver med sprittusj, da kan jeg bare ta bort limbandet når skålen er tom.
 

 

Ekte vaniljepulver

 

Ekte vaniljepulver er tørket pulver fra vaniljestang. Etter min mening er det mye greiere og billigere å  bruke enn vaniljestang. Vaniljesukker vi kjøper på butikken inneholder ikke et gram vanilje, det er bare fusk og har overhode ikke noe med vanilje å gjøre.

 

Vaniljepulver kjøper jeg på helsekost og man får tak i forskjellige merker. 

Ekte vare :-)

   

Bildene er tatt fra nette.





Matbloggtoppen

Spisskummen

Er et nydelig krydder ettter min smak

Informasjon er funnet på Wikipedia som kan inneholde feil: http://no.wikipedia.org/wiki/Spisskummen 

Spisskummen, spisskum eller spisskarve (Cuminum cyminum) er et krydder som brukes mye i asiatisk, arabisk og meksikansk matlaging. Den inngår ofte i krydderblandninger som karri, tacokrydder og garam masala.

Tørket spisskummen kan brukes både malt, som er vanligst, og som hele frø. Smaken er sterk, pirrende og litt besk. Ved bruk av hele frø frigjøres smaken bedre hvis de freses opp lett i en panne først

Forveksling av spisskummen og karve

Spisskummen forveksles ofte med karve, men det er snakk om to forskjellige arter, og krydderet smaker og lukter forskjellig.

Karve (Carum carvi) er det samme som kummin.

Karve heter caraway på engelsk, kümmel på tysk, kummin på svensk, kommen på dansk og siya jeera på indisk.

Spisskummen (Cuminum cyminum) er spisskarve.

Spisskummin kalles cumin på engelsk, og dette kan bidra til forvirringen. Et annet, og mindre forvirrende engelsk navn på spisskummin er roman caraway.

Spisskummin kalles kreuzkümmel på tysk, spiskummin på svensk, spidskommen på dansk og jeera på indisk.

 

Krydderfrøene fra spisskummen og karve ligner utseendemessig, og kan forveksles. Oversettere av kokebøker og matjournalister har bidratt til å forvirre. Spisskummen er hyppig brukt over hele India i all slags retter, og introdusert i vesten sammen med interessen for eksotisk mat, i Norge er den best kjent som krydder i nøkkelost. Spisskummen brukes også i flere krydderblandinger for taco.

 

Kjenner man duft og smak, er det vanskelig å ta feil mot karven, som vi bl.a. kjenner fra akevitt og surkål.

 

 

# spisskummen  #glutefri #krydder

Matbloggtoppen

Provence krydder


Finner du i aller fleste butikker. Det er kun krydder ikke tilsatt salt, hvete osv. (oregano,timian, rosmarin, estragon, merian)

Matbloggtoppen

#provencekrydder #krydder #glutenfri #oppskrift #middag 

Knust Chili


Fås kjøpt i de fleste butikker med litt utvalg

Matbloggtoppen

#knustchili #krydder #glutenfri Middag #oppskrift 

Hjemmelaget tacokrydder

Lag ditt eget Taco krydder blanding, mye billigere og helt uten fyllstoffer, e-stoffer og andre ulumskheter (det er ofte hvetemel i slike ferdige blandinger som tacokrydder).

Ha like stor del med:

Chilipulver

oregano

spisskum (cumin)

paprikapulver


Pepper

Hvitløk

Salt tar man i etter ønske 

Lag gjerne en del når du først er i gang, ført er i gang for eksempel 2 ss av hvert krydder. Jeg er ikke noe glad i tørket hvitløkspulver, derfor har jeg heller fersk hvitløk i når jeg lager mat. Man må tilsette salt etter ønske.  Ha krydderet i en tett boks eller glass.

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits