hits

Kjøttretter

Sosekjøtt på rundt 30 minutter med Crock pot

Reklame | ACRETO AB Crock-pot

Jeg så noen hadde laget sosekjøtt her om dagen, og siden har jeg drømt om det. Det passer jo perfekt til søndagsmiddag.

Etter litt vurderte  frem og tilbake om jeg skulle prøve meg på crock pot, eller om jeg skulle lage den på vanlig måte, tok nysgjerrigheten overhånd og det ble Crock pot

.

 Skal jeg være ærlig så var jeg litt skeptisk  denne gangen også, om at mat som vanligvis koser seg i pannen i mange timer kunne bli like smakfull i Crock pot. Og jeg lar meg forbause av resultatet gang på gang, for det blir ikke bedre etter tre timer i vanlig panne, smaken var nydelig, og kjøtte mørt som smør.

Det som er genialt med denne typen crock pot er at den også har en steike funksjon, noe om ikke er vanlig å ha på de fleste tilsvarende produkt. Dette er uten tvilen en enorm fordel når man først skal steike kjøttet først, og så koke det, da slipper man to panner. 

 

Til 4 personer 

1-1,4 kg bog eller høyrygg av storfe gjerne med bein det gir ekstra god smak til sausen, og visste du at margen i beina gir oss mye viktig næring. HER finner du også  oppskrift på sosekjøtt av hjort 

Smør til å steike i

2 løk

2 store eller 4 vanlige gulerøtter

Har du sellerirot gir god smak, men kan sløyfes

1 liter kraft eller 1 liter vann og tre buljongterninger (Ps: noen typer buljong kan inneholde gluten)

1 ts salt og så smaker du til med mer etter at maten er kokt.

ca. 1/2-1 ts pepper alt etter hvor glad man er i den smaken

Sett crock poten på steiking og la den få bli varm, når den indikerer at den er varm nok har man smør i den. Når smøret er smeltet og varmt har man litt og litt kjøtt i så pannen ikke blir for kald og kjøttet begynner å koke. Steik kjøttet på begge sider så det blir brunet. Dette er muligens helt feil måte å gjøre det på, men det fungerte for å få farge på kjøttet. Så tømte jeg på kraften, hadde i grønnsakene (også potetene), salt, og pepper,  satte lokket på, og trykte på kjøtt. Den tar noen minutter å bli helt varm, så begynner den å koke. Etter 35 minutter var kjøttet kokt.

Det er noe som blir litt annerledes når man koker mat i en lokket panne, det er at man ikke kan smake til maten underveis, og da er det heller ikke så lett å tilsette eventuelt mer eller mindre salt og krydder. Men jeg så mye salt og pepper som jeg antar maten trenger, og så smaker jeg det til når den var kokt. Det viktigste er at det er litt salt og krydder i. 

Den andre utfordringen er at maizena blir tynn igjen om man har den i når man begynner kokingen, siden den har helt andre egenskaper enn hvetemel. Og jeg vet ikke helt hvordan det vil bli å koke under omrøring i etterkant. Så da kjøttet var ferdig kokt tok jeg ut en del av kraften og hadde den i en panne, og hadde utrørt maizena i, og kokte opp mens jeg rørte. Deretter helte jeg den kokte sausen tilbake i croc pot, og det fungerte veldig bra, men dette skal jeg spørre produsenten om. 

Sett crock poten på steiking og la den få bli varm, når den indikerer at den er varm nok har man smør i den. Når smøret er smeltet og varmt hadde jeg litt og litt kjøtt i, og surret det slik at det bare fikk farge. Dette er muligens helt feil å gjøre, men det fungerte for å få farge på kjøttet. Så tømte jeg på kraften, hadde i grønnsakene (også potetene), satte lokket på, og trykte på kjøtt. Den tar noen minutter å bli helt varm, så begynner den å koke. Etter 35 minutter var kjøttet kokt. Og da gjorde jeg slik jeg skrev over med maizenanen osv. 

Nydelig god mat. Muligens dette innlegge ble veldig rotete, men ingen fare, spør så skal jeg svare så godt det lar seg gjøre.

 

#oppskrift #oppskrifter #middag #redusert #koketid #30 minutter #koketips #Middagstips #morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt #allergivennlig #hjemmelaget Blogg #bloggtopp #crock_pot #sosekjøtt  #mat #Godt #sunt

Rullekebab

Det ble en god kvelds i går siden jeg hadde en gjest. Nå hadde jeg laget både den røde sausen  og krydderblandingen så det gikk fort å lage. 

Denne gangen hadde jeg lefser i stede for pitabrød, det er utrolig smaksrik middag.

Oppskriften på alt finner du HER, krydderblandingen Garam masala finner du HER

Jeg prosjonerte den røde sausen og frøs den ned, og siden vi var to som spiste tok jeg fire ut av fryseren. Og krydderblandingen er jo kjek å ha til diverse retter, og når man først blander de kan man like godt lage mye :-D. 

#kebab #rullekebab #lefser #wraps #pitabrød #Lammekjøtt #fårekjøtt #glutenfri #glutenfritt #smakfullt #sunt #godt #Middag #lørdagskos #fredagsmat #fredag  Mat #Middagstips #Laktosefri #blogg #matblogg. #grammasala #gram  #masala 

Salt lammekjøtt med kålrotstappe

Det er vår i Bergen selv om luften ikke er så varm, spiler det ingen rolle. Bergensere slipper alt de har i hendene og løper ut ved første solstråle, uansett hva de holder på med. Og det er klart at skal vi få sol er det eneste måte å få noen stråler på 😎Sun With Face on Samsung Experience 9.0

Salt fårekjøtt er nydelig mat og kålotsatppe er helt nydelig, og det beste er jo at det nesten lager seg selv.

Beregn rundt 300-400 g kjøtt per person.  Lammekjøtt har ofte mye bein, så derfor kan det være lurt å beregn litt rikelig med kjøtt.Harman kjøtt igjen kan man jo bruke det  lapskaus neste dag eller frys og ha til neste gang man lager lapskaus eller betasuppe.

Lammekjøtte bør kokes i rundt 1 1/2 -2 timer alt etter hvor store stykkene er. Når kjøttet begynner å koke kan man godt ta av skommet som kommer på toppen. 

Kjøtte er kokt når det løsner lett fra beina.

Kålrotstappe finner du HER

#Fårekjøtt #lammekjøtt #sau #salt #Kålrotstappe #kolerabistappe #Enkelt #godt #påske #mat #middag #middagstips #morsmiddag #glutenfri #glutenfritt #melkefritt #Blogg #matblogg #bloggtopp 

Kebab med lammekjøtt

Av en eller anne grunn har jeg en stor skepsis til kebabsjapper, og sansynligvis er det kun i hode mitt.  Og ikke vet jeg hvor den skepsisen kommer fra, jeg er jo veldig glad i  mat og folk  fra alle forskjellige deler av verden. Jeg har vært et par ganger å spist kebab, og aldri blitt syk eller noe vonde opplevelser, men  vi har vel alle våres ideer.

                                           

Vel i dag fikk jeg kjøpt skavet lammekjøtt, og da var det bare å sette i gang å lage kebab :-). Påske er jo lammets høytid, og jeg som bare elsker lammekjøtt.Ewe on Samsung Experience 9.0

Nå skal ikke jeg være veldig bastant på at det jeg nå lager er ekte kebab, men som alle retter finnes det millioner måte å lage samme retten på. Så verrsegod her kommer min variant. Smiling Face With Smiling Eyes on Facebook 2.2

Til 4 personer trenger man:

Lammekjøtt/kjøtt:

Ca. 400 g lammekjøtt (100 g per person), man kan selvsakt lage av både okse og kylling

Ca. 2 ss g Garam masala HER er oppskrift. Den er veldig enkelt å lage selv, og fordelen er jo at man slipper å ha tusen forskjelige krydderblandinger. Vil du kjøpe ferdig får man den i internasjonale butikker.

1- 2 hvitløksfedd eller 1 kinahvitløk eller  2 ts hvitløkspulver

Salt

Pepper

Har du ikke lammeskav må du skjære kjøtte opp i tynne sneier, ha hvitløk, krydderet og salt på kjøttet. La kjøtte stå et par timer eller mer for å trekke.  I mellomtiden lager du den røde og den hvite sausene som man bør ha til :-) Se under.

                                 

Når man skal steike kjøttet har man forvarmet steikeovnen til 250 grader. Legg kjøttet i en ildfast form eller steikebrett, og setter kjøttet øverst i ovnen. Man kan bruke grillfungsjon, men da må man passe på som en smed så ikke kjøtte svir og blir tørt. Vend på kjøttet underveis, det blir fort ferdig, mitt var ferdig på 4-5 minutter.

                                                           

Rød saus:

1/2 boks knuste tomater

1 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk eller pulver

1/2 ss garam masala

2 ts spisskummen

1/2 liten løk

1/2 rød paprika

1/2 chili med frø eller mer om du liker litt styrke. Man kan også bruke tørket chili

Salt 

Pepper

Vi har alle ulik smak etter hvor vant  man er med fremmede krydder, smaker og styrke på disse, husk det er enkelere å ta i mer krydder en å ta ut igjen om det blir for voldsomt. Har du stavmikser skjærer du alt i biter, har tomater, løk, paprika og krydder i en skål og lar stavmikseren knuse alt, har du ikke stavmikser findeler du alt og blander godt sammen.

La blandingen stå å kose seg noen timer. Har du for mye igjen etter du har spist, egner denne seg godt til frysing. Den kan brukes en annen gang du har kebab, elelr du kan feks. ha den i kjøttdeig som saus. 

Hvitløksdressing eller hvit dressing:

1/2 beger rømme (laktosefri for oss som trenger det) eller naturell yoghurt. Jeg hadde rømme og da kjøper jeg ikke yoghurt.

Like mye majones som rømme/yoghurt

3-4 sneier sylteagurk

3-4 ts av karften sylteagurken ligger i

1 båt sitron eller lime (bruker man yoghurt kan man smake til før man har for mye sitron/lime i så det ikke blir for surt)

2-3 hvitløksfedd eller så mye du ønsker

Salt

Pepper

Ha rømme/yoghurt, majones, kraft av sylteagurker, saft av sitron/lime i en skål. Findel hvitløk/eller bruk hvitløkspresse, finhakk sylteagurk og ha i skålen, og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer noen av de andre ingrediensene om du synes det trenger det. Denne dressingen er også bra å la stå en stund før man spiser. 

Lag gjerne begge dagen før. 

Hva man ønsker å ha i kebaben er opp til den enkelte, men jeg hadde isbergsalat, hjertesalat, tomat, maiskorn og litt squash.

Jeg brukte glutenfrie pitabrød(jeg synes de er urolig god på smak). Men man kan gjerne bruke lefser/wraps de får man både vanlig og som glutenfrie. 

#Hjemmelaget #kebab #Kebabkrydder #garammasala #godt #sundt #lammeskav #lammekjøtt #Middag #middagtips #morsmiddag #matblogg #blogg #bloggtopp  #ungdom #mat # mat #for #unge #eller #de #som #ønsker#være #ung #glutenfi #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt

Fårefrikasse

Tradisjons mat på en enklere måte, UTROLIG godt, og veldig enkelt. Jeg hadde fårikålkjøtt i fryseren, og hadde en plan om å lage fårikål, derfor tok jeg hel pepper i. MEN, når jeg plutselig får mer lyst på frikasse, da blir det ingen vei tilbake.

Til 3-4 personer:

1, 3 kg ferskt fårikålkjøtt med bein (bein gir ekstra god smak i kraften. 

Vann til over kjøttet

Kok kjøttet i rundt 1, 5 time, når kjøttet begynner å nærme seg ferdig begynner man å skrelle resten.

3 store gulerøtter

4-5 skiver med sellerirot

1/2 løk

2 fedd hvitløk

2 dl fløte (laktosefri om man trenger det, eller man kan også utelate fløte helt, god mat blir det uansett)

2 buljongterninger eller 1 ss buljongpulver (vær obs på at det er mange buljongsorter som inneholder hvete, og er dermed ikke glutenfri)

1 pakke vårløk eller purreløk

1/2 pakke frosne erter (liker du ikke erter, kutter du de ut)

salt 

pepper

Ca. 2 ss maizena (det kommer selvsakt ant på hvor mye væske du hadde på kjøttet)

Når kjøttet nærmer seg ferdig skreller man gulerot, selleri, løk og hvitløk og deler i litt grove stykker, og har de i sammen med kjøttet, og lar det få koke i rundt ti minutter.Jeg tok ut kjøttet og rensket det før jeg hadde det opp i pannen igjen, men dette er ikke nødvendig, jeg gjorde det for det blir mer delikat å spise. Del vårløk og ha den og ertene i. Ha maizena i fløten og rør den ut, ha den i  frikassen og rør til den har kokt opp. Er den for tykk, tar man i litt mer væske, er den for tynn har man i mer maizena og fløte som man selfølgelig også må røre ut først. Smak til med salt og pepper

 

Lammekoteletter og fløtegratinerte poteter

Lammekoteletter og fløtegratinerte poteter er  snadder mat, og det er utrolig enkelt å lage selv om potetene tar sin tid i ovnen.

                                  

Fløtegratinerte poteter

4 personer

10 poteter

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (laktosefri om man trenger det, og det må jeg ) (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

1-2 dl raspet ost (Jeg brukte parmesanost siden den omtrent er laktosefri)

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og rens hvitløken og bruk hvitløkspresse eller finhakk hvitløken. Ha den i fløten, og ha i salt og pepper, bland det godt sammen før man heller det over potetene.

                                 

Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye en for lite fløte.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, den trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trekt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på osten, dette er for å unngå at osten blir brent.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den. Jeg glemte meg litt så de ble litt mye steikt, men like vell utrolig gode.

Kotelettene steikte jeg på steikepanne og vente de stadig, jeg hadde på salt, pepper og rosmarin (men man bruker de krydderne man ønsker).  Steketiden vil variere etter størrelse, men man må gjerne regne rundt 15 minutter før de er gjennomsteikt. 

#middag #middagstips #morsmiddag #mamma #Pappa #fløtegratinertepoteter #laktosefri #glutenfri #lam #lammekoteletter #høstmat #blogg #matblogg #mattips #hjemmelaget #matfrabunnen #enkelmat #Sunt 

 

 

Lameskank i tomatsaus

Lameskank er bare fantastisk god mat, og enkelt å lage til. 

Saus til 2-3 personer: Man må ha litt rikelig saus slik at den dekker skankene under koking.

Beregn 1 lameskank pr. person

1 boks knuste tomater

1 stor løk

1 kinahvitløk eller 2-3 fedd hvitløk

1 stykke ingefær

1/2 rød chili

ca. 100 kålrot

2 gulerøtter

1 paprika

5 dl vann

3 kjøttbuljongterninger (sjekk om den er uten gluten om du ikke tåler gluten)

 ca. 1 ss spisskummen 

Salt

Pepper

Brun skankene på alle sidene, rens og del løk, hvitløk og chili, og surr dette på pannen. Ha alt i en passe stor gryte, så du akkurat får alle skankene i,ha i de steikte grønnsakene, tomatene, buljong og vann og la det koke opp. Rens og finhakk ingefæren, skrell, rens og del kålrot og gulerøttene i biter og i gryten. Når dette har fått kokt en stund har man i spisskummen og salt og pepper etter smak.

Rotmos: 

Laget jeg av:

Poteter

litt sellerirot

blomkål

1/2 kinahvitløk

smør

salt og pepper

Alt ble renset og delt, kokt og hadde smør i og brukte stavmikser å mosen det, smakte til med salt og pepper. 

                                            

 

Svinefilet med rødvin og soyasaus

Egentlig var jeg tenkt å grille siden solen har tittet frem i Bergen. Det blåste det litt mye, og akkurat da vi skulle begynne å tenne på grillen forsvant solen, og da er det ikke mye koselig i kulden, og til slutte hadde jeg jammen meg ikke tennvæske heller så da ble det på kjøkkenet som vanlig :-D.

Jeg kjøpte en hel svinefilet på 500 g

Den steikte jeg som jeg gjør meg biff, først på stekt varme på begge sider, og skrur så av platen mens fileten ligger i pannen, der får den ligge i minst 20 minutter å hvile seg, før jeg gjentar prosessen en gang til. og nå kan du ha på salt, pepper eller de krydderne du ønsker. Når den har fått vilt minst 10 minutter skjærer jeg den opp, er den da fortsatt for rød tar jeg å har god og varm panne og are legger de ned på pannen, teller til tre og snur de, og gjentar på andre siden. Ta de så av pannen og legg de på fat, nå er de perfekt. 

Saus: 

Sausen ble knakkende god, men den hadde litt grå trist farge, men det får heller gå.

En god klatt smør (tåler du ikke melkeprodukter bruker du melkefritt smør)

1/2 løk 

1/2 kinahvitløk eller 1 fedd hvitløk

1 1/2 dl rødvin

Jeg kokte også ut pannen jeg hadde steikt kjøtte på og hadde det i sausen.

1/2 dl soyasaus (tåler man ikke gluten må man bruke glutenfri soyasaus, det får man nå kjøpt i de aller fleste dagligvarebutikker)

Pittelitt salt om det behøves

Pepper

Slik gjorde jeg det:

Jeg renset og delte løken og surret den i pannen, så hadde jeg i rødvin og soyasaus og lot det koke i mellom 20-30 minutter (da reduserer man sausen og den blitt fyldig). Da brukte jeg en stavmikser å moste løken, men det er klart man kan ha løken hel, men når man bruker stavmikser blir sausen litt mer fyldig. 

Smak til med pepper og eventuelt salt.


Det ble bare helt nydelig, jeg hadde steikt aubergine, paprika, squash og sukkererter til samt kokte poteter for jeg synes det er godt å kneke potetene i sausen :-D

 

Lammegryte

Noen ganger blir det man lager enda bedre en det man hadde trodd den skulle bli, og det ble denne lammegryten som jeg laget i går.

Til 3-4 personer:

1 kg lammekjøtt (jeg brukte skivet lammelår, det har en del bein og da blir det mer smak, men mindre kjøtt. Så er man flere en tre, og noen av gjestene er storspisere bør man gjerne ha mer kjøtt)

1 boks knuste tomater

1 glass Tomatpuré

Ca.2 dl vann (siden knuste tomater variere på hvor mye væske den inneholder kan vannmengden variere en del, gryten skal være tykk som om man har jevnet den, men selvsakt ikke for tykk)

1 ss hvitvineddik

2 løk

1 hvitløk

2 cm. fersk ingefær

1 chili eller tilsvarende med tørket chili

1 ss spisskum 

1 ss koriander

1 ts nellik

1 ts muskat 

4 buljongterninger av kjøtt (sjekk at de er glutenfri om du har cøliaki)

Salt

Pepper

2 store gulerøtter

5 skiver med sellerirot

1 paprika

1/2 squash (for at ikke squashen skal bli overkokt, hadde jeg den i rett før servering)

Rens og del løken i biter. Hvitløk og ingefær renses og findeles eller skvises gjennom en hvitløk presse, og ha dette og løken i en gryte og surr litt før man har kjøtte i til bruning. Når kjøttet har fått brunfarge har man på Tomatpuré, knuste tomater, vann, eddik og buljong og setter det på kok. Skrell gulerot og selleri i litt gode biter og ha det i gryten sammen med krydderne.La alt få koke i rundt 1 1/2 time eller til kjøttet er mørt.

På slutten har man i oppdelt paprika og squash, og smaker om man trenger mer salt og krydder. Server gjerne med ris eller mos. 

 

  

 

 

 

 

 

 

Lamb Tarkari fra Nepal

Smaksbombe av dimensjoner, uten å være sterk.

800-1000 g lammekjøtt (jeg brukte skivet lammelår, det har bein og da må man ha mer en om det er benfritt. Kjøtt med ben er mye bedre smak derfor bruker jeg det)

1 løk

1 fedd hvitløk

ca. 2 cm ingefær

1 ts pepper

1 ts salt

1 ss gurkemeie

2 laurbærblad

1 ts kardemomme

1 kanelstang 

1 ts nelikk

1 ss karve 

1 ss koriander

1 ts chilipulver

1/2 ts muskat

1 buljongterning

2 dl naturell yoghurt (laktosefri om man behøver det eller soya yoghurt om man ikke kan ha melkeprodukter )

Vann å koke kjøttet i  (toppen 1 liter).    

2-3 ss maizena

Rens løk, hvitløk og ingefær, finhakk alt og ha det i en panne, og surr litt, ha i lammekjøttet så det også får farge. Ha så på vann, buljong og krydder. Kjøttet skal koke til det er helt mørt, det vil variere litt etter hvilke del av lammet man bruker. Mitt stod i omtrent to timer, og det ble helt perfekt.

Når kjøttet er kokt, tar man av kraft slik at det er omtrent 8 dl igjen i pannen. Bland maizenanen ut i litt vann, og ha det i gryten under omrøring til det hele er kokt opp. Da har man i yoghurt, og smaker til med eventuelt mer krydder og salt, og rett før servering har man i fin kuttet frisk koriander. 

Jeg serverte med rotmos av poteter og selleri   og smørdampet gulerøtter, squash og sukker erter.

                                                    

 

 

Stroganoff

Stroganoff har jeg hatt en plan lenge om å lage, og da jeg så en la ut et bilde av retten måtte jeg bare hive meg rundt. Jeg tenkte å ha pasta til, men det hadde jeg ikke, men derimot hadde jeg risnudler, trodde jeg, men det var jammen meg ikke laget av ris men av Arrowrot. Det er en rot som man har tørket og laget mel av, og så til nudler, ja da har jeg smakt det også, de smakte ikke mye, og det lignet veldig på risnudler.  

                                                            

 

Til 4 personer

600- 800 g biffkjøtt i strimler (denne gangen kjøpte jeg biff)

1 stk hakket løk

2 ss smør/olje til bruning

3 ss tomatpuré

100 g frisk sjampinjong

5 dl vann

2 buljongterninger (Noen typer buljongterninger kan inneholde gluten)

2-3 ss maizena eller hvetemel (Bruker man hvetemel er det ikke glutenfritt og det må koke i minst 15 min).

1 boks (300 g) seterrømme/ Crème Fraîche/naturell yoghurt(tåler en ikke melkeprodukter, kan en bruke naturell soya yoghurt eller soya/ris melk og litt lime/sitronsaft i).

1 ts salt

½ ts pepper

Kutt kjøttet opp i biter og steik det med god varme. Men ikke for lenge, da blir det tørt.

Rens og del løk og sjampinjong. Steik løken først, og så helt på slutten bruner man soppen.

Ha i vann og maizenamel og rør til det koker opp. Smak til med salt og pepper. Og helt på slutten har man i rømme eller lignende. Men vær oppmerksom på at det er kun Crème Fraîche som tåler å koke, så bruker en noen av de andre alternativene har en det i når alt er ferdig kokt

                                                       

#stroganoff #Biff #Kjøtt #gryterett #allergimat #matintoleranse #glutenfritt #glutenfri  #melkefri #melkefritt #Blogg #matblogg #bloggtoppen #Middag #middagstips #mat #sunt #hjemmelaget #Godt #enkelt #morsmiddag # mamma 

Mocca dukka (Monica Mo) sin gryte

For noen år siden jobbet jeg med to fantastiske damer, den ene het Monica og ble umiddelbart døpt til Mocca dukka, og hun andre var vår sjef Solveig. Vi tre hadde det virkelig utrolig gøy sammen, selv om vi jobbet skoene av oss. Hver fredag kl 10.00 på radio 1 som det den gang het, spilte de Jams Brown sin sang "i feel good", og det var jo fredag og praktisk talt helg (selv om halve dagen ikke hadde gått en gang he he). Og vi ragget rundt på kjøkkenet og hylte og sang, gjestene som var i kantinen fikk seg nok en god latter om de ikke var fryktelig morgengretten, og hvem kan være det med tre blide damer.

Vel så er det dagens middag, det er Mocca Dokka  (Monica Mo) som har  lager denne utrolig matwn i dag.  Hun er fantastisk lage mat og legger ut bilder på facebook, så jeg nesten blir matt, det ene bedre en det andre. Og siden jeg ikke har laget middag i dag, tenkte jeg at dette var da en fantastisk anledning til å dele en av hennes fantastiske   middager. 

                                            

                                 Oppskriften og bilde er Monica Mo sitt, som jeg har vært så heldig å få dele her med dere.

Dagens middags gryte 😀

Til 2-3 personer

450 gr grytekjøtt av okse
1 løk
1 rød paprika 
2 ts tomatpuré
1 bx hakket tomat 
2-3 dl kjøttkraft
2 ss creme fraiche 
Salt og pepper etter smak.

Stek kjøtt, løk og paprika. Ha det over i en gryte og tilsett tomater, purre og kraft. La det putrer til kjøttet er mørt. Tilsett så creme fraiche helt på slutten og smak til med salt og pepper. 
Server med ris og gjerne litt salat 😀
Velbekomme

Salting av kjøtt

I går skulle jeg ha besøk og skulle servere raspeballer. Men jeg fikk ikke tak i salt fårekjøtt, og da var ikke alternativene mange, og jeg måtte forsøke noe jeg ikke kan huske at jeg har gjort før, nemlig salte kjøtt. Det som er litt morsomt er at min mor som er blitt senil husket hvordan man saltet kjøtt <3.

Og overraskende nok ble det bedre en salt fårekjøtt fra butikken. Det var ingen hokus pokus å få det til. 

Jeg tok 1 dl salt til 1 kg kjøtt.Jeg kjøpte fersk lammekjøtt i skiver, og det var noen solide stykker.   Skal man salte hele stykker som lammelår, bør det få stå flere dager. Dette strødde jeg godt på kjøttet, og la kjøtte opp på hverandre i en skål, hadde plastikk på, og lot det stå i kjøleskapet i et døgn. Da jeg skulle sette det på kok, skylte jeg av saltet og kokte det som normalt. 

Kjøttet ble aldeles nydelig og alle gjestene var strålende fornøyd. Dette kommer jeg til å gjøre flere ganger!

Jeg tenkte ikke på å ta bilde i går så dere får nøye dere med et bilde fra tidligere raspeballer :-)  HER finner du oppskriften på glutenfrie rasper 

Hjelpe meg, jeg har en Sveitsisk kokk på mitt kjøkken Zürigschnätzlets 

Ikke alle kan skryte av å ha en Sveitsisk kokk til å lage middag til seg, men det kan jeg :-) 

jeg har vært så heldig å fått besøk av en ung jente fra Sveits som er på interrail, hun er bare 20 år og reiser aleine, det står det respekt av. Hun ville lage mat fra sitt hjemland og det er jo utrolig gøy. Maten smakte himmelsk og dette var jammen en jente som har mange talenter, 

300 g biffkjøtt

1/2 løk

1 kinahvitløk

100 g champignon

1 lite beger kremfløte (tåler du ikke kremfløte, kan du bruke soyafløte)

1 dl hvitvin 

2 biter buljong

1 ss maizena

2,5 dl vann

ca. 1 ss persille

salt og pepper

Skjær kjøttet opp i biter, rens og skjær løk og hvitløken også i biter, og soppen renses og deles. Brun kjøtte i en varm panne i noen minutter til alt er brunt, og leg det på et fat til resten er ferdig. Steik løken og soppen og ha i vin og kremfløte,  kok de opp sammen med buljongen, la alt få trekke i noen minutter. Bland maizenaen ut i vannet og hell det i retten, og kok opp igjen under omrøring. Smak til med salt og pepper før man har i kjøttet og gir det et oppkok slik at kjøttet blir varmt. 

Server med det du ønsker, men i Sveits er røsti poteter vanlig å ha til, oppskriften kan du finne HER

Michelle 

Rezäpt för Zürigschnätzlets:

Du nemsch Zwebele, Chnobli ond Champignon. Duesch alles chli häxlere ond brötlischs ede Brotpfanne ah. Nochdem löschischs meteme guete Schlock Wiesswein ab, Wenn de Wiesswein verdunstet isch, denn gebsch Rahm, Bouillon ond Maizena dezue. Das ganze losch den för paaar Minute lo choche. Währendem das ganze chöcherlet, brötlisch Chaubgschnäzlets ide Brotpfanne ah. Ganz chorz ond be hoher Hitz. Duesch es chli Salze ond Pfäffere ond met Mähl öberstreue. Wenn s′Fleisch döre esch mixisch alles zäme ond et Voilà s′Grecht esch fertig. Dezue passt am beste Rösti. 

 

Lammeskank i hvitvin og tomat

4 lammeska

nker (1 til hver person)

Ca. 150 g bacon

1 ss rosmarin

1 ss oregano

1 ts chilipuder

4 hvitløksfedd eller 2 kinahvitløk

2 løk

2 store gulerøtter

1 liten kålrot

1 liten fenikkel

2 bokser hermetiske tomater

2 dl tørr hvitvin

Salt

Pepper

Steik lammeskankene og oppskåret bacon godt på alle sider, ha de i enn panne, og ha på vin og tomater. Skrell og rens og del alle grønnsakene før man også har de i gryten, sammen med krydder. La det hele koke under lokk i rundt 2-3 timer alt etter hvor store de er, snu skankene innimellom.

Når skankene løsner fra beinet er de ferdig. Ta de opp av gryten, og hold de varm. Bruk stavmikser å jevne de kokte grønnsakene til saus.  Ha de grønnsakene du ønsker til middagen, jeg hadde rosenkål og asparges, og rotmos av poteter og sellerirot(oppskrift på rotmors finner du HER)

Ingen tryllekunst akkurat.:-) Fikk du lyst å prøve å lage lammeskank?

Har du spist lammeskank noen gang? 

Indrefilet av hjort fra Osterøy


Noen gaver blir man gjerne mer glad for en andre, og denne hjortindrefileten er vel en av de gavene som ikke kan beskrives med ord. Derfor må jeg atter en gang bare si millioner takk. I dag har min eldste datter Marte Kristin bursdag, så da var det passende mat å bruke.

Det er  mulig å beskrive med ord hvor godt dette var, rett og slett helt en rein nytelse. 

Slikt kjøtt må være helt tint og helst ha fått lagt i romtemperatur før man begynner å steike den.

Man må ha en knallvarm steikepanne med smør (for guds skyld ikke ødelegg den med margarin), når smøret er helt mørkt brunt er det varmt nok.

Ha fileten på pannen og steik den godt på begge sider, skru så av platen og la fileten ligge der å hvile. 

Den kan hvile så lenge du vil, men ikke steik den så mye du tror da blir den ødelagt.  Når fileten har hvilt minst 20 minutter har man den igjen på sterk varme, i litt kortere tid en sist, men man lar den hvile litt igjen før man skjærer den opp i tynne biter. Skulle noen bli hysterisk av å se at den er rosa når man har skåret den i stykker, har man de et sekund (og da mener jeg et sekund) på hver side i steikepanne på full guff og man er kvitt problemet. 

Jeg laget en lynkjapp men passende  rødvinssaus til.

Ca. 1 dl Rødvin 

1 ts buljong

kraft fra den utkokte pannen av fileten

salt og pepper

Easy peasey  :-)

Fileten ble servert med rotmos av poteter og sellerirot (klikk HER for oppskrift), steikt tomat og sukkererter.

 

 

 

 

 

 

 

Lapskaus/betasuppe av pinnekjøtt

Rester av pinnekjøttmiddagen må brukes, så hvorfor ikke lage lapskaus eller betasuppe av det!!!

Bruk pinnekjøttet, kraften og fettet, men vær obs på at det kan bli veldig salt om man ikke sper det med vann. 

Alle rester kan brukes, kolerabeistappen er bare til å ha i, og ikke glem de kokte  potetene.

Ellers har jeg gjerne i

 

eventuelt mer poteter

mer kålrabi 

sellerirot

gulerøtter

purreløk

Det er ingen fasit på hva og hvor mye man skal i av alt, man tar det man har, og lar det koke sammen og smaker til med salt og pepper. Har man for lite pinnekjøtt kan man spe på med feks. pølser. Rens pinnekjøttet for slintrer og bein, og del de i biter. Rens og del de grønnsakene du ønsker å bruke og ha de i samen med kraften, fettet og litt vann og la alt få koke. Når grønnsakene begynner å blir møre har man oppdelte poteter og kolerabeistappe (om man har rester) i. Smak til med eventuelt salt og pepper.  

 

Lammesteik

Lammesteiken var krydret, derfor steikte jeg den så godt det lar seg gjøre på alle sider, og hadde i litt vann. Steiken var veldig liten, så den var ferdig på rundt en time. Da hadde jeg snudd den noen ganger.

Jeg lot steiken få ligge i kraften å hvile seg etter den var ferdig mens jeg lagde til resten av maten.

Skysaus:

Kraften som steiken er kokt i

Jeg brukte 2 ts johanneskjernemel, men bruk gjerne rundt 1 ½ -2 ss  maizena som man rører ut i vann

2 buljongterninger

Pepper

Salt

Og man kan gjerne ha en fløteskvett i sausen om man ønsker det, men det hadde jeg ikke i, og eller en klatt med snør, det gir god smak.

 

Rotmosoppskriften finner du HER

Jeg hadde også poteter til for det hadde min datter lyst på 

Grønnsaker:

Blomkål

Brokkoli

Paprika

Squash

Sov jeg wokket lett.


Liker du lammekjøtt?

Hilke grønnsaker er du mest glad ?

Lammeskank med rotmos

Lammekjøtt er bare nydelig mat, jeg gleder meg til høsten når jeg kan hamstre til fryseren :-)

Vanligvis beregner man en lammeskank per person, men det er klart man må vurdere litt hvor storspist man er. Selv om disse skankene var forholdsvis små klarte vi bare en hver.

Steik skankene til de er lett brune på alle sidene, ha de i en panne, og fyll vann til det nesten er over skankene.

For at kraften skal bli best mulig kan man godt ha i grønnsaker, jo mer grønnsaker jo bedre. her kan man feks bruke toppen av purreløk som man synes er litt grov osv. Man skal sile av kraften etter på uansett.

 

Forslag til grønnsaker til kraften er:

Løk

sellerirot eller  stang

Hvitløk

Gulerot om man ikke går på lavkarbo

Jeg hadde i masse koriander og  provence krydder som kokte med kraften.

Når man har renset og delt grønnsakene blir det ekstra god smak på kraften om man også har grønnsakene  en runde på steikepannen før man har de vannet med skankene.

La alt koke i rundt tre timer eller til kjøttet begynner å løsne fra beine.

Saus:

Når skankene er ferdig kokte, beregner man 1dl kraft per person, dvs. at skal man ha saus til 4 personer bruker man ca. 4 dl kraft (selvsakt kan man beregne mer om man ønsker det)

Smør etter ønske jo mer jo bedre ;-) 

Jeg hadde en liten skje med konsentrert rødvin i (den inneholdt 4 g kh per 100 g vare)

1 buljongterning

1 ts Johannesurt eller 1/2 ss maizena

salt og pepper.

Sil kraften og ha i buljong, smør og eventuelt konsentrert rødvin, jeg siktet i melet under omrøring da ble det ikke klumper i sausen. Kok opp under omrøring, smak til med salt og pepper.

Rotmos:

1/2 selleriot

1/2 blomkål 

smør

salt og pepper

Rens og del grønnsakene og kok de til de er møre, sil av vannet (kokevannet er faktisk veldig godt å drikke, og at på til sunt)

Ha i smør og mos eller bruk stavmikser å jevn grønnsakene til mos, smak til med salt og pepper. 


Det ser gjerne litt trist ut, men jeg prøver meg på lavkarbo for å se om det kan hjelpe på vekten og da skal man ikke spise alle grønnsaker. Men godt var det, rett og slett nydelig mat.

 

 

Lammebiff med rotmos og Bearnessaus

 

For noen dager siden hadde jeg besøk, og da må man jo ha noe godt å spise.

Jeg hadde et stykke indrefilet av lam i fryseren og dette tinte jeg godt før jeg begynte å steike det. Det er en fordel om kjøtte får stå rundt en time på kjøkkenbenken før man steiker det, om det ikke er alt for varmt da vel og merke.

Når jeg steiker biff bruker jeg å ha god tid slik at jeg får tid til å la kjøttet hvile godt mellom hver steiking. DA blir kjøtte utrolig saftig og mørt. Jeg steiker kjøttet først slik at det blir brunt på alle sidene, så får det hvile i minst dobbel så lang tid. Så gjentar jeg prosessen, man kan godt gjøre dette dagen før man skal bruke kjøttet.

Man gjentar denne prosessen tre til fire ganger alt etter hvor stort og tykk biffstykke er. Trykker man på kjøtte og det er bløtt, betyr det at det fortsatt ikke steikt, man kan også bruke steiketermometer, det kan anbefales om man ikke er så vant til å lage mat eller er engstelig for å ødelegge biffen.

Det er uansett bedre å steike biffen for lite en for mye. Når jeg skal servere biffen deler jeg den i passe stykker, varmer steikepannen og har biff stykkene så vidt ned på pannen på begge sider før jeg legger stykkene på serveringsfatet. Dette blir garantert god og saftig biff. NAM NAM.

 

Rotmosen laget jeg av:

Sellerirot

Poteter eller man kan bruke blomkål

Smør

Salt

Pepper

Jeg renset og delte selleri og poteter, skylte godt, og satte de så på kok med litt vann. Når grønnsakene er ferdig kokte siler man av vannet og ha på smøre, bruk så enten en moser eller en stavmikser til å mose grønnsakene med. Smak til med salt og pepper.

Oppskrift på Bearnessaus finner du her  

 

Salt fårekjøtt med grønnsaker

 

Man kan vel begynne å lure på hvor stor fryser jeg har siden jeg fortsatt forsøker å spise den tom he he. Vel det er vel noe med det at jeg stadig lar meg friste til å kjøpe mat som er på tilbud osv. Salt fårekjøtt er utrolig godt og enkelt å lage middag av.

500 g salt fårekjøtt

1 løk eller bruk gjerne flere

5-6 gulerøtter

1 fennikel

1 pastinak

 2 dl fløte eller alternativ fløte (jeg brukte gogreen sin havrematfløte)

 Ca 2 ss maizena

Pepper

Jeg satte kjøttet til kok og lot det stå til det ble mørt, ca. 2 timer (jeg kokte det faktisk dagen før). Kjøtte var så salt at jeg måtte legge det i vann noen timer før jeg renset det. Jeg brukte en del av kraften, renset og grovhakket grønnsakene og hadde de i den kokende kraften. Jeg renset deretter kjøttet og hadde de i når grønnsakene var kokte. Så jevnet jeg maizena i fløten og hadde jevningen i panne under omrøring, så ga jeg det et oppkok og smakte til med litt pepper.

 

Jeg hadde kokte poteter til.

 

Image result for pastinak Pastinak


Fennikel

Svineribbe med barbecuesaus

 

Et nytt dypdykk i fryseren, og jeg fant jeg fant ??? rester etter svineribbe fra jul. Nå er jeg ikke så glad i svinekjøtt så jeg har vel teknisksett  oppdaget den før der i fryseren om jeg skal være ærlig, men jeg har nok hoppet litt bukk over den. Men nå er det nå en gang slik at hva er vel vitsen med å fryse mat om man ikke bruker den?

Derfor tok jeg opp hele posen med svineribbe, og tenkte at enten spiser jeg det, eller så kaster jeg det. Det ble til at jeg spiste meg mett og god, og resten fikk naboen som ble veldig glad.

Det jeg gjorde var å skjære ribben opp i tynne skiver, la de i en ildfast form og helte på barbecuesaus som jeg har fått av min gode snille venninne Grethe (den er fra Oliviers & Co). Jeg satte den ildfaste formen i steikeovnen og lot kjøtte få bli varmt.

 

Til hadde jeg steikte båtpoteter og kokte gulerøtter og blomkål, dette ble et skikkelig herremåltid. 
Lammebog kokt i rødvin
For å være ærlig så er det utrolig sjeldent at vin smaker meg så dårlig at jeg ikke klarer å drikke den, men det skjedde faktisk fredag. Egentlig skulle jeg kjøpe en økologisk vin i bursdagsgave til en venninne av meg, og han skjønningen på polet anbefalte denne vinen på det varmeste, så jeg lot meg sjarmere og friste til å kjøpte en til meg selv også. Normalt sett liker jeg de fleste Spanske viner, men denne ble alt for søt etter min smak. Så da ente en flaske vin til omtrent 150 kr. i gryten sammen med lammekjøtt som kostet omtrent like mye. Så det ble en eksklusiv middag, men heldigvis ble den utrolig god.

Vi var tre stykker som spiste og alt ble oppspist, da synses jeg at det er litt knapt med mat. Det er jo en del bein på lammebog, derfor trenger man gjerne å beregne litt større porsjon kjøtt per person eller når kjøttet er uten bein.

1 kg lammebog

1 purreløk

2 kinahvitløk (bruker du fedd tilsvarer det omtrent 4 fedd)

2 sjalottløk

2 gulerøtter

3 skiver sellerirot

1 stykke persillerot

1 potte fersk rosmarin

Ca. 1 flaske rødvin (om man skal kjøpe vin for å ha i mat, kjøper man den billigste vinen man kommer over)

2 buljongterninger eller annen buljong

Smør/kokosfett til å steike i

Salt

Pepper

2 ss maizena

Del og rens alle grønnsakene. For å få brunet kjøttet er en fordel å bruke en litt vid gryte, om du ikke vil skitne ut steikepannen også. Ha godt med smør i pannen og la det bli godt varmt før man tar i all løken og litt og litt kjøtt av gangen slik at ikke pannen blir for nedkjølt (da blir ikke kjøttet brunet). Brun kjøttet og løken og hell deretter på rødvinen, ha i resten av grønnsakene, buljong og rosmarinen i. La det få koke i omtrent to timer eller til kjøttet er mørt. Når kjøtte er mørt tar man litt vann og rører ut maizena og heller den i gryten under omrøring og gir den et oppkok. Smak til med salt og pepper.

 

Server med poteter eller det som passer enn best. 


Se det flotte kjøttet, det er ikke tull en gang at man får det man betaler for. Dette kjøtte kjøpte jeg på en slakterbutikk, synd de er så få igjen av de.

Dinner for to med krydrete lammeskanker
For å si det som Rigmor pleier å si ?eg hakje ord? . Denne retten BØR prøves om du liker fårekjøtt. Siden det gjerne er litt uvant mat for de fleste av oss, er dette ekstremt enkelt å lage.

Beregn 1 lammeskank per person som en normal porsjon.

Steik skankene på pannen så de får en gylden overflate, og legg de  i en steikepose.

Til tre skanker hadde jeg i:

ca. 1-1 ½ dl olivenolje (bør være god kvalitet for smakens skyld)

Ca. 2 ss gurkemeie

Ca. 2 ss spisskummen 

Ca. Koriander

Ca. 1 ts pepper

Ha kryddere i posen sammen med oljen, knyt steikeposen igjen, og vend den godt slik at krydder og olje blir godt blandet og fordelt rundt skankene.

Ha steikeposen i en form og sett den inn midt  i forvarmet ovn på 170 grader. Jeg lot skankene stå i ovnen i 1 ½ time , siden jeg ikke skulle spise på en stund lot skankene stå i ovnen i 50 grader i 1 time til slik at de holdt seg varm.

Vil du ha kjøttet fortere ferdig, skrur du oven på 180-200 grader og da er skankene ferdig på rundt en time alt etter hvor store de er.
Saus:

Jeg kokte ut steikepannen og hadde det i en panne, og da lammeskanene var ferdig steikt brukte jeg kraften som var i posen.

1 ss maizena

1 buljongterning

Salt

Pepper

Ha maizena og buljong i kraften og la det koke opp, smak til med salt og pepper.

Jeg hadde kokte poteter og salat til.
I salaten hadde jeg:

Isbegsalat

Litt blandings salat jeg hadde igjen

Litt raspet gulerot

Litt raspet squash

Litt raspet Rettich (asiatisk grønnsak som er uunnværlig i det asiatisk kjøkken)

Frø fra granateple

 

Men bruk de grønnsakene du ønsker om du vil ha salat, wok eller kokte grønnsaker til.
Pinnekjøtt

Det er gjerne første gang du skal lage pinnekjøtt selv, her kommer min måte å lage pinnekjøtt med  kålrabistappe på. En julaften uten pinnekjøtt er ikke julaften, så enkelt er det her i huset. 

 

Pinnekjøtt er enkel mat å lage, men det tar litt tid. Jeg foretrekker urøykt kjøtt, men det er en smakssak.

 Beregn ½ kg pinnekjøtt pr. person.

Pinnekjøttet må være delt opp i biter/pinner og det er best å få det gjort i butikken eller kjøpe ferdig oppdelt.

Kjøttet må ligge i vann i rundt et døgn før man setter det på kok. Skulle du glemme å legge det i vann, så kan du ta plan ?B?, som er å koke kjøttet opp i vann, tømme av vannet etter rundt ½ time. Der etter fortsetter man som ellers.  Slå av vannet og ha det i en stor panne med rist eller bjørkepinner, Ha  vann opp til rist/pinnene.

Kjøttet må dampe i 3 til 4 timer eller til kjøttet løsner fra beinet. Følg med under damping slik at kjøtte ikke koke tørt, etterfyll med vann om det blir nødvendig.

 

Kålrabistappe

Å beregne kålrabi er ingen lett oppgave her i huset, vi elsker kålrabistappe og jeg er alltid redd for at det skal bli for lite, derfor blir det alltid ALT for mye. Men det gjør i grunnen ikke så mye, for restene spiser vi etter hvert.

Ca. 4 personer

1 stor kålrabi

Ca. 250 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuske smør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

Ca. 1 ts salt

Ca. 1 krm pepper

Skrell og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 1-1 ½ times koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret, bruk en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper og eventuelt mer smør.

 

Vi bruker minimalt med poteter når vi spiser pinnekjøtt, og mine barn vil også ha surkål tilmiddagen.

Indisk Lammegryte900 g skive kjøtt fra lammelår eller annet ferskt fårekjøtt
2 kinahvitløk
1 løk
Ca. 1 cm fersk ingefær
3 store tomater
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts korander
1 ts cumin
1 ts paprika
½ ts kardemomme
Salt og pepper

2 ss maizena som blir rørt ut i vann.

PS: Alle krydderne skal kunne kjøpes i vanlige matvarebutikker.
Vann som dekker det hele.

 

Rens og findel hvitløk og ingefær, grovhakk løk og tomater.
Surr løk og ingefær på pannen sammen med lammekjøttet (jeg hadde glemt å ta ut kjøttet, så det var ikke helt tint, derfor tok jeg det rett i en panne med vann og kokte det opp. Deretter så surret jeg grønnsakene på pannen og hadde de i sammen med kjøttet). Ha i krydder og salt og la alt få koke til kjøttet er godt og mørt. Hvor lang tid det tar før kjøttet er mørt  avhenger av hvor store kjøttstykkene er. Bland maizena ut i litt vann og ha det i gryten under omrøring, og gi det hele et oppkok. 
Matbloggtoppen

Lammefrikasé

Beregn ca. 200 g fersk fårekjøtt per person (jeg kjøpte fårikålkjøtt)
Sellerirot
Gulerøtter
Løk
Grønne frosne eller hermetiserte erter.
Fløte eller melk (soyafløte eller lignende om man ikke tåler melkeprodukter)
Maizena
Buljong
Salt og pepper
Kok kjøttet til det begynner å bli mørt, det tar rundt 2 timer. Ha i rensete og oppdelte grønnsaker (ikke erter, de tar man i mot slutten slik at de ikke går i stykker).  Når kjøttet er mørt og grønnsakene er gjenomkokte, blander man fløte/melk med maizena og jevner kraften til saus. Smak til med buljong, salt og pepper, Ha i erter og la de bli varme. Server med kokte poteter.
Matbloggtoppen

Skynd deg og spis lammekjøtt før det også blir helseskadelig!
 Bilde fant jeg på nettet siden jeg tydeligvis ikke hadde satt minnekortet rett i og dermed ingen bilder. 

I dag hadde jeg indrefilet av lam til middag, og for min del synes jeg den er bedre enn vanlig biff av okse. Bare den siste måneden har det i media vært fokus på hvor farlig svinekjøtt, laks og kylling er å spise, så det er best å nyte lammekjøtt før det kommer mer skremselspropaganda. Det som forundrer meg mest er at ferdigprodukter som er laget av samme type fisk og kjøtt, ikke er satt søkelyset på.  For min del synes jeg vi snart skal snu trenden vi er inne i der all mat nesten skal være gratis. Da kan det heller ikke være kvalitet på produktene, vi får betale det det koster og heller spise mindre, og ikke kaste så mye mat.
Indrefilet av lam blir fort steikt, siden den er ganske tynn.
Derfor er mitt råd er å ha en god, varm panne med smør, og ha på biffen og brune den på begge sider. Ta pannen bort fra platen og la den hvile i ca. 20 minutter. Rett før servering har man på salt og pepper og steiker biffen en gang til.
Jeg serverte med bernaisesaus, kokte poteter, blomkål og brokkoli.

Matbloggtoppen

Hakkebiff av hjort med Løiten akevittgelé og ovnssteikt søtpoteter

||

Hakkebiff av hjort med Løiten akevittgelé, ovnssteikt søtpoteter, steikt tomat og gul squash

Det er litt av en kombinasjon, men knallgodt. Kjøtte fikk jeg tak i av en grei kollega da jeg bodde i Naustdal.Løiten akevittgelé kjøpte jeg av alles steder på Kiwi i Hemsedal (sannsynligheten er vel stor for at den finnes på langt flere butikker). 

Siden hjortekjøtt er noe av det reineste og fineste kjøttet man kan få tak i, bestemte jeg meg for å blande det minst mulig for å bevare den gode egensmaken på kjøttet.

500 g kjøttdeig av hjort(har du tilgang til annet viltkjøtt så bruk gjerne det)

Ca. ½  ts salt (flaksalt er best)

1 kryddermål pepper

 2 ts viltkrydder

Jeg blandet alt godt sammen og steikte de på pannen til kakene var gjennomsteikt.

Ved servering hadde jeg Løiten akevittgelé opp på hakkebiffen. Nam, nam og atter nam.

Søtpotetene i ovn:

Jeg vasket søtpoteten og en liten nepe godt før jeg skar de opp i båter. Deretter la jeg potetene i en ildfast form og helte olje og flaksalt på.  Potetene ble satt helt oppe i ovnen med overvarme i ca. 20 minutter. Det er en fordel å vende litt på potetbåtene under steiketiden.

 

 

Matbloggtoppen

 #hjortekjøtt #hakkebiff #akevitt gele #søtpoteter #glutenfri #melkefri 

Ytrefilet av hjort

Ytrefilet av hjort

Min eldste datter har vært på besøk og da må mor diske opp med ekstra god mat.

Ytrefileten steikte jeg på pannen slik at den fikk en steikeskorpe, og deretter la jeg den i en steikepose, og hadde Jegermixpå(krydder). Den stod på 70 grader i ca. 3 timer, dette ble dessverre litt for lenge. Men den var mør og fin.

Jeg laget saus av kraften, økologisk soyafløte(den var faktisk litt søt på smak), maizena, buljong, sukkerkulør, salt og pepper.

Jeg blandet maizena ut i litt vann og hadde den i kraften under omrøring.

Grønnsakene ble wokket.

 

.

Matbloggtoppen

Elgbiff med Balsamico saus

 

Balsamico saus

½ Løk

 En klatt smør

4ss Sukker

Ca.1 dl Balsamico eddik eller eventuelt rødvin

2 dl vann

Ca ½ dl fløte (Solveig brukte havrefløte og smør uten melk, slik at også de som ikke tåler melkeprodukt kunne spise sausen)

1/3 terning buljong

 Ca, ½ ss Maizena

 

Salt og pepper

Rens og finhakk løken og sur den i pannen sammen med smøret, og ha på væsken, sukkerert og buljongen. La det hele stå på platen å få koke inn minst 30 minutter(reduseres), dette gir en god smak. På slutten av koketiden Blander man ut maizenaen med litt vann og har det i sausen og lar den få et oppkok under omrøring.

Elgbiff

Elgbiffen la Solveig på kjøkkenpapir og hadde grovsalt på en stund før servering. Hun steikte biffen på en god og varm panne til de var brune. De var ferdig etter noen minutters steiking på hver side. Dette var forholdsvis små stykker, så har du store stykker må du gjerne beregne mer steiking.

Ha på nykvernet salt før servering, og ha gjerne asparges til.

Råsteikte poteter hadde vi grovt salt, pepper og olje på. Oppe i oven på 220 grader i rundt 20 minutter(men pass på så de ikke blir brent) 


   

 


Matbloggtoppen

 #glutenfri #melkefri #middag  # oppskrift   #viltkjøtt #elg #elgbiff # Balsamico

Sukiyaki

 

Dette har jeg verken hørt eller sett før tror jeg.

Sukiyaki

600 g oksefilet

1 purreløk

2-3 løk

200 g sopp

2 gulerøtter

3 stenger selleri

1 rød paprika

1 grønn paprika

150 g asparges

100 g bambusskudd

Saus:

1 ½ dl Saki (Kjøpes på polet) eller Cherry

3 dl utblandet buljong (3 dl vann en terning)

½ dl soya saus (inneholde hvete/gluten.  Man kan kjøpe glutenfri på vanlige butikker, da er det grønn kork på)

½ -1 ss sukker

4 egg (som man skal dyppe kjøttet i når man spiser)

Skjær kjøttet i like tynne strimler som bacon. Rens og del grønnsakene i omtrent like store biter, men legg de hver for seg. Steik alle deler hver for seg og legg de enten i en stor steikepanne eller en vid ildfast form. Legg kjøttet og grønnsakene gruppevis i pannen/ildfast form når de er steikt. Bland sausen og hell den forsiktig over.  Er ikke grønnsakene og kjøttet nesten dekket med saus, så må man ha på litt mer (dette vil være avhengig av fasongen på formen man har det i).

La det stå på platen å få trekket i 5-10 minutter til alt er mørt.

Server med risnudler eller ris. Ha en skål til vær med pisket egg, som man skal dype kjøttet i, det høres rart ut men det var godt

  

 Skal det være, så skal det være, da må man bruke pinner ;-)

 


En liten skvett sake til 
 #middag #glutenfri #melkefri #oksekjøtt #oppskrift

Matbloggtoppen

Andebryst

 

 

 

I dag har vi spist noe som ikke er hverdagskost på noen måte for meg i alle fall. Jeg har nok fått en ny favoritt mat, for dette var nydelig.

 

Andebrystene ble tørket og deretter rutet vi skinne opp og gnidde inn med salt og pepper. De fikk ligge å hvile seg litt før det ble steikt på en god og varm panne til det var gylden på begge  sidene. Det fikk hvile seg i rundt 25 minutter før det pannen ble satt på igjen og den ble steikt i ca. 6 minutter til. Det fikk nå hvile seg til vi skal det opp, og da var det ganske rødt inni. Men da hadde vi grillen på steikeovnen og la den med skinnsiden opp og det fikk stå noen få minutter og da var kjøttet perfekt.

 

Sauen ble laget av kraften av andebryst og selleri.

 

Fløte

Maizena

 

Andebuljong

 

Salt og pepper

 

Vi tok selleikraften på steikepannen og rørte melet ut i fløtet og helte det sammen og lot det få et oppkok. Så smakte vi til med buljong, salt og pepper. 

Matbloggtoppen

Lammeskank med rødvin og bønnemos

 

Tenk å komme hjem fra jobb å få så deilig mat, det er da man vet man er utrolig heldig som har møtt en fantastisk mann.

Til 4 personer

4 lammeskanker

2 laurbærblad

4 dl rødvin

1 løk i båter

2 hvitløk fedd

Bønnemos

2 sjalottløk hakket

2 hvitløk fedd hakket

2 bokser kokte hvitebønner

2 dl kylling buljong

1-2 ss sitronsaft

Saus:

Kraft fra kjøttet

2 ts timian, hakket

Maizena til jevning

1 ss smør

Brun lammeskankene og legg de i kjele med laurbærblad, vin, løk, og hvitløk og dekk med vann å la de koke over lav varme i ett par timer til kjøttet løsner.

Surr sjalottløk og den hakkete hvitløken, og bønner i litt smør(eller olje) og ha i kylling buljongen  Kok i 5 min og mos til en grov mos. Smak til med timian, salt og pepper og sitronsaft.

Sil kraften fra kjøttet over i en kjele, jevn den med Maizena og smak til med salt og pepper.

Pisk inn smør i sausen og server med kjøttet og bønnemosen.

 


#lammeskank #bønnemos #glutenfri #melkefri #oppskrift 
Matbloggtoppen

Lammesadel


Lammesadel tror jeg må være et av det mest saftige delen på lammet man kan bruke. Det ser avansert ut å lage, men det kan jeg forsikre deg om at det ikke er.

Det er en god del bein i lammesadel så derfor kan det være greit å beregne litt rikelig kjøtt. For de fleste vil 200-250 gram lammesadel per person være passe mengde kjøtt.

Til 4 personer

Mellom 800g- 1 kg lammesadel

Løk

Hvitløk

Koriander

Pepper

Brun lammesadelen på pannen slik at den får en fin steikeskorpe, ha den i en ildfast form. Rens og del løken, surr den og legg den godt rundt lammesadelen, steik ut pannen å ha det også i formen. Ha koriander og pepper på lammesadelen, og sett i forvarmet ovn (220grader) og la den steike i 20-30 minutter. Bruk steiketermometer og ikke la den blir for gjennomsteikt. Når steiketermometeret viser rundt 70 grader, tar man den ut og lar den hvile seg i 15-20minutter. Da er det lett å skjære den opp med en kniv langs beina. Del kjøttet opp i biter og legg på fat.

Jeg hadde smørdampet fennikel (som passet veldig godt til), gulrøtter, blomkål og squash til. Og mos av poteter og sellerirot, noe jeg bare synes er helt utrolig nydelig til.

Dagen etter hadde jeg restene av kjøttet og da med  smørdampetrødkål til. 


 #lammesadel #lam #fårekjøtt #fennikel #rotmos #selleri #festmiddag 

Matbloggtoppen

Pinnekjøtt av villsau fra Solund


Min utrolige omtenksomme og snille datter Marte kom på middag. Og siden vi er like glad i god mat begge to er det ekstra kjekt å lage god mat, og da kan man kvalitetssikre pinnekjøttet før julaften.

Det var gjerne litt lite salt så til jul skal det ligge litt mindre en et døgn i vann.

Vill sauen fra Solund er herved testet og mer en godkjent nome nomen om.

Oppskrift finner du her 

Matbloggtoppen

Rigmor kokkelerer


Sist helg var jeg i Bergen hos mine kjære naboer Rigmor og Terje.  Rigmor laget mat og styrte på så jeg ikke fikk gjort noe ting annet en og bare late meg. Veldig kjekt at andre lager mat til en også da.

Lørdag hadde vi lammesteik med fløtegratinerte poteter, hjemmelaget saus, asparges og brokkoli til. Det varet helt fantastisk måltid.

Rigmor hadde kjøpt ferdig steikt lammesteik som var godt krydret. Hun tok av plasten og hadde all kraften i en panne som hun laget saus av.

Steiken ble skåret opp i sneier og lagt i en ildfast form med litt av kraften sammen med og folie over. Den ble satt inn i ovnen sammen med de fløtegratinerte potetene de siste 15 minuttene.

Fløtegratinerte poteter

4 personer

10 poteter

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

1-2 dl raspet ost

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløten over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye en for lite fløte.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, den trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på osten, dette er for å unngå at osten blir brent.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den.#lammesteik #glutenfri #fløtegratinertepoteter #mat #middag  

Matbloggtoppen

Sommerkoteletter i ovnen med tomater

Sommerkoteletter i ovnen med tomater

Og sommerkoteletter da, på seinhøsten? Hm 

De som leser bloggen min ofte har kanskje lagt merke til at jeg ikke bruker mye svinekjøtt. Og dette kommer av at jeg ikke er velig glad i smaken, og om jeg spiser mye svinekjøtt får jeg problemer med leddsmerter. Men siden det lå noen koteletter i fryseren så må jeg jo spise de. Og det ble en smakfull, saftig og god rett, som er naturlig gluten og melkefri.

4 personer:

Sommerkoteletter

1 boks hakkede tomater

1 løk

2 gulerøtter

1 godt stykke sellerirot

1/2 squash (Den tar jeg i på slutten av steiketiden, uten blir den helt ødelagt) 

1 ts chilipepper

2 ts koriander

1 ts timian

1 ts salt

½ ts sukker

Steik kotelettene på begge sider i steikepannen. Ha tomatene i en ildfast form sammen med krydder, salt og sukker, og bland det godt sammen. Skrell grønnsakene og del de i litt store biter og ha de i den ildfaste formen sammen med kotelettene. Her kan man velge om man vil langtidsteike kotelettene eller man vil ha de kjapt ferdig. Lager man denne retten  for eksempel en dag man har fri kan man sette ovnen på rundt 100grader og ha formen i rundt to timer og gå på tur. Vil man ha mat fort, setter man ovnen på 200grader og maten er ferdig etter rundt 30 minutter (det kommer ant på hvor store og tykke kotelettene er). Server med for eksempel ris eller poteter. 

Indrefilet av hjort med en ekte Baron


Dette har jeg rett og slett ikke ord for, det er nesten med ærefrykt at jeg spiser så god mat. Jeg var virkelig heldig og fikk kjøpt denne nydelige fileten av en jeg jobber med.

Jeg rundsteikte fileten på en god og varm steikepanne med smør. Den ble lagt i en ildfast form og jeg gnidde den godt inn med viltkrydder og der lå den rundt 15 minutter og hvilte seg.

Jeg satte et steiketermometer mitt i fileten, og satte den mitt i ovnen på 220 grader i rundt 15 minutter denne gangen.

Og denne gangen hvilte den i rundt 30 minutter på disken.

Dette gjentok jeg en gang til.

Kjøttet var nokså rød, men jeg skar av de stykkene vi skulle spise og la de 10 sekund på hver side i en god varm steikepanne. Kjøttet var saftig, nydelig på smak og så mørt at man kunne skjære det med skje.

Resten av kjøttet ble lagt i kjøleskapet og vi spiste det til middag dagen etter. Da hadde jeg en god og varm panne og hadde de ca. 1 minutt på hver side.

Jeg hadde sjysaus, wokkete gulerøtter, brokkoli, paprika og squash, rotmos av poteter og sellerirot, tyttebærsyltetøy og en ekte baron til.

Sjysaus

1 dl Kraft fra fileten

1 dl kraft fra fryseren

1 dl fløte

½ ss maizena

Salt og pepper

Sukkerkulør 

Her er Baronen! Gjerne ikke det du hadde trodd, men dette er min absolutte yndlingsvin.

 

Lammeskanke med røvinsaus og mos av poteter og sellerirot

Denne anbefales å prøve!

Til 4 personer:

Beregne 1 lammeskanke pr. person og rundsteik den litt i gryten før den settes på kok.

2 store gulerøtter

1 godt stykke med sellerirot

2 middels store løker

1 ½ kinahvitløk eller 4 -5 hvitløksfedd

ca. 1 dl vinekstrakt (Det er redusert vin, så i en liten flaske er det konsentrat av ca. 5 flasker vin). Har man mye vann kan man ha i mer ekstrakt

1 ts salt

Pepper

Ha så mye vann i pannen at det dekker noenlunde skankene.

Kok skankene opp og snu de et par ganger i løpet av koketiden, som må beregnes mellom 1 ½-2 timer alt etter hvor store skankene er. Ønsker man å koke de tidligere på dagen, avkjøler man alt litt og lar det ligge i pannen i kjøleskapet til det skal brukes. Før servering har man skankene i en ildfast form, i ovnen slik at de får en litt» krispi» skorpe. Bergen rundt 5 minutter på 250 grader, har man kokt skankene før på dagen anbefaler jeg å ha litt svakere varme, for da må de stå lenger i ovnen siden de er kalde (rundt 15 minutter på 200grader).

Rødvinsaus (en aldeles nydelig saus)

Ca. 5 dl av kraften

½ ss rødvin ekstrakt (smak til om du trenger det)

1 terning med kjøttbuljong

2 ss maizena

½ ts sukker

Salt og pepper

Avkjøl kraften litt og ha i maizena, buljong og rødvin ekstrakt og sett pannen på kok under stadig omrøring. Når den er kokt opp smaker man den til med salt, pepper og sukker.

 

Mos av poteter og sellerirot

Til 4 personer

8 vanlige poteter

Ca. 500 g sellerirot

50 g smør (eller mer )

Salt og pepper

Skrell poteter og selleri og kok de til alt er mørt. Tøm av vannet og ha i smør og bruk en mikser, stauke eller stavmikser for å mose poteter og selleri. Ikke kjør blandingen for hardt og lenge, da kan den bli seig. Smak til med salt og pepper.


Rødvinskonsentratet jeg snakker om, det fås kjøpt på butikker med litt stort utvalg. 

Matbloggtoppen

Viltgryte

 

 

Jeg fikk kjøpt et aldeles nydelig hjortekjøtt med ei jeg jobber sammen med. Hjorten er skutt her i distriktet, så dette er skikkelig kortreist mat.

Til 4 personer:

2 store løk

800g-1 kg hjortekjøtt (elg eller rein)

2 store gulerøtter

1 god bit av sellerirot

½ glass med knuste einebær

Salt og pepper

6 dl vann

Rens, finhakk og steik løken og steik deretter hjortekjøttet som er skåret i biter(Det er veldig viktig å ikke ha for mye kjøtt på pannen av gangen, for da avkjøler man pannen og kjøttet blir kokt i stede for steikt). Ha alt i en gryte og kok ut steikepannen mellom hver gang. Tilsett vannet, einebær, salt og pepper, og grønnsakene i litt store biter. La alt koke i rundt en times tid.


Ta gryten av platen og ta ut de i helkokte grønnsakene og tilsett nye mindre biter av selleri og gulrot (dette må man selvsakt ikke gjøre, men personlig synes jeg grønnsakene blir bedre og mer delikate om de ikke er i helkokte). Ha også i tyttebær, brunost i biter, steikt sopp i biter, maizena og rømme. Gi alt et oppkok under stadig omrøring. La gryten få koke i noen minutter og smak til med salt og pepper og eventuelt mer av de andre ingrediensene om det skulle føles naturlig.  

1-2 gulerøtter

1 liten bit selleri

300 g fersk sopp (champion, kantarell eller andre sopptyper)

Rundt11/2 boks seterrømme eller Crème Fraîche

1 god bit med brunost

1 ss med tyttebær (kan også bruke tyttebærs)

Salt og pepper

Jeg serverte med ris og hadde rosenkål og brokkoli ved siden av.

Jeg glemte å ta bilde da vi spiste, så dette er restene og uten rosenkål, for den spiset vi opp.   

Matbloggtoppen

Lammekoteletter med råsteikte søtpoteter og vanlige poteter

 

 

Liker du lammekjøtt? Jeg digger det!

Jeg har funnet ut at om jeg langsteiker kotelettene blir de ekstra møre enten i ildfast form eller i steikepose. 

Jeg steikte kotelettene først på pannen sammen med finhakket hvitløkslik at de ble gylden brune, deretter hadde jeg på rosmarin, koriander, paprikapulver, pepper og litt salt(jeg tar heller mer salt på slutten av steiketiden for da trekker det ikke ut saften fra kjøttet).

Kotelettene ble lagt i en ildfast form med folie over og satt i ovnen på 110 grader, der fikk de kost seg i rundt to timer. Når det var på tide å sette på søtpotetene, tok jeg av folien på kotelettene, tømte av kraften som var rent av og hadde kraften i en gryte. Kotelettene ble satt inn i ovnen igjen, kotelettene nede i ovnen og potetene oppe i ovnen men nå på 220 grader.

Potetene valgte jeg å skrelle i dag siden jeg skulle ha både søtpoteter og vanlige poteter og hadde salt, pepper og olje på og satte det øverst i ovnen på 220 grader i omtrent 20 minutter. Helt til slutt hadde jeg store biter med squash på og lot formen få stå ca. 5 minutter til mest jeg laget sausen.

 

Saus med rødvin

Jeg brukte kraften fra kotelettene, det var ca.2 dl

1 liten ss maizena

2 ss redusert rødvin (Den er for matlaging, og man får kjøpt den på butikker med litt større vare utvalg, jeg kjøpte den på Meny)

1 buljongterning

Pepper

Salt

½ ts sukker

Når kraften hadde fått stått litt på benken var den blitt så kald at jeg kunne ha i maizena uten at den klumpet seg. Den fikk et oppkok sammen med rødvin ekstrakten. Så smakte jeg den til med krydder, salt og sukker.

 

 Jeg kjøper roser til meg selv nesten hver helg, bare fordi jeg fortjener det :-))))

 

Jeg syntes fargekombinasjonen ble skikkelig fint sammen

 

Snaddersaus

  

Lammeskank med søtpotetmos


Jeg rett og slett digger lammekjøtt, derfor har jeg litt etter litt fylt opp fryseren med diverse stykker av lammekjøtt.

Lammeskanke har jeg kun laget en gang før og det var i påsken i år, og jeg må innrømme den smakte hakke bedre en denne som jeg ikke marinert (se her for den andre lammeskanen). Eller kan det være at da hadde jeg selskap da jeg spiste? Ikke umulig, for godt selskap betyr mye for et måltid. Siden dette er ganske nytt for meg, er det noen som har gode tips til å lage til lammeskank, jeg har 8 til i fryseren.

 

 

  

Beregn en lammeskanke pr. person om det ikke er storspisere, da bør man gjerne ha flere.

Jeg hadde lammesankene på pannen og rundsteikte de, 

og deretter rett i en panne med kokende vann, gulrot, selleri,  løk, salt og pepper. 

Jeg hadde så mye vann i pannen at det nesten dekket knokene, de kokte i rundt 1 ½ time. De ble lagt i en ildfast form og i steikovnen på 200 grader i rundt 15 minutter, da får de et litt sprø skorpe som gir ekstra god snak.

Til hadde jeg søtpoteter og brokkolimos, kokte gulrøtter, brokkoli og sukkererter.

Saus til 4 personer:

5 dl kraft fra lammeskankene

1 ss maizena

Salt

Pepper

En dråpe sukkerkulør

Litt buljong

Rømme

Jeg tok av den kraften jeg ville lage saus av og satte den til kjøling. Når den var blitt lunket hadde jeg i maizena og sukkerkulør og rørte godt til blandingen var kokt opp igjen.Da smakte jeg til med salt, pepper og buljong. Tåler man ikke melkeprodukter så må man ikke ha i rømme, for kraften hadde en nydelig smak i seg selv.

Kraften som er igjen fryser en ned og bruker til supper og sauser.


Jeg limer på en tapbit og skriver på den, da er det bare til å rive den bort når du skal ha noe annet i boksen :-)
 

Wok med strimlet biff og Teriyakisaus

Beregne mellom 100 -150 gram biffkjøtt pr. person. 

Bruk de grønnsakene du måtte ønske, men jeg brukte følgende:

Blomkål

Aubergine

Brekkbønner

Rød paprika

Squash

Teriyakisaus (sjekk at den er glutenfri om du ikke tåler gluten)

Det er en fordel om kjøttet har stått ut av kjøleskapet en stund før man begynner å steike det. Seigt kjøtt er noe av det verste jeg vet, derfor passer jeg på å kjøpe godt modnet kjøtt(da er det ganske mørkt i fargen).

Jeg delte kjøttet opp i biter, hadde det på en skikkelig varm steikepanne med smør. Bitene fikk ligge og brune seg mens jeg dyttet de rundt til de var brun på alle sidene. Dette tok rundt 2-3 minutter, deretter tok jeg kjøttet av pannen og hadde i blomkålen som trenger lengst tid og fortsatte nedover listen. Da grønnsakene var ferdig hadde jeg på litt vann og helte Teriyakisaus over. Helt til slutt hadde jeg i kjøttet, og lot det ligge et par minutter sammen med de andre ingrediensene før jeg serverte maten.

Enkelt ikke sant? Jeg bruker ikke verken ris eller poteter til når jeg lager slik mat, hva foretrekker du?

 
 

Skivet lammelår

 

Nå er det lammekjøtt sesong igjen og da er det bare å fylle fryseren.

Jeg kjøpte skivet ferskt lammelår og var litt rådvill på hvordan jeg skulle gripe den an, og slik ble det denne gangen.

Til to personer:

2 skiver med lammelår som jeg steikte på pannen, deretter hadde jeg vann på til det nesten dekket skivene. (lager man til mange kan man ha de i langpanne i steikeovnen).

Deretter hadde jeg i:

1 potte fersk basilikum

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Dette lot jeg koke i rundt 1 ½ time under lokk, jeg bare snudde skivene av og til.

Siden jeg brukte steikepannen var det god plass til også å ha i grønnsakene på slutten av koketiden. Da sparte jeg en panne(gryte) og grønnsakskraften forble i sausen.

Når kjøttet og grønnsakene var ferdig kokte plukket jeg de ut og jevnet sausen.

Ca. 1 ss maizena

Ca. 1 dl fløte (tåler man ikke melk, kan man bruke en fløte/melkeerstatning som man får kjøpt på butikken eller helsekosten)

1 buljongterning

Sukkerkulør for å få litt farge på sausen

Eventuelt mer salt og pepper.

Jeg hadde fløten i en kopp og rørte ut maizenanen i den, og helte det over kraften, mens jeg rørte.

Til hadde jeg en purè av:

 4 poteter

½ stor sellerirot

1 god klatt smør

Noen korn salt og pepper

Jeg moste det hele med en stavmikser, men man kan bruke en stauke om man ikke har stavmikser.Langtidssteikt lammesteikFårekjøtt er blant mine topp 10 favoritter, derfor blir jeg alltid svært henrykt når jeg får tak i fårekjøtt og det ikke koster skjorten. Denne gangen fant jeg en lammesteik som var marinert med timian og hvitløk og kostet det samme som den umarinerte, derfor tok jeg meg ikke bryet med å marinere selv denne gangen.

Å langtidsteike kjøtt i ovnen er utrolig smart siden kjøttet ikke blir utsatt for så hard varme at saften i kjøttet blir presset ut i like stor grad som når man hardsteiker kjøttet (med det mener jeg på vanlig måte, med høy temperatur og kort tid) .

Steiken jeg hadde var rundt 1 kg. Jeg rundteikte steiken på steikepannen med smør (dette gir fin steikeskorpe og bedre smak) og jeg hadde den i en ildfast form midt i ovnen på 75 grader i rundt 5 timer. Den siste halvtimen skrudde jeg opp temperaturen til 200 grader, og brukte steiketermometer for å være sikkre på at temperaturen ikke ble for høy. Steiken fikk hvile på benken i 10-15 før jeg skar den opp.

Jeg serverte steiken med en god saus av kraften.

Kraft

Fløte

Maizena

Brunost

Buljong

Timian

Salt og pepper

Sukkerkulør

Jeg hadde maizenaen i væsken og lot det få et oppkok og hadde i buljong, ost og krydder. 

Indrefilet av elgkalv med ekte rødvinsaus


Denne gangen brukte jeg opp en rest av en rødvin som hadde stått så lenge at den ikke var noe god å drikke lenger, men til saus var den perfekt.

Saus til 4 personer

4 dl rødvin

1 løk eller 2-3 sjalottløk

1 buljongterning, eller det det aller beste ville vært å brukt kraft, men det hadde jeg ikke

Salt og pepper

Ca. 1 ts timian

1 ss maizena

Rens og finhakk løken og surr den i litt godt med smør. Ha i rødvinen og la alt koke sammen så lenge som mulig, den blir bedre og mer konsentrert jo lenger den får koke inn, gjerne med timian i. Når det nærmer seg spisetid, smaker man til med buljong, salt og pepper og jevner med maizena.

Kalvefilet

Det var to små, ganske slanke fileter som jeg bare steikte på pannen i smør til de var brune. Så tok jeg pannen bort fra varmen og lot de hvile i minst 20 minutter før jeg ga de en omgang til på pannen. Nå hadde jeg nykvernet pepper på før jeg lot de hvile noen minutter til før jeg skar de opp.

Til hadde vi fløtegratinerte poteter, brokkoli, blomkål og gulerøtter. 

 

Lamme skank

Jeg var på butikken for å kjøpe noe godt til middag og hadde veldig lyst på fårekjøtt. På Meny på Lagunen var det en kjekk ung man som hjalp meg og han kom med denne ideen. Det er fordelen med å gå i en butikk der de har ferskvaredisk, for der kan man også få råd og tips. Det oppfordrer jeg dere til å gjøre, for kun da kan vi utfordre de butikkansatte til å bli kreative og yte oss god service.


Lamme skanke har jeg faktisk verken laget eller spist før, men det var knallgodt og veldig enkelt å lage til. Sist men ikke minst var det utrolig stilig på tallerken.

Beregn 1 lammeskanke pr. person og rundsteik den litt i gryten før den settes på kok med vann og vin eller vinekstrakt og masse grønnsaker som gir god smak.

Jeg brukte bare ½ l vann og 5 ss vinekstrakt til tre skanker og måtte derfor snu de en gang eller to under koking. Jeg kokte de tidlig på dagen og la de så i en ildfast for og hadde litt vinekstrakt på, så stod de i kjøleskapet til jeg det nærmet seg mat. Da hadde jeg hele formen i ovnen i rundt 15 minutter på 200 grader.

Kokekraften stod og koste seg på platen og ble redusert(reduserte= koke inn så det blir mer konsentrert smak). Og når middagstiden nærmet seg hadde jeg i litt fløte, maizena (bruk ca 1 ½ ss maizena på ½ l væske), salt, pepper og smakte til med litt mer rødvinekstrakt.

Retten ble servert med smørdampede grønnsaker (purreløk, gulrøtter, brokkoli og squash) og poteter.

Virkelig verd et forsøk!


Se gjerne hele menyen på Påslefest http://morsmiddag.blogg.no/1364374105_pske_fest.html

Bønnerop

Det finnes mange slags bønnerop og dette var et rop om å få maten kjapt ferdig, kombinert med at jeg måtte bruke opp noen matvarer. Bønner er utrolig mettende, inneholder masse fiber og proteiner, altså superbra mat. Nå må jeg innrømme at det er noen dager siden jeg laget denne retten, pluss at jeg brukte rester av grønsakene mine, derfor er det mulig at oppskriften her ikke er nøyaktig lik min fremgangsmåte. Så moralen er, putt i det du har av grønnsaker, og ikke vær redd for å variere og endre på oppskrifterJ

4 personer

1 løk

2 fedd hvitløk

1 chili

Ca. 2 cm eller en god bit ingefær

2 bokser knuste tomater

1pakke kjøttdeig (jeg brukte kyllingkjøttdeig for det var det jeg hadde)

4-6 gulerøtter

1 aubergine

2 buljongterninger

2 pakker salat og grytebønner (380g i hver)

Ca. 1 ts timian

Salt og pepper

 

 

Rens og del løk, ingefær, aubergine og chili. Surr det i pannen og steik så kjøttdeigen. Rens gulerøttene og del de i forholdsvis små biter. Ha også de i gryten, sammen med knuste tomater og bønnene (tøm vannet av bønnene før man har de i gryten). Ha i buljong og krydder og la alt koke sammen i 5-10 minutter.

Utrolig godt og jeg var mett resten av den dagen J

Hvor sannsynlig er det at du vil forsøke å lage denne retten?
Biffsnadder i kryddersmør

 Kryddersmør

 

Kryddersmør er enkelt å lage selv, man kan ta i akkurat hva man liker og ønsker.

Jeg hadde masse hvitløk

Litt finhakket purreløk

Provencekrydder

Pepper                    

Koriander

Litt salt

Smøret bør stå i romtemperatur til det er mykt. Skrell løk og finhakk den og ha den i smøret sammen med krydderene og bland alt godt sammen. Ha det blandede smøret inn i folie og form det til en pølse og ha det i kjøleskapet til det blir hardt (har man dårlig tid, kan man ha det i fryseren). Skjær det opp i skiver.

 

Skjær biffen opp i strimler og steik den i kryddersmør. For å ikke få seigt kjøtt, ha kjøttbitene på en god og varm panne og bare la de bli brune. Ta så hele pannen bort fra platen og la kjøttet stå og hvile seg og trekke til seg smaken fra smøret. Imens koker man poteter eller det tilbehøret man ønsker til. Jeg hadde poteter, gulrot og asparges. Rett før servering har man kjøttet en liten tur på platen igjen slik at det blir varmt.
Fersk lammebog med ertestuing

1 kg ferskt lammekjøtt av bog eller tilsvarende (det er fint om det er litt fett og bein på kjøttet for det gir en veldig god kraft)

7 dl fårekraft eller vann, og 2 buljongterninger

2 ½ ss maizena

Salt og pepper

Sukkerkulør

Steik kjøttet på pannen, dette gir en god smak, kok ut pannen og ha sjyen i resten av væsken. Ta av ca. 2 dl av væsken slik at man kan lage jevning av den etterpå når alt er ferdig kokt og man skal lage sausen. Kok opp resten av væsken og ha i kjøttet og la det få koke i rundt 2 timer eller til det er mørt og slipper beina.

Det kan være en idé å rense kjøttet når det er kokt siden det er i saus, da blir det kjekkere og enklere å spise. Lag jevning av den kalde væsken og ha den i den kokte væsken og la det få et oppkok. Ha sukkerkulør i sausen til den er passe mørk og smak til med salt og pepper. Ønsker man en fløte- eller melkeskvett i, kan man det.

 

Grønn ertestuing

Ca. 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen, etter min mening).

Ha alle ingrediensene i de kokte ertene, så skal erterstuingen bare putre litt, og den er ferdig

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter, legger de i bløt, skyller av vannet og koker dem. Når ertene er avkjølt, porsjoneres de i poser som jeg flater utover. Så legges posene opp på hverandre, slik tar de mindre plass i fryseren, og de tiner fort når jeg skal bruke dem. Det kan være lurt å skrive med sprittusj på posen før en tar noe ned i posene. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Erter bør ligge ett døgn i bløt, så skylles og deretter settes på kok i 2- 3 timer. Sil så av vannet. Ønsker man å fryse ertene ned før man lager ertestuing, gjør man det.
Skinkegryte

Det er lett å komme inn i et spor der man lager samme type mat om og om igjen, derfor en helt annen vri denne gangen, uten ingefær, chili og hvitløk. Derfor ble det en mild, enkel skinkegryte, gjerne litt FOR mild etter min smak, men god.

 

4 personer 

 

1 blomkål (bruk gjerne andre grønnsaker)

1 brokkoli

1 purreløk

7 dl vann

2 dl fløte (man kan også  bruke bare melk i stedet for vann og fløte. Tåler man ikke melk, kan man bruke soyafløte/melk).

2 ss maizena

2 buljongterninger

Salt, pepper

Ost, om man ønsker det.

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter og kok de i buljongen.til de er møre. Løs opp maizena i fløten og hell den i blandingen, la det hele få et oppkok og smak til med salt og pepper. Ønsker man å ha ost i, så har man den i når gryten blir kokt opp med maizenaen. Helt til slutt har man i skinkebiter og lar de få ligge og kose seg et minutt før servering. Jeg hadde kokt ris til.

 
Biff og kryddersmør

 

Jeg hadde en hel, ferdigsteikt biff i fryseren, den tinte jeg og skar den opp i skiver og hadde den såvidt nedom pannen før servering.

Jeg skrelte og kokte grønnsakene, og da de var kokte, tømte jeg av vannet og hadde i en klatt smør og smakte til med salt og pepper.

Kryddersmør

Kryddersmør er enkelt å lage selv, man kan ta i akkurat hva man liker og ønsker.

Jeg hadde masse hvitløk

Litt finhakket purreløk

Provencekrydder

Pepper

Koriander

Litt salt

Smøret bør stå i romtemperatur til det er mykt. Skrell løk og finhakk den og ha den i smøret sammen med krydderene og bland alt godt sammen. Ha det blandede smøret inn i folie og form det til en pølse og ha det i kjøleskapet til det blir hardt (har man dårlig tid, kan man ha det i fryseren). Skjær det opp i skiver og legg det opp på biffen.

 
Lammekoteletter med fløtegratinerte poteter


Regn 3-4 lammekoteletter pr. person

Fløtegratinerte poteter

Ca. 2 personer

6 store poteter

3 fedd hvitløk

2 ts salt

½ ts pepper

Ca. 3 dl fløte (Tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte)

Raspet ost etter ønske

Skrell potetene og skjær de opp i tynne skiver. Ha alt i en ildfast form som har litt høye kanter. Rens og del hvitløksfeddene, og ha de  i en skål sammen med salt, pepper og fløten. Fløteblandingen bør vær litt salt siden potetene krever litt salt, smak den til. Hell blandingen over potetene og ha det hele i steikeovnen på 200 g i ca. 1 time eller til potetene er myke og fløten har trukket inn i potetene.

     Bayonneskinke med tomatsalsa

 

Jeg hadde ukokt bayonneskinke og fulgte anvisningen på emballasjen som anbefalte å la den trekke i usaltet vann i rundt 75 minutter.

Jeg leste et sted at chili øker forbrenningen, og det er vel noe mange ønsker nå i januar. Og i disse influensatidene kan det være lurt å spise løk og hvitløk siden disse hjelper å ta knekken på bakterier og virus. Så det er bare til å bruke større mengde chili og løk om man ønker  det.

 

Tomatsalsa

1 løk

1 boks knuste tomater

2 grønnsaks- eller annen buljongterninger

Litt av kraften som er i bayonneskinken (mengden kan variere en del)

1/2 chili

½ kinahvitløk (hvitløk uten fedd)

Salt og pepper og eventuelt pittelitt sukker

Rens og del løken i forholdsvis små biter og surr de i gryten, og ha deretter i de knuste tomatene, buljongen og krydder. La det få koke sammen i 5- 10 minutter. Juster med mer krydder om nødvendig.

Jeg hadde gulrot, rosenkål og kokte poteter til.

 

Thai-marinert svineribbe

 

 

 

Denne oppskriften fikk jeg av min skjønne venninne Åse, som er en stor inspirasjon også i matveien.

 

4 porsjoner

 

1 kg tynnribbe uten svor

3 dl søt soyasaus
3 appelsiner - delt i 2
4 lime - delt i 2
100 g. frisk ingefær - i tynne skiver
2 ss sukker
1 ss sesamolje
2 kanelstenger 
Ca. 6 dl. vatn
Sukker
Salt og pepper
 
6 store søtpoteter
50 g. godt smør,
evt. en skvett matfløte
matfløyte.

Lag en mos med potetmos av søtpoteter.

 
Legg tynnribba i ei langpanne med fettsida ned. Tilsett soyasaus, appelsiner, lime, ingefær, 
sukker, sesamolje og kanel. Sett det kjølig natta over. Hell i vatn og snu ribba slik at fettsida
ligger opp. Dekk langpanna med folie og sett den i ovnen ved 175 gr. La ribba steike i ca. 1 time
med folie og i ca. 50-60 min. uten folie.
 
Til saus - sil krafta i langpanna over i en kjele (jeg jevnet den med litt maizena) og smak til med sukker, salt og pepper.
 

 
Bon appetit!!

 

 

 

 

 

 


 


Matbloggtoppen

Krydderbiff med råsteikte poteter

Har man biff som er godt krydret, trenger man ikke å krydre tilbehøret noe særlig. 

Derfor ble det kun Maldonsalt på de råsteikte potetene.

Er ikke potetene godt vasket, bør man gjøre dette og tørke de før man skjærer de opp i båter og har de i 

en ildfast form med salt og olje på. Steik potetene øverst i ovnen på 250 grader i rundt 20 minutter.

 

Hvordan steike biff!

De fleste steiker biffen for mye og lenge.

Når en skal steike biff er det svært viktig å ha veldig god varme på steikepannen. Jeg bruker alltid smør (og da mener jeg ordentlig setersmør, margarin osv. er et substitutt fullt av E-stoffer, usj!!!) og nesten aldri olje, dette er for at steikeskorpen blir mye finere med smør.

Steik biffen til den er gylden på begge sider (det tar ikke lang tid om steikepannen er varm nok)

Ta steikepannen bort fra platen og la biffen ligge og hvile seg der. Sett på poteter eller hva du ønsker til biffen (fløtegratinerte- og bakte poteter tar ca. en time, så det må en sette på først. Se oppskrift under)

Skru platen på fullt igjen og la biffen få steike ca. ett minutt på hver side, den skal selvsagt ikke på noen som helst måte brenne. Er det en tynn biff, kan dette være nok steikt. Er biffen tykk eller du vil ha den godt steikt, gjentar du prosessen. En tommelfingerregel er at når kjøttet er hardt er det gjennomsteikt og det bør ikke en biff være, da er den ødelagt og tørr.

Enkelt forklart HARD VARME, KORT TID. HVILE LANG TID. STEIK PÅ HARD VARME, HVIL UTEN Å BRENNE BIFFEN.

Jeg wok'et brokkoli, søt paprika og squash til.
Svinekick

Til rundt 4 personer

4 svinefileter eller ca. 500 g svinekjøtt

Smør til å steke i

Sesamolje til smaktilsetting

Ingefær etter ønske (en god bit etter min mening)

6-8 sjarlottløk

600 g ferdig kokte kikerter (2 pakker)

Ca. 4 gulrøtter

Ca. ½ kål (siden de er så forskjellig størrelse på kålen)

Salt

Pepper

Skjær kjøttet opp i strimler og stek det i smøret, oljen blir ødelagt om den brukes til steking. Ha kyllingen og kikkertene i en gryte (kjøper man ferdigkokte erter, så ta av vannet de ligger i).

Rens og del løk, chili, gulrot og kålen, man kan gjerne surre alt dette på pannen før man har det i gryten sammen med kjøttet, men det er ikke nødvendig. Så er det bare å ha i sesamoljen, og salt og pepper etter smak. 

 

Kald roastbiff med peppersaus og saltsteikte poteter

Min sønn Oskar bor i Kristiansand og kom på overaskende besøk etter at jeg allerede hadde spist middag. 

Men det er sjelden jeg lager for lite mat, så det var selvsagt roastbiff og poteter igjen til han også.

Oskar er ikke så glad i avokadosalat og ville heller ha peppersaus, og det var selvfølgelig ikke noe problem.

Jeg hadde rester av kald roastbiff.

Rester av de saltsteikte potetene og kokte ny blomkål, brokkoli og asparges.

 

Peppersaus på 5 minutter

3 dl fløte (bruk kokosmelk eller soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter)

1/2 ss malt peppermix

1 ts hel pepper

1 ss maizena

1 buljongterning

Ca. 1 ts sukkerkulør

Smak til med salt                  
 

Framgangsmåte:

Ha fløte, pepper, buljong, sukkerkulør og maizena i en panne og la det koke opp under omrøring. Når sausen er kokt opp, smaker en evt. til med salt og pepper. Fargen på sausen kan justeres med sukkerkulør, om ønskelig.

Kald roastbiff med saltsteikte poteter og avokadosalat

Etter koldtbordet jeg hadde til bursdagsfeiringen min, var det igjen en del roastbiff og den bør ikke ligge lenge i fryseren før den får frysesmak. 

For å få den oppspist hadde jeg den kald til middag og hadde saltsteikte poteter til, og avokadosalat som passer helt supert til, etter min mening.

Roastbiffen var oppskåret i litt gode stykker så de la jeg på et fat og pyntet enkelt med tomater og frisk basilikum.
Saltsteikte poteter:
Bruk små poterer, og gjerne mandelpoteter.

Ha potetene i en ildfast form eller en kjele (ikke bruk teflonbelagt kjele, den kan bli ødelagt av saltet) og ha godt med salt og olje på. 

Bland alt godt sammen og sett det inn i steikeovnen på ca. 200 grader og la det stå i rundt 20-25 minutter, eller til de er gjenomsteikte. Det kan være lurt å

vende de noen ganger under steikingen. 

 

Avokadosalat
½ avokado

Ca. 6 cherrytomater, eller tilsvarende med annen tomat

Ca. ½ ss majones

Worcestersaus (kan sløyfes, eller man kan bruke soyasaus)

Salt og

litt pepper

Del avokado og tomater i små biter og ha i en skål sammen med majones, Worcestersaus og bland alt godt sammen. Bruk gjerne en gaffel og "kverk" alt litt. Smak til med salt og pepper. 
 

Svinegryte med tomater og ris 

Denne retten ble bare til nesten helt sånn tilfeldig, så jeg har ikke noen nøyaktige mål, men det blir sånn  cirkamål (ikke at det er noe uvanlig for mine retter - hehe).

 

Til en person:

Ca. 150 g svinefilet, men bruk gjerne annet kjøtt

1/2 løk

2 godt modne tomater

1-2 buketter med blomkål

1 bit med squash

Ca. 1 ss soyasaus (det finnes glutenfri soyasaus på de fleste butikker)

Ca. 1 1/2 dl kokt ris

Ca 1 dl vann

Litt salt

Litt pepper

 

Skrell og del løken i biter, del fileten i stykker og steik begge deler på pannen.

Ha i delte tomater og la disse få surre litt før man tar på vannet og små biter med blomkålen. Ha i risen, soyasaus og oppdelt squash og la det få trekke sammen. Smak til med salt og pepper.

Jeg strødde på litt cashewnøtter, bare fordi jeg ville det :-)
Søndagsmiddag som ble til mandagsmiddagLammekoteletter med løksaus

Beregn 3-4 lammekoteletter pr. person

Jeg steikte kotelettene og hadde på knust rosmarin, maldonsalt (http://www.maldonsalt.co.uk/) og pepper mot slutten av steiketiden.

Løksaus til lammekjøtt:

1 pakke vårløk eller 1 purreløk (det gir fin farge)

1-2 kinahvitløk, eventuelt 2-3 fedd vanlig hvitløk

1 beger med fløte

1 buljongterning

Jeg hadde også i litt av den knuste rosmarinblandingen som jeg hadde på kotelettene, siden jeg laget litt mye av den, men ettersom det allerede var salt og pepper i, brukte jeg svært lite.

Jeg renset og kuttet opp løken i biter og surret de i smør, så hadde jeg på fløten og lot det stå å få koke litt inn (ca.15 minutter). Jeg hadde også i buljongen og krydderne mens det stod og kokte. Og helt til slutt smakte jeg til med ørlite mer salt og pepper. 

Røykt skinke og rotmosJeg kaster nesten ikke noe mat og derfor har jeg små rester av det meste i fryseren ,og nå dukket det plutselig opp noen biter med røykt skinke.

Jeg hadde en eller annen plan med den, men det ble det ikke noe av og så ble det rotmos med skinken i. Enkelt, sunt og godt.

Siden det er en stund siden jeg laget dette, så husker jeg ikke helt mengdene, men det spiller ikke så stor rolle, de fleste oppskriftene mine er på sånn ca. mål.

Blomkål

Poteter

Brokkoli

Smør

Salt og pepper

Trenger man veske, så er kokevannet veldig fint å bruke.

Rens og del grønnsakene og kok de til de er møre, tøm deretter av vannet (men ha litt igjen i en kopp om du trenger væske i mosen). Ha i smør i grønnsakene og bruk en stavmikser eller en moser og mos til det blir noenlunde jevnt. Smak til med salt og pepper og ha i skinke i biter og la det få stå sammen litt til skinken er blitt varm. 

Knutekålstuing med persille og lammekoteletterKnutekål er en grønnsak jeg ble kjent med da jeg bodde i København. Der kalte de den glasskål, og det kommer kanskje av at den blir nesten gjennomsiktig når den blir kokt.

Knutekål har en mild, fin smak som kan sammenlignes med kålrabi, men den har mye lavere innhold av karbohydrater (lav GI) enn kålrabi. Da jeg var på gårdsbutikken på Stend så fant jeg økologisk knutekål og den måtte jeg bare ha. Og hun som stod i butikken fortalte at hun brukte å lage til stuing med masse persille i, så dette var hennes idé.


Hvit knutekål

 


1-2 knutekål som renses og deles i biter og kokes med litt vann.

Lag en hvit saus av

1 stor bunt med persille

4dl vann som kålen er kokt i og 1 dl fløte, eller bruk bare melk (ved melkeallergi, bruk soyafløte/rismelk)

2 strøkne ss med maizena eller 2 ts johanneskjernemel (sistnevnte påvirker blodsukkeret i liten grad, se for øvrig under glutenfritt mel på bloggen min).

1 buljongterning

Salt og pepper

Ha væsken, melet og buljongen i en gryte og kok det opp under omrøring. Hakk persillen og la den få koke med i sausen og smak til med salt og pepper. Ha i knutekålen og la alt få kose seg sammen i noen minutter.

Kotelettene kan steikes på pannen eller i steikeovnen, og denne gangen krydret jeg de bare med salt og pepper sånn at persillen i stuingen fikk komme til sin rett.

Jeg steikte også litt kantarell og tomater til, men man bruker det man liker og har i kjøleskapet. 

Kald indrefilet med restesalat

 Når jeg steker biff liker jeg å kjøpe en hel indrefilet og helsteke den. Da blir den etter min mening mest saftig og mør. Det blir vanligvis også billigere å kjøpe en hel indrefilet enn å kjøpe biff stykkevis. Når man kjøper en hel filet, kan man få i overkant mye mat til overs. Og spørsmålet blir da,  hva skal man bruke restene til? Så i dag laget jeg salat av grønnsaksrestene og en aioli som er laget for en tid tilbake. Jeg skar opp fileten i skiver, og vips så var middagen servert. Salaten som er litt kraftig på smak, passer utmerket til den milde smaken på kjøttet.

 

1. Når jeg steker en hel indrefilet sørger jeg først og fremst for at den er fullstendig tint. Jeg lar den gjerne ligge i romtemperatur et par timer før jeg begynner å steke den.

2. Jeg tar fileten først på en god og varm stekepanne med smør, og rundsteker den(dvs. at man steker den på alle sidene).

3. Deretter legger jeg den i en ildfast form og har stekeskyet fra pannen over indrefileten i den ildfaste formen. For å få et perfekt resultat, er det nødvendig med et steketermometer. Stikk steketermometeret halvveis inn i fileten, helst der fileten går fra den tynneste delen til den tykkeste delen. Dette for at den tynneste delen ikke skal bli for tørrstekt og den tykkeste delen ikke blir for rå.

4. Sett den ildfaste formen midt i ovnen, som er forvarme til 220 grader, og der skal fileten stå i ca. 10 minutter.

5. Ta så ut fileten og sett den på kjøkkenbenken på enn rist. La stekeovnen stå på.

6. La fileten stå og hvile seg, helst 30 minutter, før du setter den inn i ovnen igjen i rundt 10 minutter til.

7. Ta den så ut igjen.

8. Nå kan den stå å hvile til det er 20 minutter igjen til dere skal spise. Da settes formen med fileten inn i ovnen igjen. Der skal den stå til termometeret viser nedre grense for roastbiff. Ta da ut fileten og sett den på en rist på benken. Temperaturen vil fortsette å stige litt i kjøttet etter at den er tatt ut, så derfor er det svært viktig å ta den ut når termometeret viser nedre grense for roastbiff. Kjøttet får hvile seg i 5-10 minutter.

9. Legg kjøttet på en skjærefjøl og skjær bitene i ønskelig størrelse for servering.

10. Ønsker man å ha indrefileten til pålegg, for eksempel til koldtbord, venter man til fileten er kald før man skjærer den i tynne skiver. Skjær helst med en maskin.

 

 

 

Restesalat med aioli

Jeg hadde en del rester av poteter og grønnsaker etter middagen for to dager siden og dette laget jeg en salat av. Man tar det man har og det man liker.

Jeg hadde:

Poteter

Brokkoli

Asparges

Sukkererter

Squash

Rømme og

Aioli laget på følgende måte:

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt, bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayennepepper

1 krm pepper

Ca. ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha den i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, står den seg lenge i kjøleskapet.

 

Fremgangsmåte for salaten:

Jeg kuttet poteter og grønnsaker opp i forholdsvis små biter og hadde alt i en skål. Hadde så på aioli og litt rømme og blandet alt godt sammen.

Jeg skjærte kjøttet opp i biter og a de på et fat og hadde Cherrytomater til. 

 

 

 

 

 

Hvordan tilberede hel indrefilet

1. Når jeg steker en hel indrefilet sørger jeg først og fremst for at den er fullstendig tint. Jeg lar den gjerne ligge i romtemperatur et par timer før jeg begynner å steke den.

2. Jeg tar fileten først på en god og varm stekepanne med smør, og rundsteker den(dvs. at man steker den på alle sidene).

3. Deretter legger jeg den i en ildfast form og har stekeskyet fra pannen over indrefileten i den ildfaste formen. For å få et perfekt resultat, er det nødvendig med et steketermometer. Stikk steketermometeret halvveis inn i fileten, helst der fileten går fra den tynneste delen til den tykkeste delen. Dette for at den tynneste delen ikke skal bli for tørrstekt og den tykkeste delen ikke blir for rå.

4. Sett den ildfaste formen midt i ovnen, som er forvarme til 220 grader, og der skal fileten stå i ca. 10 minutter.

5. Ta så ut fileten og sett den på kjøkkenbenken på enn rist. La stekeovnen stå på.

6. La fileten stå og hvile seg, helst 30 minutter, før du setter den inn i ovnen igjen i rundt 10 minutter til.

7. Ta den så ut igjen.

8. Nå kan den stå å hvile til det er 20 minutter igjen til dere skal spise. Da settes formen med fileten inn i ovnen igjen. Der skal den stå til termometeret viser nedre grense for roastbiff. Ta da ut fileten og sett den på en rist på benken. Temperaturen vil fortsette å stige litt i kjøttet etter at den er tatt ut, så derfor er det svært viktig å ta den ut når termometeret viser nedre grense for roastbiff. Kjøttet får hvile seg i 5-10 minutter.

9. Legg kjøttet på en skjærefjøl og skjær bitene i ønskelig størrelse for servering.

10. Ønsker man å ha indrefileten til pålegg, for eksempel til koldtbord, venter man til fileten er kald før man skjærer den i tynne skiver. Skjær helst med en maskin.

Lammekoteletter med salat og aioliKombinasjonen lam, aioli og en salat med oliven, tomater, avokado og sukkererter er noe av det beste jeg har smakt på lenge. De er alle ingredienser som står svært høyt oppe på min liste over mat jeg elsker, så det er ikke rart jeg malte som en katt da jeg spiste denne maten.

Lammekoteletter egner seg veldig godt både til steiking og grilling.

Steik eller grill kotelettene på god varme og legg de så på siden av grillen der det ikke er så varmt, eller skru platen ned når du steiker de. Når man griller, kan man med fordel ha ca. halve grillen med mindre grillkull slik at man kan legge maten til hviling, så brenner man den ikke så lett og den blir saftigere. Kotelettene bruker rundt 20 minutter pluss/minus alt etter størrelse og tykkelse. Siden jeg skulle ha aioli til, som har svært mye god smak, så hadde jeg kun på litt pepper og salt under steikingen.

Av alle ting i verden så hadde jeg pommes frites til denne gangen (har jeg begynt en ny junkfoodblogg? Neppe.)

Når jeg først skal ha pommes frites til middag så synes jeg den blir aller best om jeg tiner den først (selvfølgelig er den aller best om man lager den helt selv med poteter, men det blir en annen gang, for jeg rydder i fryseren). Så varmer jeg olje i en panne til den er ordentlig varm (sett en tresleiv i oljen, bobler det godt rundt den, er oljen varm). Steik litt av pommes frites'en av gangen så oljen ikke blir for kald. Når pommes frites'en begynner å bli brun, tar man den opp av pannen og legger den på håndukspapir så den får rent godt av seg. Rett før servering strør man salt på.

Vær veldig forsiktig med den varme oljen! Ikke ha nakne armer eller bein i tilfelle det skvetter olje, da vil man brenne seg kraftig. Ha alltid pannelokk ved siden av pannen og ikke la sleiven stå i, for skulle oljen ta fyr, er den beste måten å kvele flammene på å legge lokket på pannen så det ikke kommer luft til. For all del ikke ha vann på!

Orker man ikke å steike pommes frites'en i olje, så ha de i steikeovnen, se på pakningen.

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli, må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Men dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har egentlig er god nok

Jeg bruker:

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt, bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayennepepper

1 krm pepper

Ca. ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha den i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, står den seg lenge i kjøleskapet.

I salaten til middagen hadde jeg:

Avokado

Cherrytomater

Sorte greske oliven

Sukkererter

Fersk basilikum  

Svinekoteletter med linser og salatSvinekoteletter er vanlig grillmat, er billig og godt og i tilegg enkelt og kjapt å tilberede.

Steik eller grill kotelettene på god varme og legg de så på siden av grillen der det ikke er så varmt, eller skru platen ned når du steiker de. Når man griller, kan man med fordel ha ca. halve grillen med mindre grillkull, slik at man kan legge maten til hviling, så brenner men den ikke så lett og den blir saftigere.

Bruker man ferske koteletter så bør man krydre de litt under steikingen, men gjerne litt mot slutten så krydderet ikke blir brent. Hvilke krydder man velger å bruke avhenger av hva man liker og har, er man usikker så er salt og pepper helt bankers.

Jeg kokte linser til (se på pakningen for koketid), og så hadde jeg avokado, cherrytomater og sukkererter til.

Tomatene og sukkerertene varmet jeg litt på steikepannen, siden jeg liker de aller best slik. 

Gryte med finnebiffTil 4 personer

600 g finnebiff

1-2 rød chili

1-2 hvitløk (hel kinahvitløk)

1 purreløk

2 røde paprika

1 squash

6 dl tyrkisk yoghurt (se under minus melkeprodukter på bloggen min)

3 ts viltkrydder (NB! viltkrydderet skal inneholde knuste einebær, men ikke salt)

2 ts salt

1 ts pepper

Rens og skjær opp chili og løk i forholdsvis små biter og del paprika og squash i strimler. Ha en god og varm panne og ha i chili, løk og finnebiffen og brun det hele. Ha så i paprikaen (squashen tåler svært lite varme så den må i til slutt) og ha i krydder. Ta pannen fra platen og ha i yoghurten og la det få bli varmt igjen, uten at det koker. Smak til med eventuelt mer krydder.

 Lammekoteletter med gurkemeieGurkemeie er en sterk antioksidant, dvs. at det er "antirustmiddel" for kroppen.

Dessuten gir det maten en fin farge, når ikke solen vil komme fram, så får vi selv gjøre det vi kan for å få litt farge på tilværelsen.

Beregn 3-4 lammekoteletter pr. person (denne oppskriften er beregnet til en porsjon)

Ha på litt salt og pepper.

Steik kotelettene på sterk varme til de er blitt brune på begge sider. Skru så ned varmen og ha på vann, beregn ca. 2 dl vann pr. porsjon. Ha vannet på steikepannen og la kotelettene få koke i kraften.

Ha deretter på krydderene og snu kotelettene med jevne mellomrom.

2 ts gurkemeie

2 ts rosmarin (liker man ikke dette krydderet, kan man kutte det ut eller bruke for eksempel timian, basilikum, viltkrydder)
Salt

Pepper

Ta pannen fra platen og legg kotelettene på en tallerken og ha i:

Ca. 1 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, så bruk soyafløte)

Ca. ½ ss maizena og rør det godt i, før man gir det hele et oppkok.

Server med grønnsaker og tilbehør man ønsker og har.

 

 

 

Elgfilet med rotmos, smørdampede grønnsaker og rødvinsaus

En usedvanlig god middag, med gode venner. Det er nok litt mer arbeid med festmaten enn den vanlige hverdagsmaten jeg bruker å lage.
Rødvinsaus med honning

Ca. 3 dl rødvin

2 dl kraft

1 ss worcester saus

1 ss balsamikoedikk

2 ss honning

Ca. 1 ½ ts salt

Ca. ½ ts pepper

En liten klatt smør

Ha alt i en panne og la det få koke sammen i minst 30- 45 minutter, gjerne lenger også. Blir den ikke tykk nok, kan man ha i en ts maizena blandet ut i litt vann. Smak sausen til slik at den blir rund i smaken, dvs. at den ikke er verken for søt eller sur, men har en kraftig smak.

Elgkalvfilet

Elgkalvfilet er så mør og fin at den nesten ikke behøver å steikes. Man må for all del ikke steike den i hel, dvs. at man ikke steiker den alt for lenge slik at den blir tørr.

Ha en steikepanne med smør og veldig god varme (smøret må være brunt), så steiker man den på alle sider. Ha så på salt, pepper og eventuelt andre krydder man måtte ønske å bruke. Sett et steiketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og ha kjøttet i en ildfast form. Jeg hadde satt rødvinsausen på kok, så jeg tømte litt av den over kjøttet og hadde det i sausen igjen da kjøttet var ferdig. Ha ovnen på mellom 180-200 grader og steik kjøttet til steiketermometeret viser 65 grader. Ta kjøttet ut og la det stå og hvile seg i 15 minutter. Skjær kjøttet opp i forholdsvis tynne skiver og legg de på serveringsfat.

Rotmos

8 poteter

½- 1 sellerirot

Ca. 30 g smør

Ca. 1 dl fløte eller melk (fastheten i potetene kan variere en god del, noe som kan spille inn på hvor mye væske man trenger i mosen)

Salt og pepper

Skrell og del poteter og sellerirot og ha de på kok til de er møre. Tøm av kokevannet (man kan eventuelt bruke litt av dette som væske) og ha poteter og selleri og smør i en miksmaster, eller stauk de med en morter. Husk å ikke la mikseren gå for hardt og lenge, for da kan mosen bli seig. Smak til med salt og pepper.

Smørdampede grønnsaker

1 hjertesalat

1 pose med knaskegulrøtter

1 pakke asparges, eller de grønnsakene man ønsker og har

Rens og del grønnsakene i passe stykker. Ha litt godt med smør i en panne og ha hjertesalaten og gulrøttene i, sett på lokket og la de dampe i smøret. Snu de med jevne mellomrom. Ha i aspargesen helt mot slutten, for den tåler ikke mye varmebehandling før den blir overkokt.

Sommerkoteletter med søtpotetmosSolen skinner i Bergen, så da er det på tide å lage sommermat. Sommerkoteletter er saltede og røykte svinekoteletter, så hvorfor de blir kalt sommerkoteletter, det kan man bare lure på!

Siden kotelettene er røykte og saltet, kan man bare steike eller grille de uten noe mer krydder.

Beregn en til to koteletter pr. person. Steik eller grill de rundt 15 minutter og vend de av og til så de ikke blir brent.

I dag hadde jeg hvite søtpoteter, de er det litt mindre søtsmak på enn den gul/røde søtpoteten.

Beregn 1 mellomstor søtpotet pr. person.

1 klatt smør (ca.1 ss)

Ca.1 krm pepper

Ca.1 krm salt

(og ventuelt en liten svett av kokevannet/melk/fløte, men det trengte jeg ikke i min).

Skrell søtpoteten og del den i biter så blir den fort kokt (rundt 10 minutter). Tøm av vannet og ha i smør, bruk stavmikser eller en morter og mos poteten. Smak til med salt, pepper og eventuelt væske.

Jeg hadde en blandingssalat til med cherrytomater, sukkererter og cashewnøtter.

 

Link til Bama sin side om søtpoteter:  http://www.bama.no/eway/no/poteter/sotpotet/index.aspx 

Søtpoterer kan kjøpes i litt større butikker. 

Innbakt svinekjøtt med sursøt saus a la Carl Berner

Min flinke datter Marte har laget middag i dag :-)

Innbakt svinekjøtt med sursøt saus har vært en favoritt lenge, men jeg har aldri visst helt hvordan man lager det. Det har vært en mytisk kinarestaurant- hemmelighet, som virker veldig vanskelig, men det er det altså ikke. I mitt nye kjøkken på Carl Berner tok en veldig smakfull middag form. Jeg startet med sausen.

 

 

Sursøt saus 

En boks hermetisk oppkuttet ananas

1/2 dl vineddik

1/2 dl sukker

3-4 fedd hvitløk

1 chilli

3 ts revet ingefær

1/4 paprika 

 

Grovkutt hvitløk, chilli og ingefær og legg i en panne. Hell sausen til ananasen og ca halvparten av bitene og resten av ingrediensene i pannen. La det koke opp, ta det av platen og la det stå i 10-15 minutter. Når det er litt mer kjølig, bruk en stavmikser og lag en jevn saus uten alt for masse klumper. Kok så opp igjen sausen, og ha i paprika og resten av ananasen, kutt det gjerne i ganske små biter. Dersom sausen er veldig tynn kan man bruke litt maizena for å få den tykkere, men jeg syns den var helt perfekt uten. Smak til med salt, men jeg brukte bare en halv tesje.

 

 

Innbakt svinekjøtt

Indrefilet av svin

1 dl speltmel

3 ss sesamfrø

2-3 ts salt

Kutt svinekjøttet i ganske store biter. Bland mel, sesamfrø og salt, og vend svinekjøttet i melet. Stek svinekjøttet på ganske sterk varme i olje ganske kort på begge sider til det er lett gyllent. Putt så de lettstekte bitene i en skål, og ha på et lokk, la det stå til resten av maten er ferdig.

 

Jeg serverte med wokede grønnsaker og ris. Når man woker grønnsaker starter man med det som tar lengst tid, her var det gullerøttene. Etter to minutt tilsatte jeg brokoli og blomkål, etter to minutter løk, og til slutt paprika. Ikke vær redd for å bruke olje, det verste jeg vet er grønnsaker som er woket i for lite olje, da blir de gjerne svidd og tørr.

  

Wok med ytrefilet og hjemmelaget pesto

Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.(*1.Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano).

1,5 dl olje

Pepper

SaltSkrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man nøtteallergiker så kan man bruke pinjekjerner sidne de ikke er i sekt med nøttefamiien.*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, så kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den, bare bruke mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner i stedet for.

Ytrefilet eller annet mørt oksekjøtt

Beregn mellom 150-200g

Jeg brukte følgende grønnsaker, men man velger de man har og liker selv:

Vårløk

Sjampinjong

Fennikel

Blomkål

Paprika

Skjær biffen i strimler. Rens og del grønnsakene i biter. Ha en varm wokpanne eller en litt stor teflonpanne og ha smør i. Pannen må være veldig god og varm før man begynner med å ha i litt og litt kjøtt, så fortsetter man med blomkål, løk, fennikel, paprika og til slutt sjampinjong. Når alt er steikt tar man pannen bort fra pannen og blander i pestoen og blander alt godt. Server med ris, pasta eller hva man ønsker til.

  

Skinke med koriandersausDet må være mange år siden sist jeg laget skinkesteik. Det er veldig billig mat, så selv om ikke skinkesteik står øverst på min favorittrettliste, er det greitt til en forandring. Koriander, derimot, er en krydderurt jeg setter stor pris på, så da ble det "prikken over retten" med koriandersaus.

Jeg kjøpte en ferdig kokt skinkesteik og den kan man servere kald eller varm. Ønsker man den varm, så skjærer man den opp og legger den enten i en ildfast form eller i folie, med skyen som er i skinkeposen.

Beregn mellom 150- 200 g pr. person med ferdig kokt skinke.

Koriandersaus

Ca. 25 g smør

3 dl vann

1 dl fløte

2 potter med fersk koriander

1 ss maizena

1 grønnsaks-/kjøttbuljong

½ liten ts pepper

Kraften som skinken er varmet i

Eventuelt salt

Hakk korianderen og surr den i smeltet smør. Ta pannen av platen og ha i væsken, maizena, buljong og pepper og la det få et oppkok. Ha i kraften fra skinken og smak til om det behøves salt og eventuelt mer pepper. Blir sausen for tynn, rører man ut litt maizena i litt vann og heller over. Blir sausen derimot for tykk, så tar man i mer væske. Skulle sausen bli for salt, så hjelper det veldig å ha i mer fløte.

Jeg serverte med kokte poteter, surrede tomater, asparges og brokkoli. 

Påskemat:-)


Lammekoteletter med fløtegratinerte poteter

Regn 3-4 lammekoteletter pr. person. Ha kotelettene på en god, varm steikepanne og vend de slik at de blir brune på begge sider. Skru ned varmen og strø på for eksempel rosmarin, salt og pepper (liker du ikke rosmarin, så forsøk basilikum eller timian og gjerne hvitløk). Kotelettene er ferdigsteikte etter 15- 20 minutter i pannen.

Fløtegratinerte poteter

Ca. 2 personer

6 store poteter

3 fedd hvitløk

2 ts salt

½ ts pepper

Ca. 3 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte)

Raspet ost etter ønske

Skrell potetene og skjær de opp i tynne skiver. Ha alt i en ildfast form som har litt høye kanter. Rens og del hvitløksfeddene, og ha de i en skål sammen med salt, pepper og fløten. Fløteblandingen bør være litt salt siden potetene krever litt salt, smak den til. Hell blandingen over potetene og ha det hele i steikeovnen på 200 grader i ca. 1 time, eller til potetene er myke og fløten har trukket inn i potetene. 

Lammesteik med rotmosDenne steiken har jeg hatt i fryseren siden i høst da jeg fikk tak i et billig lammelår som jeg beinet ut og surret selv. Klart det er litt arbeid, men det gir ganske god timebetaling, og i tillegg vet man da hvordan kjøttet er.

Man bør regne minst 200 g rå vekt, steik pr. person.

Lammesteik

2 kinahvitløk

2 gulrøtter

Masse avskjær fra purreløk (når jeg renser purreløken så skjærer jeg bort det groveste og legger det i en pose i fryseren til slike anledninger).

1 stilk stangselleri

Ca. 1 ss rosmarin

Har du jerngryte, er den perfekt å lage steik i. Rens og del hvitløken i 4 biter og ha den i god og varm jerngryte sammen med steiken. Snu steiken så den blir brun på alle kanter. Når steiken er brunet hele veien rundt, ha så mye vann i gryten at den dekker litt mer enn halve steiken.

Rens og del resten av grønnsakene og ha de i pannen sammen med rosmarin. La det hele få et oppkok og skru ned platen så det får stå og putre. Regn ca. 1 time pr. kg kjøtt. Når halve tiden har gått, snur man steiken og har i et steiketermometer. Når steiken er ganske nært opp til der det står ?lam/får", tar man steiken ut så den ikke blir tørr.

Når den får ligge og hvile seg en stund, blir den greiere å skjære opp. Så kan man velge om man vil ha den på et fat og varme den litt i ovnen før servering (bruk da litt av den gode kraften til å ha på fatet).

Rotmos

4 personer

6-8 poteter

2 store gulrøtter

1/2 blomkål

Ca. 50 g smør eller mer

Salt etter hvor mye smør man har i siden smøret er salt.

Ca. ½ ts pepper

Eventuelt litt melk/fløte (soyamelk, om man ikke tåler melkeprodukter). Det kan variere veldig hvor mye vann det er i grønnsaker og poteter, så av og til trenger jeg ikke noe annet enn smør, og noen ganger, som denne, måtte jeg ha i litt væske.

Skrell og del potetene og grønnsakene i biter og kok de til de er møre (ca. 20-30 minutter). Sil av vannet og ha i smøret og bruk mikser til å mose poteter og grønnsakene, men vær forsiktig så mosen ikke blir seig, noe den kan bli om man kjører den for hardt i mikseren (eller man kan bruke en moser). Smak til med salt og pepper og ha eventuelt i væske.

Saus

Bruk kraft av det man har kokt steiken i, ca. 1, 2 dl pr. person

4 personer

4. 5 dl kraft

1 ss maizena

1 klatt smør

½ dl fløte/melk (soyamelk/fløte for de som ikke tåler melk)

Sukkerkulør

Salt

Pepper

Ha kraften, smøret og melk/fløte i en panne og ha i maizena og rør det godt ut og la det få et oppkok.

Smak så til med salt og pepper og ha i så mye sukkerkulør at sausen blir passe brun.

Jeg hadde rosenkål til herligheten. 

Tacofest med hjemmelagde maispannekaker


I dag har min eldste datter laget middag, utrolig herlig å komme til duk og dekket bord J

Maispannekaker

En boks med mais

3 egg

2 dl soyamelk eller vanlig melk

3 dl speltmel

3 ts salt

2 ss olje

Ca. 1 ss oregano

Ca. 1 ss basilikum

Bland egg, mais og soyamelk/melk i en skål. Bruk stavmikser og knus maisen, tilsett deretter olje og krydder. Dersom man ikke har oregano og basilikum, kan man bruke Provence krydderblanding. Her er det stor variasjon i hvor mye krydder folk vil ha, vi brukte ca. en spiseskje med oregano og en spiseskje med basilikum. Det er også mulig å tilsette hvitløk og eventuelt chilli, muskat og kardemomme. Etter at man har tilsatt speltmel, tilsetter man vann til røren er passe flytende, og steker på middels sterk varme i en panne.

Som tilbehør kan man ha tacokrydret kjøttdeig, eller kylling/ biffkjøtt. Ha kjøtt og salat i pannekaken, og salsa etter ønske. Vi har brukt steikt pepperbiff i biter og en salat med isberg, tomat, agurk og sukkererter. 

Korma med lammekjøtt


3-4 porsjoner:


Ca.700 g beinfritt kjøtt av lammebog (kan også bruke kylling, men den må ikke koke mer en 30 minutter)

Ca. 2-3 cm frisk ingefær

50 g smør

1 stor løk,

1 chili, finhakket

1 stort hvitløksfedd

1 ss malt koriander

1 ts gurkemeie

½ ts malt kardemomme

½ ts malt nellik

½ ts malt cumin/spisskummen

½ ts pepper

2 dl yoghurt naturell (tåler man ikke melkeprodukter, så bruk soyayoghurt)

½-1 ts salt

Saften av ½ sitron

En håndfull cashewnøtter

Noen stilker grovhakket frisk koriander om man har

Rens og finhakk ingefær, løk, hvitløk og chili, skjær kjøttet i terninger og fres det i en panne. Tilsett alle krydderene og fres videre i ett minutt slik at krydderet blir godt blandet med kjøttet og at kjøttet blir pent brunt. Rør inn yoghurt og salt. Legg på lokk og skru ned varmen slik at det småkoker. La det koke i ca. 1 ½ time. Tilsett deretter sitronsaft og cashewnøttene og la alt koke videre i 10-15 minutter.

Har du frisk koriander, så server Korma med et dryss med frisk koriander samt ris og naanbrød som du får kjøpt nybakt i mange butikker, eller de krydrete variantene som kommer som halvstekt. Server med de grønnsakene man liker og ønsker.

  

Oppskriften har jeg tatt utgangspunk i fra Apéritif

Finnebiff med tyttebærsyltetøy


4 personer

600 g finnebiff  (helst tint)

2 løk

Ca.4 fedd hvitløk

8 sjampinjonger

1 pakke sukkererter

1beger (3dl) rømme/crème fraîche

3 ts knuste einebær

Ca.1 ½ ts pepper

Ca. 2 ts salt

Smør eller olje til å steike i

Rens og skjær løk og hvitløk i små biter. Rens soppen (ikke vask den, for da blir den ødelagt, kost/skrap av den) og del den opp i skiver, og sukkerertene i biter. Knus einebærene godt, enten i en morter eller man kan ta de i en pose eller lignende og for eksempel bruke kjevle til å banke dem til de blir knust. (Jeg var ikke nøye nok med å knuse bærene, dermed ble det en og annen stor bit med einebær, noe som ble litt i overkant). Begynn med å steike løken i en god og varm panne, så har man i litt og litt finnebiff så ikke pannen blir nedkjølt. Finnebiffen må ikke steike lenge, da blir den fort seig. Ha så i sopp og deretter einebær og sukkererter. Ha i rømme/crème fraîche helt på slutten og smak til med salt og pepper.

Server for eksempel med fullkornsris, rosenkål og tyttebærsyltetøy. 

Svinaktig godt


Så er det fredag igjen og det er godt å lage noe ekstra godt, så i dag fikk jeg lyst på aioli. Men det er jo ingen rett, og derfor ble det svinefilet og råsteikte poteter. Så hadde jeg spinat i kjøleskapet og så ble det plutselig saus av den, så det ble litt smør på flesk, men du verden hvor godt det be. Men en trenger selvfølgelig ikke lage både spinatsaus og aioli.

For du må huske at det viktigeste er å variere kosten ;.) Riktig god helg :-)  

1-2 svinefileter pr. person som steikes på begge sider i ca. 15-20 minutter, med et strø av salt og pepper helt til slutt.

2 personer

Råsteikte poteter

Ca. 5 poteter (det går mye poteter for det er så godt)            

Ca. 1 ½ ts basilikum

Ca. 1 ½ ts timian

Ca. 1 1 ts oregano

Ca. ½ ts koriander

Ca. 2 ts pepper

Ca. 2-3 ts salt

1 dl olje

Skjær opp potetene i båter og ha de i en ildfast form. Bland olje, krydder og salt og ha det på potetene og bland godt. Smak gjerne på krydderblandingen før du har de på potetene, føles den salt nok, så ha på litt mer salt, siden potetene krever en del salt. Sett det hele øverst i steikeovnen på forvarmet ovn til c. 220 g og steik i rundt 20 minutter. Ønsker man at potetene skal bli litt sprø setter man på grillen i noen minutter.  Men da bør en følge godt med slik at de ikke blir brent.

Så var det spinatsausen

2 gode hender med spinat

Smør til å surre den i

Ca. 1 ½ dl fløte (soya/risfløte om man ikke tåler melkeprodukter)

1 krm pepper

½ ts suppebuljong

Ca. ½ ts salt

Smelt smøret, ha i spinaten og la den surre lett i noen minutter. Ha i fløten, buljong, salt og pepper. La det trekke sammen et til to minutter, bruk stavmikser til blandingen er jevn. Ha i mer fløte om den blir for tykk.

Jeg hadde steikte tomater, wokede blomkål, brokkoli, squash og asparges til.

 

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli, så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har er god nok. 

Jeg bruker: 

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse eller finhakk den. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, så står den seg lenge i kjøleskapet.RestemiddagDette er en rett som er satt sammen av to forskjellige middager og den ble tilsatt litt kyllingpølse for å få nok til en uventet gjest. For ordens skyld; selv om jeg publiserer en rett her inne så er det ikke sikkert jeg har hatt akkurat det til middag, så jeg har ikke rester stående ukesvis i kjøleskapet. Dette er mest ment som en inspirasjon til å bruke opp restene i stedet for å kaste de :-)

Jeg brukte rester etter tandoori-suppe og steikt ris, egg og grønnsaker.

http://morsmiddag.blogg.no/1328473091_kyllingvinger_med_ste.html

http://morsmiddag.blogg.no/1328198609_tandoorisuppe.html

Restemat

1 porsjon tandoori-suppe

1 porsjon steikt ris, egg og grønnsaker (denne hadde jeg kyllingvinger til, men de hadde vi spist opp)

1 rest av persilledressing (oppskriften står sammen med steikt ris osv)

1 ss maizena

Salt og pepper etter smak

Bland tandoori-suppen, risen og maizenaen i en panne og la det koke opp under omrøring. Skjær pølsen i biter og ha de i pannen, så de blir varme. Og helt til slutt har man i persilledressingen (siden rømme ikke tåler så godt varme) og smaker til med salt og pepper

  

Lammekoteletter i ovnen til mor :-)

Gratulerer med dager til alle mødre, ønsker dere en avstressende dag!

Lammekoteletter er det gjerne ikke så mye mat på, så man bør kanskje beregne litt mer kjøtt enn ellers.

Ca. 4 koteletter pr person

2 dl lammekraft eller vann og buljong

½ dl fløte (soya/risfløte om man ikke tåler melkeprodukter)

3 hvitløkfedd

½ løk

½ chili

Ca.150 g søtpoteter (bytt gjerne ut med vanlige poteter og flere grønnsaker)

1 pakke cherrytomater eller tilsvarende av andre sorter tomater

Ca. 2 ss med rosmarin

1 ts salt

1 krm pepper

Steik kotelettene lett brune på steikepannen sammen med opphakket løk og chili, og ha godt med rosmarin på begge sider av kotelettene.

Skrell potetene og del dem opp i skiver, ha dem i en ildfast form og hell kraften over. Legg de steikte kotelettene i formen, kok ut steikepannen med fløten og hell over i formen. Ha i tomatene og strø på med salt og pepper.  Sett det hele i steikeovnen på ca.180-200 grader i ca. 30 minutter.Bakt potet med rester av biff og kjøttdeig


Min sønn og en kamerat var på besøk og som alltid lager jeg rikelig mat, derfor ble så ble det rester av biff og bernaisesaus dagen etter. Hva er vel mer naturlig en å lage bakt potet til.

For å få nok mat steikte jeg kjøttdeig i tilegg til at jeg varmet biffkjøtte lett på steikepannen.. Så laget jeg en god salat til og varmet bernaisesausen.

 

Bernaisesausen.

1 person                                                                             4 personer

40 g smør                                                                           150 g smør

1 eggeplomme                                                                  4 eggeplommer

½ ss sitronsaft/hvitvinseddik                                          2 ss sitronsaft/hvitvinseddik

½ ss vann                                                                           2 ss vann

½ ts estragon                                                                    2 ts estragon  (bruker en tørket estragon som har stått lenge, kan den ha mistet en del av smaken, og da kan det være at man må ha mer i)

Salt                                                                                      1-2 krm salt

Pepper                                                                                1 krm pepper

Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glasskål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad (en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men vannet må ikke koke. Ha det smeltede smøret i dråpevis i eggeblandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Sausen skal bli tykk, blir den ikke det, kan det være at man må ha litt mer varme på, men vannet må under ingen omstendighet koke. Ha i krydder og server ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet.

 

Hvordan steike biff : http://morsmiddag.blogg.no/1298745768_hvordan_steike_biff.htmlSvinekoteletter

 

 

 

 Svinekoteletter er det ikke ofte jeg har, men når man er så heldig å komme til duk og dekket bord, så smaker det perfekt.

Svinekotelettene ble steikt i pannen med knust pepper og salt.

Servert med brokkoli, gulrot og snittbønner og med skyen etter å ha kokt ut pannen.

Kikertergryte med svinefilet


600 g svinefilet

2 pakker med hermetiske kikerter (a 380g)

1 løk

½ chili

3 hvitløkfedd

12 frosne spinat kuler eller en pakke fersk spinat

Ca. 1 kg tomater eller en boks hermetiske tomater

½ ts gurkemeie

½ ts pepper

2 ts koriander

Ca.2 ts salt (men forsøk deg frem, så den ikke blir for salt)

Skjær opp kjøttet og brun det. Rens og hakk løk, hvitløk og chili og surr det sammen med kjøttet. Del tomatene og ha de sammen med spinaten i gryten. Bruker man derimot hermetiserte tomater heller man disse rett i gryten. Ha i krydderet og la det hele stå å putre i rundt 5 minutter. Helt til slutt har man i kikertene som på forhånd er silt av. Når ertene også er blitt gjennomvarme, så er maten klar :-) 

Biff med kryddersmør

Forandring fryder og da ble det kryddersmør på biffen.

2-3 personer

100 g setersmør

2 oliven (Greske oliven med stein er aller best)

1 fedd hvitløk

1 tørket tomat

1 ts gressløk eller vårløk

1 knivspiss salt

1 knivspiss pepper

Ha smøret i romtemperatur noen timer før kryddersmøret skal lages, da blir det lettere å blande.

Finhakk oliven og tomaten og ha det i smøret sammen med gressløk/vårløk (bruker man fersk gressløk/vårløk så må den hakkes i små biter), salt og pepper. Bland det godt sammen så alt blir godt fordelt. Ha plastfolie og legg det ferdig blandede kryddersmøret inn i og rull det sammen som en pølse (dette er egentlig kun for det estetiske, derfor kan man droppe det).

Ha det i kjøleskapet og la det bli hardt. Skjær det i biter og legg det opp på biffen når den serveres. (denne oppskriften fant jeg på Mat Prat). 

For tips om steiking av biff se : http://morsmiddag.blogg.no/1298745768_hvordan_steike_biff.html

  

Elgsteik med fløtegratinert blomkål og poteter

Denne gangen tenkte jeg å forsøke å lage en litt annen variant en bare poteter. Det blir jo enda flere grønnsaker til middagen, noe som er veldig positivt. Blomkål trekker ikke til seg like mye væske/eller avgir stivelse som potetene og det trengs mindre fløte en om man bare har poteter i. Blomkål/poteter som ble gratinert ble veldig god, men annerledes en med bare poteter, men det passet utrolig godt til steiken.

Elgsteik

Elgsteiken tinte jeg og hadde på steikepannen med godt varmt smør og snudde den til den var lett brunet på begge sider. Siden jeg skulle ha blomkål/poteter i ovnen, la jeg derfor steiken i en ildfast form og hadde den i steikeovnen. Men først kokte jeg ut steikepannen og hadde dette over steiken. Så skar jeg opp gulrot, løk og selleri og hadde også dette i den ildfaste formen. Den var ferdig på ca.1 time(kjernetemperatur skal være 85-90). Så fikk den hvile i 15 minutter før jeg skar den opp. Jeg hadde ingen krydder på men det må du gjerne som for eksempel einebær, villtkrydder, salt og pepper. Men grønnsakene laget veldig god smak på kjøttet.

Fløtegratinert blomkål og poteter

2 personer

Ca. ½ blomkål

3 store poteter

3 fedd hvitløk

2 ts salt

½ ts pepper

Ca. 3 dl fløte (Tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte)

Rens og del blomkålet i litt små biter og skrell potetene og skjær de opp i tynne skiver. Ha alt opp i en ildfast form som har litt høye kanter. Denne gangen hadde jeg frossen fløte som jeg tinte i en panne. Rens og del hvitløksfeddene (se under for tips for hvordan man lett renser hvitløksfedd). Så jeg hadde hvitløk, salt og pepper sammen med fløten så jeg fikk smakt den til. Men har man fersk fløte behøver man ikke varme den opp, men det er likevel lurt å blande hvitløk, salt og pepper i fløten. Fløteblandingen bør vær litt salt siden potetene og blomkålen krever litt salt. Hell blandingen over blomkål og poteter og ha det hele i steikeovnen på 200 g i ca. 1 time eler til poteter og blomkål er myke og fløten har trakt inn i potetene.

  

 

Tips til lettere å skrelle hvitløksfedd

Når man har tatt ut et fett fra hvitløken, så kan det være litt vrient å få av skallet på feddet. Men om man tar en god kniv eller lignede og legger opp på feddet og trykker til, så løsner skallet lett. Jeg mener også å ha hørt at ved å gjøre dette med hvitløken så frigjør en i større grad stoffer i hvitløken som er helsebringende. Om dette er tilfelle kan jeg ikke garantere.


Lammekoteletter med grønnsakspuré


Mat og måltider er en av dagens store gleder, i tillegg til å kunne dele oppskrifter med dere på bloggen og gjerne inspirere noen av dere.

Grønnsaker har masse vitaminer, mineraler og antioksidanter som styrker immunforsvaret, det kan være viktig i vinterhalvåret. Så i dag ble det en grønnsakspuré til kotelettene og det passet utrolig godt sammen. For meg er det nok med tre lammekoteletter, derfor kan det være litt lite for de som er mer storspist enn meg. Lammekotelettene stekte jeg i ca. 25 minutter med rosmarin, pepper og salt.Grønnsakspuré

Passe porsjon til meg:

2 små gulrøtter

2 vårløk

Ca. en stang selleri

Noen buketter med brokkoli (når man skal mose noe så kan man godt bruke stilken på brokkolien)

1 stykke squash

1 båt hvitløk

Ca. 10 g smør

Ca. ½ ts salt

1 knivspiss pepperRens og del grønnsakene og hadde de i en panne med litt vann (en lærer jeg hadde på kokkeskolen sa at vi ikke behøvde å bruke hele Nordsjøen i pannen, og det har jeg tatt med meg videre). Når alle grønnsakene er møre, tømmmer jeg vannet ut i en kopp (kraften kan jeg bruke i mat en annen gang). Så har jeg i smøret og brukte stavmikser til alt var godt most. Smak til med salt og pepper.Velbekomme 

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt

En julaften uten pinnekjøtt er ikke julaften, så enkelt er det her i huset. I tillegg så hører det med at vi blir så mette at vi ikke kan gjør noe mer resten av kvelden og til langt ut på neste dag.

Pinnekjøtt er enkel mat å lage, men det tar litt tid. Jeg foretrekker urøykt kjøtt, men det er en smakssak. Beregn ½ kg pinnekjøtt pr. person.

Pinnekjøttet må være delt opp i biter/pinner og det er best å få det gjort i butikken.

Det bør ligge i rikelig med vann et døgn. Slå av vannet og ha det i en stor panne med rist eller bjørkepinner og vann opp til rist/pinnene.

Kjøttet må dampe i tre til 4 timer eller til det løsner fra beinet. Etter 2 timer må man gjerne fylle på litt vann, så det ikke tørrkoker.

Kålrabistappe

Å beregne kålrabi er ingen lett oppgave her i huset, vi elsker kålrabistappe og jeg er alltid redd for at det skal bli for lite, derfor blir det alltid ALT for mye. Men det gjør i grunnen ikke så mye, for restene spiser vi etter hvert.

Ca. 4 personer

2 stor kålrabi

250 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

Ca. 1 ts salt

Ca. 1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 1-1 ½ times koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

Vi bruker minimalt med poteter når vi spiser pinnekjøtt og mine barn vil også ha surkål til middagen. 
Mine tre fantastikse barn


Jenny Dyp (hun er kusinen til Jonny Depp)min bortskjemte katt. Hun var blodig fornermet siden hun KUN fikk en gave og stolen hennes var opptatt!
 

Svineribbe

Snakk om å ha griseflaks, i dag ble jeg invitert på svineribbe. Og det var en utroig nydelig saftig ribbe. Så tusen takk for en nydelig god middag Arne!

 

Svineribbe med bare litt tilbehør ? enkelt og greit på en tursøndag!

 

4 porsjoner 

2 kg tynnribbe eller familieribbe (disse kommer nå til dags ofte ferdig rutet opp)
3 ts salt 
2 ts pepper 
ca. 2 dl vann 

3 - 4 epler

200 g svisker 

1 pakke rødkål eller surkål

Poteter og gulrøtter

 

 

Fremgangsmåte

 

Gni inn ribben med salt og pepper (om ribben ikke er rutet opp må dette gjøres først.) La den ligge kjølig i ett til to døgn.

 

Legg ribben med svoren opp i en langpanne, bygg under ribben med en asjett eller eventuelt aluminiumsfolie.

 

Ha vannet i pannen

 

Legg aluminiumsfolie over pannen

 

Sett langpannen på mitterste ribbe i steikeovnen som er forvarmet til 230 grader i 45 min.

 

På grunn av en 3 - 4 timers fjelltur ? senkes temperaturem til 75 grader og aluminiumsfolien tas bort..

 

Tilbake fra fjellet settes temperaturen til 200 grader i ca 1 time. Legg oppskjærte eplebåtene og sviskene i langpannen. Kontroller stekeprosessen med termometer.

 

Når ribben er passe stekt settes langpannen øverst i ovnen og still inn på høyeste grillinnstilling. Overvåk ribben hele tiden slik at den ikke blir brent, men passe sprø svor. Om nødvendig kan det brukes en gassbrenner til å få sprø svor.

 

Bruk sjyen i langpannen som basis for sausen. Bruk gjerne litt fløte, og smak den til med ønskede krydder.

 

 Skrell og skjæe opp epler i båter 

 

Bakt potet med bacon og svinefiletAv en eller annen grunn, så elsker jeg bearnaisesaus, jeg kan nesten spise det med skje. Men nå er det nå en gang slik at det nok kanskje ikke er så lurt, så derfor ble det med svinefilet, bacon og bakt potet, og det ble en nydelig god middag.

Bakte poteter trenger lang tid i ovnen, så jeg regner mellom 1-1 ½ time, litt avhengig av hvor store potetene er. Jeg kjøper poteter i løsvekt og pakker de inn i folie selv, da ser jeg at de er friske og det blir mye billigere.

4 personer

3 svinefileter

150-200 g bacon

1 pakke vårløk eller 1 vanlig løk

1 paprika

½ lite blomkålhode

6 sopp

Ca.2 ts salt

1 ts pepper

2 -3 ts provencekrydder

Rens og del grønnsakene og del bacon og svinefilet i biter. Ha en god og varm steikepanne og begynn å steik bacon, kjøtt, løk, blomkål, paprika og til slutt soppen. Ta litt og litt i pannen slik at den ikke blir for avkjølt. Smak til med krydder.

Bearnaisesaus

1 person 4 personer

40 g smør 150 g smør

1 eggeplomme 4 eggeplommer

½ ss sitronsaft/hvitvinseddik 2 ss sitronsaft/hvitvinseddik

½ ss vann 2 ss vann

½ ts estragon (bruker en tørket estragon som har stått lenge, kan den ha mistet en del av smaken, og da kan det være at man må ha mer i) 2 ts estragon

Salt 1-2 krm salt

Pepper 1 krm pepper

Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glasskål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad (en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men vannet må ikke koke. Ha det smeltede smøret i dråpevis i eggeblandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Sausen skal bli tykk, blir den ikke det, kan det være at man må ha litt mer varme på, men vannet må under ingen omstendighet koke. Ha i krydder og server ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet.

Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662
 

 

 

Saltet kjøtt av villsau

Saltet kjøtt av villsau

På lørdag var det Bondens Marked i Bergen igjen, og denne gangen ble jeg fristet til å kjøpe litt saltet kjøtt av villsau. Å du hendelse for et nydelig kjøtt!

Denne gangen kokte jeg bare kjøttet i ca. 1 ½ time, slik at det løsnet fra benet. Så hadde jeg rett og slett bare kokte gulrøtter, poteter og litt smør på. Nam nam nam lam! 

Finnebiffgryte

Finnebiff er det lenge siden jeg har laget, og nå er det sesong for nesten det meste av mat, det er tross alt høst, og det meste skal høstes inn.

Selv om jeg ikke er så glad i høsten, er dette en tid for fantastisk overflod av flott mat.

Som de fleste dager tok jeg hva jeg hadde av ingredienser og satte de sammen til denne retten. Her er det bare å bytte ut med andre grønnsaker om man ønsker det, for eksempel er sopp veldig godt til nesten alt viltkjøtt.

3-4 personer

1 pakke finnebiff (400g)

1 stor løk

1 paprika

1-2 stenger selleri

Rosenkål

Ca. ½ brokkoli

Ca. 5 dl fløte (tåler man ikke fløte, kan man bruke soyafløte)

4-6 ts villtkrydder (det er forskjell på hvilke viltkrydder man bruker, så begynn forsiktig, så kan man ta mer på om det er ønskelig)

Ca. 1 ts salt

1 krm pepper

Begynn med å rense og dele løk og stangselleri i små biter og surr de på steikepannen. Når de er blitt blanke, tar man litt og litt av finnebiffen på (dette for at pannen ikke skal bli for avkjølt). Når kjøttet begynner å få fin farge, har man i resten av grønnsakene, fløten og krydderet og lar det stå og putre i ca. 5 minutter.

Som tilbehør hadde jeg villris og det tar uhorvelig lang tid å lage til, siden den først skal ligge i vann en time og koke i enda en time. Derfor laget jeg masse på en gang og frøs det jeg ikke brukte ned i plastposer.Det er viktig at risen er helt avkjølt før man legger den i plastpose. For å slippe å porsjonspakke, legger jeg risen flatt i posen, for da blir det veldig lett å knekke av så mye man trenger uten å måtte tine alt.

Så har jeg bare litt vann i pannen og varmer den. 

Lammesteik

Jeg kjøpte faktisk lammelår som jeg beinet ut og laget to lammesteiker av. I tilegg fikk jeg noe grytekjøtt, og beinet kokte jeg kraft av.

De to steikene hadde jeg masse hvitløk i før jeg rullet dem godt sammen og hadde hyssing rundt slik at de holdt godt sammen. Dette ble adskillig billigere enn om man kjøper ferdige steiker. Men selvsagt er det litt mer arbeid, men ikke så mye.

Jeg rundsteikte steiken på steikepannen og hadde den så i en panne med fårekraft sammen med 1 ss rosmarin, 1 buljongterning og kokte den til steiketermometeret kom opp på ?lam?.

Da tok jeg ut steiken og lot den hvile mens jeg laget sausen.

I sausen hadde jeg:

Maizena til den ble passe tykk

Salt

Pepper

Brunost

Sukkerkulør

Fløteskvett

Steiken ble servert med kokte poteter og grønnsaker (rosenkål, gulrot og asparges)

Krydderbiff med soppstuing

Krydderbiff er go helg tilbud på Kiwi :-)

Soppstuing

250 g fersk champignon

2 ss margarin eller olje til å steike i

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 dl fløte eller matfløte (tåler mann ikke melkeprodukter bytter en ut fløten med soyafløte)

Del champignonen i tynne skiver. Ha en varm steikepanne med smør og ha i soppen og la den surre til den blir gyllen. Ha så på fløte, salt og pepper og la det hele stå til det tykner litt.

Steiketips for en mør og saftig biff

For å få det beste resultatet på biffen, bør man bruke litt tid på steike den. Begynn med å ha smør på en skikkelig varm stekepanne. Legg biffen på og la den bli brun på begge sider. Ta så pannen med biffen bort fra varmen, slik at biffen får ?hvile seg?. La den stå i minst 10 minutter før du har den på varmen igjen (den skal ligge på steikepannen hele tiden). Hvor mange ganger man gjentar denne prosessen avhenger av hvor lite eller godt steikt man ønsker biffen. 

Server med poteter (feks bakt potet) eler ris.  

Svinefilet i soyasaus1 dl soyasaus (finnes også glutenfri)

1 dl vann

Ca. 1 ½ ss maizena

Litt løk i små biter

Bland alt og gi det et oppkok.

Steik svinefileten og hell sausen over og la det koke sammen til fileten er gjennomvarm.

Dette blir en ganske salt saus, så jeg anbefaler ris eller pasta til og selvsagt en god salat.

I min salat var det ruccula, hjertesalat, rød lollo og paprika.

Wok med ytrefilet av svin

Wok med ytrefilet av svin4 personer

1 løk

1 hvitløk uten fedd (Chinahvitløk, som det heter), eller mer

1 stykke med ingefær

1 chili

Ca. ½ blomkål

Ca. ½ brokkoli

6 store tomater

Sukkererter

Salt

2 gulrøtter

4 ytrefileter av svin

Skjær opp løk, hvitløk, chili og ingefær i små biter. Del de øvrige grønnsakene og kjøttet i passe store biter. Tomatene deles i forholdsvis små biter.

Ha smør eller olje i en wokpanne eller en litt vid panne med teflonbelegg, og surr løk, hvitløk, chili og ingefær sammen. Ha så i gulrøtter, blomkål, brokkoli og svinefileten etter tur, og ha deretter i de hakkede tomatene så de blir "ihelkokt" og blir en slags ?saus?. Helt til slutt har man i de delte sukkerertene og smaker til med salt og eventuelt litt pepper. Server med ris eller spagetti.

Lammekoteletter.

Lammekoteletter.
Nå er det sesong for fårekjøtt. Det som forundrer meg er at vi kan få tak i svinekjøtt hele året, trass i at vi har en forholdsvis liten produksjon av svinekjøtt her på Vestlandet, og, uten å være skråsikker på akkurat det, også ellers i landet vårt. Men fårekjøtt som nesten er det eneste kjøttet vi produserer her på Vestlandet, det får vi nesten bare tak i på denne tiden av året. UTROLIG synd.

Men da får jeg ha fårekjøtt nå som det går an å få tak i det.

Jeg steikte lammekotelettene på steikepannen og da de var nesten ferdige, hadde jeg salt pepper og rosmarin på.

Sausen bestod av (til en person)

½ dl fløte

½ dl vann som man tar og koker ut i steikepannen når kotelettene er ferdig steikte

½ ss maizena

1 buljongterning

Sukkerkulør

1 fedd hvitløk

Salt

Pepper

½ ts rosmarin

Ha fløte, maizena, buljong, hvitløk, rosmarin og litt sukkerkulør i en panne, rør godt og sett den på platen. La det få koke opp. Når kotelettene er ferdig steikte, koker man ut steikepannen med ca ½ dl vann og har det opp i pannen. Rør godt sammen og smak til med salt og pepper og ta i mer sukkerkulør om man ønsker en mørkere saus.

Server med poteter og ønskete grønnsaker; jeg hadde blomkål, rosenkål og gulrøtter.

Svinfilet med eple

  Svinfilet med eple 

4 personer 

1-2 filetkotelett pr person

Smør til steiking

3 ss tomatpuré

3 dl fløte/matfløte(kokosmelk om en ikke skal ha melkeprodukter)

2 epler

1 ½ ts pepper

 

Server med poteter eller ris og ønskede grønnsaker

Fremgangsmåte:

Steik filetene på begge sider. Bland fløten, tomatpuré og pepper i en skål og hell det over filetene i pannen. Vask, rens og del eplene i grove biter og ha de på toppen. La det hele få putre i ca. 10 minutter. Smak til med salt, om nødvendig.

Ønsker man å ha det i steikeovnen, tar man filetene i en ildfast form.

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen