Kalkun

Pasta med kalkun i hvitvinsaus

 

Vi hadde rester av kalkun og det er supert å ha sammen med pasta, og jammen santen var det hvitvin igjen på en flaske også som måtte brukes.

Til to personer:

Kok to porsjoner pastaskruer(les på pakningen, det kan variere litt fra merke til merke. Vi brukte glutenfrie pastaskruer)

1 gulerot

3 sjalottløken

2 fedd hvitløk

2 vårløk

1/2 squash

1 chili (he i Portugal r er chilien dobbelt så sterk som hjeme, så derfor brukte jegbare 1/2)

Ca. 1 cm med fersk ingefær

Ca. 3 dl hvitvin

1/2 dl fløte

 Ca. 200 g ferdig steikt kalkun

En kvast koriander

Salt og pepper

Parmesan (kan sløyfes)

Rens og findel all lø, chili og ingefær. Rens og del guleroten i tynne biterog steik alt i en gryte. Hell på vin og fløte og la alt koke sammen en stund sammen med stykker av kalkun. Ha i delt squash, finhakket koriander, og smak til med salt og peppet. ønsker du å ha på parmesan så smaker det helt fotreffelig.

And i Portugal.

Jeg er så heldig å ha veldig fantastiske venner som inviterte meg til huset i Portugal. Her er det helt fantastisk på alle måter. Det minste jeg kan gjøre igjen er å lage middag av og til. And er ikke det jeg har laget mest av, så da var det litt spennende.

Jeg er ikke sikker på hvor tung anden var, men jeg vil tro den var rundt 1.5 kg. Det var akkurat nok til tre personer, så man bør nok beregne rikelig når man skal beregne and til middag,

Jeg surret anden først litt på pannen sammen med løk og hvitløk, og deretter inn i steikepose. 

Ovnen stod på 110 grader, og anden sto på den temperaturen i rundt to timer.

Da tok jeg den ut av steikeposen og i en ildfast form. Jeg smurte den godt inn med honning, og et strø med salt før jeg puttet den nederst i ovnen, men nå med ovnen på 180 grader. Det var nødvendig å snu anden noen ganger slik at den ikke ble brent.

Det jeg burde ha gjort som jeg ikke gjorde, var å ha anden under grillen slik at skinnet ble sprøtt. Det anbefaler jeg å gjøre, for da blir skinnet mye bedre å spise. 

Anden fikk vile i ca. 15 minutter før den ble skjært opp. And kan man med fordel lage til på forhånd, og bare varme litt rett før servering.
 

 

Saus:

Jeg brukte samme pannen som jeg freste anden i, og hadde på rundt 2 dl vann og halsen og innmaten som var med anden.

Pluss

1 stor gulerot

1 buljongterning

1 chili

1 dl fløte

3 ss maizena

Kraften fra steikeposen

Og lit salt

Helt til slutt hadde jeg i kraften fra honningen, den var karamelisert og ga dermed sausen farge og god smak. 

Vi hadde ris, gulerot og brokkoli til.
Kalkunfilet med "hot" salsasausBilde er tatt med nettbrette og det er jeg ikke flink nok å bruke, men man får en ide om hvordan det ser ut :-)

 

"Hot" salsasaus

1 rød eller grønn chili
2 kinahvitløk
Ca. 2 cm med ingefær
1 løkpakke med vårløk
1 stangselleri
1 gulerot
1 boks knuste tomater
1 desj med soyasaus (husk at vanlig soyasaus ikke er glutenfri)
1 hønsebuljongterning
Salt
Pepper
1-2 ts sukker

Skrell og findel alle grønnsakene og surr de i litt smør og ha deretter i knuste tomater og buljong. La det hele få koke seg mørt, og bruk gjerne stavmikseren å mose alt slik at det blir som en saus. Men dette er ikke et ?must?.
Smak til med soyasaus, sukker, salt og pepper.
Siden sausen er så smakfull så hadde jeg kun salt, pepper og olje på potetene. Potetene bør vaskes godt om man ikke skreller de. Del de i båter og ha de i en ildfast form og hell olje over og strø på med salt og pepper. 
Sett formen så høyt oppe i ovnen som mulig og bruk gjerne grillelement og varmluft om du har det i ovnen. Det kan være lurt å vende potetene av og til slik at de ikke blir brent, men likevell brun.

Matbloggtoppen

Kalkun med båtpoteter og safransaus

Dette er lenge siden jeg lagde, har bare ikke rotet meg til å legge det ut på bloggen før nå. 

Ferdig marinert kalkunfilet steikes i rundt 30 minutter pr. kg kjøtt. Det kan være lurt å bruke steiketermometer.

Jeg bruker å steike den på pannen først, da blir smaken enda bedre. Når den er nesten ferdig, tar du den ut og lar den hvile i rundt 15-20 minutter, før den skjæres opp.

Båtpotetene vasker jeg og deler i båter, vender i salt (gjerne grovt salt) og olje i en ildfast form. Steik på øverste rist i ovnen på 230 grader(gjerne varmluft).

Oppskrift på den nydelige Safransausen finner du her. Sausen er naturlig glutenfri :-)

 

Matbloggtoppen

Kalkun i tomat med spagetti til

Kalkun i tomat med spaghetti til

Sett pastaen på kok etter veiledningen på pakken, men husk å velge den grove spaghettien, så får man et sunnere måltid.

Ca. 4 personer

500g kalkunkjøtt (man kan også for eksempel bruke svinekjøtt)

1 eller mer kinahvitløk

1-2 chili (chili varierer veldig i styrke)

1 gul løk, eller tilsvarende med annen løk

Ca. ½ blomkål

Ca. ½ brokkoli

1 søt paprika

2ss finhakket persill

1 squash

3 bokser knuste tomater

Eventuelt litt vann, om retten blir litt for tykk

2 terninger med hønsebuljong

1 ts estragon

Salt og pepper

Rens og findel løk og chili, og del kalkunen i biter og finhakk persillen. Steik alt i gryte, og ha deretter i tomatene. Rens og del alle grønnsakene (squashen har man i helt på slutten av koketiden, slik at den ikke blir kokt i hel), også disse skal i gryten sammen med buljong og krydder. Da er det i grunnen bare til å vente til grønnsakene er møre, smake om du synes retten er passe i smaken for deg, og VELBEKOMME! J

Har du ikke alle disse grønsakene, nei vel, så putt i de grønnsakene du har!

 

Kalkunwok med søt chilisaus

 

600 g kalkunfilet

1 bunt vårløk

3 gulrøtter

1 kinahvitløk (uten fedd)

1 brokkoli

1 søt paprika

1 pakke asparges

Søt chilisaus

Salt og pepper

Rens grønsakene (bruk de grønnsakene du liker og har) og del de i biter. Wok de eller bruk en panne, ha i biter med kalkunfilet og la det hele få surre sammen til grønnsakene begynner å bli møre. Hell på så mye chilisaus som du ønsker og smak til med salt og pepper.

Server med ris eller annet ønsket tilbehør.

 
Kalunfilet med spinatsalat og råsteikt poteter

 

De kalkunfiletene jeg kjøpte denne gangen var veldig tynne, så man måtte ha minst to til hver. Jeg steikte de så vidt på begge sidene og tok pannen av platen og lot de hvile seg mens jeg laget salaten. Siden jeg skulle ha spinatsalat med litt mye smak i, hadde jeg bare salt og pepper på filetene.

Råsteikte poteter er godt vaskede poteter delt i båter, og lagt i en ildfast form med olje, salt og pepper på. Men man kan ha alle mulige krydder, hvitløk eller hva man måtte ønske, eller alt etter hva man skal ha potetene til. Så steiker man potetene øverst i ovnen på 200-220 grader i 15- 20 minutter. Husk å vende litt på de.

 

Spinatsalat

Til en person brukte jeg:

1 god hånd med sCa. ½ søt spisspaprika                                                                

Ca. 1 ts sennep (jeg brukte den sterkeste, og det kan bli litt «heavy»)

Ca. 2 ss olje

Den spinaten jeg kjøpte i dag var vasket, og stilkene var av, så da slapp jeg å gjøre det.

Ha spinaten i en skål og ha oppskåret paprika i. Ha sennepen i en kopp og ha litt og litt olje i så den ikke brester. Poenget med å ha olje i sennepen, er at den skal bli tynnere slik at den fordeler seg rundt spinaten. Når man så  man har gjort dette, heller man dressingen over spinaten og blander godt sammen. Og vips! så er salaten ferdig til å spise. Om man bruker en mild sennep kan det hende at man ønsker å ha salt og pepper i, men dette må man bare smake seg fram til

 

 

 

 

 

   


 

Skogens gull

 

Så var kantarellen, skogens gull kommet i butikken atter en gang. Og da må man benytte anledningen til å spise deg gode råvaren. I grunnen skulle jeg ha vært å plukket den selv. Men jeg må innrømme at jeg ikke kan mye om sopp og er redd for å ta giftig sopp i stede for den spiselige. Da er det trygt å greit å kjøpe den i butikken.

Marinert kalkunfilet med kantarellsaus

Beregn 1-2 kalkunfileter pr person

Fileten kan steikes på pannen eller i steikeovnen. Den bruker rundt 20 minutter å bli gjennomsteik, avhengi hvor tykk den er.

Kantarellsaus til 4 personer

Ca 6 dl fløte som kokes inn, dvs. at man gir den et oppkok og deretter lar den stå å putrer på svak varme i rundt 20 minutter. Da blir den redusert og får en fylde som gjør at man ikke trenger mel i sausen.

1 grønnsaksbuljong

Ca. 1 krm pepper

Eventuelt salt, smak til når sausen er ferdig.

Rens soppen godt så det ikke er jord på den, men bruk helst ikke vann på den, for da blir kvaliteten redusert. Steik soppen på pannen med godt med smør på bruk en sleiv å snu de lett. Kantarellen er ferdig på et minutt eller to, ha den da opp i fløten og smak om den er salt nok.

Jeg steikte aubergine til i stedet for poteter og hadde litt sukkererter til.Kalkunbryst med rødvinsaus med honningJeg har hatt besøk av en god kamerat og vi gikk på Stend gardsbutikk for å se hva godt de hadde. Og der bugnet det med all verdens godsaker, alt fra økologiske grønnsaker, til kjøtt, pølser oster, krydder, siruper, lefser og det meste hjertet kunne begjære. Det er ikke tvil om at smaken på økologiskproduserte varer er kvalitet. Det ble kalkunbryst med søtpotetmos og rester av en rødvinsaus denne dagen. Utrolig enkelt å tilberede og utrolig nydelig saftig kjøtt.

Siden jeg skulle ha en kraftig saus til, så krydret jeg den kun med salt og pepper.

Kalkunfilet

Til 2 personer

1 kalkunbryst mellom 400-500 g

Fileten bør være tint og ligge i romtemperatur i en time før man har den inn i steikeovnen. Gni brystet inn med litt salt, pepper og andre krydder om man ønsker det. Legg fileten i en ildfast form og ha litt smør i formen, siden kjøttet er veldig magert. Sett et steiketermometer i den tykkeste delen og sett fileten i en ildfast form i ovnen på 180 g til termometeret viser 60 grader. Ta ut fileten og la den hvile i rundt 5-10 minutter før man skjærer den opp i skiver.

Mos av søtpoteter

Beregn 1 mellomstor søtpotet pr. person.

1 klatt smør (ca.1 ss)

Ca.1 krm pepper

Ca.1 krm salt

(og eventuelt en liten skvett av kokevannet/melk/fløte, men det trengte jeg ikke i min).

Skrell søtpoteten og del den i biter så blir den fort kokt (rundt 10 minutter). Tøm av vannet og ha i smør, bruk stavmikser eller en morter og mos poteten. Smak til med salt, pepper og eventuelt væske.

Rødvinsaus med honning
Ca. 3 dl rødvin

2 dl kraft

1 ss worcester saus

1 ss balsamikoedikk

2 ss honning

Ca. 1 ½ ts salt

Ca. ½ ts pepper

En liten klatt smør

Ha alt i en panne og la det få koke sammen i minst 30- 45 minutter, gjerne lenger også. Blir den ikke tykk nok, kan man ha i en ts maizena blandet ut i litt vann. Smak sausen til slik at den blir rund i smaken, dvs. at den ikke er verken for søt eller sur, men har en kraftig smak.
Ha i kraften fra fileten i sausen når kjøttet er ferdig.

 

   


 

 

Marinert kalkunfilet med steikte poteterDet er utrolig hva jeg har i fryseren og nå dukket det opp en marinert kalkunfilet, enkelt, godt og sunt. Siden jeg var begynt å bli veldig sulten, så delte jeg den i to før steiking, slik at den ble fort ferdig.

En kalkunfilet på ca. 150 g var helt passe til meg og siden den allerede var marinert, hadde jeg ikke på mer krydder da jeg steikte den.

Jeg brukte ferdigkokte poteter som var blitt til overs fra dagen før og de delte jeg og steikte sammen med fileten. Da de var nesten ferdige, strødde jeg på litt salt.

Jeg hadde en salat til bestående av isbergsalat, avocado, cherrytomater og rester av kokte gulrøtter.

 Kalkunfilet med råsteikte poteterSteik kalkunfilet på pannen eller i steikeovnen 15-20 minutter litt avhengig av hvor tykke de er (jeg delte min i to, så gikk det fort).

Råsteikte poteter

2-3 poteter pr. person (vask og tørk potetene godt)

Ca. 1 fedd knust hvitløk

2 ss olje

Provencekrydder, grillkrydder (OBS! grillkrydder inneholder mye salt) eller en kan bruke kun salt og pepper.

Skjær potetene i båter og ha de i en ildfast form. Bland olje, hvitløk og krydder i en kopp og fordel de ut over potetene og bland det godt sammen.

Sett de øverst i ovnen i ca. 20 minutter på 220 g, vend de en gang eller to.

Jeg serverte med avokado, isbergsalat og oransje og gul paprika.

  

Pai

Pai

4 dl mel

 1 1/2 dl vann

 50 g smør

 2 ts bakepulver

Ha mel i en skål og smuldre smøret i melet. Ha i vannet og elt det godt sammen. Ha deigen i kjøleskapet i ca 10 minutter så den får hvile seg. Kjevl den ut og ha den i en smurt paiform, slik at den dekker bunnen og kanten rundt. Bruk en gaffel og prikk bunnen litt før man forsteiker den i rundt 10-15 minutter på 200 grader. 

Fyll: Man kan bruke akkurat det en vil ha som fyll, denne gangen fylte jeg slik:

4-5 egg

4 ss vann

Brokkoli

Pølse

Løk

Bruk gjerne litt raspet ost

Ca 1 ts med salt

½ ts pepper

Knus eggene i en skål, og ha i vann salt og pepper. Rens og del løk og brokkoli i biter. Del pølsen, og man kan gjerne steike den litt sammen med løken for å få mer smak.

Ha eggerøren i paideigen og ha på løk, brokkoli og pølse i eggerøren. Ønsker å ha i ost, strør man det over.

Stekes i 30 min etter fyllet er tatt på.

Ønsker man å lage glutenfri pai, bytter man ut melet med grovt glutenfritt mel. Det er nesten umulig å kjevle glutenfri deig, så jeg bruker bare å trykke den utover i formen med en slikkepott.

Server med salat :-)

Kalkunfilet med aioli1-2 kalkunfileter

Jeg kjøpte mine på Kiwi "go' helg" tilbud 

Grønnsaker man har og liker. jeg brukte: Brokkoli, tomater, gulrot og squash.

Begynn med å steke fileten, det tar ca 15 minutter. Så legger en gønnaskene i en steikepanne/wokpanne og wokker de. Begynn med de grønnsakene som trenger lengst tid. i dette tilfelle er det gulrot, brokkoli, tomat og squash.

For å gi maten en ekstra spiss laget jeg en aioli. Den er kald og kan stå lenge, tildekket i kjøleskapet.

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har er god nok 

Så jeg bruker: 

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse, og ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har en den i en tett boks så står den seg lenge i kjøleskapet.

 

Sei i seng av grønnsaker med curry

Sei i seng av grønnsaker med curry

I dag smakte maten meg ekstra godt, kanskje dette var for jeg spilte opera av blant annet av Verdi når jeg laget maten. Å herlighet tenker gjerne mange da. Men mat og musikk har mye til felles, begge deler er en smakssak, noe liker vi og noe ikke. Og smakssansene når det gjelder mat og musikk kan utvikles, og de gjør stort sett det hos de fleste av oss. Det gjelder bare å være åpen for det ukjente. Fra naturens side er vi skapt til å være skeptisk for å overleve, dette gjelder også mat. Før når en ikke kunne gå i butikker for å kjøpe den maten en trengte, så måtte en fange, høste eller sanke maten selv. Og som dere sikkert vet er det mye i naturen som er farlig å spise. Så da måtte en få en som var ?dum? nok eller bare sulten nok til å smake for å se om de overlevde. Ble den som spiste maten syk eller døde, ja da visste de andre at DET skulle de ikke spise. Dette er tydeligvis en svært nedarvet grunnegenskap hos oss mennesker, så mange vil ikke smake noe nytt. Dette trenger vi egentlig ikke tenke på nå for tiden, så kast dere rundt og forsøk noe nytt. Det som er det geniale med hjernen vår, er at om vi er skeptisk til maten vi smaker første gangen en smaker noe nytt, så smaker det ganske sikkert bedre neste gang en smaker det samme. Dette burde alle foreldre visst om slik at barna måtte smake litt av alt de laget, så slapp vi så mange kresne mennesker rundt oss.

Og sånn er det med musikk også, alt er en tilvenning. Så min oppfordring i dag er å være nysgjerrig, ikke stagner!

Vil dere gjerne vite oppskriften også ja ogher er den.

Til meg brukte jeg

1 gulrot

1 stykke løk

1 godt stykke Rettichi(http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/rettich/index.aspx) Det snaker som neper, så bytt gjerne ut om du ønsker det.

1 stor reddik

4-5 dusker med brokkoli

Ca 200 g seifilet

Ca 1 ts curry

½ fiskebuljong

1 krm pepper (Krm betyr kryddermål)

Ca 1 krm salt

1 dl kokosmelk/soyamelk eller ½ dl fløte og ½ dl vann

Ta vesken i en panne sammen med curryen og buljongen. Skrell grønnsakene og del de i små staver eller biter(uten tar det så lang tid å koke). Ha løk, gulrot, rettich og reddiken i først for de trenger å få koke litt. 

Fisken og brokkolien blir fort overkokt. Hvilken fisk en bruker spiller ingen rolle, men husk at bruker en frossen fisk, bør den absolutt tine før bruk. Når grønnsakene har fått kokt i noen minutter så tar en i brokkolien og fisken og smaker til med salt og pepper. Men da bør en ikke røre for mye, bare vende slik at fisken ikke detter helt fra hverandre. Det var så mye grønnsaker og så nydelig smak at jeg ikke ville ha verken poteter eller ris til, men det kan en bestemme selv hva en syns. 

Laks med pesto og grønnsaksalat

Laks med pesto og grønnsaksalat

 

1-2 stykker laksefilet per person legges i en ildfast form og så har en godt med pesto på toppen.

Hvor salt pestoen er, vil nok variere fra merke til merke, så det kan være en ide å smake på den før du tar på fisken. Er den lite salt kan en ha på litt ekstra salt. 

Settes midt i steikeovnen på ca 180 g i 20-30 minutter alt etter hvor store og tykke fiskestykkene er. 

Grønnsaksalat med rømme og valnøtter

Til to personer brukte jeg:

2 gulrøtter

1 lite stykke squash som jeg renset og raspet på et rivjern.

½ brokkoli som jeg delte i forholdsvis små biter(orker en kan en forvelle den først, dvs. at en har de et minutt eller to i kokende vann).

Ca 5 små asparges i biter(de trenger en ikke skrelle, bare vask de før en bruker de) 

2 ss valnøtter (da får en mye omega 3 både fra fisken og nøttene)

½ beger rømme

3-5 dråper lime

Og litt salt

Jeg hadde rømmen og grønnsakene i en skål og hadde på lime og salt og lot det trekke mens maten ble ferdig. Det smakte veldig godt til fisken. Hadde også kokte poteter til

 Og i dag ble det også dessert.

Jeg pisket kremfløte(kan bruke soyafløte)

Ekte vanilje(kjøper i glass ferdig til bruk)

(dette glasset kjøpte jeg i københavn)(Vaniljesukker som kjøpes i butikken inh. vanillin som er kunstigt fremstilt og har ikke noe med vanilje å gjøre)

Bringebær i kremen og hele bringebær opp på toppen

Og til slutt litt valnøtter her også

Ønsker du sukker i må en gjerne det, men jeg liker friske desserter. 

Kalkunfilè med råsteikte poteter

 

1-2 kalkunfileter (spørs hvor mye en bruker å spise)

Ha smør i steikepannen og brun den på begge sider, skru ned platen å la den ligge å surre.

Det er veldig godt med steikte tomater med pesto til. Del tomatene i to og steik de først med den delen som er skjært i, snu de og ha på pesto. Tomatene trenger toppen 10 minutter på steikepannen.

Her kan du bruke de grønnsakene du har eller liker, jeg brukte asparges i tilegg til tomatene. Aspargesen legger du bare litt på steike pannen eller en kan koke opp litt vann og la de trekke i to minutter.

 

Råsteikte poteter

2-3 poteter pr person(vask og tørk potetene godt)

Ca 1 fedd hvitløk knust

2 ss olje

Grillkrydder eller en kan bruke salt og pepper

Skjær potene i båter og ha de i en ildfast form. Bland olje, hvitløk og krydder i en kopp og fordel de ut over potene og bland det godt sammen.

Sett de øverst i oven i ca 20 minutter på 220 g, vend de en gang eller to. 

Marinert kalkunfilet og båtpoteter

 

 

 

 

 

 

Marinert kalkunfilet og båtpoteter

5 normalt store poteter

2 fedd hvitløk

2 ts Provence krydder

2 ss olje

1 krm pepper

1 ts salt

Vask potetene godt og del dem i båter å ha dem i en ildfast form. Ha så alle andre ingredienser opp på potetene og bland det godt inn. Sett dem øverst i steikeovnen på 200 g i mellom 20-30 min. Vend dem av og til.

3 små kalkunfileter som var marinert (Kjøpte dem på helge tilbud på Kiwi)

3 vårløker

Brokkoli etter ønske men ca 4 små bunter av et hode

½ paprika

Et lite stykke squash

(jeg er veldig glad i hvitløk og ingefær, så jeg hadde enn ekstra fedd hvitløk og en god bit ingefær i tilleg, men det er absolutt ikke nødvendig) (Helsefordeler med å bruke hvitløk og ingefær http://www.kk.no/859141/stadig-flere-helsefordeler-oppdages) (http://www.frukt.no/artikkel.aspx?mnu1id=&artid=14284 om ingefær)

Del kalkunfiletene i litt gode biter. Rens vårløkene og del dem i store biter. Det samme gjør du med de andre grønnsakene. Det er bare til å bruke akkurat de grønnsakene du liker(kan kjøpe ferdig frossen wockblanding ). Ha olje eller smør i en steikepanne eller wockpanne og la den bli godt varm før du tar litt å litt filet i pannen så den ikke blir for kald. La de steike en stund så de blir gjennomstekt. Ha så i pannen de grønnsakene som trenger lengst steketid. Her er det først vårløken, paprika, brokkoli og så squash til slutt som tåler lite steking. Liker du mer smak tilsetter du eventuelt mer krydder.

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits