hits

I ovnen

Kyllingklubber med honning og soyasaus og blomkålris

                                     

Noe mat er bare så enkel å god at det er en sann fryd, og det er dette. Marinaden  bestående av to ingredienser, og det gjør at kyllingen blir spør og smakfull. Så her kan du imponere stort i påsken 

Jeg valgte å ha blomkålris og wokede grønnsaker, litt anderledes men vell verd å prøve, du blir nok positivt overasket! Baby Chick on Google Android 8.1

Kyllingklubber etter hvor mye man spiser,men regner man mellom 7-10 per person burde det være rikelig.

Til 1 person brukte jeg;

2 ss soyasaus (glutenfri for oss som ikke skal ha gluten)

2 ss honning

Ha begge deler i en panne og varm på svak varme til honningen er smeltet. Ha kyllingklubbene i en ildfast form og bruk pensel å smør de inn med sausen. Resten av sausen hadde jeg til middagen, det var utrolig godt. Steik den ildfaste formen  nederst i ovnen på  200 grader i rundt 20 minutter. Det kan være lurt å snu på kyllingklubbene en gang under steiking.

Er man god å planlegge vil jeg anbefale å legge kyllingklubbene i marinaden natten over slik at smaken får trekt enda bedre inn, men det er ikke et møst. De ble kanongod som de var.

Blomkålris finer du oppskrift på HER

#kylling #klubber #vinger #honning #soyasaus #Glutenfritt #melkefri #Laktosefri #enkelt #kjapt #Nydelig #godt #sunt #blomkål #blomkålris #ris #blogg #matblogg #middag #middagstips #Morsmiddag #bloggtopp #Mat #Påske #påskemat

 

Fløtegratinert pølse grateng

Tilfeldighetene er mange, fantasien endeløs(i perioder, andre helt tom :-). I helgen hadde jeg besøk av en god venninne Solveig og hennes datter Anna Marthe og mine barnebarn som i grunnen ikke er mine, men mine likevel :-D Mia og Theodor. Da blir det alltid til at jeg kjøper is, pølser, sjokoladepålegg som jeg ikke bruker noe særlig av :-D. Det ble noen pølser til overs og en svett fløte, og da kom ideen om denne retten :-D.

Man kan gjerne lage den nesten ferdig kvelden i forveien så slipper man å vente så lenge på maten.

                                                                   

Dette er kun en ide, har du ikke pølser eller du vil ha noe annet i så bytt ut både pølser og grønnsaker, alt er mulig. Det er kun fantasien som stopper oss. HER  er oppskrift på fløtegratinert klippfisk om det er mer av inntresse, den er helt overjordisk god.

En porsjon: Og jeg spiste hver rubbel og bit :-D

3 små poteter

1/2 løk

2 fedd hvitløk

1 bit blomkål

1 gulerot

1 kjøttpølse eller annen pølse eller hva du ønsker i (sjekk om de er glutenfri og laktosefri for de som må tenke på det)

2 dl laktosefri fløte + litt vann jeg skylte ut av med ca. 1/2 dl

ca 1 ts salt

litt pepper

Ost om man ønsker det, jeg hadde på litt parmesanost etter den var ferdig steikt

Bruk gjerne mer krydder og andre grønnsaker :-).

Skjær potetene og guleroten i passe tynne skiver og ha de i en ildfast form. Del resten i biter og ha i formen.Bland salt og pepper i fløte og vann og  at det blir godt blandet, og hell det over i formen. Sett formen nederst i ovnen på rundt 200 grader i rundt 45-60 minutter eller til potetene er myke. Jeg har vist en egen evne til å brenne alt :-D. Det kan være lurt å legge et bakepapir over slik at de ikke brenner slik. Ønsker du å ha på ost, tar du det på rett før servering. 

 

 

#pølser #fløtegratinert #gratinert #glutenfritt #laktosefritt #glutenfritt #enkelt #godt #sunt #Raskt #middagstips #middag #Tips #Barn #barnevennlig #morsmiddag #blogg #matblogg #bloggtoppen.

Andelår og båtpoteter

And er nydelig, smakfullt og saftig kjøtt, men hverdagsmat er det ikke siden det koster en del. Men sammenlignet med feks. biff er det ikke så ille, og da kan man unne seg en slik delikatesse innimellom.

Man kan krydre eller marinere andelåret akkurat slik man ønsker det.

Jeg fulgte anbefalingen på pakken, som var at man skulle sette et steketermometer(som man får kjøpt i de fleste dagligvarebutikker til en billig penge), der låret er tykkest. Forvarm ovnen til 150 grader, ha  låret/lårene i en ildfast form krydre de etter ønske, jeg brukte salt og pepper og med litt olje over. Når stekeovnen er varm, setter man den ildfaste formen med låret /lårene mitt i ovnen, og lar de stå til temperaturen viser 90 grader (rundt 1 time). Ta låret/lårene ut av ovnen og la de hvile i rundt 10-15 minutter. Rett før servering  setter man oven  på grill om man har den funksjonen, ellers setter man oven på 250 grader og setter den ilfdaste formen så langt oppe i ovnen som er praktisk mulig. Det tar rundt 5-10 minutter for å et sprøtt og gyldent skinn på låret, men pass godt på så det ikke blir brent. Husk at alle ovner er forskjellige, slik at må gjerne justere temperaturen etter sin egen  ovn. 

Oppskrift på båtpoteter finner du HER vanlige og Spanske HER

Denne gangen hadde jeg vanlige båtpoteter til, neste gang vil jeg lage Spanske. 

Jeg hadde også en halv stor avokado til, isbergsalat, ruccola salat og tomater til. For en herlig måltid :-D

Har du smakt and?

#and #andelår #sunt #godt #middag #middagstips #blogg #morsmiddag #båtpoteter # glutenfritt #melkefritt #eggefritt

 

Vegetar pai med pesto (meat free Monday)

Jeg hadde ikke mer pesto, derfor laget jeg ny "he he", når jeg først er i pestoverden er det bare å fortsette litt til. Og denne gangen er det en av mine bloggvenner Grethe som har bloggen margarites som kom med tips om denne paien. Siden jeg skulle ha besøk av ei venninne så måtte jeg bare lage den. 

Bloggen hennes finner du HER, Grethe skriver om de små gledene i hverdagen, og hun har en utrolig herlig måte å skrive på, og masse flott bilder siden hun er en god fotograf. Jeg treffer henne av og til på tur i helgene, og da alltid med kamera på magen. Ta turen inn til henne så kan du se selv :-).

Oppskriften var faktisk fra kiwi HER kan du sjekke originaloppskriften. Siden jeg ikke kan spise mat med gluten så kommer som vanlig den glutenfrie først, og under den vanlige paideigen med hvetemel. 

                                                                

 

Glutenfri paideig (se under for vanlig deig)

Til stor paiform 

6 dl glutenfritt mel

200 g smør

8 ss vann

 Forvarm ovnen til 200 grader. Glutenfri bunn kan ikke sammenlignes med bunn av hvetemel, så det er bare til å innse at det bare blir tull å kjevle den ut. Jeg har forsøkt å være ordentlig å gjøre som det står i oppskrifter om at man skal  sette den i kjøleskapet i 20 minutter, men da blir den jo bare smuldrete. Så jeg anbefaler å trykke den ut i paiformen med hendene eller en skje med en gang. Du kan gjerne bruke en gaffel å lage små hull i paien, men det er i grunnen ikke helt nødvendig.  Steik bunnen i 10- 12 minutter, ta den ut. 

Vanlig paideig med hvetemel

3 dl hvetemel

250 g smør

2 ss vann

Sett steikeovnen på 250 grader.  Bland smør, mel og vann og bland det godt sammen, om du ønsker kan du la deigen hvile i kjøleskapet i 10 minutter, men det er ikke nødvendig.  Kjevl deigen ut eller du kan trykke den i formen om du ikke har kjevle (det blir ikke mange som ser den i bunnen uansett ;-).  Bruk en gaffel og hakk litt i formen før du setter den nederst i ovnen i 10 minutter, før du tar den ut igjen. 

Resten av oppskriften er likt for alle.

2 løk (gjerne rødløk om  du tåler det)

1 rød paprika 

1 grønn paprika

1 squash

4 egg

1 dl melk eller feks. som jeg brukte  kokosmelk i kartong

1 dl pesto (oppskrift finner du HER, eller du kjøper ferdig pesto på butikken

Har du ferske urter kan du gjerne ha det i også.

 Skru ovnen på 200 grader. Skjær grønnsakene opp i biter og steik de i en panne, eller bak de i ovnen som det står i originaloppskriften.  Ha grønnsakene i paiformen å pisk sammen egg, "melk/væske" og pesto, og hell det over  grønnsakene. Sett formen i steikeovnen og la den stå i  30- 40 minutter. 

Server gjerne med en deilig salat til

Tenk det var sol i Bergen i dag :-)              

 

 

 

Pizza med pesto og skinke

I dag ble det en kjapp variant middag. ferdig pizzabunn (glutenfri), og det jeg hadde i kjøleskapet for i dag har jeg brut energien til helt andre sysler en matlaging.

                                                         

 

Nå var jeg sulten og tørst og ville ha mat i en fei.

jeg hadde ferdig hjemmelaget pesto. Oppskriften finner du HER. Om du ikke vil lage kan du kjøpe ferdig.

Hadde pestoen ut på pizzabunne, reiv opp litt skinke, litt kuttede tomater, og litt raspet hvit geitost på toppen. Pizzaen steikte jeg i 10-12 minutter på 200 grader. 

                                                              

 

Pizza med avokado og reker

Her i familien har vi mange rare greier når det gjelder mat, og da er det bra man kan være litt kreativ og åpen om matlaging. Mine barn var hjemme i helgen, og det er vel ikke noe som er mer koselig en når vi alle er samlet rundt bordet. Da er jeg veldig rik. Vi skulle lage to pizza, en med sjømat og en vanlig, men hva i ale dager har man i bunnen med reker, synes gjerne ikke tomat er det beste. Avokado og reker passer godt sammen, og da var det bare  å prøve. Min datter syntes det var litt lite smak i den (men hun er verre en meg med å krydre maten), men den var veldig god, og anderledes.

Jeg kjøpte en ferdig pizzabunn (glutenfri).

1 stor avocado

2 båter lime

Jeg brukte litt tørket chili, men bruk chilipulver eller lignede

Salt

Bruk gjerne mer krydder.

Del avocadoen i  to og ta skarp avocadoen fra skallet. Bruk en gaffel eller en stavmikser å  mos den, ha i  presset lime, salt og chilipulver.

Ha blandingen på pizzabunnen        

Jeg hadde:

Litt squash

Paprika gul og rød

Sukkererter

Brekkbønner

 Sesamfrø

 Reker (jeg brukte lake reker, men det blir nok enda bedre med freske reker)

Parmesan (raspet)

Rens og del grønnsakene, ha de på pizzaen, strø på sesamfrø, og raspet ost. Steik mitt i ovnen på 210 grader i rundt 10 minutter eller til pizzaen er gylden og brun. Ha litt fersk presset lime over pizzaen slik du gjør når du spiser reker, det hever smaken. 


Var vist så sultet at jeg ikke var tålmodig nok til jeg fikk et godt bilde :-)
 

Ønsker du mer smak eller styrke er et  tips å lage "hotte reker" klikk HER

 

                                                                                                                                                                                                        

Pizza med røykt ørret


frodith vil ha pizza, hva med denne? HER finner du bloggen hennes 

 

Denne pizzaen lager jeg stadig vekk, jeg bare elsker den. Sulle forsøke meg på en lavkarbobunn, men den ble litt rar, så jeg får øve meg litt mer før jeg legger ut den oppskriften ja ;-)

HER finner du oppskriften :-)

Fylt paprika med tørrfisk og bacon

For over tre år siden hadde de fleste av mine barndomsvenninner 50 årsdag, og de aller fleste hadde det meste. Derfor bestemte jeg meg for å gi en opplevelse i 50 års gave, og det ble en tapas kveld/kurs. Og det skulle jammen ta sin tid før vi fikk det i stand :-)))))), for nå tre år seinere hadde jeg det første besøke. Men for en artig kveld, med noen artige, humoristiske  spretne damer. 

Tapas betyr småretter, og det skal helst ikke inneholde rømme/fløte osv.,  det må være rikelig med hvitløk og olivenolje ellers kan man gjøre som man vil. Siden Åse er veldig glad i eksotisk mat og helst sjømat ble det holdt hovedfokus på det. 

Så nå vil jeg forsøke å legge ut de rettene som ikke allerede ligger på bloggen.  Denne retten kan selvsakt lages som selvstendig rett til lunsj, middag eller til helgemat. 

 

Dette er beregnet til 4 personer, men vi laget halvparten siden det var tapasbord og vi laget mange forskjellige retter.

Når man skal planlegge Tapas er det lurt å finne råvarer som kan brukes i flere av rettene, og i denne retten brukte vi bacon og tørrfisk som vi også var ingredienser  i andre retter.

300 g  tørrfisk, som er utvannet, kokt og renset
75 g  kokt ris (er man på lavkarbo kost, kan man bytte ut risen med blomkålrasp)
100 g  bacon
2 stk  løk
1 fedd  hvitløk
4 stk  paprika
5 ss  olivenolje
   salt og pepper

Steikeovnen stilles på 200 g.

Skal man lage Tapasbord kan det være en fordel å forberede det man kan på forhånd for å lette på arbeide, derfor hadde jeg lagt fisken i bløt, kokt og renset den på forhånd. Risen var også ferdig kokt. 

Del paprikaen i to på langs, rens de og skyll de. 

Bacon, løk og hvitløk skjæres i passe store biter og steikes i olje, når de er ferdig tilsettes risen og fisken. Fyll det hele i paprikaen, og ha deretter paprikaen i ovnen i 5-10 minutter. paprikaen er da klar til å serveres!

 Oppskriften er funnet på Godfisk.no (klikk HER om du vil se den)

Båtpoteter på Spansk

 

4 poteter
1/2 ts paprika

1 dl vann

1 buljongterning
Ca, 1/2  ss hvitvinseddik
1/2 chilipepper
2 ss tomatpuré

Olivenolje

Slik gjør du:

Skrell eller vask potetene godt, og del de i båter, ha oljen i en ildfast form, og stek potetene på 220 g i rundt 15 minutter øverst i ovnen gjerne på grill. Pass litt på for potetene skal få farge, men ikke bli brente.
Ha olje, hakket chili og paprikapulver i en panne og surr det en stund, hel på vann, buljong, tomatpuré og eddik og la alt få koke sammen. Smak til med salt og pepper og hell sausen over potetene. Ha den ildfaste formen med potetene i ovnen igjen, og la de få stå i 5-10 minutter. Før servering strødde jeg på litt fersk koriander, men den kan du sløyfe om du ikke har, men den gir en fin smak og det ser veldig delikat ut :-)


Jeg hadde potetene til en god pølse, men man kan bruke de til det meste. Og de var virkelig knallgode, anbefales å prøve. Man kan også velge søtpoteter om man ønsker det. 

Pizza tortilla

Pizza tortilla

Min yngste datter laget middag i dag, og jammen laget hun noe jeg ikke har smakt før, nemlig pizza tortilla. Hun er gjerne foreløbig ikke like opptatt av å lage mat helt fra grunnen av som jeg er, men det aller viktigste er å jo finner glede i å lage et godt måltid så kommer resten etter hvert.

Hun har lest til eksamen i hele dag, og syntes det var godt med et avbrekk i puggingen. Jeg ønsker henne masse lykke til med eksamen, dette klarer du fint.

Hun brukte pizza tortillalefser fra Santa maria, de fines ikke som glutenfri. derfor brukte hun glutenfri wraps lefse til meg.

1 kyllingkjøttdeig

1 pakke kalkunfilet (pålegg)

1 liten boks pizzafyll

Gjeitost og parmesanost

Tomat

Mais (jeg er ikke glad i mais, så det kuttet jeg ut)

Litt fersk koriander er aldri å forakte.

Hun steikte kjøttdeigen, hadde på pizzasausen og lot blandingen koke noen minutter ment hun raspet osten og skar opp tomatene og skinken.

Så hadde hun alt på en pizza tortillalefse og satte lefsen med fyll i ovnen rundt 5 minutter, eller til osten er smeltet.

 

Det var utrolig godt og veldig mettende.

Tusen takk for maten Miriam :-)
Pizza med kylling

1/2 ferdig grillet kylling

1 boks knuste tomater

Salt

Pepper

Spisskumin

Koriander

Oregano

Eventuelt litt grillkrydder

 Vårløk

1 bit squash

Fersk basilikum (har du ikke fersk, så  kan du sløyfe den, eller bruke tørket)

Revet parmesanost 

Denne gangen kjøpte jeg frossen, glutenfri bunn fra Brisk, den var faktisk ikke så aller verst. Etter min smak kunne bunnen gjerne ha vært litt tynnere og den er ALT for lys. Men alt i alt var den veldig god.

Rens kyllingen og del den i biter. Bland knuste tomater med krydder og salt til smaken på tomatene er slik du vil ha den, og ha på pizzabunnen. Ha på kyllingbitene, finhakket basilikum, oppskåret squash og til slutt osten.  Steik pizzaen midt i ovnen på  210 grader i rundt 10-15 minutter.

Ønsker du å lage bunn selv ,så kan jeg anbefale å bruke Toro sin fiberike brødblanding  og følge oppskriften på brød. Siden bunnen skal være som en syltynn Italiensk pizza, anbefaler jeg kun å kjevle ut halvparten av deigen. Resten kan du kjevle ut og halvsteike og ha i fryseren til neste gang. 
 

 

 

Matbloggtoppen

"Meatfree monday"

 

 

Jeg fikk en utfordring om å lage vegetarkost, det må jeg innrømme ikke er min største styrke. Men her er en rett jeg har laget mange ganger på litt forskjellig måte, så variere gjerne grønnsaker og krydder etter smak.

 

Aubergine med tomatsaus og oliven

 

For meg holder det med ½ aubergine, men dette vil avhenge av hvor store auberginene er og hvor storspist en er.

1/2 ? 1 aubergine til en person

Olivenolje til steiking

1/2 boks hakkede tomater (gjerne økologiske)

2 fedd hvitløk

½ rød chilica.

1/2 løk

Ca. 10 brekkbønner

2 små gulerøtter

2 bukkerter blomkål

1-2 ts pulver grønnsaksbuljong (jeg kjøper økologisk på helsekosten)

Ca. 2 ss vann

2 ss sorte oliven uten stein

1 ts timian

1 ts oregano

1 ts cumin/soisskummen (kjøpes I vanlig butikk)

1 god bukett fersk basilikum

Bruk gjerne bare ferske urter om du har.

Salt og pepper

Del auberginen i to på langs, og strø gjerne litt salt på, og la den stå å trekke litt før den steikes i noen minutter på steikepannen på begge sidene. Rens alle grønnsakene og finhakk de, og steik i olivenolje. Ha på de hakkede tomatene og ha i krydder, buljong, vann og salt, og la det få koke i rundt 10 minutter. Ha i oliven og smak om sausen er passe krydret. Man behøver ikke å ha alt i steikeovnen, men jeg liker å gjøre dette. Jeg har auberginen med sausen over i ovnen på ca. 160 grader i 15 minutter. 
  Om man spiser melkeprodukter kan man  ha på for eksempel raspet parmesanost eller  annen ost.

Matbloggtoppen

Våruller med risplater

mi

Våruller er en av de få tingene jeg virkelig synes er synd at jeg ikke kan spise. Og jeg ble hoppende glad da jeg fant ut at jeg kunne lage våruller med risplater som er glutenfrie. Jeg kjøpte risplatene hos Meny, men jeg vil tro det er mange butikker som har de.

Inn i vårullen hadde jeg:

Kylling i biter

Gulrot

Squash

Sukkererter

Vårløk

Ingefær

Hvitløk

Basilikum

Soyasaus (glutenfri for de som ikke tåler gluten)

Salt og pepper

Ris plater

olje

Jeg renset og findelte løk og ingefær og skar kyllingen i biter, og steikte de på pannen. Det er sjelden jeg er nøye med hvordan jeg deler grønnsakene, men i dag var de formålstjenlig å lage de i lange og tynne biter. Grønnsakene hadde jeg også på pannen. Så hadde jeg på soya saus slik at det ble litt saus.

Risplatene behandlet jeg etter pakningsanvisingen, og hadde deretter på fyllet og brettet de sammen. Jeg hadde litt olje i en ildfast form og la vårullene ned i formen, men ikke så nært at de kom i hverandre. Så hadde jeg litt olje opp på hver vårull og satte de i oven på rundt 200 grader. Jeg hadde de i ovnen 10-15 minutter. Det er en fordel å spise vårullene med det samme ellers forsvinner sprøheten i de fort. 

 

Matbloggtoppen

#glutefritt #melkefritt #middag #helgekos #Middag #oppskrifter

Bakt potet på en ny måte


Kjøp store poteter, vask og snitt potetene nesten igjennom.

 

Ha litt smør her og der i poteten og steik den i ca. en time eller til den er mør.

 

Skjær bacon, vårløk og tomat (jeg hadde litt fersk basilikum i også, men det trenger man ikke)i biter og steik de litt. Del squash i skiver og stikk de ned imellom den steikte poteten og ha på steikt bacon, løk og tomat og ha det på poteten, til slutt  har man ost på toppen. Sett poteten i oven igjen til osten er smeltet.

 

 

 

 

Matbloggtoppen

#bakepotet #iovnen #lørdagkos #oppskrift #glutenfritt  

Matbloggtoppen

Fløtegratinerte poteter

 

4 personer

10 poteter

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

1-2 dl raspet ost

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløten over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye en for lite fløte.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, den trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på osten, dette er for å unngå at osten blir brent.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den. 

 

Matbloggtoppen

Matbloggtoppen

Rigmor kokkelerer 2


Denne har jeg hatt liggende siden jeg var på besøk hos Rigmor og Terje i Bergen. Rigmor ble veldig inspirert av å lære å lage fløtegratinerte poteter, og begynte ganske umiddelbart å eksperimentere med flere varianter.

Her hadde hun pølser og tomater i  fløtegratinerte potetene, og det var utrolig godt.   

Fløtegratinerte poteter

4 personer

10 poteter

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

6-8 tomater

Ca. 600 g pølse


1-2 dl raspet ost

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløteblandingen over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye enn for lite fløte. Del pølser og tomater og ha de sammen med potetene.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, den trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på osten, dette er for å unngå at osten blir brent.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den. 

Rigmors tips er å servere hvitløksbrød og salat til :-)  

Matbloggtoppen

Pizza med chorizo

I dag ble det pizza dag igjen og denne gangen med Chorizo pølse, og siden det er mye smak i den så har jeg Crème fraîche på i stede for tomatfyll.

Her er linken til pizzabunn oppskriften.

Crème fraîche

Chorizo pølse

Tomat

Squash

Steikes i rundt 10 minutter på 200 grader


#pizza  #Crème fraîche # Chorizo #enkelt #glutenfri 

Matbloggtoppen

Pizza med bacon og basilikum

Med ferdig pizzabunn i fryseren er det enkelt å lage. Oppskrift på både glutenfri og vanlig pizzabunn finner du her

Pizzasaus laget jeg med:

1 ss tomatpuré

2 ss vann

1 knivspiss koriander

½ ts oregano

Litt salt og pepper

Jeg blandet alt i en skål og smurte det på pizzabunnen.

4 skiver med steikt bacon

1 ss hakket frisk basilikum

5-6 Cherrytomater

1 ss raspet parmesan

Legg alt opp på bunnen og steikte den i rundt 10 minutter med ovnen på 200 grader.

Pizza med røykt kalkunskinke


Siden jeg hadde ferdig pizzabunn var det enkelt å ty til en fredagskveld. Fredager er den beste kvelden i uken. Men jeg ser at jeg må vist bli flinkere til å planlegge innkjøpene nå som jeg jobber full tid og vell så det. Har man ikke planlagt matinnkjøpet blir det lettere at man tyr til middagsløsninger som ikke nødvendigvis er så sunne og gode som jeg ønsker at det skal være. Men denne pizzaen er sunn og god :-)

Pizzabunnen jeg frøs var i utgangspunktet like stor som et steikebrett, men siden jeg bor aleine kan jeg ikke ha så stor pizza. Derfor delte jeg den i fire biter og frøs den ned med bakepapir i mellom. Da er det lett å ta til, og er man flere kan man bare ta opp flere biter og man kan for eksempel ha forskjellig fyll på om man ønsker det.

Til en liten pizza brukte jeg

Ketsjup og salt på bunnen

5 sneier med røykt kalkunskinke

1 bit Squash

6 Cherry tomater

Oliven (liker man ikke oliven kutter man det ut)

1 Mozzarella (dette var i grunnen litt mye etter min smak)

Fersk oregano siden jeg hadde det (men bruk gjerne tørket)

Jeg hadde ketsjup og salt på bunnen, delte skinke og squash i biter og fordelte også dette utover. Hadde hele Cherrytomater på, og til slutt hadde jeg osten på.

Når pizzaen hadde stått i ovnen i ca. 10 minutter på 200 grader var den ferdig.

Så hadde jeg på fersk oregano, vil man bruke tørket oregano ville jeg tatt den på før jeg steike pizzaen. 

 

Pizza Spicy Scampi

 

Heftig og begeistret ble både min datter og jeg av denne pizzaen.

Fyll:

500 g scampi

2 ts chilipasta

1 kinahvitløk

Brokkoli            

½ søt paprika

1 boks med hakkede tomater

1 buljongterning

Ost eller soyaost

Litt vann, omtrent 1 dl (jeg tar bare litt i boksen slik at den blir skyllet)

Rens hvitløken, hakk den og ha den på steikepannen med litt smør og chilipastaen og fordel alt utover på pannen. Ha på litt og litt av scampien og steik den i noen minutter på hver side, ta de deretter på en tallerken. Kok ut pannen slik at man kan ha steikesjyen i tomatsausen.

Ha tomatene og buljong i en gryte og ha delte brokkoli i og ha kokevannet etter steikingen av scampien. Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

Ha tomatsausen på pizzabunnen og ha på rekene, paprika og ost. Jeg hadde halve pizzaen med soyaost og halve med vanlig ost.

Her kommer oppskrift på både glutenfri og vanlig pizzabunn:

 

Glutenfri bunn

1 pakke Toro havrebrødmel

50 g firberhusk

1 ts salt

1 dl olje

5 ½- 6 dl vann (siden det er fiberhusk i, vil den bli tykkere og trekke til seg mer vann en om man kun bruker Toro-melet)

Ha alt det tørre i en skål eller mikser og ha i vann og olje. Siden fiberhusken kan være litt varierende mht. hvor mye vann den trekker til seg, lar jeg alltid litt vann være igjen og har heller i mer når den har fått svellet i et par minutter. Når deigen er passe, har man den på et bakepapir og bruker olje og hendene og glatter den utover. Man kan også ha olje på et bakepapir og legge dette opp på deigen og bruke kjevle til å rulle den ut. La den få heve (glutenfrie bakverk skal kun heves en gang).

Det kan være lurt å steike den i 5-8 minutter før man tar på fyllet.

Steik pizzaen på 200 grader mellom 15-20 minutter.

 

Pizzadeig av hvete

2 dl sammalt hvete

Ca. 2 dl hvetemel

1 pakke gjær (om du ikke tar deg tid til å heve deigen, kan du bruke ½ ss bakepulver som du tar i helt til slutt. Da må du ta deigen rett på platen og ha fyllet på før du setter pizzaen i ovnen)

3 dl vann (lunkent)

4 ss olje

½ ts salt

Ha alt det tørre i en bolle. Ha deretter i væsken og bland godt. Sett deigen til heving i ca. 20 minutter, slå den så sammen igjen og så kjevles den ut på bakepapir til den er så tynn som du ønsker den. La den stå og heve ca. 20 minutter til.

 


Oste erstatningen jeg brukte på halve pizzaen.


 


Denne kaller jeg chilipasta om noen skulle lurer på det :-)

 


Skinkerull/pannekakerull

Denne litt utradisjonelle oppskriften har jeg fått av min kjekke kollega Svanhild, som ofte bruker å lage den hjemme hos seg. Utrolig kjekt med nye innspill!

 

 

Pannekakerøre:

 

75 g smør

1 ½ dl hvetemel (man kan godt ha en del grovt mel i for at den skal bli sunnere) (glutenfri oppskrift under)

2 ½ dl melk

3 dl fløte

1 ts salt

1 ts bakepulver

4 egg

Smelt smøret og ha i melet. Spe med melk og deretter med fløte til det blir en tykk saus og la det få koke i 5 minutter. Ta kjelen av varmen og la den stå en stund til avkjøling. Del eggene med eggeplommene for seg og eggehviten for seg. Ha deretter eggeplommene i sausen, og ha i salt og bakepulver og blant alt godt sammen. Pisk eggehvitene og bland også de i deigen. Hell røren på et smurt bakepapir i en langpanne og steik den midt i ovnen på 225 grader i 25-30 minutter.

Når den er ferdigsteikt, må den få avkjøle seg i rundt 10 minutter.

 

Fyll:

 

Ca. 250 g kokt skinke eller 1 boks bogskinke

1 stor purre

1 dl persille

3 ½ dl revet ost

Smør til steiking

 

Rens, vask og finhakk purreløk og persille.  Del skinken i biter og surr den sammen med resten.  Rasp osten og ta av litt av osten til å ha oppå rullen. Ha ellers alt på den ferdigsteikte pannekaken og rull det hele sammen som når man lager rullekake eller skillingsboller. Strø resten av osten oppå pannekakerullen og sett hele rullen i ovnen igjen på 275 grader i 5- 10 minutter.

 

Svanhild, som jeg fikk denne oppskriften av, serverte rullen sammen med ris og bernaisesaus.

 Jeg hadde salat til

På bilde er det glutenfri rull, den vil nok se annerledes ut om den blir laget av hvetemel. Men den er ikke noe dumt alternativ, den inneholder mye fiber og er et sunt alternativ til hvete og veldig enkel å lage.

Et glutenfritt alternativ til deig: 

(http://morsmiddag.blogg.no/1327352751_hjemmelaget_tagliatel.html Glutenfri tagliatelle)

 

4 egg
125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (jeg vet ikke helt hvordan jeg kan lage den glutenfrie pannekaken melkefri enda, kom gjerne med forslag)  
35 g fiberhusk eller psyllium
1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150 g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og fiberhusk/psyllium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren, som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg. 

Når røren har stått 10 minutter, er den blitt adskillig stivere enn den var, og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen mellom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle, kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull oppå bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom disse. Legg bakepapirene med deigen imellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes. 

Steikes i 10 minutter. 

Når den kommer ut av ovnen, lar man den stå og hvile til den er litt avkjølt.

Da er den ferdigsteikte pannekaken fortsatt lys.

 

 

Scampi og spinatpizza

 

En utrolig god kombinasjon, tro det eller ei!

Denne gangen brukte jeg en ferdig pizzabunn, det trakk nok ned litt, men slik blir det av og til.

 

1 kinahvitløk

1 chili

Litt fersk ingefær

1 løk

Ca.16 frosne terninger med spinat, eller en pakke med fersk

Salt

Eventuelt litt vann

Ca. ½ kg scampi, eller så mye man vil spandere.

 

Personlig liker jeg best scampi med skall, så jeg steikte de litt på forhånd, men man må gjerne bruke ferdigkokte scampi, og da tar man de rett på pizzaen uten å varme de. (Men velger man i utgangspunktet scampi med skall, så skal man altså renske dem før man legger dem på pizzaen).

 

Fyllet til pizzaen:

Rens og hakk løk, chili og ingefær og surr i en panne med smør eller rapsolje. Når alt har fått surret litt, har man i spinaten (fersk spinat bør hakkes opp litt før den has i gryten) og ha eventuelt et par spiseskjeer med vann i. La det surre seg godt sammen og smak til, ønsker du enda mer smak, ha i mer chili og eventuelt hvitløk og tilsett salt etter ønske.

Ha fyllet på pizzabunnen og legg scampi oppå der igjen. Ha på raspet ost om man ønsker dette, tåler man ikke melkeprodukter så bruker man en soyaost. Etter hvert er det kommet et godt utvalg av slike produkter i mange dagligvarebutikker. Jeg vet at

Rema 1000 og ICA her i Bergen har slike.

 

Steik pizzaen midt i ovnen på 180-200 grader i ca. 15 minutter, eller til den er gylden brun.
Pizza med rester av hummus og kjøttdeig

Det ble en grov pizzadeig i dag med restene fra i forgårs, da jeg hadde tacobåt med hummus og kjøttdeig med salat til.

Pizza til 3-4 personer

2 dl grovt sammalt speltmel

1 dl siktet speltmel (Glutenfritt se linken under)

Ca. 1.5 dl vann

½ dl rapsolje

1 ½ ts salt

½ pakke tørrgjærHa alt det tørre i en skål og hell på væsken og bland alt godt sammen (deigen hever seg fortere om man lunker væsken litt). Sett deigen til heving et lunt sted med en klut eller lignede over i ca. 30 min (til deigen har hevet seg litt). Har man litt dårlig tid, kan man sette bollen med deigen i varmt vann. Men det er veldig viktig at det ikke er mer enn rundt 40 grader, er det varmere kan man ta knekken på gjæren og deigen vil ikke heve seg. Når deigen har hevet seg, knar man og kjevler den ut til en flat runding og har den på et stekebrett med bakepapir.

Denne gangen lar du deigen heve mellom 10-15 minutter før man har på fyllet.Jeg hadde altså på

Hummus med kjøttdeig

300g kjøttdeig

Stek kjøttdeigen som til vanlig taco.

1 pakke ferdig kokte kikerter (380g)

1 chili

½ boks hermetiserte tomater, eventuelt ca. 4 ferske, hakkede tomater

1 løk

3 ts salt

1 ts pepper

1 ts koriander

1 potter persille (kan sløyfes eller man kan bruke tørket persille)

Litt vann til å skylle ut av tomatboksen

Rens og hakk chili, løk og persille og ha det i en skål sammen med kikerter, tomater, vann, krydder og salt. Har du stavmikser så bruk den og knus blandingen. Ha den ferdigstekte kjøttdeigen og hummusen sammen i en panne og la det hele få koke i ca. 5 minutter. Smak til om det er ønskelig med mer krydder.

I tillegg hadde jeg på

2 vårløk

½ spiss paprika

Greddost (tåler man ikke melkeprodukter, kan man kutte ut osten eller bruke soyaost)

Stek pizzaen midt i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter eller til bunnen har skiftet farge og osten er godt smeltet.

     

 

   

Enkel og veldig god skinkegrateng med grønnsaker

 

 

Skinkegrateng med grønnsaker

 

Til 2 personer

Ca. 300 g skinke (jeg brukte rester fra en røykt og kokt skinkesteik)

1 1/2 dl fløte (*1)

1 ½ dl vann (ønsker man å kun bruke melk, så gjør man det)

2 egg

2 ts salt

1 krm pepper

2 vårløk

3 bit med blomkål

3 bit brokkoli

Bruk gjerne andre eller flere grønnsaker.

Ønsker man ost på toppen, rasper man den og har den på mot slutten, slik at den ikke blir brent.

Bland fløte, vann, egg og krydder godt sammen. Rens og del så grønnsakene i forholdsvis små biter og ha de i den ildfaste formen. Skjær skinken i biter og legg de sammen med grønnsakene og hell fløteblandingen over. Sett formen i steikeovnen og la den stå i 20-30 minutter på ca. 200grader. Servér gjerne med poteter eller hva du ønsker. For min egen del, syntes det var så mange gode grønnsaker at jeg spiste den som den var uten noe mer til.


 *1 Tåler man ikke melkeprodukter, anbefaler jeg å bruke soyafløte.For råd se http://morsmiddag.blogg.no/minus_melkeprodukter.html 

Britt Elin sin paikakeMin gode venninne Britt Elin hadde laget en kjempegod paikake i dag som hun inviterte meg på. Den var utrolig god og så veldig delikat ut. Hun brukte en rund kakeform til å ha paikaken i, veldig lurt om man skal lage til mange.

Paideig

4 dl mel

1 1/2 dl vann

50 g smør

2 ts bakepulver

Ha mel i en skål og smuldre smøret i melet. Ha i vannet og elt alt godt sammen. Ha deigen i kjøleskapet i ca. 10 minutter så den får hvile seg. Kjevl den ut og ha den i en smurt kakeform slik at den dekker bunnen og kanten rundt. Bruk en gaffel og prikk bunnen litt før man forsteiker den i rundt 10-15 minutter på 200 grader.

Ønsker man å lage glutenfri pai, bytter man ut melet med grovt glutenfritt mel (Semper har en egen paiblanding). Det er nesten umulig å kjevle glutenfri deig, så jeg bruker bare å trykke den utover i formen med en slikkepott.

Fyll

6 egg

½ boks rømme (kan sløyfes eller bruk soya yoghurt eller soyafløte)

Ca..200g bacon

300 g pølse

½ pk frossen spinat

1 ½ ts salt

1 ts pepper

2 ss olivenolje

1 kinahvitløk

Lag paideigen og la den stå og hvile litt i kjøleskapet. Knus eggene i en skål, ha i rømme, presset hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Skjær bacon og pølse i biter og steik de lett på steikepannen og ha spinaten, i og la den få surre med litt. Når deigen er ferdig i formen som beskrevet over, har man eggeblandingen og det som man steikte i formen. Ønsker man ost på toppen eller i paikaken, kan man selvsagt ha det.

La det hele steike på 200g midt ovnen i ca. 40 minutter, eller til det hele er stivnet.

Hjemmelaget pesto er nydelig til sammen med en god salat

Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3).

1 potte basilikum

75 g parmesan (melkefritt, se nederst på siden) PS: Det står gjerne ikke parmasan på osten, men Grana Padano

1,5 dl olje

Pepper

Salt

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

Det går ant å lage pesto uten ost, bruk da litt mer nøtter og salt.   Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662


 

 

Pizza med kylling på boks

Pizza med kylling på boks

Noen ganger har en rett og slett ikke lyst å lage mat og i tillegg er en gjerne grundig matlei, men en må likevel spise. Da gjelder det å ha noen kort i armen. Så i denne pizzaen har jeg en ferdig glutenfri pizzabunn(en får kjøpt ferdige vanlige pizzabunner også, som jeg tror er frossen). 

1 ferdig pizzabunn

½ -1 boks med kylling på boks, avhengi av hvor stor bunnen er

Pestoen (kan bruke ketchup eller annet som en har for hånden)

2- 4 Tomater (avhengi av hvor stor bunnen er)

Ost ( jeg brukte soyaost)

Fersk basilikum (om en har ruccula salat passer det også utmerket, eller de urtene en har for hånden)

Ferdig pesto på glass som dekker hele bunnen. Skjær kyllingen i terninger og ha de på bunnen, så skjærer en tomater opp i skiver og legger på, og til slutt ost etter ønske. Urter eller salat tar en på når pizzaen kommer ut av ovnen.

Siden bunnen er ferdig steikt, så trenger den ikke lang tid, da skal alt bare bli varmt og osten smelte. Så ca 7-10 minutter på 180 g skulle være passe tid

Pizza

 

Pizza

Ca. 4 personer

Gjærdeig av hvete

2 dl sammalt hvete

Ca. 2 dl hvetemel

1 pakke gjær (om du ikke tar deg tid til å heve deigen, kan du bruke ½ ss bakepulver som du tar i helt til slutt. Da må du ta deigen rett på platen og ha fyllet på før du setter pizzaen i ovnen)

3 dl vann (lunkent)

4 ss olje

½ ts salt

Ha alt det tørre i en bolle. Ha deretter i væsken og bland godt. Sett deigen til heving i ca. 20 minutter, slå den så sammen igjen og så kjevles den ut på bakepapir til den er så tynn som du ønsker den. La den stå og heve ca. 20 minutter til.

 

Glutenfri bunn

1 pakke Toro grov glutenfri melblanding

4 dl vann eller melk

½ pakke gjær

Litt olje til å fordele deigen på platen med

Ha melblandingen i en bolle sammen med gjæren. Ha i vesken og bland deigen godt. legg deigen på et bakepapir, og bruk oljen til å fordele deigen utover med (det letteste er å bruke hendene). La deigen stå til heving i 20-30 minutter.

 

Pizzafyll

1 pakke kjøttdeig( 400gr) (man kan bruke annet enn kjøtteig, om man ønsker det)

2 -3 ts Provencekrydder

1 ts salt

1 krm pepper

1 krm chilipulver

1-2 fedd hvitløk

1 løk

1 glass tomatpurre

½ dl vann

3-5 dl revet ost

Steik kjøttdeigen, løk og hvitløk. Ha så i tomatpurre, vann og krydder. La det koke litt og smak for å se om den er passe krydret.

Når deigen er ferdig hevet, heller man kjøttsausen på bunnen og fordeler den jevnt utover. Ha på så mye revet ost som du ønsker. Sett så pizzaen midt i ovnen på rundt 200 grader i ca 15-20 minutter. Bunnen skal være gylden og osten skal være smeltet.

Server med salat

 

Hjemmelaget lasagne
Hjemmelaget lasagne

Trodde du at lasagne tok lang tid å lage fra grunnen av? Vel, det trenger det ikke å gjøre.

4 personer

1 pk kjøttdeig eller karbonadedeig som er mindre fett i.

1-2 fedd hvitløk(en kan kjøpe glass med knust hvitløk, da bruker du 1 ts)

½ løk om du ønsker det (setter gjerne en ekstra spiss på maten, men jeg bruker det vanligvis ikke)

1 ts salt

½ ts pepper

Olje eller smør til å steike i

Steik kjøttedeigen og ha i løk og krydder

Ca 6-8 lasagneplater (glutenfrie eller speltplater får en på helsekostbutikker. Har faktisk sett at de har glutenfire på noen dagligvarebutikker, tommelen opp for det)

Liker du chili kan gjerne du ha det i (Jeg for min del, bruker ikke det. Men det gir en god smak)

Til saus

4 dl vann(du kan bruke bare melk om du ønsker det)

2 dl melk/fløte(uten melkeprodukter kan en bruke soyamelk/soyafløte/kokosmelk)

1/2 lite glass/boks med tomatpurré(kan også bruke knuste tomater på boks)

2 ss hvetemel(maizena eller maizena jevner :glutenfri)

2 -3ts provence krydder(får du kjøpt i de aller fleste butikker og kan brukes i det meste )

1/2 buljongterning eller 1 ts suppebuljong

Ca 1 ts salt

½ ts pepper

1 krm chilipepper (valgfritt)

3-5 dl revet/delt i biter ost(soyaost om du ikke skal ha melkeprodukter. Fikk et tips om at meny også har den)

Fremgangsmåte

Kjøttedeigen skal steikes med løk og krydder.

Ha melk/ vann kaldt sammen med hvetemel/maizena, krydder, tomatpurré/knustetomater og la det koke opp under omrøring Når det skal inn i steikeovnen må ikke sausen koke så lenge som ellers, som er minst 10 min. Men la det gjerne putle i 5 min.

Når sausen er kokt opp, tar man halvparten av osten i sausen. Ha i kjøttdeigen og smak om det er passlig krydderet.

Bruk en ildfast form med høy kant, smør.

Ha i litt av kjøttsausen i bunnen, ha så lagvis lasagneplater og kjøttsaus i formen.

Til slutt tar du så mye ost du ønsker opp på lasagnen (kan vente med osten på toppen til den begynner å bli ferdig) Jeg bruker å ha folie på til det er ca 10 minutter igjen av steiketiden.

Steik på 200g i ca 40 minutter la den hvile 5-8 minutter på benken før servering.

Server med salat og eventuelt brød

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen