Høns til middag

Hønse Stroganoff

Høns er undervurdert god mat, og her er en av mange oppskrifter som man med fordel kan bytte biff ut med hønsekjøtt.

Til 4 personer:

1 Høns Ca. 1 kg (jeg fikk bare tak i en høns de kalte verpehøne, nå trodde nå jeg at alle høns var det, men, men. Det har nå i allefall ikke lat den bli gammel siden den er så liten)

Sett hønsa på kok i en panne og ha på vann på til det dekker høna. Jeg tar alltid vare på det groveste på purreløken, putter det i en pose jeg har i fryseren, og når jeg skal koke som høns putter jeg det pannen, det gir veldig god kraft. Kok høna i 1 1/2-2 timer.

Når du stikker en kiv i den og den løsner fint er den ferdig, ta den opp av kraften og la den få avkjøle seg så du klarer å rense den. 

Sett ris på kok om du vil ha det til, da bruker du hønse-kraft å koke risen i, dette gir ekstra god ris.

1 stor løk

200 g Sjampinjong 

1 rød eller oransje paprika(kan sløyfes)

1 boks knuste tomater

3 gode ss tomatpuré

3 terninger med hønsebuljong

2 dl kraft av høns

1 boks rømme (jeg brukte laktosefri rømme)

Salt

Pepper

1 ts med sukker for å balansere ut smaken

Rens og del løken, soppen og paprikaen og del i biter, sur de i smør eller olje i pannen, ha så på knuste tomater, bruk hønse-kraften til å skylle ut boksen med, og hel så i gryten. Ha i tomatpuré, buljong, salt, pepper og sukker og kok alt opp, ha så i rømmen og hønsekjøttet,  og smak til om det trengs mer salt, pepper eller sukker. 

Velbekomme!

                                                              

 

#høns #Høne #middag #hønsefrikase #Middag #Middagstips #glutenfri #Laktosefri #Enkelt #sunt #Morsmiddag #blogg #bloggtoppen #Bergen Matblogg

 

 

 

 

Hønsesuppe med safran

Safran gir en nydelig anderledes smak, mild men  rik på smak, og en  nydelig farge. Om vi hadde brukt mer av safran i maten hadde det hatt en positiv helseeffekt, den er svært rik på riboflamin (B2), safran kan motvirke vekst av kreftceller,  har en positiv effekt på depresjon og er gunstig for synet. 

Viste du at safran er verdens dyreste krydder så dette er smaken av luksus :-D 

Til 4 personer

400-500 g  ferdig kokt hønse kjøtt

9 dl hønse kraft

1 l hønse kraft

2  paprika gjerne med forskjellige farger

1 purreløk

4 sjalottløk eller Ca. 1/2 vanlig løk

1 fenikkel 

1/2 squash

1/2 pk sukkererter 

25 g safran 

1 dl fløte (Jeg brukte laktosefri) (tåler man ikke melk kan man bruke kokosmelk, det passer også bra i suppen, eller soyafløte eller lignede)

 Ca. 2-3 ts salt (jeg er nok litt hard på saltet) 

Ca. 1 ts pepper

1 knipspiss cayanepepper (kan sløyfes)

Ca 2 ts lime eller sitron

3 ss maizena

Om hønsekraften ikke er kraftig nok på smak, kan man spe på med en buljongterning eller to.

Slik går du frem:

Rens (vask purreløken godt) og del løk, paprika og fenikkel, de trenger ikke være så små biter, surr de i pannen med smør. Ha på kraften, safran, lime, og hønsekjøttet og la det få koke i 10-15 minutter. Bland maizenaen ut i fløten, og rør den i suppen under omrøring til den koker. Skjær opp squash og sukkererter og ha disse i helt på slutten,dette for at de da ikke blir i hel kokt, og de beholder litt den gode sprøheten. Smak til med salt og pepper, og om du trenger mer lime/sitronsaft eller buljong. 

Jeg kjøpte halvsteikte Baguetter og laget hvitløk og kryddersmør av romtemperert smør, hvitløk, fersk basilikum, koriander, pepper, og en klype salt. Smurte et tykt lag inn i baguettene og steikte de i ovnen etter anvisning på pakken. Glutenfri Baguett til meg og vanlig til gjesten :-)

 

                                               

 

 

 

 

 

Langsteikt hønselår med chili majones

Nysgjerrigheten min er som et lite barns, jeg kan ikke vente MÅ bare prøve med en gang.  Jeg hadde jo skåret ut et hønse lår og det måtte jeg bare forsøke meg på.  Den første tanken som slo meg var at jeg måtte langtidssteike det, og jeg så gjorde. Det utrolige var at det smakte nesten som kalkun, hvem hadde trodd det, ikke jeg i alle fall :-D.  Det ble et godt måltid, men det har nok et forbedringspotensial. Dere kreative flinke folk,  har du noen gode ideer?



Låret ble for stort til å ha på tallerken, så jeg delte de opp i biter, og jeg klarte bare å spise halvparten, så her er det mat til to :-).

Jeg Krydret låret med:

Olje

Gurkemeie

Estragon

Paprika

Cayennepepper

jeg hadde rikelig av olje og krydder på det, og satte låret mitt i ovnen som stod på 100 grader, for å følle med temperaturen brukte jeg et steketermometer. Låret stod i ovnen og koste seg i mange timer, må innrømme at jeg ikke husker hvor mange, men rundt fire timer (da viste termometeret 80 grader). Da avkjølte jeg det siden jeg ikke skulle bruke det før dagen etter. 

Neste dag det satte jeg det mitt i ovnen, denne gangen på 200 grader i rundt 20 minutter.

jeg hadde båtpoteter til (HER og HER) som jeg steikte samtidig som hønsa, men disse satte jeg oppe i ovnen.  

Salat hører med og det ble raspede gulerøtter av diverse farger og squash, oppdelt isbergsalat og tomater. Her måtte det en dressing med smell i til, så det ble hjemmelaget chili majones. HER

 

#høns #lahønaleve #reddhøna #La #Høna #Leve #Godt #sunt #smakfullt #middag #middagstips #tips #middagsmat #Glutenfritt #Glutenfree #melkefri #matintoleranse #blogg #morsmiddag #spismatendin

 

 

 

Tikka masala av høns

  Jeg tviler på at de Indiske husmødrene går på butikken for å kjøpe kylling for å lage Tikka Masala, de bruker nok  høns. Indere og helt sikkert mange andre har tradisjon for å legger kjøtt i yoghurt og krydder natten over,  dette er for at stivelsen i kjøtte skal brytes ned  slik at kjøttet blir mørt og godt, og det er akkurat det jeg har gjort. Nå skryter jeg stadig og støtt av mine egne oppskrifter, men nå elsker jeg mat da, og dette var helt ubeskrivelig godt. At hønsa er seig mat, det er ikke sant, for etter en natt i marinade var den mør og fin etter bare 20 minutter koking.

                                                    

 

Jeg skar ut en filet fra den tinte hønsa, tenk den veide 400 gram,   jeg skar også ut  et lår for å se hva jeg kan gjøre med det :-D

Fremgangsmåte for å marinere hønsa:

3-4 porsjoner

Ca. 400 g rått kjøtt av høns

1 Kinahvitløk eller tre 4 fedd hvitløk

1 stort stykke ingefær

1 chili gjerne med frø om du liker litt futt i maten

1-2 ss tandoori masala (Indisk krydder som man kan kjøpe på vanlig butikk, eller innvandrerbutikk. Er det salt i det  krydderet du kjøper må du smake på maten før du salter mer. Sjekk for gluten om du ikke tåler gluten)

1 ts kardemomme

2 ts gurkemeie (krydderet man bruker til lussekatter, man kan selvsakt også bruke fersk gurkemeie om man klarer å få tak i det)

1 stor løk

1 potte frisk koriander , pluss en potte til man skal i rett før servering. 

1/2 boks  Naturell Yoghurt eller Crème fraîche/rømme (jeg brukte laktosefri Crème fraîche, den tåler godt å bli kokt)

Skjær opp hønsekjøttet i passe store biter, rensk hvitløk, chili og ingefær, og finhakk dette, løken deles i strimler og deretter alt det i en brødpose eller lignende,  også  Yoghurten/Crème fraîche og bitene av hønsa. Ha i krydderne og den ene potten med hakket koriander, og knyt godt igjen posen og kna den til alt har blandet seg godt, sett blandingen i kjøleskapet i omkring et døgn.  

Neste dag har man alt i en panne, og tilsetter:

Dagen etter når man skal lage middag gjør man følgende :

1 boks hakkede tomater

Resten (1/2 boks) av boksen med yoghurt eller Crème fraîche

Ca. 2 ts salt om tandoori masala krydderet ikke inneholde salt

Ca 1 ts pepper

Kok alt i rundt 20 minutter, da er ferdig kokt. Smak til om du trenger mer krydder, eller salt. Er du som meg som liker masse smak, så må du gjerne ha i masse. 

-------

1 potte fersk koriander hakkes og has før servering. (Normalt er jeg ikke så nøye på slikt, men her er det et møst etter min smak)

 

 

 


 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits