Gutenfri- tillaget

Raspeball/klubb/komler

I går ble det raspeballer til middag, og det er mat som må deles. Vi var tre stykker som spiste glutenfrie raspeballer og tre som spiste vanlige raspeballer oppskriften finner du HER. Det er lurt å først lage de glutenfrie raspeballene, og sette lokk på pannen slik at man ikke får mel med gluten i seg. Til raspeballer har jeg saltkjøtt, aller helst av lam, men en kan bruke salte svineknoker også, som er mye billigere enn lammekjøtt.

Her i huset har vi saltkjøtt, bacon, pølse og kålrabi til raspeballene, så det blir ingen maraton etter dette måltidet.

Sett kjøttet på kok og ta bort skummet som kommer når det koker (jeg bruker en liten tesil). Bruk en stor panne, så en får plass til raspeballene i også. La kjøttet få koke ca. ½ time før en tar i raspeballene, skal du lage både glutenfrie og vanlige raspeballer må man huske å kjøtt i den pannen med glutenfrie raspeballer også.

4 personer

Skrell 6 potet (1 ½ potet pr person)

 2 ½ -3 dl glutenfritt mel. Bruk det melet du har eller for eksempel Jyttemel siden det smaker veldig likt byggmel, og er naturlig glutenfritt. I går brukte jeg Toro sitt lyse (mengde mel kan variere ut fra hvilke poteter en bruker, og hvor faste raper man liker).

ca. 1 ts salt 

Det letteste er å bruke en foodprosessor, men en kan også raspe potetene på den fineste siden av en rasp, men nå tar jeg utgangspunkt i å bruke foodprosessor. Da tar man en og en potet i maskinen til de er helt most (for all orden skyld, det skal være rå poteter). Ha i salt og mesteparten av melet (la litt være igjen i tilfelle en ikke trenger så mye). Deigen skal ikke være hard, men fast nok til at den ikke løser seg når man slipper den i kokende vann. Da bruker jeg å forme en raspeball i hånden og ha den opp i det kokende vannet. Så må de ligge å kose seg i minst 1 1/2 time.

Kålrabien trenger lang tid for å bli ferdig kokt, så den bruker jeg å sette til koking når det er ca. 1 time igjen

Kålrabistappe 

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

 

Steik baconet og legg pølsen til varming sammen med raspeballene eller i en egen panne. 

 

 



 

Våruller med risplater (glutenfri)


Våruller er en av de få tingene jeg virkelig synes er synd at jeg ikke kan spise. Og jeg ble hoppende glad da jeg fant ut at jeg kunne lage våruller med risplater som er glutenfrie. Jeg kjøpte risplatene hos Meny, men jeg vil tro det er mange butikker som har de.

Inn i vårullen hadde jeg:

Kylling i biter

Gulrot

Squash

Sukkererter

Vårløk

Ingefær

Hvitløk

Basilikum

Soyasaus (glutenfri for de som ikke tåler gluten)

Salt og pepper

Ris plater

olje

Jeg renset og findelte løk og ingefær og skar kyllingen i biter, og steikte de på pannen. Det er sjelden jeg er nøye med hvordan jeg deler grønnsakene, men i dag var de formålstjenlig å lage de i lange og tynne biter. Grønnsakene hadde jeg også på pannen. Så hadde jeg på soya saus slik at det ble litt saus.

Risplatene behandlet jeg etter pakningsanvisingen, og hadde deretter på fyllet og brettet de sammen. Jeg hadde litt olje i en ildfast form og la vårullene ned i formen, men ikke så nært at de kom i hverandre. Så hadde jeg litt olje opp på hver vårull og satte de i oven på rundt 200 grader. Jeg hadde de i ovnen 10-15 minutter. Det er en fordel å spise vårullene med det samme ellers forsvinner sprøheten i de fort.



 

Glutenfrie potetkaker



Potetlefsene ble utrolig gode.

Dette er en veldig liten deig, jeg fikk bare to store lefser, men det var for å forøke meg frem.

4-5 kokte mandelpoteter (bruk de potetene du har)

1 ss fiberhusk eller tilsvarende annet

1 ss fiberbrød fra Toro

Ca. 1dl vann

1 ts salt

Jeg knuste potetene først i en lite foodprocessor, og deretter tilsatte jeg resten av ingrediensene. Jeg forøkte meg litt frem med vannmengden, siden den kan variere etter hvor store potetene er og type poteter man bruker. Deigen fikk stå i 10 minutter slik at fiberhusken fikk svelle. Så tok jeg to bakepapir, og hadde fett på begge arkene (jeg brukte formfett, men man kan bruke vanlig olje). La en deigklump i midten og rullet utover med kjevle. Så tok jeg av det øverste arket, og snudde arket med potetkaken rett ned på pannen. Dette gjør jeg siden alt som er glutenfritt faller så lett fra hverandre. Kakene ble steikt rundt tre minutter på hver side, på middels varme.

 

 

 

 

 

 

 

 



#tapas #Glutenfrilefse #Glutenfri #melkefri #kylling #middag #oppskrift

Matbloggtoppen

Naturlig glutenfrie kokosmakroner

4 eggehviter;

 2 dl sukker (jeg brukte litt mindre)

1 pakke med kokos (250g)

Skill eggehviten fra eggeplommen. Personlig bruker jeg å ha en kopp som jeg har eggehvite i, en som jeg har plommene i og en der jeg deler eggene. Jeg gjør det slik i tilfelle skillingen av ett av eggene skulle mislykkes slik at hvite og plomme blir blandet, da slipper jeg å begynne helt forfra igjen.

Pisk eggehvite og sukker/sukrin til det er stivt. Ha i kokosmassen og rør inn med en slikkepott. Bruk en isskje og sett makronene på en plate.

 Steik de midt i ovnen på 180 g i 12 minutter   

Matbloggtoppen

Sprøe, sunne og utrolig gode knekkebrød (glutenfrie)


Dette er virkelig grove knekkebrød og de er bare utrolig smakfull, jeg blir aldri lei av å spise de.

Jeg varierer med finhakkede valnøtter eller andre nøtter og frø.

250 g solsikkekjerner

200 g gresskarkjerner

200g linfrø

250 g sesamfrø

2 dl fiberhusk

¼ pakke Toro fiberbrød

1 ½ dl rapsolje

2 ts salt

Ca. 1 liter vann

Bland alt det tørre i en mikser eller en bolle og ha i vann og olje og elt alt godt sammen. La deigen få stå litt, siden fiberhusken trekker til seg mye vann. Blir deigen for tørr så har man i litt mere vann, dette gjelder også om deigen blir stående en stund. Ha litt olje på to bakepapir. Legg en klatt med deig midt på det ene bakepapiret, legg det andre papiret opp på igjen og bruk en kjevle å klemme deigen utover. Har man ikke kjevle kan man fylle vann på en brusflaske eller lignede og bruke den.

Del deigen opp i ruter med kniv, pizzahjul eller lignede før man har de i oven.

Man kan lage store knekkebrød eller man kan dele de i mindre ruster for å ha de til kjeks.

Steik på rundt 200 grader i rundt 15 minutter. Jeg steiker mange brett på en gang, men da må jeg lufte ofte og bytte plass på brettene i ny og ne.



Hva med å bake knekkebrød å gi i julegave, hadde ikke du blitt glad for det fra en venn?

 


#glutenfri #melkefri  #Gjærfri #knekkebrød #bakevarer

 

Lasagne på en ny måte

 

4 personer:

4 kyllingfileter (fisk er også godt i, er dette uaktuelt bruker du kjøttdeig som normalt)

1 stor løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili

1 godt stykke fersk ingefær(ca. 3 cm)

1-1/2-2 glass tomatpuré

4 ss med hjemmelaget tacokrydder  (paprikapulver, oregano, chilipulver, spisskum, pepper, hvitløk, salt)

1 ss  Johanneskjernemel som holder seg tykk eventuelt maizenajevner for de som ikke skal ha gluten. Siden vanlig maizena ikke beholder stivheter over tid, så fungere den heller dårlig i lasagne

Salt

1 ts sukker

Ca. 8 dl vann og 3 dl fløte eller 5 dl vann og 5 dl melk

(uten melkeprodukter kan en bruke soyamelk/soyafløte/kokosmelk)

Lasagne plater alt etter hvor mange man får i formen(Bruk glutenfrie lasagneplater om man ikke skal ha gluten, de finner man heldigvis i de fleste  i  dalivarebutikker) 

Raspet ost om man ønsker dette.

 


 

Farsdag kake

Gratulere med dagen alle fedre. Dagen er blitt feiret med Pavlovaterte med Sharon, ananas, blåbær og bringebær.


En super kake med lite sukker og den er naturlig glutenfri

#sunn #diabetes #glutenfri #kake #dessert 

Pizza med røykt ørret og tomat (glutenfri)


I dag somlet jeg meg endelig til å lage den utrolig gode pizzaen som vi lagde på fiskesprellkurset. Jeg lagde bunnen med glutenfritt mel etter anvisningen på pakken (Toro sin fiberrik brødblanding.) Siden bunnen på denne pizzaen skal være som en syltynn Italiensk pizzabunn delte jeg deigen i to. Bunnen jeg ikke brukte, halvsteikt jeg og frøs  ned. Dette gjør de  supert enkelt neste gang jeg vil lage pizza. Vil man lage bunnen med hvetemel står oppskriften på slutten.

 Jeg gjorde noen små endringer siden jeg ikke tåler så godt rødløk og mozzarella  byttet jeg det ut med sjalottløk og parmesan.

 


Oppskriften er fra fiskesprell sin nettside

200 grøykt ørret

3 stk  tomat

0,5 stk rødløk

1 stk  pizzabunn

1,5 dl crème fraîche

1 ts oregano (det kan være lurt å ha på oreganoen når pizzaen er steikt da blir det mer smak av den)

0,5 ts salt

0,25 ts pepper

100 g mozzarella, revet

Framgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 °C.

Skjær røykt ørret i tynne strimler.

Vask tomat og skjær i tynne skiver.

Vask og rens rødløk og skjær i tynne ringer.

Del pizzabunnen i porsjonspizzaer, og legg på et stekebrett med bakepapir.

Smør på et jevnt lag med crème fraîche, og legg på tomatskiver og rødløk.

 


Pizzadeig av hvete

2 dl sammalt hvete

Ca. 2 dl hvetemel

1 pakke gjær (om du ikke tar deg tid til å heve deigen, kan du bruke ½ ss bakepulver som du tar i helt til slutt. Da må du ta deigen rett på platen og ha fyllet på før du setter pizzaen i ovnen)

3 dl vann (lunkent)

4 ss olje

½ ts salt

Ha alt det tørre i en bolle. Ha deretter i væsken og bland godt. Sett deigen til heving i ca. 20 minutter, slå den så sammen igjen og så kjevles den ut på bakepapir til den er så tynn som du ønsker den. La den stå og heve ca. 20 minutter til før man tar på fylletog har den i ovnen.




 

 

Matbloggtoppen

Gulerotkake (glutenfri)

Min skjønne flinke venninne Solveig har laget glutenfri gulrotkake og her er oppskrift og bilde fra henne.

4dl sukker.

 5 egg.

3dl olje.

 1ts.  Allehånde(er et krydder som man får kjøpt i de aller fleste butikker)

 1ts.kanel,

1stor ts. Vaniljesukker

 4dl. glutenfri  fin kakemiks (Toro) eller hvetemel om du tåler det

 3/4 ts. Salt

 2ts. Natron (ikke suksess å bruke bakepulver)

6dl raspet gulrot.

Hvis ønske så kan en bruke 2 dl valnøtter.

Pisk egg, sukker  og olje til eggedosis. Bland hvetemel, salt og krydder sammen og ha det i eggedosisen, rør forsiktig. Ha i renset og raspet gulrot og hell røren i en smurt langpanne eller to runde 24 former.

Steik på 150 grader i ca. 2 timer.

Glasur:

2 pakker naturell krem ost

280g melis.

1.dl smeltet smør.

2. Teskjeer vaniljesukker.

Dette piskes luftig i mixer.

Ha på kaken når den er avkjølt



 


Raspeball (glutenfrie)

 

Oppskrift på vanlige raspe finner du her. Jeg koker to panner med raspeballer, jeg begynner altid med de glutenfrie. Har de for seg selv i en egen panne sammen med en passe porsjon med kjøtt. Så har jeg lokket godt på pannen, før jeg begynner med de vanlige raspene.

               

4 personer

Begynn med å koke kjøttet det mest vanlige er å bruke salt fårekjøtt eller salte svineknoker til rasper/komle. Når kjøttet koker bruker jeg en liten sil å skumme av kraften.



 

Skrell potet 6-8 (1 ½-2 potet pr person avhengi av størrelsen på potetene)

Ca. 5dl glutenfritt mel (jeg brukte toro havremel, siden jeg ikke hadde jyttemel). Velg helst et grovt mel, jyttemel er perfekt til rasper/komle.

Det letteste er å bruke en foodprosessor, men en kan også raspe potetene på den fineste siden av en rasp, men nå tar jeg utgangspunkt i å bruke foodprosessor. Da tar man en og en potet i maskinen til alle potetene er helt most (for all orden skyld, det skal være rå poteter). Ha i salt og mesteparten av melet (la litt være igjen i tilfelle en ikke trenger så mye, vanninnholdet i potetene varierer en god del). Deigen skal ikke være hard, men fast nok til at den ikke løser seg når man slipper den i kokende vann. Da bruker jeg å forme en raspeball i hånden og ha den opp i det kokende kraften (bruk en så stor panne at du kan koke både kjøtt og raspeballer sammen, det gir en veldi god smak). Så må de ligge å kose seg i minst 1 1/2 time.

 

 

Kålrabien trenger lang tid for å bli ferdig kokt, så den bruker jeg å sette til koking når det er ca 1 time igjen.

Kålrabistappe

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.



 

 

Steik baconet og legg pølsen(pølser kan inneholde gluten og melkepulver) til varming sammen med raspeballene eller i en egen panne. Middagen er servert.

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits