Grønnsaker

Ørret med grønnsaks mos med parmesan

Når noe er veldig godt lager man det gjerne ofte, og det er denne mosen, ørret er jo en sikker vinner uansett. Jeg var på besøk hos mine utrolig gjestfrie venner Pia og Jomar, de bor i utrolig vakre Trøndelag, jeg bare elsker å være der. 

Sist jeg lagde denne mosen hadde jeg alt inn i stekeovnen, men denne gangen hadde vi det som mos til fisken Her kan du se oppskrift på den ovnssteikte varianten . Alle likte det veldig godt.

Pamesan er en av de ostene som det er minst laktose i, så de aller fleste med laktoseintoleranse vil tåle denne.

Til ca. 4 personer

4-6 poteter litt etter størrelsen

1 blomkål

1/2 pk frossen spinat eller 1 pakke fersk

50 g smør (her kan man ta i mer eller mindre alt etter ønske)

Salt 

pepper

Ca. 50 g revet parmesan 

Rens og del potetene og sett de på kok, rens blomkålen og del litt og kok sammen med potetene, når de er ferdig kokt tømmes mesteparten av vannet av, og man har i smøret så det får smeltet.   Og man bruker frossen spinat lar man den ligge til den er tint, fersk har man bare hel i, bruker man stavmikkeser eller en moser, eller maskin å mose poteter og blomkålen. Ha i revet parmesan., og smak mosen til med salt og pepper

Fisken steikes på pannen med salt og pepper eller det krydderet du ønsker.

#Rotmos #potetmos #Mosmedparmesan #parmesan #Middag #spinat #Blomkål #blomkålmos #Sunt #Godt #Raskt #middagstips #Glutenfritt #blogg #matblogg #bloggtoppen #morsmiddag #mamma #pappa #mattips #hverdagsmat #festmat #raskmiddag 

Fisk og grønnsaks mos med parmesan

Jeg slutter vist aldri å forsøke å få ungene mine til å spise fisk :-). Minstejenten var på middag, og hun vil alltid ha rotmos for det elsker hun, og da blir det også ofte pølser til. Men nå ville jeg se om jeg fikk til å lage den med en ny vri, og jammen ble det godt, og hun elsket det.

Til 4 personer

4-6 poteter litt etter størrelsen

1 blomkål

1/2 pk frossen spinat

50 g smør (her kan man ta i mer eller mindre alt etter ønske)

Salt 

pepper

Ca. 400 g Torsk eller den fisken du har som må være beinfri

Ca. 50 g revet parmesan 

Rensk og del potetene og sett de på kok, rens blomkålen og del litt og kok sammen med potetene. Når de er ferdig kokt tømmes mesteparten av vannet av, og man har i smøret så det får smeltet.   Og man har i frossen spinat og lar den ligge til den er tint, da bruker man stavmikkesr, en moser, eller maskin å mose poteter og blomkålen.  Smak mosen til med salt og pepper, og ha mosen i en ildfast form.  Strø et lag parmesan på, del fisken opp i tynne biter , man kan også koke fisken før man har den i om du ønsker det. Har du rikelig mos kan du ha litt opp på fisken også, strø så parmesan på toppen, og sett den ildfaste formen mitt i ovnen på 210 grader, og stek i mellom 15-20 minutter, eller til osten er smeltet og gylden brun. 

Denne høres gjerne rar ut, men det ble knall godt!

#rotmos #Fisk #torsk #parmesan #glutenfri #middagstips #Blogg #bloggtoppen #sunt # Godt #enkelt #morsmiddag #Middag

Kyllingfilet med spinatstuing og båtpoteter

Dette blir atter en av mine ta hva man har oppskrifter, og middagen ble til mens jeg lagde den.

Jeg hadde kyllingfilet, men ellers var kjøleskapet ikke fylt opp etter at jeg har vært bortreist litt. Det var rett og slett "nada" av grønnsaker i kjølseskapet, så da ble fryseren endevendt, og der lå det spinat.

Kyllingfileten steikte jeg enkelt og greit på pannen, med litt salt på. og vente den av og til.

Enkel spinatstuing:

Ca. 1/2 pk frossen spinat

Litt smør

Ca. 1 dl kokosmelk 

1 kinahvitløk eller bruk 1-2 fedd vanlig hvitløk

Salt

Pepper

Ha i kokosmelk, smør, spinat og findelt hvitløk. og la alt koke til spinaten var tint. kok så videre i rundt 5 minutter eller mer, smak til med salt og pepper.

Båtpoteter finner du  HER


Det ble ikke verdens beste bilde, men det får være godt nok, maten var veldig god og med litt hjemmelaget aioli til ble det bare toppen av smaker. 

Oppskrift på aioili finner du HER, og HER

 

Kålrabistappe

Kålrabistappe 

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

 

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

Andersens spreke rotmos

Det gøye med matlaging er at man stadig får nye tips til hva man kan bruke i maten, eller nye måter å lage mat på. Dette tipset fikk jeg for lenge siden av Andersen, og jeg har laget den noen gange også, men har vært treg med bloggingen. De fleste vet at hvitløk er bra for det meste alt fra dårlig blodomløp til vampyrer og allslags greier det ikke er sesong for nå heldigvis :-D. Disse Amerikanske skikkene kan jeg klare meg godt uten skal jeg være ærlig. 

Vel nok om det her er oppskriften jeg har laget ut i fra ideen jeg fikk. 

Rotmos:

Til to personer:

1/2 sellerirot 

1/2 blomkål 

Eller du kan bytte ut en av grønnsakene over med poteter (4 stk), eller ha det i tillegg

50 g smør

1-2 hvitløkfedd eller 1/2 kinahvitløk

salt og pepper

Rens og del grønnsakene og kok de til de er møre, sil av vannet (kokevannet er faktisk veldig godt å drikke, og er sunt)

Ha i smør og finhakket hvitløk,  og mos eller bruk stavmikser å jevn grønnsakene til mos, smak til med salt og pepper. 



 

Italiensksalat

Denne oppskriften er det sikkert nærmere 30 år siden jeg skreiv ned i kokeboken min, jeg var kokkelærling, og måtte gjennom en llllaaaannggg liste av ting jeg skulle kunne mestre. Og kokkeprøven bestod jeg heldigvis med glans, noe jeg ikke trodde på forhånd siden jeg plutselig følte at jeg i grunnen ikke kunne noe he he

Men slik er vel gjerne mange av oss  mennesker som  er alt for perfeksjonister, og det er ikke bra, man skal glede seg over å tilberede mat. Som dere sikkert forstår har jeg kastet  den "ikke god nok" delen  på havet, den trengte jeg ikke lenger. Anbefaler andre å gjøre det samme, det er utrolig befriende, ikke bare på matlaging men helt generelt. Kanskje jeg må presisere at noen ganger må man være nøye, men det er ikke ofte. 

Italiensk salat  er vegetarrett om man ikke har i skinke, og det har jeg ikke tatt i av flere grunner, den ene er at da får salaten en kort holdbarhet siden skinke blir veldig fort sur, og man kan jo bare ta i etter hvert, eller ha på skiven selv. En annen grunn er at jeg synes at vi spiser veldig mye kjøtt, og det gjør ikke noe å ha  mat noe pålegg uten kjøtt. Hva mener du om saken?



 

 Ca. 2 dl majones enten kjøpt eller hjemmelaget oppskrift finner du HER

30 g sellerirot

1/2 -1 eple 

30 g kål

60 g gulerot

6-8 biter sylteagurk

salt

pepper

Et tips for en litt friskere salat kan man ha i en spiseskje av laken som sylteagurken har lagt i. 

Ønsker du å lage majonesen begynner du med det


Eple er ikke kommet med på bilde, for jeg kom på det når jeg nesten var ferdig.


Rens alle grønnsakene, og rasp eller bruk foodprosessor å rive de, sylteagurken er gjerne lettest å hakke med kniv. Ha alt i en skål og ha majones i og bland godt sammen, smak til med salt og pepper. Og det kan være godt med en skje av kraften fra sylteagurken om du ønsker den litt friskere. 

 

 

Her ser dere den ferdig blandet, og så hadde jeg i litt av kraften fra sylteagurken, da blir den mer løs i konsistensen. 

 


 

Frysing av purreløk

Høsten bugner av flotte grønnsaker og når den at på til kommer på tilbud, da er det bare å kjøpe masse og fryse ned til vinteren. maten. 
Masse flott purreløk, klar til prikevering :-)


Del purreløken i to, behold gjerne stilken på, da detter den ikke fra hverandre når den skal vaskes. Det er veldig viktig å vaske purreløken godt siden den kan ha nye sand i seg, spesielt de ytre lagene. 



Kutt av  nederste stilken og kast  det, ta også bort de som er stygt på løken, men ikke kast alt det grønne. De aller groveste kan brukes når man koker kraft, så det fryses for seg selv. Kutt opp purreløken i så store biter man ønsker, og ta med det mørke grønne også. Ha den oppskjæret løken i en plastpose.





Masse god løk som kan tas ut litt og litt etter behov. Jeg har en klips på slik at det er enkelt å ta det man trenger fra posen, og legge resten i fryseren igjen. 

Man har varm panne og har de fryste løken rett i pannen. 

 

 

 

smoothies til lunsj

Det er utrolig nok sol og varmt i Bergen, litt uvant med varmen slik at jeg ikke har lyst på vanlig mat, men en smoothies er leskelig og godt. 




 

Jeg lagde bare en porsjon:

1 liten gulerot

1 liten bit persillerot

1 liten bit ingefær

Litt mango

1 nektarin

1 egg

1/2 ss kokosfett

Jeg hadde alt i den blenderen jeg har til stavmikseren og kjørte det til det var noenlunde glatt. Blandingen ble tykk, men det synes jeg er godt siden det var til lunsj. Denne sitter lenge i magen.

 

Røstipoteter

2 personer

4-6 normalt store poteter

½ løk

2 fedd hvitløk(denne kan man kutte ut)

1 ts salt

1 krm pepper

Smør/olje til å steike i

Skrell og rasp potetene. Når man har raspet potetene kan det være lurt å la de stå i ca 15-20 minutter i kaldt vann. Sil godt av vannet i en sikt og tørk de der etter i et hånddukspapir. Rens og del løken i små biter og ha de sammen med potetene, salte og pepper. Bland det hele godt sammen. Det letteste er å bruke en stor spiseskje og lage små kaker, men en kan også lage en stor og dele den etter på. Når den skal snues, bruker en et lokk som man tar litt olje på. Legg lokket på steikepannen og snu den opp ned så potetene er oppe på lokket. Sett pannen ned igjen og slipp poteten ned i pannen igjen og la den steike til den er ferdig.

Ørret med grønnsaks spagetti



Noen ganger er det gøyere å være blogger en andre ganger, og i dag er en av de virkelige gøye. Jeg har blitt forespurt om å teste kjøkkenutstyr for Kitchen Time, og det er jo som å slippe et barn i en godteributikk når det gjelder meg, jeg ELSKER kjøkkenredskap.

Jeg kunne velge meg ut et produkt jeg ønsket å prøve, og falt pladask for denne her, den river grønnsaker i lange strimler eller som spagetti.Spirelli Spiralkutter

Den har også en kul utforming som gjør at den godt kan stå til pynt på kjøkkenet, den ligner jo på et timeglass.



Man bør gjerne bruke grønnsaker som er porøse, og som passer i «raspen».

Jeg brukte squash, pastinakk, persillerot og litt gulrot, men prøv deg frem. Grønnsakene kan anvendes som spagetti slik jeg gjorde det i dag, de ble knallgode og det ser jo uendelig mye bedre ut en den hvite spagettien, eller hva mener du?

  

Den kan brukes i salat, som pynt eller for eksempel. I supper der du ønsker tynne grønnsaksbiter som i fiskesuppe.

 

Grønnsakene surret jeg i smør, og hadde salt og pepper på. Ørreten steikte jeg på pannen i rundt 10-15 minutter, litt på begge sider.

En liten klatt med rømme og som Ingrid Espelid spanderer jeg på en pitte liten dusk med persille ;-)

Ønsker du også deg  denne raspen, kan du kjøpe den her (Siden jeg har fått denne raspen, er dette et reklame innlegg)  

Denne raspen kommer du nok til å se mer av i bruk fremover av meg :-) 

Var ikke denne raspen artig?

Kunne du tenke deg en slik?

Tror du barna dine ville spist grønnsaker med denne fasongen?

 

 

Blomkål ris

Det er en god stund siden jeg hørte om blomkålris for første gang, og  innrømmer åpent og ærlig at jeg har vært veldig skeptisk til å prøve det. Med dette som med mye annet vi kvir oss til, dette var bare en grunnløs skepsis. "Ris" av blomkål var knallgodt, så nå kan jeg eksperimentere mer med det fremover.

Det som gjerne kan være utfordringen er å finne riktig mengde man skal lage. Jeg veide ikke blomkålen, men jeg brukte ca. 3 store blomkålbuketter til meg.  Jeg raspet de og hadde smør i en panne, og den raspede blomkålen fikk surre i pannen i noen minutter.Strø på salt og pepper. Personlig liker jeg at grønnsaker har litt tyggemotstand, så derfor var blomkålen fortsatt litt "crispy", da jeg spiste den. 

Til rundt en porsjon:

3-4 stor blomkålbuketter

smør

1 knivspiss salt 

Pepper Dette er jo utrolig mye kjappere å lage en skikkelig ris, og det beste er jo at det er jo en grønnsak som inneholder masse vitaminer og mineraler og fiber i motsetning til vanlig ris.  

Klikker du HER kan du se matvaretabellen om blomkål og ris HER

 



Rotmos av blomkål og sellerirot

Rotmos er nydelig, faktisk bedre en rein potetmos, hvor ofte har du rester av poteter og grønnsaker, eller du ikke får barna til å spise grønnsaker, vel  uansett  anbefaler  jeg å forsøke.

Rotmosen laget jeg av:

Sellerirot

Blomkål

Smør

Salt

Pepper

Jeg renset og delte selleri og blomkål, skylte godt, og satte de så på kok  med litt vann. Grønnsakene blir ganske fort ferdig kokte, sil av vannet og ha på smøre,  bruk så enten en moser eller en stavmikser til å mose grønnsakene med. Smak  til med salt og pepper.

Se hva som stod på døren min. LYKKE

Se hva som stod på døren min. Emoji LYKKE Emoji

 

For en tid tilbake fikk jeg høre om Finnegarden på Voss som leverte økologiske grønnsaker osv. hjem på døren, og dette måtte jeg teste. Og for en lykke, grønnsakene smakte bare helt himmelsk og de er fantastisk friske og flotte produkter. Man kan nå si hva man vil om økologiske produkter, men en ting er nå sikkert og det er at min eldste datter har rotter og de er svært selektiv i hva de spiser. De liker ikke gulerøtter, men disse spiste de. Og det har vi sett mange ganger at rottene nekter å spise vanlige sprøytete grønnsaker og frukt, eller de bare spiser innholdet og ikke skalet. Rotter en nok intelligente dyr som vet hva som er bra for de og ikke. Jeg anbefaler alle som har mulighet til å kjøpe økologiske produkter å prøve, de er enorm smaksforskjell og man slipper all giften som er på vanlige grønnsaker og frukt.

Nå blir det mye god mat fremover dere :-)

 






Båtpoteter

 

Vask og tørk potetene (beregn minst to per. pers.), skjær de opp i båter. Ha potetene i en ildfast form med salt, pepper og olje på.  Har man mat med lite smak kan man gjerne bruke masse krydder, og feks. hvitløk på for å variere smaken.

 

Bland alt godt sammen og sett formen så langt oppe i ovnen   som du kan, og gjerne på grill eller overvarme med varmluft(rundt 210 grader). Vend potetene i ny og ne, slik at de ikke brenner. Potetene er ferdig etter 15-20 minutter alt etter hvor store båter man har skjært opp. 




Selleri og potetmos


Til 4 personer

8 vanlige poteter

Ca. 500 g sellerirot

50 g smør (eller mer )

Salt og pepper

Skrell poteter og selleri og kok de til alt er mørt. Tøm av vannet og ha i smør og bruk en mikser, stauke eller stavmikser for å mose poteter og selleri. Ikke kjør blandingen for hardt og lenge, da kan den bli seig. Smak til med salt og pepper.

#sellerimos #potetmos #rotmos #potetogsellerimos 

Matbloggtoppen

Fersk gurkemeie og den medisinske effekten

Fersk gurkemeie og den medisinske effekten

Det er mange år siden jeg fikk vite at gurkemeie er en svært sterk antioksidant (antialdring middel forskning.no) og at det kan hjelpe mot kronisk betennelse i kroppen, og at det kan være kreftforebyggende. Det jeg også har hørt men som ikke står i denne artikkelen er at det er svært bra for fordøyelsen.

Det er derfor utrolig artig å se at de nå er kommet fersk gurkemeie i butikken, og det her i lille Naustdal. Dette er faktisk første gang jeg har sett fersk gurkemeie, derfor måtte jeg kjøpe. Gurkemeier bruker vi for eksempel i lussekatter og paella for å gi gul farge. Gurkemeie har jeg alltid sett på som et billigere og litt kjipere alternativ til safran, og billigere er den. Men tydeligvis gull verd næringsmessig. Da jeg dreiv min virksomhet som blant annet laget mat for mennesker med allergi, brukte jeg mye gurkemeie for å farge blant annet fuske marsipan med.Man kan nok også bruke tørket gurkemeie som man får kjøpt i alle butikker.







 


 

Hjemmelaget grønn ertestuing



 

Ca. 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

Pepper etter smak og behag

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen, etter min mening).

 Erter bør ligge ett døgn i bløt, så skylles godt før de settes kok i 2- 3 timer. Sil  av kokevannet, og ha i alle ingrediensene i de kokte ertene, så skal ertestuingen bare putre litt, smakes til før den er ferdig. Bruk mye vann når du legge ertene i bløt, for de skal bli dobbelt så store

 

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter, legger de i bløt, skyller av vannet og koker dem. Når ertene er avkjølt, porsjoneres de i poser som jeg flater utover, lager "hakk" i posen(se bilde  nederst på siden). Så legges posene opp på hverandre, slik tar de mindre plass i fryseren, og da tiner de veldig fort når jeg skal bruke dem. Det kan være lurt å skrive med sprittusj på posen før en tar ertene  i posene. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Personlig så lager jeg ertestuingen helt ferdig før jeg fryser den ned.

 

Hvordan lage ertestuing når man ikke har tid å vente

Vanligvis er jeg aller mest glad i helt vanlig gammeldags ertestuing, men jeg fant ikke mer i fryseren, og da ble det plan B.

1 boks hermetiserte erter eller 1 pose frosne 

1 god klatt smør

Salt og pepper

Bruker du erter på boks så hell av vannet/laken den ligger i. Smelt smør (jo mer jo bedre synes jeg D-:) i en panne, ikke bruk alt for hard varme, og ha i ertene og la de få litt varme, Bruk stavmikser eller en potetmoser(men stavmikser er best) å kveld ertene så de blir stuing. Smak så til med salt og pepper, og muligens en klype sukker.

                                     
Når jeg først legger erter i bløt, koker jeg gjerne flere pakker. Men man skal jo ha plass i fryseren også, derfor har jeg den ferdige ertestuingen i en brødpose, trykker den flat, og bruker hånden å lage spor i  posen. Dette gjør jeg for at det skal være lett å ta ut av fryseren, det tar liten plass og er lett å ta til.
 

 

Matbloggtoppen

Aubergine

Aubergine er en kalorifattig grønnsak, og den er mild og fin i smaken. Den finnes visstnok i mange farger, men jeg har (så vidt jeg vet da) sett den mest vanlige varianten som er svart/lilla på farge. 

 

       

Jeg ser at tilberedningsmåten er varierende, mange steder står det at man må ha den liggende med salt på og noen steder at den også skal ha sitron på i tillegg til salt. Vel, jeg gjorde dette til å begynne med, men det har jeg sluttet med. Dette er rett og slett for jeg ikke kan kjenne noen forskjell på smaken (man mener det blir en bittersmak, men det kan ikke jeg kjenne, og jeg har ganske god smaksans etter alle disse årene) og konsistensen blir fin uansett. Men dette må man selv ta stilling til, ut i fra hva hver og enkelt av dere selv ønsker. Men det man må gjøre med aubergine, er at man alltid må varmebehandle den før bruk. Min erfaring er at den krever en del smør eller olje når man steiker den. En venninne av meg som er fra Tyrkia, hadde auberginen hel i steikeovnen og snudde den med jevne mellomrom (med skallet på), det er genialt, for da trenger man overhode ikke fett. Jeg synes det blir best resultat når jeg steiker auberginen i smør fremfor olje.

Denne er ikke ferdig, den har bare vært en runde på steikepannen.

Aubergine blir forholdsvis fort ferdigsteikt, enten i skiver, biter eller delt i to. Den kan ikke kokes som en potet, men kan brukes i maten som andre grønnsaker. Jeg liker å ta av skallet på den, men det er ikke nødvendig.

Jeg bruker aubergine som tilbehør til maten i stedet for ris, poteter osv., men man kan ha den i retter som for eksempel i moussaka, gryteretter eller i wok, men her, som alle andre steder, er det kun fantasien som begrenser bruken.

Linker til noen retter jeg har brukt aubergine i eller til:

Moussaka, finner du under retter med kjøttdeig. http://morsmiddag.blogg.no/1320784331_moussaka.html

Laks i folie med aubergine, finnes unner fisk. http://morsmiddag.blogg.no/1330425708_laks_og_aubergine_i_f.html

Ørret med pesto og aubergine, finner man under fisk. http://morsmiddag.blogg.no/1328716773_rret_med_pesto_og_aub.html

Moussaka med fisk, finnes også under fisk. http://morsmiddag.blogg.no/1315065590_moussaka_med_laks.html

Det ble veldig mye fisk her, men jeg bruker aubergine mye i stedet for poteter, siden jeg liker det godt og det er kjapt å tilberede.Gå gjerne inn på Bama sin side og les også: http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/aubergine/index.aspx

 


 




Hva er søtpotet

Søtpotet kommer fra sør Amerika og er full av betakaroten (omdannes til vitamin A), den er ikke i familie med poteten. Den typen som selges mest her i Norge er Orange, men den finnes i mange varianter.

Utrolig god og smakfull grønnsak som piffer opp maten etter min mening. Den milde fine smaken kan vel sammenlignes med gulerot og kålrabi et sted, så ikke vær redd for å forsøke den.

Den finnes også i mange størrelser, personlig kjøper jeg de små siden det stort sett bare er meg som spiser. Men er man mange i en husholdning, ville jeg valgt de store, da går det mindre bort i svinn.

Under er noen få retter jeg har hatt søtpoteter til eller i, men det finnes mange flere på bloggen så bare begynne å leite :-)

 

Tai marinert svineribbe, som ligger under kjøttretter: http://morsmiddag.blogg.no/1357058542_thaimarinert_svinerib.html. 

Søtpotetsuppe, som ligger under suppe: http://morsmiddag.blogg.no/1359913905_stpotetsuppe_med_chil.html

Kylling med søtpotetmos, ligger under kylling:: http://morsmiddag.blogg.no/1344971242_kyling_med_stpotetblo.html

Grillsalat, som ligger under salater: http://morsmiddag.blogg.no/1338229670_grillsalat_med_stpote.html

  Søtpoteten kan blant annet kokes, steikes, friteres, moses eller brukes i salater. 

 

. Privat bilde

Se gjerne på http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,2691&Content_6140=6178:0:10,2909 her er en video også.

 

 

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits