hits

Glutenfrie bakevarer

Gluten og melkefri Focaccia

Etter jeg måtte gå over på glutenfri kost har jeg aldri laget Focaccia, men nå tok jeg meg sammen og laget. Det var i grunnen enkelt å lage, og godt ble det.

1 pakke Toro kakemiks

1 pakke Toro grov melblanding

1 pakke gjær

1 1/2 ss fiberhusk

1/2 ss sukker

150 g smør (bruker man smør uten salt må man øke salmengden enda litt en oppgitt her)

3 ts salt

7  1/2 dl vann

Til å opp på trenger man:

Oliven uten stein eller man tar stein ut av de

Cherrytomater

Fersk timian

Olivenolje

flaksalt

Oivenolje

Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin eller bolle, tilsett smeltet smør og vann, og la deigen elte seg godt sammen. Sett deigen til heving et lunt sted, og la den stå til den er omtrent dobbel så stor. 

Ta den ut av bollen og ha den i en stor smurt ilfast form eller form og trykk deige utover. Ha på olivenolje, steinfrie oliven, tomater,  timian og flaksalt etter ønske. La den heve i rundt 20-30 minutter til, så setter man den i forvarmet ovn på 220 grader, og steiker den i rundt 30 minutter. Steiketiden vil kunne variere. 

#glutenfri #melkefri #laktosefri #Focaccia #brød #middag #middagstips #morsmiddag #blogg #matblogg

Morsdagskake

Gratulere med dagen alle mødre .-D Dette ble kaken til min mor i år.

                                               

Kakebunn:

4 egg

100 g sukker

100 g Toro glutenfritt fin bakemiks 

1 ts bakepulver

Pisk eggedosis av egg og sukker. Smør en kakeform (22-24 cm rund form), sett steikeovnen på 200 grader. Sikt melet og bakepulveret i eggedosisen og vend forsiktig inn slik at luften ikke går ut av eggedosisen. Hell røren i formen og sett den på nederste rille i ovnen. Steik den i 20-25 min, begynner den å se brent ut opp på toppen, tar du bare på litt bake- eller matpapir over formen. Ikke åpne ovnen for tidlig da kan den falle sammen. Stikk i kaken med en pinn eller liknende. Henger det deig igjen på pinnen må den steike litt til. Når den er ferdig er det lurt at den får kjølne i formen, da forblir den saftig.

Når kaken er helt avkjølt, deles den i to eller tre.

Fyll:

Hjemmelaget ripsgele

Hermetisert frukt cocktail 

Kremfløte

Pynt var rips, blåbær og bringebær.

Brød vafler

Brød er godt og kan brukes til det meste kort oppsummert. Jeg spiser for det meste hjemmelagde knekkebrød, men det er ikke alltid  livet er "rosa" eller man rett og slett er lei knekkebrød, da får man finne på alternativer til man orker å bake igjen. 

Det som er fordelen med brødvafler er at man lager røren (du kan selvsakt lage halv porsjon), og la den stå i kjøleskapet rundt en uke tildekket.

                                             

                                             


 

Man kan også fryse røren om noe skulle skje så man ikke får spist den opp.  Man steiker  akkurat så mange brød vafler  man ønsker og trenger, da har man ferskt "brød" hele tiden. Man kan ha på akkurat hva man ønsker, men det som fascinerer meg er at med en gang man lager "brød" som vafler  må de fleste ha noe søtt på, men det går faktisk helt fint å ha det pålegge du bruker til vanlig :-). Har man ikke vaffeljern kan man lage pannekaker.

1 pakke Toro glutenfri grov melblanding

1/2 ss fiberhusk

7 dl vann/melk/soyamelk/kokosmelk (jeg brukte vann, da må man ha 1 ekstra ts salt for ikke å få vannsmak på vaflene)

50 g smeltet smør

3 store egg eller 4 små

1 ts salt

1 ts bakepulver (kan skipes)

Ha Toro glutenfri grovt mel,  fibehusk og salt i en skål, spe gradvis med væsken for å unngå klumper, ha så i egg og rør de godt inn. Til slutt blander man i smeltet smør, salt og bakepulver og rører til en jevn røre. La røren få svelle til jernet er varmt. Min erfaring er at  vaflene med vann trenger ekstra tid i jernet for å få et fin overflate.

                                                                                            God fornøyelse :-)

 

                                                    
                                                    Snøfrisk og røykt ørret med fersk koriander, mmmm
  

                                                    
                                                        Brun geitost 
Sponset innlegg 
 

#Godt #sunt #smakfullt #middag #middagstips #tips #middagsmat #Glutenfritt #Glutenfree #melkefri #matintoleranse #blogg #morsmiddag #spisoppmatendin

#glutenfri #Brød  #Brødvafler #Glutenfrittbrød #melkefri 

Piroger

Dette ble rett og slett magisk godt, og det er utrolig lenge siden jeg laget dette sist. Jeg har testet det grove glutenfrie melet til Toro, og jeg må si at jeg er mektig imponert. Jeg har lang erfaring med å bake glutenfritt, faktisk før jeg selv innså at jeg ikke tålte gluten. Den gangen for rundt 20 år siden drev jeg en bedrift som laget og solgte blant annet glutenfrie produkter, og den gangen var utvalget på mel og på ferdige produkter nesten lik  null.  Toro hadde ikke begynt å selge glutenfritt mel så vit jeg husker, men det har de tatt det igjen.Så nå er det jammen meg ikke farlig å gi seg i kast med baking, for dette melet er helt utrolig bra, det er enkelt å bake med, jeg bruker det til omtrent absolutt alt fra raspeballer til kaker, og  smaken er kjempegod, og bakeegenskapene helt fantastisk til glutenfritt å være. Smaken er selvsakt noe man ikke kan diskutere, for den oppleves forskjellig, men for meg så smaker dette melet nesten som jeg husker vanlig mel. Jeg har hatt disse pirogerne i kjøleskapet i natt, og de oppleves fortsatt som ferske, så det ble min frokost, og snart lunsj :-D 

  


 

Jeg brukte en pakke grov glutenfritt mel fra Toro, og brukte oppskriften som står på pakken for å lage pizzabunn med en liten justering, brukte en liten spiseskje fiberhusk og en halv desiliter vann ekstra.

1 pose Toro grov melblanding

1 ss fiberhusk

1/2 pk tørrgjær

1/2 ts salt

4 dl vann

Bland mel, fiberhusk, salt og vann,sammen i en kjøkkenmaskin som elt i 5 minutter. Hev deigen i rundt 20 minutter på et lunt sted der  bollen er dekket med plast.

jeg måtte prøve  meg litt frem så jeg begynte med olje slik det var anvist på pakken, men jeg kjente på deigen at det ikke ble rett på disse Og det herlige  var at jeg faktisk klarte å kjevle de utover er uten problemer bare  med litt mel, enkelt og lett. Forstår det er lenge siden jeg har forsøkt å kjevle noe.  

Lag en eller to pølser og del opp i emner i passe store biter, ta et og et emne å kjevl ut med litt mel til en runing, ha i fyll og høns, brett  deigen over slik at det blir en halvmåne. Legg de på brette og bruk en gaffel til å klemme de sammen på sidene slik at fylle ikke renner ut. La pirogene heve under plast i rundt 20 minutter til på et lunt sted. Steik på  225 g i rundt 15 minutter.

Fyll: 

Liker du ikke dette fyllet, bytt ut med det du liker :-D

1 ekte mozzarella av bøffelmelk

10 små tomater, men man kan bruke en vanlig tomat

1/2 ss olje

10 oliven

salt

pepper

Ferdig kokt høns

Egg å pensle med

Ta osten ut av vannet den ligger i og ha den i en skål, bruk en gaffel å dele den litt., del tomaten i biter og ha de sammen med osten, ha på olje og litt godt med  pepper og salt. den kokte høna har man i sammen med resten av fyllet, bruk så mye du ønsker. Man kan gjerne krydre hønen med noe godt krydder, for den ble litt anonym i piroger. 

 Her har jeg delt deigen i passe store emner

Utrolig flott konsistens på deigen, fik nesten flash back til da jeg kunne bake med hvetemel

Enkelt å kjevle ut, utrolig herlig følese

Her er fyllet kommet på  Da  er de klar til å heve videre før steiking.

Bildet av melet er tatt fra nettet. Sponset innlegg 

.Bilderesultat for toro grove melblandingBilde  

 

Gulerot kake til Theodor

Man kan være rik å mange måter, jeg er nok ikke rik på gods og gull, men utrolig rik når jeg får være reservebestemor til to herlige barn nemlig Theodor og Mia. Mine barn har ikke klart å rote seg til å få barn, så da må jeg ordne opp selv :-D. Så disse to herlige barna er jeg så heldig å få være sammen med når det passer seg. Og på torsdag var det jammen 8 år siden Theodor var født, og da er det vel en bestemors glede å få lage kake, og i all beskjedenhet  ble kaken knallgod. ;-)

                                             


 

Jeg testet for første gang Toro sin fine kakemiks som jeg fikk av til sent av de , og er veldig positivt overasket, den var veldig enkel å bruke, og resultatet ble helt utrolig bra, så den blandingen skal jeg fortsette å  baker med. Vi spiste og koste oss alle sammen, og jeg fikk masse skryt av kaken, så denne kan anbefales. 

Gulerot kake (gluten og melke fri):

3 store egg

1 1/2 dl sukker

4 dl raspet gulerot

4 dl Toro  fine kake miks

1 dl vann

 100 g smør

2 ts bakepulver

1 ts kanel

  knivspiss ingefær

1/2 ta kardemomme 

ca. 50 g hasselnøtter i kaken, og litt til pynt. (kan sløyfes)

Sett ovnen på 175 grader. Pisk eggedosis av egg og sukker. Rasp  guleroten, hakk nøttene, mål opp mel og de andre ingrediensene, smelt smøret ,og ha vannet i smøret så det blir litt avkjølt. Bland  så vekselvis mel og væske til alt er blandet godt sammen i eggedosisen, ha forsiktig i gulerøttene . Smør en 22 form og ha røren i, sett formen mitt i ovnen og steik i rundt 50 minutter, bruk en steikepinne eller lignede for å sjekke om kaken er ferdig.  Når man stikker en pinne  eller lignede mitt i kaken skal det ikke være noe på pinnen, da er den ferdig. 

Avkjøl kaken på rist før den deles. Man må ikke dele kaken å ha fyll i den, men personlig syntes jeg det var det lille ekstra. Ha halvparten av fyllet inn i kaken, og resten opp på kaken, og smør det jevnt utover. Pynt med raspet gulerot, hakkede nøtter og eventuelt bær. 

Fyll:

200 g smør

250 g melis 

Ca. 1 ss limesaft eller sitron

Det ble gjerne litt knapt med fyll, når jeg også hadde inni kaken, så du kan gjerne doble oppskriften.

Ha rom temperert smør i mikseren og ha i melis og presset lime , når alt har blandet seg litt slik at ikke melisen fyker vegg i mellom skrur man maskinen på full styrke. Bruk en slikkepott og ta ned av kantene inn i mellom. Kremen skal være nokså luftig når den er ferdig. 

                                                                       

Her er den fantastiske stolte  8 åringen Theodor som er veldig flink i regning, og alt som har med data å gjøre, og er en følsom  og snill gutt , og som dere sikkert kan se en liten skøyer <3

Lurer du på hvordan jeg fikk til gulerot pynten på kake kan du se HER

Toro (Orkla)har vært så grei at de har sponset meg med melet, tusen takk :-)

Pepperkaker glutenfri

I mange år har jeg laget pepperkaker med mine barn, det var en utrolig koselig tradisjon. Mange av pepperkakehusene  vi laget var rett og slett helt grusom, men vi hadde det bare helt utrolig gøy. her var det et år at jeg måtte bitte et bånd rundt pepperkakehuset for at det ikke skulle falle sammen. Det er kjekke minne både for meg og mine barn. Og de lærte at det var godt nok som det var. 

                                     

                           Jeg måtte lete i et album for å se om jeg fant et av pepperkakehusene, og jammen gjorde jeg det.

                           Her er Marte og Oskar stolte og glade over huset de har laget og pyntet, mye pynt gikk i magen :-)

                            Dette var før minstejenten Miriam var født så det er noen år siden. Kan tenke meg at det var i 1992.Måtte ta et bilde av kakeboksen, den er arvegods, som ikke er så fin lenger, men har stor affeksjonsverdi. 

 

                                                                                                                   

   

Selv da jeg brukte hvetemel i denne deigen, tenkte jeg hver gang jeg laget den at dette kan ikke være rett, men når jeg begynte å jobbe med den, så ble jeg alltid like lettet he he. Først blir deigen litt tynn siden den er varm, og når den har stått i kjøleskapet ser den ut som den er stein, men man skal ikke skue hunden på håret, eller deigen sitt utseende ;-) Man må bare la deigen få stå ute av kjøleskapet rundt 30 minutter før man elter den på benken, deigen blir smidig og forholdsvis lett å jobbe med.Jeg har også latt kakene stått ute en helt natt uten å ha de i boks for å se hvordan de da ble, men kakene er like gode og sprø, men ikke knallharde.

Pepperkaker

125 g mørk sirup (jeg hadde bare lys, funker de også, men kakene blir ikke så mørke som de skal bli)

150 g sukker

150 g smør 

1 dl fløte eller kokosmelk ( jeg brukt feit kokosmelk)

½ ts ingefær

½ ts nellik

½ ts pepper

1 ts sitronskall (jeg hadde bare lime, så det funker også)

400 g jyttemel eller det melet du foretrekker(hold igjen litt mel slik at deigen ikke blir alt for tykk, siden det er lettere å ha mer i, en å ta ut igjen ;-)

2 ts bakepulver

Ha sirup, sukker og smør i en litt stor panne og la det smelte på ikke alt for sterk varme. Mål opp alt det tørre og rasp sitronen. Mål så opp fløten(eller kokosmelk). Når innholdet i pannen er smeltet, tar man i fløten og alt det tørre i, og rører alt til det blir en jevn masse. Deigen virker gjerne litt tynn, men når den får stått kald noen timer eller over natten, så blir den knallhard.

                                                         

 

Før man skal bruke den kan være lurt å ta den ut i romtemperatur en time eller to før den skal brukes. Selv da jeg brukte hvetemel i denne deigen hadde den brukt for å bli jobbet med før den kunne kjevles ut. Jeg brukte et bakepapir, med minimalt med mel, og deigen var enkel å kjevle (men alle som har gått over til glutenfritt, vet at man kan glemme alt som man lærte om vanlig bakst)

  

Når man begynner å kna deig for å kunne kjevle den, så blir den fort myk. Bruk litt mel til utbaking, men vær forsiktig så det ikke blir for mye.

   

Steik kakene på ca 180 g i 8- 12 minutter, alt etter hvor store kaker man har laget  . Når de begynner å bli gylden brun er de ferdig. Når man tar de ut av ovnen er de litt myk, men la de stå på brette litt så blir de som de skal.


 

     
                               Hjerte som man skal ha til pynt, kan man med fordel la stå litt lenge i ovnen så de blir harde. 

 

Kakaorullekake med smørkrem (gluten og melkefri)

Jeg er med i en forening som heter NPIF Klikk HER om du vil vite mer (Norsk protein intoleranse forening ), og der fant jeg denne oppskriften som var linket til en blogg som du kan se HER

Sjokoladerullen skal jeg ha til dessert i kveld, da blir det middagsbesøk. Skal jeg være ærlig så synes jeg sjokoladerullen ble alt for søt, men jeg er heller ikke vant med å bruke mye sukker, så dere skal ikke se bort i fra at det er meg det er noe i veien med ;-).

Sjokoladerull

3 egg

1 eggehvite

125 g sukker (jeg skal redusere denne mengden neste gang siden jeg syntes den ble for søt)

60 g potetmel

2 ss kakao 

1 ts bakepulver 

Sett steikeovnen på 200 grader. Ha eggene og sukkeret i en bolle, og pisk helt til det er blitt "hvit" eggedosis(skulle det være noen som ikke har laget eggedosis før, så skal egg og sukker piskes helst med en mikser, siden det blir veldig tungt for hånd. Og eggedosisen skal være luftig og skifte fare slik at den blir mer mot hvitfarge). Bland alt det tørre, og om du har en sikt er det en fordel å bruke den for å sikte det tørre i eggedosisen da blir det ikke melklumper. Bland alt forsiktig sammen med en slikkepott. Hell røren på et smurt bakepapir og dra den utover hele papiret, slik at den blir tynn og jevn. Sett platen med deigen midt i ovnen og steik den på 200 grader i 10 minutter. Når bunnen er ferdig må den få avkjøles helt før man tar fyllet i, uten vil fylle smelte. For at bunnen ikke skal bli hard, siden den da ikke kan rulles sammen, snur man kaken på et bakepapir med sukker opp på en rist(må ikke være sukker på). Behold bakepapiret som kaken er steikt på, og legg formen over og la det stå slik til kaken er helt kald.

Smørkremfyll

100 g smør  (om man ikke tåler melkeprodukter i det hele tatt må man bruke smør uten melk, dette får man kjøpt i de fleste dagligvarebutikker)

120 g melis

1 eggeplomme 

2 ts vaniljesukker eller 1 ts med ekte vanilje Klikk HER om du vil vite hva ekte vanilje er 

Det kan være en fordel å la smøret bli rom temperert før man begynner å lage smørkremen. Ha alt i en bolle og pisk kraftig til blandingen blir lett og luftig, men må gjerne bruke slikkepotte innimellom for å få alt med. 

Ha blandingen jevnt utover kakebunnen, og rull kaken sammen.  

 

 

Gluten og melke frie Amerikanske pannekaker 

2 store egg

2 dl soyamelk/rismelk  eller melk om du tåler det(jeg brukte soyamelk, og det funket veldig bra)

150 g glutenfritt mel (jeg brukte Toro sitt lyse mel)

1-2 ss sukker

1 klype salt

1 ts vaniljesukker eller aller helst ekte vanilje

1 1/2 ts natron

smør til steking

Ha eggene i en skål og tilsett melk, og mel vekselvis og rør godt med en visp mellom hver gang man har i mel og melk. Tilsett så salt, vaniljesukker/vanilje og natron, og bland det godt i deigen. La deigen hvile i  noen minutter før man begynner å steike pannekakene. Ikke ha alt for sterk varme, da får ikke kakene tid å svelle på pannen og de blir brent. Han som var fra Amerika sa at de brukte å lage store pannekaker, men jeg ser på alle bilder på nette at disse er små. Men lag så store pannekaker du ønsker, personlig synes jeg nå de små er litt søte og utenom det vi bruker å lage.

Pannekakene skal i følge min venn serveres med smør og lønnesirup rykende varme. Og man skal ha to kaker med masse lønnesirup på, både i midten og opp på :-))))). I fare for å virke uhøflig med å ta masse bilder av maten, ble det ingen bilder av pannekakene, men til helgen kommer min datter og da skal jeg lage pannekaker til henne å legge ut her på dette innlegge :-) 

 

 

 

 

Prøvebaking av glutenfrie flatbrød

Man får stadig nye utfordringer, og en av de som er utrolig flink å fremme forslag er Vinhønablogg/oldemorblogg HER

Hun skriver en utrolig morsom blogg om hverdagslige ting. Hun ville ha oppskrift på flatbrød, og det har jeg ikke fått til før. så da ble de bakeprøve i dag. Å bake glutenfrie ting er i seg selv et kunststykke, som mange etter hvert behersker. Først forsøkte jeg meg med mandelmel, men det gikk ikke i det hele tatt, men denne oppskriften begynner å ligne på noe. Smaken likte jeg veldig godt, men det er kunsten å få de tynne nok ned på pannen.

 

1 ss fiberhusk

100 g grovt glutenfritt mel (jeg brukte Toro sitt fiberike, men kan være at jyttemel egner seg bedre)

1 ss olje (rapsolje er bra)

Ca. 1 ts med salt, jeg er gjerne i overkant glad i salt

2 dl vann

Ha det tørre i en bolle og ha i vann og olje, rør veldig godt sammen.  La deigen stå å svelle i 10-15 minutter.


Da begynner kunsten å få de tynnest mulig. To bakepapir med olje imellom gjør det lettere å få deigen utover.


Det blir ike noe kliss når man trykker deigen utover.


Ta det øverste bakepapiret bort. Det andre papiret legger du på pannen med bakepapiret på, nå kan man også stryke deigen eventuelt enda mer utover. Når flatbrødet har lagt noen sekunder, løsner bakepapiret lett.


Steik på forholdsvis sterk varme, og snu innimellom.


Legg de på steikerist og la de bli avkjølt. Alle ble ikke like harde, siden det ikke var så enkelt å få de jevnt tynne.

Men man kan eventuelt legge de i steikeovnen  på svak varme og med døren på gløtt. Da burde de bli sprø.  
 

verdens beste glutenfrie julebrød

1 pakke toro lyst glutenfritt mel   

2 ss fiberhusk

1 pakke gjær

150 g smør

2 dl sukker

Jeg bruker ikke å legge samme innlegg ut to ganger, men denne er virkelig verd å prøve om du ikke tåler gluten, det er det beste glutenfrie bakverket jeg noen gang har laget og smakt.

 

4 dl vann

100 g sukat

2 dl rosiner

Litt pisket egg til pensling

Ha alt det tørre i  mikseren, ha smeltet smør og vann i deigen og elt den i rundt 5 minutter.

Deigen var da ganske løs, så jeg bestemte meg for å ha den i en kakeform. Derfor ser den ut som en kake J

Den hevet til den var dobbel størrelse, den siste delen av hevingen hadde jeg den i steikeovnen på veldig lav varme (rundt 50 grader), før jeg skrudde oven på 220 grader. Den steikte i 40 minutter på nederste rille.  Jeg tok den ut av formen, og la den opp ned på en rist slik at den skulle få litt farge på bunnen også.

 

Dette var bare himmelsk godt med ekte smør og geitost på.

 

Pannekaker med frø (melkefri, glutenfri og lavkarbo)

Datteren min laget disse til meg i dag, de var knallgod, vi hadde steikt bacon, blåbær og lønnesirup til. Marte er som meg ikke så nøye med å måle når hun lager mat, derfor blir dette  en ca. oppskrift :-)

1,5 dl solsikkefrø

1 dl sesamfrø

1 dl linfrø

1 dl gresskarkjerner

2 dl glutefrie havregryn /tåler du gluten bruker du vanlig havregryn

3 egg

ca. 50 g smør (man har i så mye smør man ønsker selv, man kan gjerne ha kokosolje i også, eller bruke olje)

 1 ts bakepulver

ca. 1 dl vann

Man kan bruker hva man vil av frø, nøtter osv. det er kun fantasien som stopper en.

Ha alt det tørre i en foodprocesor eller stavmikser med blender på, og la frøene og havregryn gå til det er blitt mel. 

Man kan gjerne lage opp mye slik at man har tilgjengelig ferdig knuste frø. 

 Ha egg i en skål og bland i litt og litt av melet, smeltet smør, og til slutt bakepulveret.

La blandingen få stå å svelle mellom 20-30 minutter. Er røren blitt veldig tykk tilsetter man litt vann eller eventuelt annen væske man ønsker å bruke. 

Røren tåler godt å stå i kjøleskapet noen dager, og da kan man steike ferske pannekaker når man ønsker :-)

Så er det bare å steike pannekakene.


Marte knuste frøene i en liten foodprocessor som var med stavmikseren. 

Som dere ser, er frøene blitt til mel og kan brukes som vanlig mel. Rør melet gradvis inn i eggene.

 


Rør godt mellom hver gang man har i mel, så slipper man klumper.


Jeg elsker blåbær, dette er dessverre de utenlandske som ikke er like gode som de Norske, men det var ingen usmak, bare mersmak ;-) 

 

 

 

Glutenfritt lavkarbobrød

Dette brødet fant jeg oppskriften på denne bloggen http://åoijmn😁.no/1441055289_supergodt_lavkarbo_br.html,  men som vanlig klarte jeg ikke følle oppskriften. Men brødet ble knallgodt, det er glutenfritt, melkefrit og er helt lavkarbo (lav gi).

150 g valnøtter

150 g mandler

150 g gresskarkjerner

150 g solsikkekjerner

150 g linfrø

5 egg

Ca. 1 ts salt

Ca. 1 dl vann

Jeg hadde alt i en høy plastkopp og brukte stavmikseren litt på blandingen. Jeg smurte en form og hadde deigen i, strødde litt Maldonsalt og valnøtter på toppen, og satte den i en for varmet ovn på 160 grader i en time.  

Det kan gjerne være lurt å legge bakepapir i formen, for brødet var litt vanskelig å få ut. 


Frokosten min, det var så fristene at jeg måtte ta meg en bit før jeg tok bilde . De ter salat, smør, roastbiff og toppet med rips fra hagen. 


 

Rullekake med rabarbrasyltetøy og krem

Rullekake er det veldig lengesiden jeg har laget, og det er i grunnen merkelig for noe enklere kan man nesten ikke lage.

Jeg kjøpte litt rabarbra for en tid tilbake, og det laget jeg syltetøy av. Det ganske  ble mørkt siden jeg brukte kokosblomst sukker, kanel i stede for kanelstang og ekte vanilje. Nå har vi forskjellig smak, men dette syntes jeg ble helt utrolig godt syltetøy. 

Det eneste melet i kake er  potetmel og det er glutenfritt siden det er stivelse fra poteter.


Har man pisket krem på kakestykkene så kan man jo ha det til dessert. Jeg brukte pisket soyakrem, litt pyntehjerter og mynteblader. 

Rullekake:

3 egg

1 1/2 dl sukker/eller den sukkertypen du vil bruke

1 1/2 dl potetmel

1 ts bakepulver

Sett ovnen på 250 grader. Smør et steikepapir og legg det på et steikebrett.

Pisk egg og sukker til det er blitt en luftig eggedosis. Rør forsiktig i potetmel og bakepulver, og ha det på et smurt bakepapir på en steikeplate.

Ovnen bør være kommet opp i temperaturen før man sette brett inn på midterste rille og steikes i 5 minutter.

Ta frem en steikerist og legg på en kjørelhåndduk eller steikepapir. Når kaken er ferdig snur en kaken på risten, la bakepapiret ligge på kaken litt. Når den har fått avkjølt seg litt har man på syltetøy og ruller platen sammen. Det kan være lurt å ha kaken i bakepapiret slik at den får satt seg litt før man skjærer den opp.Ønsker man å rulle kaken i sukker har man litt sukker på steikepapiret og ruller kaken over sukkeret.Del kaken opp i biter. 

 

 

 

 

Forbedret utgave av glutenfrie lavkarbo knekkebrød

 Knakkende godt!

Godt nytt år til alle dere fantastiske brukere av bloggen min. Håper at den fortsatt kan inspirere dere til å lage god hjemmelaget mat!  

 

350 g solsikkefrø

350 g sesamfrø

350 g linfrø

200 g gresskarkjerner

2 ss fiberhusk eller lignede

1  dl olje (synes du det er for mye så minker man bare mengden)

Ca. 1 l vann ( av en eller annen grunn variere det hvor tykk deigen blir, derfor kan man holde igjen ca.1 dl og se om du trenger alt vannet)

2 ss maldonsalt, eller 1 ss vanlig salt(det virker mye, men det er en stor deig som trenger litt salt, men her kan du selvsakt også minke mengden om du ønsker)

Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin (bruk helst kjøkkenmaskin, for deigen trenger å eltes godt) og ha så i væsken. Kjør deigen godt, og la den stå å svelle i rundt 10 minutter. Da har fiberhusken fått tid å svelle, og det kan da være man må ha i litt mer vann, kjør deigen godt i mikseren før du begynner å ha de på bakepapir.

Denne deigen er så pass seig at det ikke er noe problem å kjevle utover (se også tips her). Ha  bakepapir på benken eller man åpner en plastpose , og ha  olje/formfett , ta en del av deigen og kjevl den utover. Går det hull her eller der, tar man bare litt deig og trykker den og kjevler den flat igjen. Bruk slikkepotten å del knekkebrødene i så store biter du ønsker at knekkebrødene skal være i.

Steik knekkebrødene på 220 grader helst på varmluft (Ovner variere veldig i styrke, og det kan hende du må skru opp eller ned temperaturen for å få knekkebrødene fint steikt). Jeg åpner døren på steikeovnen noen ganger spesielt i begynnelsen av steiketiden slik at dampen kommer ut. Knekkebrødene er ferdige når de er blitt harde og sprø, og det vil ta rundt 20 minutter. Min steikeovn steiker litt ujevnt, slik at jeg gjerne snur brette en gang under steikingen. Er det noen knekkebrød som fortsatt er bløte, så setter jeg de inn i ovnen etter jeg er ferdig med steikingen og lar de stå på 50 grader med døren åpen.

 

Denne gangen ble det 7 brett med knekkebrød, da slipper jeg å bake på en stund. Tror jeg da, det er jo en kjekk julegave til de som har alt. 


Knekkebrød med hjemmelaget tunfisksalat.


Eller til lunsj 


 

Hjemmelaget glutenfritt julebrød

Julebrød skive med ekte smør og geitost får meg til å huske på juletrefestene vi hadde på søndagsskolen da jeg var liten. Det var høydepunktet på året og de aller fleste i bygden var der. Vi fikk julebrødskive, mandarin og en liten flaske brus, og da var vi virkelig stor fornøyd, jeg lurer på om dagens barn hadde syntes det var like stor stas ;-). Hadde dere juletrefest?

Her kommer oppskriften på julebrøde jeg prøvde meg frem til for noen år siden, enkelt å lage og veldig godt.

1 pakke toro lyst glutenfritt mel   

2 ss fiberhusk

1 pakke gjær

150 g smør

2 dl sukker

4 dl vann

100 g sukat

2 dl rosiner

Litt pisket egg til pensling

Ha alt det tørre i  mikseren, og ha i smeltet smør og vann i deigen, og elt den i rundt 5 minutter.

Deigen var da ganske løs, så jeg bestemte meg for å ha den i en kakeform. Derfor ser den ut som en kake J

Den hevet til den var dobbel størrelse, den siste delen av hevingen hadde jeg den i steikeovnen på veldig lav varme (rundt 50 grader), før jeg skrudde oven på 220 grader. Den steikte i 40 minutter på nederste rille.  Jeg tok den ut av formen, og la den opp ned på en rist slik at den skulle få litt farge på bunnen også.

 

                      Dette var bare himmelsk godt med ekte smør og geitost på. 

                                              

                                            

 

Grethe sine nydelige glutenfrie kromkaker
Min fantastiske venninne gjennom mange år ga meg denne oppskriften på kromkaker, og jeg må si at dette er de aller beste kromkakene jeg har smakt noen gang. Glutenfrie bakevarer kan være vanskelig å håndtere siden de detter  lett fra hverandre, men disse var veldig god å håndtere.

2 store egg

200 g sukker

150 g smeltet smør

150 g potetmel

150 g Toro sitt lyse glutenfrie mel (tåler du gluten kan du erstatte med hvetemel)

2 dl vann

10 dråper sitronessens

Pisk eggedosis av egg og sukker, sikt melet i røren vekselvis med væsken.

Røren skal være ganske tynn.  Det kan være en fordel å la røren stå rundt 15 minutter før man begynner å steike den, for da setter den seg litt er min erfaring.

Har du ikke den kromkake formeren, kan du bruke skaftet på en tresleiv. For å forme skåler, bruker du et glass eller lignede og legger kromkakene over.

Glutenfrie kromkaker

Min fantastiske venninne gjennom mange år ga meg denne oppskriften på kromkaker, og jeg må si at dette er de aller beste kromkakene jeg har smakt noen gang. Glutenfrie bakevarer kan være vanskelig å håndtere siden de detter  lett fra hverandre, men disse var veldig god å håndtere.

2 store egg

200 g sukker

150 g smeltet smør

150 g potetmel

150 g Toro sitt lyse glutenfrie mel (tåler du gluten kan du erstatte med hvetemel)

2 dl vann

10 dråper sitronessens

Pisk eggedosis av egg og sukker, sikt melet i røren vekselvis med væsken.

Røren skal være ganske tynn.  Det kan være en fordel å la røren stå rundt 15 minutter før man begynner å steike den, for da setter den seg litt er min erfaring.

Har du ikke den kromkake formeren, kan du bruke skaftet på en tresleiv. For å forme skåler, bruker du et glass eller lignede og legger kromkakene over. 

Matbloggtoppen

Sjokoladefondant som ble muffens (glutenfri med kokosblomstsukker)
Det er ikke alltid alt blir som man vil og ønsker. Jeg har aldri forsøkt å lage sjokoladefodant før, og i dag var dagen dette skulle prøves . Men av en eller annen grunn hadde jeg skrudd av steikeovnen igjen og merket det ikke før jeg skulle ta kakene ut av ovnen. Og da måtte de stå en stund til, og det ble for lenge. Så dette får jeg gjøre om igjen en annen dag.Smaken var det ikke noe i veien med, og de gikk ned på høykant. 

Jeg fikk et tips om å bruke kokosblomst sukker, og det har jeg heller aldri brukt før. Det var veldig godt på smak og skal være sunnere en vanlig sukker.

100 g smør

1 plate mørk sjokolade

4 egg

1 dl sukker/kokosblomstsukker

1 dl Toro sitt lyse mel (tåler man hvetemel bruker man det)

1 ss fiberhusk (kan sløyfes men da må du bruke litt mer mel)

Smelt smøret og ha sjokoladebiter i, og la det stå til sjokoladen har smeltet.

Pisk egg og sukker kraftig sammen, ha i smeltet smør/sjokoladeblandingen og sikt i melet, og bland det godt inn i deigen. Smør former og fyll de 1/3 full. Steik på 180 grader nederst i ovnen i 7 minutter.

 

Jeg pisket fløte og hadde hjemmelaget nydelig bringebærsyltetøy som min kjære nabo Bjørg har laget.

Her kan man se at fondanten ikke har en flytende som den skal være. 
Matbloggtoppen

Glutenfrie pizzasnurrer

Disse ble vanvittig gode!

Deig:

1 pakke Toro sitt havrebrødmel

1 dl fiberhusk

2 dl glutenfrie havregryn

1dl rapsolje

Ca. 5. 5 dl vann

1 ts salt

½ pk tørrgjær

Bland alt det tørre sammen og varm vann og olje til rundt 37 - 40 g og bland deigen godt sammen.

Bruk et bakepapir med olje på og ta halve deigen på papiret og et papir med olje oppå. Bruk kjevle eller en stor flaske med vann til å trykke deigen ut slik at den er fordelt utover. Ha på fyllet og rull sammen som når man lager skillingsboller, og del i biter og sett de på brett til heving. (Glutenfri deig blir bare hevet en gang).

Fyll:

200 g kjøttdeig

1 chili

1 løk

1 bit ingefær

100 g soltørkede tomater.

Ca. 1 dl ketchup og litt vann så den blir litt flytende.

Rens grønnsakene og del disse i forholdsvis små biter og steik de på pannen sammen med kjøttdeigen. Ha på ketchupen og vannet og la det få koke sammen et par minutter før man har fyllet på deigen.

Når pizzasnurrene er ferdig hevet, steikes de på 220 grader i rundt 15 minutter.

Se også hvordan fyllet på de vanlige pizzasnurrene er laget, som et annet alternativ.

http://morsmiddag.blogg.no/1365708299_pizzasnurrer.htmleller under gjærbakst på bloggen min. 


De er gjerne ikke såpene å se på, men de vinner seg på smaken :-)

 


 

Brownies med kakao (gluten- og melkefrie)

Min kjære Margrethe var så snill å lage kake da jeg stod på hodet med andre ting, og hun kom med noen fantastisk gode brownies. Og det beste av alt var at hun hadde tatt seg bryet med å lage de glutenfrir, slik at vi alle kunne spise dem. Margrethe syntes at brownies med glutenfritt mel ble enda mer saftige enn med hvetemel, så det er ingen fare å lage denne til alle, om man skulle ha noen som ikke kan spise hvete/gluten.

Utenom den utrolige gode smaken så kan det nevnes at de var så mettende at selv lille, skjønne kakemonsteret mitt Theodor klarte mer enn ett stykke, he he.

Oppskriften Margrethe har brukt har hun funnet på http://detsoteliv.no/searchresults_other1gruppe.php?482       

400 g smør (må man ha kaken helt melkefri, bruker man smør uten melk)
1 kg sukker
8 egg
12 ss kakao
2 ts vaniljesukker (bruk gjerne ekte vanilje)
7 dl Toro glutenfritt mel 

Smelt og avkjøl smøret. Ha egg og sukker i en stor bakebolle og pisk sammen med en stålvisp (ikke pisk eggedosis). Rør i smøret, kakao og vaniljesukker. Tilsett deretter melet og bland sammen til en jevn deig. Ha eventuelt i hakkede nøtter til slutt. Stek midt i ovnen ved 170°C i ca. 40 min. Avkjøl i langpannen. Hvelv kaken ut av formen og fjern bakepapir 

Hell deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm). Stek midt i ovnen ved 170 grader. Del opp i passe store firkanter. Pynt kakestykkene eventuelt med litt melisdryss.

 

Pizza Spicy Scampi (gluten- og melkefri)

Heftig og begeistret ble både min datter og jeg av denne pizzaen.

Fyll:

500 g scampi

2 ts chilipasta

1 kinahvitløk

Brokkoli            

½ søt paprika

1 boks med hakkede tomater

1 buljongterning

Ost eller soyaost

Litt vann, omtrent 1 dl (jeg tar bare litt i boksen slik at den blir skyllet)

Rens hvitløken, hakk den og ha den på steikepannen med litt smør og chilipastaen og fordel alt utover på pannen. Ha på litt og litt av scampien og steik den i noen minutter på hver side, ta de deretter på en tallerken. Kok ut pannen slik at man kan ha steikesjyen i tomatsausen.

Ha tomatene og buljong i en gryte og ha delte brokkoli i og ha kokevannet etter steikingen av scampien. Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

Ha tomatsausen på pizzabunnen og ha på rekene, paprika og ost. Jeg hadde halve pizzaen med soyaost og halve med vanlig ost.

Her kommer oppskrift på både glutenfri og vanlig pizzabunn:

 

Glutenfri bunn

1 pakke Toro havrebrødmel

50 g firberhusk

1 ts salt

1 dl olje

5 ½- 6 dl vann (siden det er fiberhusk i, vil den bli tykkere og trekke til seg mer vann en om man kun bruker Toro-melet)

Ha alt det tørre i en skål eller mikser og ha i vann og olje. Siden fiberhusken kan være litt varierende mht. hvor mye vann den trekker til seg, lar jeg alltid litt vann være igjen og har heller i mer når den har fått svellet i et par minutter. Når deigen er passe, har man den på et bakepapir og bruker olje og hendene og glatter den utover. Man kan også ha olje på et bakepapir og legge dette opp på deigen og bruke kjevle til å rulle den ut. La den få heve (glutenfrie bakverk skal kun heves en gang).

Det kan være lurt å steike den i 5-8 minutter før man tar på fyllet.

Steik pizzaen på 200 grader mellom 15-20 minutter.Oste erstatningen jeg brukte på halve pizzaen.

Denne kaller jeg chilipasta om noen skulle lurer på det :-) den er også gluten og melkefri.

 

 

Fylt skinkerull

Fyll:

Ca. 250 g kokt skinke eller 1 boks bogskinke

1 stor purre

1 dl persille

3 ½ dl revet ost, tåler man ikke ost, kan man kutte den ut eller kjøpe soyaost å ha på

Smør til steiking

 

Rens, vask og finhakk purreløk og persille.  Del skinken i biter og surr den sammen med resten.  Rasp osten og ta av litt av osten til å ha oppå rullen. Ha ellers alt på den ferdigsteikte pannekaken og rull det hele sammen som når man lager rullekake eller skillingsboller. Strø resten av osten oppå pannekakerullen og sett hele rullen i ovnen igjen på 275 grader i 5- 10 minutter.

 

Svanhild, som jeg fikk denne oppskriften av, serverte rullen sammen med ris og bernaisesaus.

Jeg hadde salat til.

På bildet er det glutenfri rull, den vil nok se annerledes ut om den blir laget av hvetemel. Men den er ikke noe dumt alternativ, den inneholder mye fiber og er et sunt alternativ til hvete og veldig enkel å lage. 

Et glutenfritt alternativ til deig: 

(http://morsmiddag.blogg.no/1327352751_hjemmelaget_tagliatel.htm)l Glutenfri tagliatelle)

For deg som tåler hvetemelhttp://morsmiddag.blogg.no/1351877104_skinkerullpannekakeru.html

 

4 egg
125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (jeg vet ikke helt hvordan jeg kan lage den glutenfrie pannekaken melkefri enda, kom gjerne med forslag)  
35 g fiberhusk eller psyllium
1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150 g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og fiberhusk/psyllium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren, som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg. 

Når røren har stått 10 minutter, er den blitt adskillig stivere enn den var, og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen mellom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle, kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull oppå bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom disse. Legg bakepapirene med deigen imellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes. 

Steikes i 10 minutter. 

Når den kommer ut av ovnen, lar man den stå og hvile til den er litt avkjølt.

Da er den ferdigsteikte pannekaken fortsatt lys.


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662


 

 

Fylte brød med tørkede tomater

Glutenfri

Jeg lagde de glutenfrie og da brukte jeg

1 pakke Toro sitt havremel

Ca. 2 ss profiber

1 ts salt

25 g gjær

1 dl olje

3 dl vann

Deig av glutenfritt mel heves kun en gang. Og den er nesten umulig å kjevle, derfor bruker jeg olje på hendene, og lager en kule og presser den flat på bakebrettet. Resten er som for vanlige brød. Jeg laget noen litt mindre flate brød også, som jeg bare steikte uten fyll. De trenger mindre steiking.

Passer godt til gulrotsuppe: http://morsmiddag.blogg.no/1322162492_berit_sin_gulrotsuppe.html 


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662 

 

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfritt knekkebrød1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

2 dl mel (jo grovere jo bedre, Toro sitt havremel, jyttemel og lignende. Man kan også bruke glutenfrie havregryn)

2 dl profiber/ fisberhusk eller begge deler

1 dl olje (rapsolje eller olivenolje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

Ha alt det tørre i en skål. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og ha olje på papiret før man tar en del av deigen på.

Det er nesten umulig å kjevle den glutenfrie deigen, så jeg har litt olje på  bakepapiret . 

 

 

Deretter tar jeg bakepapiret opp på deigen og trykker deigen ned, og bruker en kjevle for å få det jevnt utover. Har man ikke kjevle, så fyll en flaske med vann og bruk den til kjevle.

  

Ta av det øverste papiret. Del deigen i ruter før den steikes
           

Man kan steike mange brett på en gang om man har varmluftsovn. Steik på  rundt 220 grader til de begynner å  få farge, da skrur jeg ned temperaturen til rundt 50 grader og har åpen dør til de er ferdig


Man kan variere hvilke frø og/eller nøtter man vil bruke og hvor mye av disse man ønsker å ha i deigen.

Facebook:  https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

 

 

Knallgode glutenfrie rundstykker

1 pakke Toro havremel (bruk det melet du ønsker og liker)

1 ½ dl glutenfritt havregryn

1 dl solsikkefrø

½ dl sesamfrø

1 dl fiberhusk

1 god ts salt

1 dl rapsolje eller smør (bruker man smør, så ha i litt mindre salt, siden det er salt i smøret)

1 pakke tørrgjær

Ca. 5-6 dl vann (jeg hadde litt for lite vann i mine)

Bland alt det tørre sammen å ha i vesken, bland godt sammen. Fiberhusken trekker til seg veldig mye vann, så det kan lønne seg å vente noen minutter før man begynner å forme rundstykkene for å se om man må ha i mer vann. Glutenfrie produkter kan ikke på noen som helst måte sammenlignes med hveteprodukter, deigen blir mye løsere og mer klissete deig. Er den ikke klissete er den rett og slett for fast.

Form så store rundstykker du måtte ønske, men skal du ha de til burgerbrød, er det en fordel at de er litt store. Bruk litt olje på hendene for å forme emnene og sett de på bakebrett, gjerne med bakepapir under. Glutenfrie produkter skal KUN heves en gang! Derfor skal de rett inn i forvarmet ovn (rundt 200grader) etter heving og la de steike i rundt 15 minutter. Steiketiden vil variere etter hvor store rundstykkene er og hvor sterk steikeovnen er. Sett de på enn rist når de er ferdige og la de få bli litt avkjølt før man bruker de.
FROKOST ELLER HELGEKOS MUFFINS :-)

 

Kast deg ut på og forsøk noe nytt !3 egg, gjerne økologiske

25 g mandelmel eller mandler

50 g solsikkekjerner

25 g linfrø

100 g fetaost

En god neve fersk spinat eller 3 kuler med tint spinat

1 ts bakepulver

50 g smør

FREMGANGSMÅTE

Bruk gjerne en foodprocessor og ha i alle ingrediensene utenom bakepulveret, og la den gå til blandingen er begynt å bli litt jevn. Ha i bakepulver og la den gå i noen sekunder til så det blir blandet godt i deigen. Fyll den i muffinsformer.

Har man ikke foodprocessor, kan man gjøre det på følgende måte:

Pisk eggene lett.

Smelt smør. Mal mandler, solsikkekjerner og linfrø til mel, og smuldre fetaosten. Finhakk spinatbladene.

Bland alt sammen til en tykk røre og fyll i muffinsformer.

Stekes på 180 grader midt i ovnen i 15 minutter.

Variasjoner: Ha bacon, kalkun/kylling og urter i røren. En sterk ost kan også gi muffinsene en liten sving.                                                                          
 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen