hits

Fiskeretter

Ørret/lakseburger med guacamole

Enkel nydelig mat, som muligens også apelerer til den yngre garde.

Til 4 personer beregner man:

400 g ørret eller laksefilet uten skinn og bein

1 1/2 ts salt

Ca. 1/2 ts pepper

Saft av 1 lime eller 1/2 sitron

1 egg

Frisk eller tørket gressløk eller dill (kan sløyfes) Eller man kan bruke vårløk eller annen løk

Finhakk fisken eller bruk foodprosessor

Ha i egg, salt, pepper, sitron og, finhakket urter/tørkede urter. Bland alt  godt i hop med fisken, ha en god og varm steikepanne med smør og form fire burgere, og steik de på begge sider.

Jeg har en form som jeg leggere burgerne i, da blir de fin og runde, men det er bare for jeg liker å dille. 

Guacamole kan lages på enormt mange måter, det er kun fantasien som stopper en. Her er en variant, og du kan finne en annen oppskrift HER

1 stor  guacamole

1 lime eller 1/2 sitron

1 ss majones (kan godt sløyfes)

1/2 rød chili

Kniv spiss pepper

ca. 1/2 ts salt

2 fedd hvitløk

Del avocadoen i to, bruk en skje eller gaffel å få den ut av skallet. Ikke ksat steinen, den bør du ha i guacamolen for da blir den ikke så lett ødelagt.

Ha avocadoen på en talerken og kverk den med en gaffel(du kan også bruke stavmikser), ha på sitron, majones, hakket chili, renset og finhakket hvitløk  og salt og pepper. Bland alt godt sammen. Det er en fordel å lage guacamolen en stund før man ska spise, da blir den enda bedre. 

Et lite hjertesukk! Det er fryktelig synd at ingen lager grove hamburgerbrød og andre tilsvarende produkter, de hamburger frødene fra Hatting har den ekle hvite fargen som all glutefire produkter har. Men jeg delte nå mitt brød og hadde det i brødristeren å svei det godt, da gikk det nå ant.

Man kan bytte brøde ut med brødskiver om man ikke har haburgerbrød.

Hva du vil ha på burgeren utenom guacamole er opp til den enkelte, men jeg hadde rikelig med guacamole, og salat, det var perfekt for meg.

# hjemmelaget #ørret #laks #burger oppskrift #oppskrifter #fisk #sunt #avocado #guacamole #middag #middagstips #matblogg #morsmiddag #glutenfritt #glutenfri #melkefri #melkefritt #laktosefri #allergivennlig #matblogg #blogg #bloggtopp #Hatting

Ørret med urter og salat fra egen hage

Noe av det aller kjekkeste jeg vet om er å få til å dyrke urter og grønnsaker selv. Og i år har jeg kommet i gang, så får jeg utvide til neste år. I år har jeg oregano, dill, basilikum,løpstikk, gressløk(fra i fjord for den er mangeåring), og det samme med mynte, persille, salvie, frisesalat, bladsalat, og ruccula, og tomatplante. En sann fornøyelse rett og slett. 

I dag hadde jeg noe så enkelt som steikt ørret på pannen, og tok på dill, gressløk, oregano, salt og rosepepper. Rosepepper er utrolig dekorativ, og ikke så sterk. Urtene finkuttet jeg og tok på når fisken nesten var ferdig steikt, og hadde litt av steikeskyet opp på urtene under retsen av steikingen. 

Jeg hadde også en enkel guacamole til, og selvdyrket salat.

Guacamolen hadde jeg i:

Avocado

Hvitløk

Lime 

Olivenolje

cayannepepper

salt

Jeg renset avocadoen og brukte en gaffel å kneke den til mos, hadde i hvitløk, olje, limesaft og salt og cayanepepper, og blandet alt godt sammen. Passet utrolig godt til.

 

#urter #dyrk #altan #terrasse #altanbonde #Fisk #ørret #laks #salat #Hjemme #dyrket #guacamole #melkefri #laktosefri #glutenfri #morsmiddag #middagstisp #enkelt #sunt #godt 

Ovnsteik ørret med urter

I dag fikk jeg utrolig lyst på ørret med friske urter, og det, som vanlig er det i alle enkelhet, men både fristende og veldig godt.

Beregn et til to stykker ørret eller laks per. pers.

En klatt smør på hvert fiskestylle

Ureter etter ønske, men jeg hadde persille, koriander og basilikum

Salt

Pepper

Legg fisken med skinnsiden opp om den har skinn, legg den i en ildfast form, ha litt smør på. Vent med å legge på urtene før man snur fisken da ungår man å brenne urtene, men ta gjerne på salt og pepper. Ha oven på 210 grader og sett fisken mitt i oven. Etter at fisken har fått stått rundt 15 minutter i ovnen(kansje litt mindre om det er tynne stykker), strø på urene, og litt smør på hver av stykkene, og sett formen inn i ovnen igjen til fisken er ferdig (5-10 min).

Jeg hadde noen kokte poteteter fra i går som jeg steikte, og woket blomkål, paprika og squash. 

Jeg brukte smøret fra formen over, snadder mat.

#ørret #laks #urter #friske #urter #basilikum #koriander #persille Wok #steikte #poteter #smør #glutenfritt #glutenfri #melkefri #melkefritt #laktosefri #middag #enkelt #kjapt #sunt #fisk #morsmiddag #middagstips #nlogg #matblogg #bloggtopp

Røykt blåkveite med persillesaus

Røykt blåkveite er bare HELT utrolig godt, og det passet veldig godt med persillesaus til. Blåkveite har veldig mye bein, så det går mye mer fisk en til vanlig. Keite inneholder masse omega-3 og  litt Dvitamin blant annet, en god grunn til for å spise denne nydelige fisken.

Beregn 300-400 g fisk per person. Jeg kjøpte 400 g og spiste hver  en smitt og smule 😁

Fisken trekker som vanlig fisk i rikelig vann, men vær forsiktig med  salte, i rundt 10 minutter. Ikke kok fisken, kun rett under kokepunktet.

Persillesaus:

Beregn rikelig med saus, for det går litt mer saus til slik mat.

Til rundt 4 personer

4 dl fløte (jeg brukte laktosefri som vanlig

4 dl vann

1/2 ss buljongpuler eller 2 terninger (PS: Sjekk om at den ikke inneholder gluten om du har cøliaki osv.)

2 ss maizena

pepper

Eventuelt mer salt om du ønsker det.

1 stor potte fersk perille

Ha fløte, vann, buljong og maizena i en panne, rør ut maizenanen, og sett pannen på kok under omrøring. Når den har kokt opp hakker man persillen og smaker til sausen med pepper og eventuelt mer salt(ikke ha den for salt siden fisken har mye smak og er litt salt)

#Røytblåkveite #Røykt #blåkveite #Fisk #feit  #fisk #glutenfritt #glutenfri #laktosefri #Middag #middagstips #mattips #pesille #persillesaus #blogg #matblogg #bloggtopp

Fiskehamburger

Jeg har hatt et glutenfritt hamburgerbrød liggende i fryseren som jeg har flyttet rundt i minst et år, og da er det godt  få det brukt opp. 

Fiskehamburger med hyse og torsk 80% fisk er i grunnen ok mat, den inneholder melk men ikke gluten. Man kan lett lake fiskeburger selv HER finner du en med laks uten melk og gluten.

Jeg steikte fiskeburgeren etter anvisning på pakken, og hadde hamburgerbrøde på pannen også. Blir du overasket over at jeg hadde aioli på? 😍 

Isbergsalat, agurk, tomat og søt minipaprika hadde jeg på. Det er nesten ikke noe vits å ha alt opp på burgeren for det paller jo av uansett, så jeg har en del av tilbehøret ved siden av.

#fisk #hyse #torsk #fiskeburger #middag #middagstips #enkelt #kjapt #fort #ferdig #Blogg #bloggtopp #matblogg #Morsmiddag #glutenfri 

Hjemmelaget fiskegrateng

Fiskegrateng tror jeg det nå være minst 10 år siden jeg både har smakt og laget, så da var det bare å hive seg rundt å lage når jeg først fikk det på hjernen.

Har dere forresten fått med dere at vi har et økende problem med jodmangel i kosten vårt her i landet? Torsk er en fiskesortene med masse jod, den har faktisk 185,7µg i 100 gram torsk(data hentet fra matvaretabellen), det vil si at man har dekket hele dagsbehovet på 150 µg på en middag. 

Egentlig veldig enkelt å lage, men det tar jo litt tid å steike, så det er nå i grunnen lurt å lage en stor form når man først holder på, så har man i fryseren til en annen gang. Man kan gjerne bruke rester av fisk, jeg har en pose i fryseren, og der har jeg rester av fikk i, jeg blander allslags fisk. Men i dag hadde jeg ikke noen rester så det ble torskefilet.

2-3 personer:

ca. 250 g fisk rester eller fersk

1,5 dl makaroni (glutenfri til oss som ikke kan spise gluten)

2 dl laktosefri fløte/eller vanlig fløte om du tåler det/eventuelt bare bruke melk som væske

3 dl vann

2 ss mel (jeg brukte Toro sitt lyse mel siden det tåler varmebehandling) Tåler du hvetemel kan du bruke det selvfølgelig

1/2 ss buljong eller 1 terning (sjekk om buljongen er glutenfri, mange buljonger inneholder hvetemel)

en klatt smør

1-2 egg

1/2 ts muskatnøtt (kan sløyfes)

Pepper 

Salt

Brød strø eller ost om du ønsker det (parmesan ost er praktisk talt helt laktosefri)

Sett makaronien på kok etter pakningens beskrivelse. Ha mesteparten av væsken i pannen(det kan være lurt å holde litt igjen så kan du heller ha i resten om sausen  blir for tykk) sammen med smør, mel og buljong. Sett det på platen og la det få et oppkok, smak så til med salt, pepper og eventuelt muskatnøtt. Er den litt tykk har du i resten av væsken. Ha i fisken, sil av de ferdig kokte makaroniene og ha de også i sausen. Pisk godt sammen egget og ha det i sausen, og rør det godt ut. Hell alt i en smurt ildfast form, og sett den i for varmet ovn til 200 grader. Sett formen nesten nederst i ovnen. Strø eller ost er lurt å ha på på slutten av steiketiden slik at de ikke blir brent. Gratengen er ferdig på rundt 30 minutter. 

#jod #jodmangel #stoffskiftet #fisk #torsk #fiskegrateng #glutenfritt #laktosefri #Sunt #godt #enkelt #middag #middagstips #Morsmiddag #blogg #bloggtopp #matblogg

 

Steikt fisk(Steinbit) med rosépepper og spinatstuing med parmesanost

Jeg hadde et stykke fisk i fryseren som jeg mener er steinbitfilet, og der fant jeg også spinat og ferdig raspet parmesanost, så da ble det middagen i dag. 

Det var noen ferdig kokte poteter i kjøleskapet så da slapp jeg koke nye, så de steikte jeg sammen med fisken.

Fisken steikte jeg uten mel, men med salt og rosépepper, det rare er at jeg er ikke heftig begeistret for sort pepper, men denne er noe HELT annet, og den er jo også veldig dekorativ. Den kan du kjøpe i vanlig butikk, den står med vanlige krydder.

Spinatstuing:

Til en person brukte jeg:

3 frosne klumper med spina

1 fedd hvitløk

smør å surre det hele i

Ca. 1 ss revet parmesanost  (jeg kjøper gjerne to om gangen, rasper de på en rasp, fryser de ned og tar opp etter behov) Parmesan er praktisk talt helt uten laktose.

Salt

Pepper

Ha alt i pannen og la det surre til spinaten er tint, smak til om du ønsker den mer salt, pepper eller ost.

Steikte poteter med vårløk og salt, enkelt og greit, ser det ikke digg ut da?

 

#steinbit #fisk #gofisk #Spinat #spinatstuing #frossenspinat #parmesanost #rester #av #potet #spisoppmaten #spis #opp #maten #raskt #glutenfritt #laktosefritt

#raskt #morsmiddag #middag #tips #middagstips #blogg #matblogg #bloggtoppen 

Ovnsstekt torsk i eplesaus

Virkelig en smakfull rett som jeg nok tror barn vil like, og den passer nok både til pasta og ris, selv om jeg foretrekker poteter.

Til 2 personer

400 g torskefilet som er tint

3 dl eplejuice

1 dl fløte (laktosefri om du trenger det, man kan også kutte ut fløten å ha 1 dl mer juice)

Bruk de grønnsakene du har men husk at gulerot trenger litt tid i ovnen, så det kan være en fordel å bruke grønnsaker som ikke trenger alt for lang varme tid.

jeg brukte:

1 gulerot i tynne skiver

1 godt stykke squash i litt tykke skiver

2 vårløk

ca. 1/2 paprika

 1 syrlig eple

salt Ca. 3 ts for fisken trenger mye salt

Pepper

Bland juice, fløte, litt av saltet og pepper til sausen. Rens og kutt alle grønnsakene og eple , del fisken i litt gode stykker. Ha alt i en ildfast form og hell sausen på. Ha alt i for varmet ovn til  210 grader, la formen stå mitt i ovnen i rundt 30 minutter. Server med poteter, pasta eller ris.

 

#eple #eplesaus #Torskieplesaus #torsk #Fisk #sunt #godt #Enkelt #raskt #glutenfri #laktosefri 

Røykt blåkveite med gulerotstuing

Jeg tror nesten at dette er mat for oss som er litt voksen, jeg har vanskelig se for meg at det er mat unge mennesker er vant med. I grunnen håper at jeg tar veldig feil, for en mer smakfull nydelig fisk skal man lete lenge etter. Ikke det at jeg har spist mye av den de siste årene heller, for det har ikke vært enkelt å få tak i.Men den nye fiskebutikken på Os har et fantastisk flott utvalg, og ikke minst kvalitet, derfor har den blitt min nye favorittbutikk :-)

Er du vant med røykt blåkveite?

Røykt blåkveite har en del bein(de er lett å fjerne når fisken er kokt), men derfor bør man kjøpe omtrent dobbelt av de man vanligvis spiser. En vanlig porsjon med fiskefilet er mellom 150- 200 gram per. person, men røykt blåkveite ville jeg altså ha regnet mellom 300- 400 gram per. porsjon fisk.

Røykt blåkveite skal trekkes som torsk(men bruk minimalt med salt på røykt blåkveite siden den allerede er saltet), altså legges i kokende vann, som man skrur ned  når den begynner å koke, den skal kun trekke. 

Gulerotstuing kan lages på mange måter, nå er jeg vel en blant særingene i klassen så jeg lager den slik:

Til 4 personer:

4 gulerøtter

4 dl vann

1 terning buljong

1 klatt smør

Ca. 1 ss Maizena

Ca. 1 1/2 dl fløte/melk(laktosefri  for de som trenger det) (Jeg brukte kokosmelk i dag siden jeg må unngå melkeprodukter helt for tiden),

4 vårløk som jeg hadde i på slutten av koketiden

Rensk og del gulerøttene og ha de i vannet sammen med smør og buljong og kok i omtrent  7 minutter. Ta den bort fra varmen, rør maizena ut Melk/fløte/Kokosmelk og hell i gulerotblandingen. Sett pannen på varmen igjen, og rør til blandingen har kokt opp igjen.

Smak så til om den trenger salt eller pepper.

Ellers hadde jeg kokte poteter og brokkoli til. 

 

Panert tosk

Fisk er godt, torsk er min store favoritt. Min datter er hjemme og hun spiser helst fisk,, sjømat eller vegetarmat fremfor kjøtt, og da  må jo mor svinge seg.

Det du trenger for å panere fisk er paneringsmel(man finner glutenfri på mange dagligvarebutikker),  men man kan også bruke cornflakes, knust baconsvor eller rett og slett tørke brød eller knekkebrød som man knuser selv. 

Knekk og pisk et egg med litt godt med salt, rull fisken godt i egge, og så over i peneringsmel. Skal man lage til mange kan man helle eggene over fisken, snu de i eggene, ha melet i en pose og ha fisken i og rist godt. 

Steik fisken som vanlig, først med god varme på begge sidene, skru ned varmen og la fisken kose seg der du snur fisken med jevne mellomrom. 

Det går nokså fort å steike ferdig fisken, men det kommer ant på størrelsen, men mellom 6-10 minutter burde være nok.

Vi hadde remulade, brokkoli, gulerot og poteter til.

Hjemmelagde fiskekaker

Herlighet så godt, jeg tok opp tre kaker hver fra fryseren, men de ble litt knapt for vi spiste egentlig etter at magen var mett :-). 

Det vanskeligste med å lage fiskekaker er å få tak i skikkelig fisk, som hyse eller lyr. Jeg fryser ned i poser og tar opp så mange jeg trenger av gangen. 

Til 1 kg skinn og beinfri filet av hyse eller lyr (kan ikke bruke fryst fisk)

2-3 ss potetmel

1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer det sløyfes)

5-7 dl væske (Jeg bruker en boks (3 dl) laktosefri fløte og resten vann til 2  kg fisk)

Fisken må være skinn og beinfri, den kan ikke ha vært frossen, og fisken og melken må ha samme temperatur. Ha  fiskefileten  og salt i en foodprosessor, og la  maskinen gå til til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel og muskat og bland det i fisken, og begynn å spe med litt og litt væske. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer må væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn,, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å  steiker/koker, da har man sjans å korrigere smaken om det trengs. 

Nå kan man lage det man ønsker av fiskemat, fiskepudding, fiskekaker, fiskeboller, eller suppebolle eller fiskekarbonader, man også kan ha i løk, urter osv, .Se HER  

Fiskekaker formes så store som man ønsker (feks. spiseskje stor), steikes på begge sider til de er gylden brune, og gjennomsteikt. Skal man ikke spise kakene med en gang men fryse de eller varme de opp seinere, trenger de ikke steikes helt igjennom, for da varmer man de jo igjen.  Fiskekaker    er ferdigsteikt på rundt 7-10 minutter litt avhengig av størrelsen, ikke bruk for sterk varm.

Jeg varmet kakene på steikepannen på lav temperatur, kokte poteter og gulerøtter og smeltet smør til. 

 

Hjemmelaget fiskepudding

I dag var familien Moss_Iversen Lundegård på besøk, og de ønsket seg fiskepudding til middag. Jeg syntes nå det var veldig hverdagslig, men de mente at dette er så uvanlig mat å få at var festmat :-) Og for så vidt er jeg ikke uenig i det :-).

Klokken skulle stilles denne helgen og jeg ble helt forvirret av tiden, og sendte melding til Margrethe, om hva klokken egentlig var. Og så gikke jeg ut i hagen å ryddet litt greiner, og hadde glemt mobilen inne. Så da jeg tenkte at nå er det vel på tide å gå inn igjen så jeg får laget middag før de kommer. Og jeg fikk helt bakoversveis for klokken på veggen viste at det var bare 20 minutter til gjestene skulle komme, og jeg hadde ikke begynt på middagen en gang. Jeg føk rundt og ordnet og kokte, og da middagen var ferdig, syntes jeg det var rart at de enda ikke var kommet. Jeg tok opp mobilen for å sende en ny melding for å spørre om det var noen missforståelser, og det var da jeg oppdaget at klokken på veggen ikke var stilt, så jeg hadde laget middagen en time for tidlig he he.

Ja ja da fikk jeg tid å lage den lynkjappe eplekaken også:-) (oppskrift på kaken finner du HER)Har du noen gang tatt feil av tiden i disse snutidene?

Siden alt ble i en felande fart fikk jeg ikke målt opp hva jeg hadde i sausen, men jeg kan ta sånn rundt regnet.

Fiskepuddingen:

1 kg skinn og beinfri filet av hyse eller lyr (kan ikke bruke fryst fisk)

2-3 ss potetmel

1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer det sløyfes)

5-7 dl væske (Jeg bruker en boks (3 dl) laktosefri fløte og resten vann til 2  kg fisk)

Fisken må være skinn og beinfri, den kan ikke ha vært frossen, og fisken og melken må ha samme temperatur. Ha  fiskefileten  og salt i en foodprosessor, og la  maskinen gå til til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel og muskat og bland det i fisken, og begynn å spe med litt og litt væske. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer må væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn,, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å  steiker/koker, da har man sjans å korrigere smaken om det trengs. 

 Bruk en brødform, kakeform eller lignede, smører den godt, og fyller den opp med fiskefarse,  forvarm ovn til 120 grader. Sett formen nederst i ovnen og la den stå i rundt 45 minutter. Her igjen vil størrelsen på puddingen avgjøre om man må ha mer eller mindre tid. 

Sausen:

1 liten løk

smør å surre løken litt med

ca. 1 dl laktosefri fløte

Litt vann fra de kokte gulerøttene

Litt vann jeg skylte ut av boksen med til sammen kan jeg tenke meg det var 5-6 dl  

2 grønnsaksbuljongterninger (sjekk at de ikke inneholder gluten)

1 stor ss maizena

Salt

Pepper

Jeg renset og findelte løken, surret den litt i pannen med smør (ikke høy varme for den skal ikke bli brun). Hadde så i buljong, kokevannet fra gulerøttene, og fløten, og denne gangen blandet jeg maizenaen ut i vannet fra fløtekartongen jeg hadde skylt ut av. 

Kokte opp sausen og smakte den til med salt og pepper.

 

 

Hjemmelaget fiskemat

I går gikk jeg innom et ny fiskeutsalg som er kommet på Os (et koselig sted utenfor Bergen), jeg skulle i grunnen bare se om han hadde et stykke røykt blåkveite. Det hadde de ikke, men i stede kom jeg ut med to kilo med flott hysefilet. Jeg har i grunnen tenkt lenge på det at jeg skulle fått laget fiskemat, for det er ikke noe kan slå hjemmelaget fiskemat. Har man en foodprosessor er dette kjapt gjort, og på en time hadde jeg laget en fiskepudding, rundt 16 fiskekaker, fiskeboller og suppeboller. Hysen jeg fikk tak i var fire dager gammel, det er egentlig litt for gammelt til å lage fiskemat av for stivelsen i fisken forsvinner fort. Derfor måtte  jeg bruke  mindre væske en om fisken hadde vært en eller to dager gammel. Fiskematen ble knallgod, så det gikk ikke utover smaken. I stede for melk brukte jeg laktosefri fløte og vann, det gjør at fiskekakene ikke blir så brune som vanlig, laktosen i melken er sukker som karamelliserer seg så det man steiker blir mer brunt. Men for min del synes jeg fiskekakene fikk en flott farge. Man kan også bruke bare vann å spe med om man ikke tåler laktosefritt heller, da kan det hende man må ha litt mer salt i for å kompensere. Tåler man melk kan man selvsakt bruke det i stede for fløte og vann. 

1 kg skinn og beinfri filet av hyse eller lyr (kan ikke bruke fryst fisk)

2-3 ss potetmel

1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer det sløyfes)

5-7 dl væske (Jeg bruker en boks (3 dl) laktosefri fløte og resten vann til 2  kg fisk)

Fisken må være skinn og beinfri, den kan ikke ha vært frossen, og fisken og melken må ha samme temperatur. Ha  fiskefileten  og salt i en foodprosessor, og la  maskinen gå til til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel og muskat og bland det i fisken, og begynn å spe med litt og litt væske. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer må væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn,, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å  steiker/koker, da har man sjans å korrigere smaken om det trengs. 

Nå kan man lage det man ønsker av fiskemat, fiskepudding, fiskekaker, fiskeboller, eller suppebolle eller fiskekarbonader, man også kan ha i løk, urter osv, .  

Fiskekaker formes så store som man ønsker (feks. spiseskje stor), steikes på begge sider til de er gylden brune, og gjennomsteikt. Skal man ikke spise kakene med en gang men fryse de eller varme de opp seinere, trenger de ikke steikes helt igjennom, for da varmer man de jo igjen.  Fiskekaker    er ferdigsteikt på rundt 7-10 minutter litt avhengig av størrelsen, ikke bruk for sterk varme. 

Fiskekarbonader kan man godt tilsette urter, løk, chili eller andre smaker man måtte ønske. Karbonader er omtrent dobbelt så stor som fiskekaker(Kan feks. bruke serveringsskje). Form karbonadene runde og flate, la de steike seg gyldne, disse vil ta rundt 15 minutter å bli gjennomsteikt,  men igjen vil dette avhenge av størrelsen. 

Fiskepudding bruker man en brødform, kakeform eller lignede, smører den godt, og fyller den opp med fiskefarse,  forvarm ovn til 120 grader. Sett formen nederst i ovnen og la den stå i rundt 45 minutter. Her igjen vil størrelsen på puddingen avgjøre om man må ha mer eller mindre tid. 

Fiskeboller former man med en spiseskje. Bruk fiskekraft eller ha fiskebuljong og vann til å trekke de i.  Som fisk skal heller ikke fiskemat koke, men trekke (under kokepunktet). La fiskebollene trekke i 7-10 minutter.

Suppeboller lages med teskje, og eller på samme måte som fiskeboller bare men kun halve tiden i pannen. 

Fiskemat kan fryses. Jeg bruker å legge de i pose og posen ligger på et fat eller lignede, da er det lettere å få de singelfryst, og enkelt å ta ut så mye man trenger av gangen. 

 

Steikt torsk med rekesaus og bacon

Fisk er gjerne ikke det de fleste tenker på som søndagsmiddag, men jeg synes det er utrolig velsmakende  og står høyt oppe på min  matliste :-D. 

For å gjøre den litt mer ut av fisken bestemte jeg meg i siste sekund å lage en rekesaus, og som  vanlig  var dette gjort på få strakser, og det ble veldig godt sammen med fisken.

Fisken steikte jeg uten mel, kun med salt, bacon steikte jeg sammen med fisken.

Til fire personer.

1/2 dl fløte (laktosefri om du trenger det)

2 1/2 dl vann

1 grønnsaksbuljong eller fiskebuljong terning (tåler du ikke gluten så vær obs. på at buljong kan inneholde gluten)

3 vårløk

1/2 boks med reker og litt av kraften som blir med når du har i rekene, men husk at det vannet er litt salt så ta det i før du eventuelt har på salt

Pepper

1/2 ss maizena

Løken renset jeg og findelte. Deretter  puttet jeg  alt i pannen utenom rekene, og rørte litt for å løse opp maizenaen så den ikke klumpet seg.  Så satte jeg på pannen og rørte til det kokte opp,  rett før servering hadde jeg i rekene. Det er ikke lurt å la rekene koke, da blir de fort seige. Smak om du trenger mer salt. 

                                       

#torsk #fisk #steikttorsk #steikt #torsk #sunt #godt #enkelt #middag #middagstips #middagsoppskrifter #Morsmiddag #toppblogg #reker #rekesaus #skalldyr 

 

 

Steikt ørret med rømme

I all enkelhet, men du verden så godt! Man trenger ikke finne kruttet opp på nytt, og steikt ørret med rømme(laktosefri), grønnsaker og poteter er sannelig ikke dumt å bli minnet på i en travel hverdag :-)

 

                                                   

Ørreten steikte jeg på begge sider, og snudde med jevne mellomrom, den er nokså fort steik rundt rundt 10-15 minutter. Jeg hadde kun salt og pepper på.

#ørret #laks #fisk #rømme #grønnsaker #poteter #middag #middastips #morsmiddag # Glutenfritt #glutenfri # #lakstosefri  #sunt #godt  #enkelt #blogg #bloggtoppen 

Hjemmelagd fiskepinner med Hollandaise saus

Steikt fisk er en ting fiskepinner noe helt annet! Det forundrer meg stadig at noe mat liker man ikke, men når man bare lager den på en litt annen måte så spiser man samme maten like vel. Det skal gjerne ikke mer til en å dele fisken opp og lage de som fiskepinner og ha en deilig  Hollandaisesaus til så liker man fisk like vell. Jeg elsker Hollandaisesaus og Bernaisesaus, og det lager jeg for det meste selv, men det er en liten forbannelse mellom meg å disse sausene for de ser helt fin ut, og akkurat når jeg skal servere så sprekker de he he. Den ser så flott og blank ut, jeg kan ikke slutte å irritere meg over dette he he. Når man kommer hjem og både barn og voksne er sulten så forstår jeg at man gjerne ikke begynner med en slik saus. Men husk at mange av disse kan inneholde hvetemel, så sjekk om du trenger glutenfritt. 

. Men ønsker du å forsøke deg på Hollandaisesaus kan du klikke HER.

Deilig middag ute i SOLEN :-D 

Jeg brukte torskeloin beregn minst en per person. 

       

   Du trenger.

Egg eller eggehviten om man lager sausen selv.

Salt (fisk trenger mye salt, så lager du til 4 personer må du ha minst en ts salt i)

Pepper

Brødsmuler/brødstrø (jeg hadde glutenfritt i skapet, har du ikke brødstrø kan du for eksempel bruke knuste cornflakes eller knust Bacon crisp)

Bland egget/eggehvite, salt og pepper sammen i en stor skål. Del fisken i litt tykke fingerbredder, tørk de og ha de i skålen, og bruk fingrene eller en gaffel slik at alle fisken får egg på seg. Lager man bare litt kan man bare ha litt strø i en skål, men skal man lage til mange tar man strøet i en plastikkpose, har fisken i posen og rister godt. Steik fisken på god varme til de er gylden brun på alle sidene, skru så ned temperaturen og la de få steike noen minutter til på hver side. 

#fisk #fiskepinner #torsk #sunt #godt #enkelt Middagstips #kaskalvihatilmiddag #Middag #morsmiddag #Glutenfritt #melkefritt #Blogg #bloggtoppen 

 

Steikt ørret med grønnsaksris

Variasjon er vel stikkordet, jeg spiser ikke mye ris av mange grunner og en av de er at den ikke smaker noe. Derfor har jeg begynt å tilsette risen alt mulig, og da blir det plutselig noe helt annet. 

I dag blir det til en porsjon:

1 porsjon ris

Bruk de grønsakene og krydderet du har, men her kommer det jeg brukte.

1/2 gulerot i små terninger

2 buketter blomkål

1 stykke gul paprika

3 vårløk

5-6 sukkererter 

salt

pepper

1/2 ts gurkemeie

1 knivspiss cayanepepper

Ca. 1/2 ts spisskummen  selvfølgelig :-D

Skyll risen og kok den etter pakkens bruksanvisning. Når det begynner å bli rundt 10 minutter igjen av koketiden har man i renset og delt gulerot, blomkål, vårløk og paprika, sukkerertene ventet jeg litt med så de ikke skulle bli i hel kokt. Når vannet er kokt inn og risen er ferdig kokt har man i krydder, salt og sukkererter og smaker til til du finner din smak. 

Jeg hadde hjemmelaget aioli til, og det synes jeg passer til det meste :-D HER finner du oppskriften om du ønsker å ha det til. Man kan selvsakt også bare ha rømme til .Fisken steikte jeg som vanlig i pannen til den var ferdig, og hadde litt salt og lime på.

                                   

 

 

 

 

 

 

Ovnsteikt ørret med pesto

Jeg fikk så utrolig lyst på pesto, og ørret hadde jeg tatt ut av fryseren så da var dagens middag soleklar i en regntung Bergen. 

Jeg laget bare en porsjon, og da passet det perfekt opp i en porsjonsform, men det er klart at skal man lage til flere kan man ha en stor ildfast form. 

1 porsjon:

1 bit ørret uten skinn og bein

1/4 løk

1/2 vårløk

1/2 nepe

Ca. 3 skiver squash

ca. 3 ss pesto.

Oppskrift på Pesto finner du HER

Jeg renset og delte grønnsakene i forholdsvis tynne biter, Ørreten i litt store biter så den ikke går for mye i stykker siden den blir fort ferdig. Legg alt lagvis og hell så pesto på og ha formen mitt i ovnen på 200 grader i rundt 20 minutter. Jeg hadde potet til og  litt ekstra pesto på når jeg spiste maten. herlighet så godt, nam :-D

                                  

                                                

 

Ørret på hytten

Tre voksne damer og hyttetur er tingen, da lager alle mat og styrer på, og jeg får servert mat for en gang skyld. Og i dag var det Randi (ja vi er to Randier her), hun laget nydelig ovnsbakt ørret med Kviteseidsmør og agurksalat til, noe jeg ikke har spist på sikkert 20 år. 

Hun la ut hadde:

ørretfilet (Beregn en til to fiskestykker per person)

Vårløk i biter

Kviteseidsmør

3-4 limeskiver per fiskestykker

Fiskekrydder

Eventuelt salt

Ha fiskefiletene i aluminiumsfolie og ha på krydder, lime, vårløk og smør, lukk aluminiumsfolien og sett det på et stekebrett mitt i ovnen som er for varmet til 150 grader. Den skal stå der i rundt 20-25 minutter. 

Agurksalat lager man med:

Til minst 4 personer 

1 agurk

1 ss sukker

1/2 dl eddik 7%

ca. 1 1/2 dl vann

Skjær opp agurken med kniv eller ostehøvel i skiver og ha den i en skål, bland eddik, vann og sukker og rør til sukkeret er noenlunde oppløst, og hell blandingen over agurken. Kjenn om du vil ha mer eddik eller sukker i. Salaten kan godt lages til en stund på forhånd.

Vi hadde kokte poteter og rømme til. 

                               

                                                                       


 

 

 

 

 

Lakse taco

                                               

Taco er nesten blitt Norges nasjonalrett etter hvert, og det an lages på utrolig mange måter som her med laks. Aldri forsøkt, så prøv, det er nydelig.

Beregn 1-2 lakse stykker uten skinn og ben.

Hjemmelaget tacokrydder finner du oppskrift på HER

Vann

Del fisken i biter, ikke for små da blir det bare smuler, steik fisken og hvitløken og ha på vann, og la det rekke med lett røring av og til, laksen er ferdig på et par minutter. Skru ned platen og la den stå på svak temperaturen til du har fått laget til de grønnsakene og  tilbehøret du ønsker å ha til.

Jeg hadde

Isbergsalat

rucculasalat

tomat

agurk

vannmelon

parmesanost

Rømme(laktosefri for de som ikke tåler laktose) eller man kan kutte det ut, det gjør jeg ofte. Jeg har gjerne Guacamole til HER

Mini taco tubs

 

 


 

Plukkfisk med gulerot og vårløk

Det er utrolig kjekt at gjestene ytrer ønske om middag, da slipper jeg tenke på middag den dagen. Plukkfisk er vel det enkleste man kan lage, men veldig godt.

Man kan gjerne bruke rester av saltet eller annen fisk, har jeg en liten rest av fisk putter jeg det i en boks i fryseren til den er passe full, da bruker jeg den til et eller annet. I dag hadde jeg ikke rester så det saltet skrei i, og for å få litt mer rund smak hadde jeg i litt raspet gulerot, og vårløk setter også god smak og ikke minst farge. 

                                        

Til 3-4 personer:

2 gode stykker salt fisk gjerne torsk eller rester av fisk Ca. 250-300 g

4 poteter

1/2 sellerirot (gir fantastisk god smak, men ønsker du å kute den ut tra du 2-3 poteter til)

2 gulerøtter

1 bunt vårløk

Smør til du er flau ca. 100 g (tåler man ikke melkeprodukter bruker man smør uten melke, det er som oftest uten salt, og da må du gjerne ha mer salt i)

Litt pepper

Salt om nødvenig

Rensk og kok poteter og selleri til de er møre. Trekk fisken, og rens den godt for skinn og ben, det er få som liker å spise pinnsvin ;-D.

Mos potetene og selleri med en morter eller i maskin sammen med smør, ha i den renskede fisken, og ha i litt pepper. Skrell gulerot og rasp den på det groveste på rivjernet, ha det i og eventuelt litt opp på plukkfisken. Ha også i  renset og findelt vårløk. Om du trenger mer salt og pepper har du i det.

 

 

Fiskeburger

Fiskeburger av hyse og tosk som inneholder mye fisk er god mat, og veldig sunt. I dag ble det med glutenfritt burgerbrød som jeg hadde i fryseren, men det lyse greiene er jeg jammen ikke mye glad i, når jeg får den glutenfrie fermentering kulturen opp å gå, skal jeg forsøke å lage grove glutenfrie hamburgerbrød . Derfor ble det masse grønnsaker til, og det er knakende godt.

Jeg hadde i:

Squash

Tomat

Sukkererter

Økologisk ketchup (Om noen dager er ketchupen vi fikk med oss fra kurset ferdig, det gleder jeg meg til)

Isbergsalat

Jeg synes at squash, tomat og sukkererter en enda bedre om de får noen sekunder på pannen, så de fikk de.Siden brøde var så smakløst steikte jeg det sammen med burgeren, jeg vente de av og til, da fikk jeg en veldig fin steikeskorpe og litt mer smak. 

 

 

Steikt torsk med fløte og eplesaus

Jeg hadde igjen saus og  den var alt for god å kaste, pluss at jeg hadde jo glemt å ha i rogn og eple første gang jeg spiste den :-).

Fisken lå tint og klar da jeg kom hjem fra min mor. Hun har vært syk, operert og blitt fraktet rundt som en pakke mellom sykehus og sykehjem hun ikke er kjent på, siden hun er dement er dette helt grusomt. Hun har klamret seg til meg og grått og tryglet om å få slippe ut av dette "fengselet", tenk at et menneske må oppleve slike ting. Da jeg hentet henne var hun utrolig glad og da vi kom inn der hun bor så jeg ansiktet og skuldrene senke seg og hun slappet av. Jeg måtte nesten være med henne en stund, så jeg pakket ut, laget vafler og kaffe og satt å snakket på "reapeat" i mange timer. Da jeg endelig kom hjem var jeg så sulten at jeg skalv, svettet og var veldig uvel, og da var det bare å hive i seg et par bananer mens potene kokte og fisken ble steikt.

Fiske steikte jeg uten mel, bare med med salt og pepper. Sausen er den samme som sist se HER, men denne gangen husket jeg å ha på rogn og eple i, og sausen er bare så snadder at jeg spiste den med skje for nå var enda den bedre  som den hadde stått noen dager. 

Oppskriften på sausen finner du HER og du kan se ørret med samme sausen HER 

 

 

 

Steikt ørret med eple og fløtesaus

Jeg ser stadig å støtt på matprogram eller program der de lager mat som en del av det. programmet jeg tok denne ideen fra kan jeg ikke huske hva het, men det var opp på en seter og der mesterkokken Moi laget mat. Men nå har det seg slik at han kommer jo ikke med oppskriften, bare hva som er i, og jeg har gjerne ikke den beste hukommelsen så det er ikke samme sausen, men god ble den, og passet veldig godt til ørret. 

4 personer: 

1/2 løk

2-3 vårløk

1.5 dl eple jus 

1 dl fløte (bruk gjerne laktoseredusert om du tåler det, eller kan man kjøpe soyafløte om man ikke kan bruke melkeprodukter)

Ca. 1 ts salt

pepper

I programmet stod hadde de i eplebiter rett før servering, og det hadde nok vært godt, men det hadde jeg glemt å kjøpe, og han hadde også i rogn, det hadde jeg kjøpt men glemte å ha i ha ha,

Fremgangsmåte;

Rens og findel løk og vårløk, og ha de i en panne med smeltet smør, og surr det lett blankt. Ha i eplejusen og fløten og litt av saltet (man kan la den koke inn litt så man kan smake om den trenger mer salt, så den ikke blir for salt). 

Kok den i rundt 20-30 minutter så den får kokt litt inn. Smak til med pepper og eventuelt mer salt. Vil du ha i eplebiter og rogn har du det i et par minutter før servering. ørreten steikte jeg noen minutter på hver side, og hadde på salt og pepper, og jeg hadde kokte gulerøtter, Rettich og brokkoli til, samt kokte poteter.  

Saltet skrei med eggesmør og sjøgress

Jeg var heldig å få tak i salt skrei, og det hadde jeg til søndagsmiddag i går.

Skreien måtte vannes kraftig ut, først i 20 timer der jeg skiftet vann flere ganger, og rundt en halvtime med rennene vann.

Det er kraftig mat, så for meg var et stort stykke mer en nok, men vanlig beregning er 150-200 g per person.

Skreien trakk jeg i kokende vann i rundt 15 minutter, siden det var store stykker, fisken må ikke koke.

Eggesmør:

Hardkok egg (Beregn 1/2 - 1 egg pr. pers)

Smør (tåler man ikke melkeprodukter bruker man melkefritt margarin)

Smelt smør og ha i findelte hardkokte egg. 

Veldig godt og enkelt til fisk.

Sjøgress:

Sjøgress bestilte jeg da jeg kjøpte sushi, det er veldig godt og sunt, og ikke minst litt eksklusivt og nytt for mange av oss. Det smaker helt vidunderlig og passer naturlig nok veldig godt til fisk. Sjøgress kan man også få kjøpt på butikker med fiskedisk. 

Steikt ørret med ris og chilimajones 

Risen laget jeg med en liten vri siden jeg skulle ha den til fisk, da er det ekstra godt med litt syre til. 

Beregn  1/2-1 dl ris per person (kommer ant på hvor små spist eller man trenger litt større porsjon)

Til en stor porsjon

Til 1 dl ris brukte jeg

2 ss hvitvin eddik eller lime/sitron (man kan bruke vin, og da kan man bytte ut mer av vannet med hvitvin, de gir veldig god smak)

1 1/2 dl vann

1 klype salt

1 ts grønnsaksbuljongpulver

1 klatt med smør(tåler man ikke melkeprodukter bruker man melkefritt smør) når risen var ferdig kokt

Skyll risen, og ha den i en panne, ha på vineddik, vann,salt og buljong og la det koken til væsken er innkokt.  Ha i en klatt med smør, man kan gjerne ha i finhakkede urter om man har, det setter alltid en ekstra spiss på maten. 

Ørret

Beregn mellom 150-200 g ørret eller laks alt etter hva du foretrekker

Steik fisken på sterk varme på begge sider, for så å skru ned varmen, og la fisken få ligge å kose seg i pannen mellom 15-20 minutter der man vender den med jevne mellomrom. Ha på salt og pepper.

Chili majonesen finner du HER

Røykt blåkveite med rotmos

I går kjøpte jeg røykt blåkveite, og siden jeg ikke spiser så mye av gangen kjøpte jeg kun et fiskestykke. noe jeg angre umiddelbart på da jeg begynte å spise, for du all verden så god den var.   Jeg laget rotmos til av to grunner, den ene var at jeg rett og slett ikke gadd å lage hvit saus, og dessuten blir ikke hvit saus  like god som når man kan bruke melkeprodukter. Den andre grunnen var at jeg hadde et blomkålhode som truet med å dø i bunnen av kjøleskapet og det måtte jeg få brukt opp. Selv om dette høres ut som en merkelig kombinasjon, så er det ikke det, det var kjempe godt. Og om man tenker seg om så lager man jo plukkfisk som er potetmos og fisk. Fordelene er også mange, man får i seg mer grønnsaker, og dermed både mer vitaminer, mineraler og fiber. 

Blåkveite er en helt fantastisk næringsrik fisk, den inneholder omega-3, D vitamin, A vitamin, de fleste B vitaminene og selen så denne fisken bør vi absolutt spise mer av.

Røykt blåkveite

Beregn 150- 200 g røykt blåkveite per person.

Ha rikelig med vann i en panne, og ha litt salt i, når vannet koker har man fisken i, og venter til vannet nesten koker igjen før man skrur ned platen. Fisken skal så trekke i rundt 10 minutter. 

Rotmos

Her er det STORT rom for kreativitet, men jeg  brukte til to personer:

Nesten et helt lite blomkål

4 poteter 

En god klatt smør

Salt 

Pepper

Skrell potetene og rens blomkålen, man kan gjerne bruke deler av stilken også, den smaker nydelig, kok til potetene er møre. Hell av vannet, ha smøret i og bruk stavmikser eller en potetmoser. Smak til med salt og pepper.

Jeg hadde gulerøtter i forskjellige farger som jeg brukte en stor "blyantspisser" (se HER )og lagde blomster av, jeg hadde de litt i kokevannet av mosen før servering. Jeg må bare innrømme at slike små ting får hjerte mitt til å hoppe av glede, skal ikke mye til for å glede meg ser du :-)

                                            
 

Fish and chips

Dette er "light" versjonen av fish and chips siden jeg ikke har fritert fisken. Jeg kjøpte det fineste stykke på seien som kalles for loins, den er beinfri, skinnfri og kommer fra "ryggen" på fisken. Det var forholdsvis små stykker.

Ønsker man å fritere fisken kan man selvsakt det, du kan se HER, der har jeg fritert kylling, man kan bruke akkurat samme fremgangsmåte på fisk. 

Chipsen kjøpte jeg ferdig og laget den etter anvisning på pakken, rundt  20 minutters steiking, så det kan lønne seg å sette den i ovnen først.

Man steiker fisken på steikepannen med salt og pepper, først med høy temperatur på begge sider, så skrur man ned temperatur til lav varme, og snur fisken med jevne mellomrom. Om fiskestykkene ikke er alt for store er fisken ferdig på 7- 10 minutter. 

Jeg hadde salat med isbergsalat, sukkererter, rød paprika og agurk. Personlig synes jeg at det passer kjempegodt med remulade til, ønsker du å lage remuladen selv, finner du oppskriften HER

                                                      

 

 

Steikt ørret med dressing

Steik ørret er vel gjerne ikke det mest spennene man kan ha, men det er utrolig godt og enkel mat å lage. Det datt inn i hode mitt en dressing jeg laget mye av da jeg jobbet med mat,og den ble veldig populær. Den passer også blant annet til  som dipp.

Ørreten steikte jeg noen minutter på hver side og hadde salt og pepper på.

Dressingen er like enkel:

Ca. 1 dl rømme/laktosefri rømme (jeg fant en rømme erstatning på Meny, når jeg blander med andre 

1/4  kinaløk eller du kan bruke hvitløksfedd

2 ts grillkrydder (dette er et blandingskrydder og enkelte merker kan inneholde gluten)

Rens og bruk hvitløkpresse om du har ellers finhakker du den.. Ha hvitløk og grillkrydder i rømmen og bland sammen. Den blir enda bedre om den får stå til dagen etter.

Nå skulle jeg ha båtesteiket poteter( finner du HER til, men jeg må ha glemt potetene på butikken, så det ble en god salat og rester av sellerimos etter i går.  Men det var ikke noe å klage på, det var helt nydelig sammen.

           

 

Lutefisk med gul ertestuing og kalkunbacon

Den gang jeg vokste opp hadde vi alltid lutefisk 1 juledag, den hadde min far lutet og laget til. Det skulle være gul ertestuing og ribbefett etter dagen før til, ikke noe bacon som jeg kan huske. Jeg har etter hvert lært meg til å like lutefisk, men det var først i voksen alder. Derfor kjøpte jeg meg et lite stykke med lutefisk for å få en smak av julen. 

Personlig er jeg mer glad i grønn ertestuing en gul, men tenkte jeg skulle forsøke det etter gammelt.

Jeg fant kalkunbacon på butikken, og det kjøpte jeg mye av da jeg bodde i København. Men Prior må bare gå å legge seg, dette har ikke noe med bacon å gjøre, ta dere sammen å lag det på en ordentlig måte som Danskene har klart. 

                                                                

Jeg koser meg med maten selv om jeg er aleine, men i dag fikk jeg lyst å pynte litt ekstra fint, ikke sant?

Egentlig ligger det MANGE oppskrifter å videoer om hvordan man lager lutefisk, men jeg legge den nå ut.

Beregn 400-600 g fisk per porsjon, 

Beregn 1 ss salt pr kg fisk 

Strø salt på fisken rundt 30 minutter før man setter den i ovnen.  Sett ovnen på 200 grader Legg fisken i en langpanne eller ildfast for avhengig av hvor mye fisk man skal lage til, med skinnsiden ned.

Det kan være lurt å legge et bakepapir eller matpakkepair opp på fisken før man har folie over, om man ikke gjør det oksidere aluminiumsfolien, og fisken blir sort.  Fisken bør stå nederst i ovnen og trenger ikke ha på vann.  Hvor lenge fisken trenger å stå i ovnen avhenger av hvor store og tykke fiskestykkene er, for små fiskestykker rundt 30 minutter og for store stykker rundt   45-55 minutter. Man kan kjenne med en kniv om fisken løsner fra skinnet, da er den ferdig. 

Kok poteter, steik bacon.

Man velger om man ønsker gul eller grønn ertestuing. Jeg bruker samme fremgangsmåte å lage gul ertestuing som grønn, den eneste forskjellen er at gule erter  blir fortere kokt enn grønn erter. Oppskriften finner du HER  

                                                              

 

Narviksild

Mange er vant med forskjellige sorter med sild til jul, men det er faktisk en av de matvarene jeg ikke er vant til og heller ikke er så begeistret for. Men jeg vet om opp til flere som liker det, og som dermed kan glede seg til julegaven kommer. Jeg har selvsakt smakt på Narviksilden, og smakene var virkelig gode, så liker du sild og løk, bør du hive deg rundt. Denne oppskriften fikke jeg av Åshild som har bloggen Vinhøna som du finner HER,, hun tror jeg må være blant den morsomste og gøye bloggen jeg vet om verd å ta en titt innom.

Narviksild er enkel å lage til, men bør stå å god gjøre seg i tre dager etter den er laget.

                                            

 

4 store spekesildfileter (anbefaler å bruke de frosne pakkene, der er det akkurat 4 sildefileter i)

1 dl ketchup

1 dl eddik (5%)

1 dl nøytral olje

100 g sukker

2 løk (jeg tåler ikke rødløk og ikke skal spise silden, dristet jeg meg til å ha en rødløk for fargens skyld)

5 hele nellik

5 hele pepperkorn

1 laurbærblad  

2 sylteagurk eller pickles (Jeg hadde kjøpt skivet sylteagurk, så jeg la de opp på hverandre slik at jeg tenkte dette er en sylteagurk, selvsakt et veldig nøyaktig mål ;-), men hvor stor er en sylteagurk da likesom? ;-)

Legg spekesilden i vann rundt 1 time om du bruker den frosne. 

Ha ketchup, olje, eddik, sukker og krydder i en litt stor skål eller lignede, og bland det godt sammen. Skjær sylteagurk, løk og sild i forholdsvis små biter, og ha det opp i blandingen. Rør alt godt sammen, dekk den til, og sett den kjølig. Vil du gi b ort slik som jeg skal, kan  du fylle på glass eller krokker.

 

                                                                                              

 

 

 

Kreolsk inspirert ørret

Denne retten smalt i sikringsboksen, men for noen smaker! Er du glad i litt sterk mat må du prøve denne.

For evig mange år siden var det en Kreolsk restaurant i Bergen, der var vel min aller første smaksvekker, det var mat som var totalt forskjellig fra Norsk tradisjons mat, jeg var bergtatt og dypt forelsket etter første bit. Men det tok ikke lang tid før de begynte å fornorske maten, og da ble det aldri mer det samme. Av en eller annen grunn har jeg aldri  laget kreolsk mat selv, så nå var det på tide.  denne oppskriften fant jeg på God fisk.

 Kreolsk mat er sammensatt av amerikansk, afrikansk, spansk og fransk mattradisjoner og er mat som  ble laget av den fattige delen av befolkningen i Louisiana, og de bruke de råvarene de hadde og gjerne rester, de brukter også masse forskjellige krydder, er det rart jeg elsker denne maten.

 

600 g ørret eller laksefilet, uten skinn og bein, (jeg bruker ørret, er ikke glad i laks)
1 ss  salt, gjerne grovt om du har
2 stk  tomat (jeg brukte cherrytomater siden jeg laget kun en porsjon, og det var de jeg hadde)
1 stk  løk 
2 fedd  hvitløk 
1 stk  paprika, rød 
2 ss  smør 
0,5 ts  timian, tørket 
1 ts  paprikapulver 

2,5 dl vann

1 fiskebuljong terning eller grønnsaksbuljong

(0,5 ts  tabasco ) Jeg hadde ikke tabaco  så jeg brukte følgene ingredienser i stede for Tabaco)

3 chili med frøene

Ca. 1 1/2 ss eddik

Siden fisken er forsaltet, og det også er salt i buljongen trenger du mest sannsynlig mer salt

Legg fisken på et fat og strø på salt, og la den stå i rundt 10 minutter. Rens og del hvitløk og løk, og skjær opp i forholdsvis små biter(og chili om du ikke bruker tabaco), surr i en panne. Del tomtene i biter (ønsker du å ta skinne av må du skolle de først, jeg hadde skallet på), ha også de i pannen og la de få litt varme. Ha så i vann, buljong og krydder (og tabaco om du ikke bruker chili), la alt få koke godt sammen, de må minst få stå å putre i 5 minutter, gjerne litt til slik at smakene  virkelig får godgjort seg. Skyll saltet av fisken, del den i litt gode biter og ha den i sausen, fisken skal  bli gjennomkokt, det tar bare noen minutter.

Det passer godt med ris til.

                                       

 

 

Steikt hyse med klementinsaus

Når man surfer rundt på nette så dukker det opp både det ene og det andre ideen, inspirasjonen kommer, og jeg får kreert nye matretter. 

Det høres gjerne helt feil ut med klementin saus til fisk, men tro meg det ble en innertier. Tenker vi etter så bruker man sitron og lime (syre) på fisk, og bruker også søte gulerøtter(sødme) til. Om man ser på oppskrifter fra Asiatiske land, er det ikke så uvanlig å bruke appelsin, klementin osv.

Når man beregner saus til tradisjonelle retter her i landet er det vanlig å beregne 1 dl saus per.person, men denne sausen skal bare være en smakstilsetting som for eksempel tacosaus er på taco. Derfor er dette  en liten oppskrift siden man bare skal ha en spiseskje eller der omkring på fisken.

Det eneste jeg ville gjort anderledes, var å sløyfe skallet fra klementin i sausen, det syntes jeg ble for bittert siden ikke jeg er glad i biter mat. . 

Beregn 150-200 g hysefilet per person

Steikes på pannen med salt og pepper, ønsker du å rulle den i mel kan du det, men jeg synes det er ekstra arbeid og tull.

Klementin saus:

Til 3-4 personer (siden det ikke skal være  mer en en skje eller to per person, virker dette lite, men det er rikelig)

1 klementin

1 sjalottløk (eller tilsvarende annen løk)

Litt raspet skall av klementin om du liker den bitre smaken, eller kan du kutte den ut

1 ts grønnsaksbuljong eller  1/4 buljongterning

Ca.  1 dl vann

Salt

Rens og del løken og surr den i smøre eller olje. Del klementinen, og skjær den i biter,  la den surre sammen med løken noen minutter. Ha så på vann, buljong, og smak til med salt. Bruk stavmikseren å jevne sausen litt. 

PS: Noen mener gjerne at jeg bare skulle brukt saften av klementinen, menjeg kan ikke se noen grunn for at jeg ikke skal kunne bruke hele, jeg hater jo å kaste mat.  

 

 

 

 

Kokt torsk med eggesmør

Kokt torsk er blant mine favoritter, utrolig god smak og enkelt å tilberede. 

For å få det aller beste ut av smaken på fisken, kand en ikke være for lite saltet, derfor bruker jeg  rundt 3 ss salt per. liter vann.

Fisken skal aldri koke, men trekke. Man koker opp vannet, tilsetter saltet og har fisken i, vent til vanne begynner å boble igjen, og skru ned så mye at vannet ikke bobler mer. Etter dette skal fisken bare ligge å kose seg i det salte vannet til den er ferdig, det kan variere utrolig mye avhengig av hvor store og tykke fiskestykkene er. Det som vises på bilde, trengte 15 minutter, men er det tynne små fiskestykker, kan  fisken være ferdig på tre minutter.

Man kan dytte med en kniv eller lignede  i midten av fisken, deler den seg fint i skiver, er den ferdig, er det motstand lar du den ligge litt til.

Eggesmør er rett og slett kun kokt egg og smeltet smør, men det gir et ekstra løft på middagen. 

Jeg hadde kokte poteter, gulerøtter og brekkbønner til, og litt persille til pynt, Ingrid Espelid er tross alt min helt. kokt #torsk #kokttorsk #fisk #sunt #middag #middagstips # tips #morsmiddag #mamma #pappa  #mor #glutenfritt #melkefritt 

Tante Anna sine fantastiske hjemmelage fiskekaker

Jeg har en ung sprek tante på rundt de 80, som egentlig ser ut og oppfører seg som en sprek 60 åring. Hun er bare helt fantastisk å lage mat, og hun har nok begynt svært tidlig å lage mat sammen med min bestemor som også var ekstrem god på matlaging. Da jeg var liten hang jeg over skulderen på min bestemor, jeg bare elsket å vær med henne på kjøkkenet. Det var nesten kun i sommerferiene vi var der, men den gangen var sommerferiene lange, og det var  alltid sol ;-).
Vel for å komme til saken, så var tante Anna og mannen her i mai, og da hadde hun med seg hjemmelagde fiskekaker til meg. Og de fiskekakene er bare så fantastisk at jeg nesten ikke kan spise de, for da tar de jo slutt.  Og i dag gikk de tre siste kakene, men for en nytelse. 
 
Dette er en oppskrift jeg mener jeg har fått av min kjære tante Anna. 
 

For å lage gode fiskekaker  bør man bruke fisk av lyr eller hyse,

Lyr er ikke lett å få tak i lenger uten at en fisker den selv, men hyse kan være lettere å få tak i. En kan bruke begge fiskesortene for å lage gode fiskekaker.

En må filetere eller få ferdig filetert som også er skinn og benfri for å lage fiskekaker. Det optimale er om fisken har fått lagt et døgn før en lager farsen.

1 kg filet av lyr eller hyse

2 ss potetmel

1 ¼ ss salt (det virker mye, men fisk trenger mye salt)

½ ts muskat(har en ikke dette, så sløyfer en det)

7 dl melk( tåler en ikke melk kan en eventuelt bruke soyafløte eller lignende, men se at en ikke bruker noe som er tilsatt sukker, for det går ikke bra. Jeg bruker ca 2 dl fløte og resten vann).

Ha all fisken i en food processor og ha i salt og potetmel. Vær litt obs på hvor sterk maskinen din er, det er ikke bra den elter alt for hardt.

La deigen gå på fullt en liten stund til fisken har begynt å bli delt, sku så maskinen kraftig ned. Det er viktig at både fisk og vesken har samme temperaturen når en begynner å spe deigen. Ha i litt og litt veske i farsen. Ha steikepannen klar og steik de så de blir brun på begge sider. For at de skal bli gjennomsteikt, må en skru ned platen så de ikke blir for brente. Lager en mye fiskemat på en gang og en har en steiketakke, kan det være lurt å bruke den. Når deigen står en stund må en gjerne røre i den for den stivner når den står en stund.

Verdens beste fiskekaker

Sausen er resten ete\ter i går "brun saus på 5 minutter" oppskriften finner du HER

Steikt ørret med mangosalat

En lynkjapp middag på en søndag!

Inspisert av maten til Åse i går kveld, ble det ørret og mangosalat i dag etter tur. Åse er en barndomsvenninne som virkelig inspirer meg i matveien, hun tråler hver eneste kokebok som finnes i dette landet, og sikkert ellers i verden også ;-). Og hun følger faktisk oppskriftene, det er mer en jeg gjør, he, he. Åse lager utrolig spenene og nydelig mat, med alt mulige krydder, oljer og grønnsaker osv. Planen var å lage noe tilsvarende som henne, men da jeg kom hjem fra en lang tur i ruskeværet, var jeg så sulten at jeg gikk for min vanlige stil, som er litt sånn tut og kjør, og gjør det enkelt. 

Mango og ørret passer merkelig nok utrolig godt sammen, er du i tvil så lar du nysgjerrigheten vinne og forsøker det ;-)

  


 

1 mango (den bør være moden, da blir salaten best) 

Ca. 1/2 purreløk

1 rød chili (bruk så mye du ønsker)

Ca. 2 ss olivenolje med sitron i (kan også bruke olivenolje og ha sitron eller lime i)

Ca. 2 ts saft av en sitron eller lime

Et ørlite dryss med salt 

Del mangoen og skjær mangoen i biter inn til skallet, bruk en skje eller lignede å  skrap mangoen fra skallet, og ha den i en skål. 

Rens, vask og skjær purre  og chili i fine biter, og surr det litt i en panne slik at det blir blankt, ha det så sammen med mangoen.  Ha på oljen, saften av sitron/lime og litt salt , og bland alt godt sammen. 

Ca.150  g ørret per person.

Ørreten steiker man på pannen med salt og pepper, i rundt 10 minutter der man snur stykkene med jevne mellomrom. Ørret og laks blir veldig lett tørr om den ligger for lenge i varme. 

 

                                                               Bilderesultat for smilefjes

 

 

Ørret med risnudler

Det var meningen at jeg skulle lage ørret taco, men litt dårlig planlegging gjorde at det hadde blitt en stusselig taco.  Da ble det en" ta hva man har" middag, men det er ikke nødvendigvis en bakdel, det ble knallgodt. 

Til to personer:

3-4 ørretfileter 

1 purreløk

2 fedd hvitløk

1 stykke (ca. 1 cm) finhakket eller raspet ingefær

1/2 chili med frø og hele greiene 

Ca. 3-5 ss knuste tomater (for å få litt væske i den)

Ca. 1 ss garam masala (blandingskrydder du kan kjøpe eller lage selv, da ser du HER)

Ca. 1 ts salt

Risnudler 

Salat om man ønsker det til, jeg brukte isbergsalat og ruccolasalat.  

Rens, vask og del purreløken, hvitløken, ingefær og chili, og surr alt godt i en panne. Ta skinnet av fisken, og del den i litt gode biter( fisken blir for steikt, og da detter den lett fra hverandre), steik fisken sammen med resten. Ha på krydderet og de knuste tomatene, smak til med salt.  La alt stå å trekke på svak varme, mens man koker nudlene etter pakkens veiledning. Lag salat om du ønsker det til

 
 

 
 

Steikt ørret med lun mangosalat

Det er to ting vi mennesker  ALLTID kan snakke om ,som er "nøytralt", det er mat og været. Siden sistnevnte begynner å bli svært ensformig og kjedelig, så får vi snakke om mat :-). Og det var akkurat det jeg snakket om med Cecilie  som er kinesiolog som jeg går til når det trengs.  Og hun kom med ideen om lun mangosalat til ørret, og det skal jeg fortelle ikke var noen dum ide, for det smakte utrolig godt. 

Til 2 personer: 

1/2 moden mango

1 kinahvitløk eller to hvitløksfedd

2-3 vårløk

2 store gulerøtter 

5-6 cherrytomater eller 1 vanlig tomat

1- 2 ts med nypresset lime

1/2 ts salt

Del mangoen i biter, jeg gjør det på følgende måte da går det enkelt og greit å få den i pannen.

 

Rens og findel hvitløken eller bruk hvitløkspresse, ha den i en panne med smør eller olje og surr den, Cecilie brukte å raspe guleroten, men helt ærlig så giddet jeg ikke det, så jeg bare finhakket guleroten, og hadde den sammen med hvitløken for da trengte den litt mer varme. Ha i mangoen. Findel vårløk og del tomatene i biter og ha det i sammen med det andre, smak til med salt. 

Steik fisken og ha poteter eller det tilbehøret du ønsker. Jeg hadde steikte poteter til. 


 

 

Ørret med lime (kast sitronpepperen)

Man kan mene så mangt om mye, og det gjør jeg også, og noe får dere vite slik som dette. KAST sitronpepperen, når hørte dere meg sist sa at man skulle kaste noe? Nettopp ALDRI! Sitronpepper er fusk og fanteri, og får maten til å smake  dårlig, den inneholder knapt sitron men masse smaksforsterking og annen dritt.Hvorfor ikke bare bruke fersk sitron eller lime? Jeg har nesten alltid lime i kjøleskapet, den holder seg lenge og jeg bruker den til alt fra middag, til drikke i vannet og til dressinger osv. Man kan da ikke mene at det er mer arbeid å presse en sitron eller lime over maten en å ta på et fuskekrydder vel?

He he jammen var det godt å få det ut, pjuuuu ;-)

I dag hadde jeg enkelt å greit ørret og brokkoli i ovnen med  fersk presset lime over, salt, pepper og smør, og kokte poteter. Og det smakte fantastisk ;-)

 

Innbakt ørret og røstipoteter 

Stadig støtt prøve jeg nye matretter, selv om ikke  innbakt fisk er min favoritt, er det utrolig godt den ene gangen i året jeg kanskje lager det.

Det er litt arbeid å frityrsteike fisk, og det kan være farlig om man ikke er forsiktig. Olje blir veldig varm, så brenner man seg kan man få alvorlige brannskader. Oljen kan ta fyr, og man må derfor ALDRI, ALDRI la sleiver eller lignede stå i pannen mens man steiker. Det er av den enkle grunn at om oljen begynner å brenne, skal man ta et lokk på pannen, uten lufttilførsel kan oljen ikke brenne. Men står det en sleiv (husk at plastikk smelter) eller lignede i pannen blir det ikke tett, og man får ikke slukket brannen. Ok da skal jeg gjerne slutte med svovelpredikeringen og heller komme med oppskriften. 

Med brannvarsleren godt plantet på trappen ut forbi inngangsdøren var jeg klar til matlaging!

Beregn 1-2 filet  ørret eller laks per porsjon

Røre til innbaking som er nok til rundt to porsjoner:

2 egg

1/2 ts salt

ca. 2 ss med glutenfritt mel (jeg brukte Toro sitt lyse), tåler man hvetemel kan man selvsakt bruke det

 1 ts bakepulver 

Jeg hadde ikke noe væske i for jeg liker best t når deigen er litt tykk, men dette er en smakssak. 

Bland alt godt sammen i en skål. Det er en fordel å dele filetene i tynnere biter slik at de blir gjennomsteikt. 

Dypp og rull fisken i deigen, og ha den i en panne med kokende olje. Man ser om oljen er varmt nok om man har en tresleiv i oljen og det bobler godt rundt sleiven, husk at plastikk smelter!!!! Steik fisken godt på begge sider,  ikke ta for mye i pannen på en gang slik at oljen blir for mye nedkjølt, da trekker deigen til seg mye fett. Når fisken har lagt i pannen i rundt tre minutter til 4 minutter, tar man den opp og legger den på kjøkkenpapir så fettet får rent av. Det kan være en fordel å legge fisken på et fat som tåler varme, og ha det i steikeovnen en stund så man er helt sikker på at fisken blir gjennomsteikt. 

Røstipoteter 2 porsjoner

4-6 poteter

1/2 ts salt 

1 knivspiss pepper

Olje eller smør til å steike i

Skrell og rasp potetene, og legg de i et kjøkkenhåndkle og klem vannet godt ut av potetene. 

Bland salt og pepper i. Man kan lage en stor  eller små kaker. Denne gangen fant jeg ut at jeg ville forsøke å ha de i steikeovnen siden jeg likevel skulle ha fisken  der, men det syntes jeg ikke var optimalt, så neste gang skal jeg steike på steikepannen igjen. Ha olje eller smør i steikepannen og ha potetene i pannen, som har god varme slik at potetene får fin farge, etter litt skrus varmen kraftig ned slik at potetene ikke blir brent. Potetene må ligge slik omtrent i 10 minutter om man lager enn stor kake, små kan snus før. Gjenta prosessen når potetene er snudd.  

Jeg hadde woka grønnsaker og remulade til. 
 

 

Plukkfisk kaker med reker

I går hadde jeg lettsaltet torsk med poteter og gulerot til middag, nydelig og god mat. Men det er lett å lage for mye, og da kan man lage noe annet av det dagen etter.

Jeg hadde

torsken

potetene

guleroten 

pluss at jeg hadde i et egg, og resten av smøre i en skål og brukte stavmikseren på det.

Reker i lake hadde jeg i etter på og blandet de bare lett inn.. 

Siden fisken var salt trengte jeg ikke ha verken mer salt eller krydder i, men du må gjerne det om du ønsker det. 

Så formet jeg deigen til kaker og steikte de på pannen til de var fine og gyldne på begge sider. 

Ingen skulle tro at dise rosa lekkerbiskene var laget av rester av fisk :-) 

 

Steikt ørret med steikt quinoa og grønnsaker

Man skal stadig utforske nye matvaregrupper, og i går forsøkte jeg quinoa for første gang i mitt liv. Skuffelsen var stor da den ikke smakte noe som helst,  verken godt eller vont. Quinoa er naturlig glutenfri og har perfekt sammensetning av aminosyrer, og har et høyt innhold av kostfiber, og som det ikker er nok er den svært rik på jern Fosfor, kalsium, magnesium og jern , Vitamin K, B-vitaminer, som tiamin, riboflavin, folat. Det høye innholde av kostfiber og proteiner kan ha en positiv efekt på blodsukkeret og det dårlige kolesterolet, så det er verd et forsøk. Kan brukes til forskjelig som feks. erstatning for ris, grøt, som mel osv. så dette kan bli spennede. 

Derfor tenkte jeg at i dag måtte jeg finne på en måte å bruke resten av quinoa ved å tilsette smak, og slik ble det! Faktisk veldig godt.

Ørreten steikte jeg helt vanlig på steikepannen med salt og pepper på.

Jeg hadde ferdig kokt quinoa fra i går

1/2løk

Litt chili'

Litt ingefærrot

Paprika 

Brokkoli

Spisskummen 

Gurkemeie

Salt

Litt lime

Jeg hadde oppskjært løk, chili og ingefær på pannen først slik at de ble blank, så hadde jeg på paprika og brokkoli i passe biter. Quinoa var ferdig kokt så den tok jeg på til slutt og kryddret godt. Bruk gjerne andre krydder eller grønnsaker om du ønsker det :-). Men gurkemeie og ingefær er veldig bra spise mer av. 

 

 

 

Seibiff med en liten vri

Da jeg vokste opp hadde vi seibiff stadig vekk, det er faktisk ikke ofte at jeg spise sei nå for tiden, så dette var en 

"reunion" for å si det på godt Norsk.Nå har jeg laget den med en litt annen vri. Er du vant til å spise seibiff?

                                                 

 Til 2 personer:

Beregn rundt 150 g seifilet per person

1 løk

1 bit sellerirot

4-6 buketter blomkål

4-6 bukketter brokkoli

1- 2 gulerøtter 

Bruk de grønnsakene du ønsker og har.

Salt (det behøves en del sal siden det er fisk)

pepper

Litt sukkerkulør (kan sløyfes, man da fr man ikke den fine brunfargen)

Ca. 3 dl vann

1 ss maizena eller 1 ts johanneskjernemel mel (man kan bruke hvetemel, men da må det hele koke i minst 15 minutter for at mel smaken skal forsvinne, og så er det jo ikke glutenfritt heller) 

Rens og del løken i i to og så deretter i skiver, rens og del de andre grønnsakene i passe biter. Ha smør eller eventuelt rapsolje på pannen og la den bli skikkelig brun, før man har fisken og løken i pannen, snu fisken når den er blitt gylden, og løken blir gylden. Når fisken har fått farge, blander man vann og mel til det ikke er klumper og heller det på pannen med omrøring til det har kokt opp (man kan eventuelt ta ut fisken akkurat et lite øyeblikk, da blir det lettere å røre, og det blir ikke så lett klumper). Man kan også skippe melet, men da blir sausen tynt. 

Ha i resten av grønnsakene,og ha  på salt og pepper. La alt få putre sammen til grønnsakene blir møre og fisken gjennomvarm, snu fisken innimellom.  

 

 

 

 

 

Steikt ørret med Hollandaisesaus

Hollandaisesaus er utrolig godt, og absolutt verd å forsøke på fisk. Det er heller ikke vanskelig å lage, om man tørr å sette i gang.

Oppskriften på Hollandaisesaus finner du HER, vil man ikke lage den får man også kjøpt ferdig, men den blir aldri like god. 

Ørreten steikte jeg på pannen, og den strør jeg bare et lett dryss med salt og pepper på, fisken må vendes av og til, den er ferdig på ca. 10 minutter.

Brokkolien hadde jeg litt i kokende vann, og paprikaen steikte jeg med fisken (bruk de grønnsakene du ønsker og har).Lettsaltet torsk med steikt purreløk

For et måltid i dag, lettsaltet torsk med steikt purreløk, brokkoli, gulerot og sukkererter, det var bare nydelig godt. I dag har Spar butikken(som nå er min nærbutikk) tilbud på lettsaltet torsk fra Lerøy. Jeg er veldig skeptisk på slike tilbud, men bestemte meg for å prøve,  om den ikke var god kom jeg til å levere den inn igjen. Men det ble en skikkelig opptur. Fisken var en halv stor side på rundt 1 1/2 kg filet, og det kan ikke jeg spise opp i en fei, så jeg delte resten av fiskefileten jeg ikke brukte i biter, og som vanlig flatpakket jeg stykkene i plastposer. Plastposene med fisk legger jeg på et fat eller skjærefjøl, skriver hva som er i posen med sprittusj og legger den oppskjærte fisken fint i posene, da er det lett å ta ut så mange stykker man ønsker en annen gang.

Beregn 150- 200 g fisk per person (for de fleste er 150 g nok)

Kok opp vann, og ha fiskestykkene i vannet. Fisken skal ikke koke, kun trekke på svak varme, hvor lang tid det tar vil avhenge av hvor store og tykke fiskestykkene er. Man bør beregne 10-15 minutter, fisken er lett å løsne fra skinnet når den er ferdig trekt.

Purreløken vasket og skjæret jeg opp og surret i en panne med rikelig smør (purreløk kan godt vaskes, og deles opp i biter og fryses, så kan man ta ut så mye man trenger etter hvert, da blir det enkelt å bruke i mat, ikke noe blir dårlig i kjøleskapet).

Grønnsakene kokte jeg bare slik at de var god tyggemotstand i, da liker jeg de best. 

#middagstips #middag #fisk #Torsk #lettsaltettorsk #nydelig #god t#Sunt #glutenfri #glutenfritt #melkefri #melkefritt #sunt #Lerøy  #Spar  

Steikt ørret med safransaus og blomkålris

Har dere ikke smakt safransaus, så anbefaler jeg det på det  varmeste for en mer nydelig god saus skal man lete lenge etter. Vanskelig å lage, NOPP! noe enklere kan man ikke gjøre det. Og man hever middagen til et nivå som er langt fra kjedelig hverdagsmat.


 

Safransaus til rundt 4-6 personer 

 

Ca. 6 dl fløte
0,5 g safran (det er en veldig sterk farge, derfor trenger man svært lite). Gurkemeie kan også brukes for fargen sin del, men smaker ganske så annerledes.

Litt buljong (smak til, det er ikke mye som trengs. Kok fløten sammen med safranen, det tar ca. 20-30 minutter (den skal koke inn så den blir litt tykkere). Når sausen har kokt inn, smaker man den til med buljong


 

Jeg steikte ørretfilet på begge sider på steikepannen (ca.15-20 min), og siden jeg elsker tomater hadde jeg de ned på pannen også, og rett før servering hadde jeg  på sukkererter. 

Oppskrift på blomkålris finner du HER

#ørret #laks  #steiktlaks #koktlaks #safransaus Ørretogsafransaus #laksogsafransaus #nydelig #enkelt #godt Fisk #Middag #middagstips #vismegdinmiddag #middagtilhverdagogfest #Blogg #matblogg ##bloggtoppen #morsmiddag #mor #mamma #far #pappa

Klippfisk boller

 

Den andre retten på tapas bordet av klippfisk/tørrfisk var klippfiskbollene, og herlighet så god de ble. Oppskriften fant jeg på God fisk (her). Men vi laget vår egen lille vri på våres boller, vi skiftet ut persille med dill og hadde knust baconsvor utenpå bollene før vi steikte de.

250 g  klippfisk, utvannet og renset

200 g  potet

2 stk  egg

0,5 stk  løk

1 fedd  hvitløk

2 ss  frisk dill/eller 1 ss tørket

Salt og pepper

Bacon crisp

Olje

Legg fisken i vann etter pakktingsbeskrivelsen, og det er omtrent et døgn i vann, og så skal den trekkes i omtrent 20 minutter, avkjøles og renses.

Finhakk løk, hvitløk og persille. Skrell, kok og mos potetene.og ha i løk og persille. For å få luftige boller så skiller man eggene og stivpisker hviten, (det går helt sikkert ant å ha i hele egg også), ha eggeplommen i potetmosen og bland godt sammen. Og ha så i fisken og den stivpiskede eggehviten i, og vent den forsiktig inn i mosen. Knus bacon crispen for eksempel i en plastpose og knus den  med kjevle, eller om du har en foodprocessor er det enklest og kjappest å knuse bacon crispen der. Lag boller av deigen, og vend bollene i bacon crispen, og steik de i rikelig med olje (det er lurt å bruke en smal høy panne, da slipper man å bruke så mye olje). Bollene skal få et litt gyldent utseende, men ikke bli brente. Synes du det er mye arbeid, så kan man lage masse på en gang og fryse de ned til neste måltid. Men da ville jeg ikke tatt på bacon crispen før de var tinte og man skulle bruke de, da ruller man de i strøet og frityrsteiker de. 

Steikt breiflabb med chili, basilikum og lime

Tilbud på breiflabb må man benytte seg av, det er en utrolig god fisk, som er i overkant dyr til vanlig.

Det var breiflabb filet, og da er det godt å steike fisken. .

Beregn mellom 150-200 g fisk per person.

1/2 chili

En bukket basilikum

ca. 2 båter lime

salt (fisken trenger en god del salt for å bli god)

Pepper

Jeg hadde fisken på en god og varm panne med smør, og vente den innimellom. Når jeg hadde skrudd ned varmen, hadde jeg på finhakka chili, basilikum og presset lime. Fisken trenger litt tid for å bli gjennomsteikt, det kommer selvsakt ant på hvor tykke stykkene er. Men beregn mellom 10-15 minutter, fisken blir hvit tvers igjennom når den er ferdig og den deler seg lett.

Jeg hadde rotmos og brokkoli til, for et herremåltid.

Er du vant å spise breiflabb, eller fisk for den del?

Synes du det er vanskelig å variere fisk? 

Hjemmelagde fiskepinner panert med baconsvor

Du verden så mye god mat som finnes, og hvor heldige vi er som har tilgang til all herligheten. Jeg så et sted at noen hadde laget kylling med knust baconsvor (kylling nuggets), og da bestemte jeg meg for at dette måtte jeg forsøke med fisk. Jeg har et lite veddemål med meg selv, om at jeg skal spise fisk og sjømat flere dager en jeg spiser kjøttmat, og dette er tredje dagen med fisk på rad.

Disse fiskepinnene bør du virkelig prøve, det var bare snadder!

   

 

Til 4 personer:

600-800 g torskefilet

Beregn 150-200 gram torskefilet per person som jeg synes er best, men bruk den fisken du ønsker

2 pakker med baconsvor

1-2 egg 

1 1/2 ts salt

Litt pepper

Bruker du frossen fisk, bør den være tint før du tilbereder den. Del fisken i passe tynne strimler, tørk de litt med hånduskpapir før du har de i en skål eller lignede. Knus baconsvoren i en pose med en kjevle eller lignede, eller bruk en liten stavmikser/foodprocessor å knuse svoren i, det gjorde jeg. 

Bland eggene med salt og pepper, og hell blandingen over fisken, vendt deretter fisken godt inn i eggene. Man kan gjøre neste steg på mange måter, men siden jeg ikke liker å dille for mye, har jeg fisken i en ildfast form med litt olje/smør, og heller den knuste baconsvoren over fisken, og så vender jeg litt på fisken etterpå. Fisken setter jeg mitt i steikeovnen som er rundt 200 grader, og der lar jeg formen stå i 15-20 minutter. 

Til fisken hadde jeg rotmos av blomkål og selleriost (oppskrift finner du her), og brokkoli og litt smeltet smør. Lag det tilbehøret du liker best til :-)

 

  

 

 

 

 

Frityrsteikt ørret med lasagneplater

Jeg prøver stadig nye varianter, og i tillegg blir kreativiteten satt på prøve siden jeg forsøker å tømmer skuffer og skap før jeg flytter. Jeg er livredd for å gå tom for noe, så dette blir en liten utfordring.

Siden jeg ikke skal ha noe til så brukte jeg forholdsvis mange lasagneplater slik at det blir som pasta til fisken.

Dette er et prøveprosjekt, og det har absolutt et forbedringspotensial. Men det ble veldig godt med friterte lasagneplater.

En porsjon:

1 stykke ørret eller laksefilet

4 lasagneplater (jeg brukte glutenfrie)

Saft av litt sitron

Squash/Grønnsaker du måtte ha eller liker, men det er en fordel å bruke sorter som kan skjæres i tynne biter slik at det blir enkelt å få lasagneplatene rundt.

Basilikum

Salt

Tandorikrydder eller bruk det kryddere du liker

Jeg kokte lasagneplatene som man koker vanlig pasta. Så delte jeg fiskefilet i to på langs. Finhakket basilikum og skar squash i tynne skiver. Jeg la de kokte platene på en taleren og hadde en bit med fisk (delt i fire), krydder, salt og squash. Jeg brettet platene tett rundt fisken og stakk en bit av grillpinne for å holde alt sammen. Så steikte bitene i olje og la de på litt papir litt før jeg hadde de på tallerken.

Jeg hadde teriyaki saus på, det var ikke helt optimalt.

Neste gang skal jeg forsøke med kjøtt eller lignende, for det å frityrsteike lasagneplater er en god ide.Torsk i limesaus

4 porsjoner:

Ca 800 g frossen torsk i blokk eller fersk torsk som er skinn- og benfri.

1 bunt vårløk eller ½ purreløk

En liten bunt gressløk om du har (kan sløyfes, jeg har i hagen og den må da benyttes)

4 gulrøtter

½ paprika eller andre grønnsaker

6 dl vann

1fiske buljongterning

2 ½ ss maizena

1 ½ dl melk/fløte/soyamelk (velg etter eget ønske og behov)

Ca. 3-4 ts lime 

Litt smør eller olje til steiking

 

Fremgangsmåte:

Fisken bør være halvt- eller helt tint.Sett på poteter eller ris

Rens og del løken og grønnsakene i forholdsvis tynne biter. Ha smør i en panne og la den bli varmt, surr så løk og grønnsakene til de begynner å bli møre.Ta pannen bort fra platen og ha i væske og maizena(også lime) og buljong, å la det få koke opp under stadig omrøring. Når sausen er kokt opp har en i fisken som er skjært i stykker (er fisken fersk kan man ha den i hele stykker), la den få ligg i sausen rundt 5-10 minutter avhengig av hvor store stykker den er i. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer lime.Torsk i ovnen med røde linser

 

I dag hadde en plan, og den planen kom jeg ikke på før jeg hadde spist opp maten he he he. Jeg hadde rester av røde linser, og de hadde jeg til i stedet for poteter.

Beregn 1- 2 torskefileter (eller annen fisk)

Løk (ikke heng deg opp i at du må ha disse grønnsakene, bruk de du liker og har, verken mer eller mindre stress. Du kan også bruke frosne grønnsaker)

Blomkål

Squash

Søt rød paprika

Tomater

Pastinakk

Buljong

Vann

Salt

Pepper

Smør

 

Jeg delte alle grønnsakene og la de i en ildfast form med fisken på toppen, strødde på litt buljong, salt og pepper, og ha så på vann og smør. Formen jeg bruker har lokk, har du ikke ildfast form med lokk så bruk aluminiumsfolie å ha over. La formen stå nederst i ovnen som er forvarmet til 210 grader. Fisken er ferdig på rundt 20 minutter.

Torsk i curry

 


 

Dette er mat for deg som liker smak på maten uten at den nødvendigvis blir for sterk. Jeg elsker fisk og torsk er absolutt på topp ti listen min, men siden jeg har brukt curry paste så smaker den nesten ikke fisk, så dette kan anbefales til barn og unge eller «store» barn som ikke er så begeistret for fiskesmaken.

Til meg brukte jeg:

1 torskefilet

1 sjalottløk

1 gulrot

1 bite squash

½ ss curry paste

½ boks med feit kokosmelk (da blir sausen fyldig)

Litt salt

Skrell løken og guleroten og del de i forholdsvis små biter, det samme gjør du med squashen etter den er vasket. Ha smør i en panne og surr grønnsakene i pannen og hel på kokosmelken, ha i curry paste og la det få et oppkok. Legg torskefileten hel eller delt i gryten, og la den trekke til den er ferdig (hel vil det si rundt 10 minutter, delt i biter toppen tre minutter.

Smak til med salt og eventuelt mer curry.

 

Server med ris,  poteter  eller det som passer deg.

Røykt ørret og ris nudler

 

Blander man det som ikke er så sunt med det som er sunt, så får man en sunn nok middag likevel. Jeg elsker denne ørreten som jeg faktisk bare får tak i på et par Rema 1000 butikker. For det meste har jeg den på knekkebrød, men jeg bruker den også i salat, for eksempel sammen med avokado, eller som her til middag. Den er like god varm som kald.

Risnudler er glutenfrie og er kokt på 2 minutter.

 

Jeg kokte en pakke til meg, silte av vannet og hadde i litt krydder og smør, og delte ørreten i biter og la den på. Og middagen var ferdig. Jeg må innrømme at i dag hoppet jeg glatt over grønnsakene, men det spiller ingen rolle når man gjør det en gang hvert jubelår siden jeg i grunnen er veldig glad i grønnsaker.

 
Fersk skrei med eggesmør og gulrot

Nydelig god, sunn og enkel mat!

Beregn 150-200 g fisk per person (Kjøper man ferdig filetert vil det være nok med 150 g fisk om man ikke er storspiser da)

 

Del fisken i stykker, kok opp rikelig med vann og ha i ½ dl salt pr liter vann og ha fisken i pannen. Fisken skal nå trekke og ikke koke, i rundt 10 minutter alt etter hvor store stykkene er. Når fisken løsner lett fra skinnet er den ferdig.

 

Eggesmør:

Hardkok egg (Beregn 1/2 - 1 egg pr. pers)

Smelt smør og ha i findelte egg

 

 

Rens og del gulerøttene og kok i 10 minutter eller til de er ferdige.
Plukkfiskkaker

I dag brukte jeg restene av plukkfisken, formet de til kaker og dyppet de i brødsmuler. Hadde de i en ildfast form med litt olje i, og steikte de i rundt 20 minutter på 220 grader.

Jeg laget en enkel salat med litt forskjellige salattyper, rød og gul paprika med litt god olivenolje på.

Jeg hadde hjemmelaget guacamole.

 

Og i dag var jeg heldig å få selskap av min yngste datter, da smaker maten ekstra bra J
Plukkfisk med ørret og chili
Plukkfisk er vel en elsket og hatet middagsrett, men hvem sier den trenger være kjedelig? Fordelen med å bruke ørret- eller laksefilet er at den er helt uten bein, og den inneholde omega-3 som vi bør spise mer av.

Som alltid blander jeg poteter med andre grønnsaker til stappe, og i dag ble det sellerirot. Men lag stappe av det du ønsker selv. Til denne retten kan du bruke rester av potetmos eller rester av fisk, ta det du har og bland i vei.

Til 2 personer:

5 små poteter

3-4 sneier med sellerirot

300 g ørret- eller laksefilet

1 liten gul løk eller annen løk du har

½ chili

Saft av ¼ lime

En god klatt smør (eventuelt kokosfett Cocosa)

Salt

Pepper

 

Res og eventuelt del poteter og selleri slik at de blir fortere kokt, og når de er mør siler man av vannet. Ha i smøret og mos poteter og selleri. Ha så i opp skjært fisk, limesaft, renset og findelt løk og chili. La alt stå på svak varme under omrøring noen minutter, og smak til med salt og pepper.

Rester av kokt torsk

 

I går hadde jeg kokt torsk med smørdampete grønnsaker, og jeg har en tendens til å lager for mye mat siden øynene er mer sulten en magen. Da var det i grunnen bare til å finne på noe med resten av fisken, og slik ble det! 

Ingrediensene jeg brukte: 

Rester av fisk (og jeg hadde kokt torsk) 

Saus: 

1 løk 

1 stykke blomkål 

1 stykke aubergine 

1 stykke brokkoli 

1 stykke søt paprika 

1 boks knuste tomater 

litt av fiskekraften fra i går. 

ca. 1/2 ts gurkemeie 

litt chilipulver 

Litt kraft fra fisk eller vann og buljong

litt pepper (smak så det ikke blir for mye) 

salt om nødvendig 

Jeg hadde litt fersk basilikum i men det kan sløyfes. 

De røde kornene som ligger på fiskestykket er rosépepper som jeg rett og slett  hadde på fisken for de tar seg flott ut på bilde :-) men de smaker faktisk veldig godt om du liker pepper, de er ikke så sterk. 

 

Hvordan jeg laget saus med grønnsaker: 

 

Jeg renset og delte alle grønnsakene i passe store biter, og hadde de i en litt vid panne der smøret var varmt, og deretter surret jeg  grønnsakene. Så hadde jeg i de knuste tomatene, litt av fiskekraften og krydderne, og lot det koke i rundt 5 minutter. 

Skulle jeg ikke tatt bilde hadde jeg nok bare hatt den renskede fisken i gryten, men skal jeg nå først friste dere så får jeg forøke å gjøre bildene tiltalende.  Klarte jeg det? 

Så smakte jeg til med krydrende og serverte uten verken poteter eller ris, men det kan du gjerne ha til.

 

 

 
Kokt tosk med smørdampet gulerot og squash

I dag ble det kokt torsk med smørdampet squash og gulerot.

Siden jeg likevel bruker smør på fisken, kunne jeg like godt ha grønnsakene i smøret, dette gir grønnsakene  en nydelig god smak.
Fisken trekkes i kokende vann med mye salt i,  dvs.2-3 ss pr. liter vann. Hvorfor bruker man så mye salt? Dette er for fisken er så kort tid i det salte vannet, at skal det ha en betydning må vannet være så salt. Ikke ta i saltet før vanne koke, da blir ikke pannen ødelagt av saltet.
Fisken skal ikke koke, bare trekke. Den er ferdig på rundt 10 minutter alt etter hvor store fiskestykkene er. 
En tommelfingerregel er at løsner fisken fra beina er den kokt, er den beinfri er det når skinne løsner fra fisken.
Smør damping av grønnsaker:
Det eneste man bør tenke på når man skal smørdampe grønnsaker, er å skjære grønnsakene man vil bruke i forholdsvis tynne biter/skiver og at man har de grønnsakene som trenger lengst tid for  bli mør legges ført i pannen.
Gulerøtter tar feks. mye lenger tid for å få tyggemotstand en squash, forsøk deg frem.Grønnsakene skal ligge og kose seg i smøret på forholdsvis svak varme(jeg bruker kun ekte smør aldri noe form for margarin).

Ser ikke dette utrolig godt ut? Det er iallefall ikke slik jeg fikk fisken da jeg var liten :-) 


Wok med laks, reker, hvitløk og nydelig olivenolje

 

Jeg wokker i grunn for lite, det er jo så godt og genialt enkelt.

Men det som nok er en av årsakene til dette, er nok at jeg synes jeg må ha saus eller dressing på  woken for at det skal bli gode smak på den og ikke bli tørr. Og der har jeg en nøtt å knekke, men i dag ble første nøtten knekt.

Jeg brukte en nydelig god exstra virgin olive oil, hvitløk og lake fra reker. Klue når man bruker olje å steike med er å ikke ha for høy varme, for da ødelegger man oljen.

Til meg brukte jeg:

1 ørretfilet uten skinn og bein

Litt reker i lake (bruk så mye du har eller ønsker)

Laken fra rekene

1 sjalottløk

2 fedd hvitløk

Noen buketter blomkål

1 ½ gulerot

1 god bit med rød søt paprika

Eventuelt litt kuttede ferske urter som basilikum eller dill, men det er ikke nødvendig. Jeg hadde litt fersk basilikum i.

Fremgangsmåte:

Rens og finhakk løken, ha olje i en wokpanne eller en panne med teflonbeleg, og la den bli litt varm før man tar i løken.

Når løken har fått kost seg litt har man i blomkål i biter, deretter skrelte gulerøtter i tynne skiver/biter , så paprika og til slutt fiskebitene.

Når fiskebitene er ferdig varmet, har man på kraften fra rekene og smaker til med salt, pepper og eventuelt kuttede urter.

 

Helt på slutten har man i rekene, dette for at de ikke skal bli seige. 
Steikt steinbit


Utenom at steinbit er "steingodt"  kan du lese næringsinnholdet på den og det er enda en god grunn til å spise mer av denne nydelige fisken. Du finner den i frysedisken i de fleste butikkene.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Steinbit er spesielt rik på:

·         Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.

·         Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.

·         Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.

·         Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Fra godfisk

 

Beregn 150-200 g steinbitfilet per person

Jeg hadde en god og varm steikepanne med smør og la fisken på pannen og når den nærmer seg ferdig steikt strødde jeg litt godt med salt på (ha gjerne pepper også om du ønsker det).

Fiskefilene var i forholdsvis små stykker, slik at de var ferdig steikt på få minutter.

 

Jeg hadde kokte mandelpoteter, brokkoli ,  steikte cherrytomater og steikesmør på. 
Grove fiskeburgere med selleripomfri, salat og guacomole

 

Nytt år og nye muligheter!
2 fiskeburgere 80 % torsk og hyse

Disse hadde jeg i steikeovnen til de var varm.

Sellerirot pomfri

 

Vær nysgjerrig å forsøk, det er knallgodt og sunnere en vanlig pomfri!

 

Beregn ca. 200 g sellerirot pr. person

Olje

Salt

Skjær sellerien i forholdsvis tynne skiver, skjær av skallet og skyll de godt.

Del deretter skivene opp i staver å ha de i en ildfast form/steikebrett og hell på litt olje. Sett formen langt oppe i ovnen i forvarmet ovn (gjerne varmluft)på rundt 220 grader i 20-30 minutter.

Pass på pommes frites slik at den ikke blir brent.

Ha på salt rett før serveres.

 

Jeg laget salat av :

Hjertesalat

Ruccula

Rødlollorosso

Cherrytomater

Agurk

Og en helt magisk god olivenolje jeg har fått av en venninne.

 

Guacamole

 En enkle måte å lage  Guacamole på.

1 moden avocado

2 fedd hvitløk eller en halv kinahvitløk

1 ss majones

1 ss rømme (Det er ikke vanlig å bruke, så det kan kuttes ut om man ikke tåler melkeprodukter, erstatt med litt mer lime )

Ca.1 båt lime

1krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avokadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt sammen.

For at guacamolen skal holde seg lengst mulig fin, kan det være lurt å ha steinen i skålen man oppbevare den i.

 

Du kan også Hakkebiff med sellerpomfri

Røykt blåkveite anbefales på det varmeste

 Røykt blåkveite med sellerisaus.

I dag har jeg hatt den beste middagen på lang tid, nemlig røykt blåkveite fra Hjønnevåg. Den var bare helt fantastisk god, har du aldri smakt røykt blåkveite så utfordrer jeg deg til å prøve.

Jeg kjøpte vakuumpakket røykt blåkveite på Rema 1000.

Siden det er ganske mye bein i fisken (som var svært lett å fjerne) måtte jeg ha 375 gram fisk bare til meg. Er man storspiser bør man nok ha 500 gram fisk per person.

Kok opp rikelig med vann, når det koker har man i 1 ss salt.

Ha fisken i pannen og la den trekke i 10-15 minutter, eller til fisken slipper fra beinet.

Sellerisaus

Nok til 2 personer

Det er genialt å lage saus med selleri, den har en fanatisk god smak, blir fort kokt, og når man moser den jevner den sausen.

1 ½ dl vann

1 godt stykke selleri (ca. 100 g)

½ fiske buljongterning

 1 liten klatt smør

½ dl fløte

Pepper

Eventuelt salt (jeg brukte ikke salt, for jeg syntes den ble Salt nok)

Kok opp vann og ha i renset og delt selleri, smør og buljong,  la det koke til sellerien er mør. Ha i fløten og bruk stavmikser eller moser for å jevne sausen, smak så til med pepper og eventuelt salt.

Server gjerne med kokte poteter, brokkoli  og steikt bacon til. 
Matbloggtoppen

Lutefisk med tilbehør

 

Lutefisk er en av de få middagene jeg ikke er så vant å lage selv, siden jeg omtrent alltid har fått den servert. Da jeg var liten var det alltid min far som både lutet fisken og laget den til middag. Det var hele stykker med skinn og bein, ikke flotte fileter som jeg nå fikk tak i. Det er en fryd å spise fisk som man slipper å tenke på at det kan stikke ut et bein både her og der.

Beregn ½ kg fisk per person. Del fisken og legg den i en ildfast form  (skal du lage mye så kan du ha fisken i en langpanne), strø 2 ss salt (bruk helst grovt salt) på fisken per kilo fisk man har. La fisken stå med salt i rundt 20 minutter med folie eller lokk på, før den settes i ovnen på 200 grader.

Beregn 30 minutter steiketid avhengig av hvor tykke og store fiskestykker stykker man har.

Oppskrift på ertestuing finner du her.

 

Beregn litt god med bacon jeg beregner 50 gram per person.

Kokte poteter må man ha til, i de fleste oppskrifter står det at man må ha mandelpoteter, vel det synes ikke jeg er så nøye.

 

                                                       

              

   


 

 

                                                      


 

Steikt ørret med rotmos og salat

 

I dag ble det enkel, kjapp, sunn og god middag. Men hva er fordelen med å bruke sellerirot i stede for bare poteter i mosen?

1.    Det er kjappere og lettere å skrelle en sellerirot en mange poteter 

2.    Den gir veldig god smak

3.    Den gir mindre blodsukkerstigning en kun poteter (gi)

4.    Den koker fortere en poteter

Rotmosen bestod av:

2 poteter

 2 store skiver med sellerirot

En god klatt smør

Litt av kokevannet

Salt og pepper

Jeg renset og delte potetene og sellerioten for da blir det fortere kokt. Så silte jeg av vannet og hadde i smør, salt og peper. Man kan mose grønnsakene med rotmoser eller stavmikser (bruker man stavmikser bør man være litt forsiktig så mosen ikke blir seig).

Jeg steikte ørreten i smør i rundt 10 minutter, hadde salt og pepper på når den var ferdig steikt.

Salaten i dag bestod av enda flere rester:

Isbergsalat

Rødkål

Cherrytomater

Med litt lime på

Enkelt og godt.

Litt rømme hadde jeg også J

 

Hva synes du om denne middagen, er den helt på "rattata"?

 Matbloggtoppen

Steikt torsk med tomater og squash

 

Dette er vel egentlig ikke annet en til inspirasjon, men det er vel akkurat det mange trenger.

Jeg brukte frossen torskefilet som jeg hadde tatt ut før jeg gikk på jobb.

Da jeg kom hjem satte jeg potetene på kok, jeg må innrømme jeg elsker poteter(men det var vel ikke noe statshemmelighet etter flere år med blogging).

Fisken steikte jeg uten å rulle den verken i det ene eller andre som jeg har lært at man skal. Og rett før den var gjennomsteikt hadde jeg på salt og ørlite pepper.

Jeg steikte Cherrytomater og det blir som en saus når det har fått vært på pannen en stund.

Og som grønnsaker hadde jeg steikt gul og grøn squash.

 

Nam nam herlig middag.
Matbloggtoppen

Hjemmelagde glutenfrie fiskepinner med hollandaisesaus

 

Det er så utrolig herlig når noen liker maten din, og når skjønne Mia sitter å seier "mmm det smaker deilig", DA!, kan jeg ikke få det bedre.Hun spiste av hjertens lyst.  

Når jeg lager fiskepinner bruker jeg vanligvis torskefilet uten skinn og bein. Det er viktig den er noenlunde tint om man bruker frossen fisk.

 

Del fisken opp i staver som vist på bildet.Denne pakken med glutenfri strø brød kjøpte jeg på Ica, og det heller jeg i en plastpose. Ta litt så kan du heller fylle på om du trenger mer, så slipper du kaste for mye.Bland egg, salt og pepper (du skal ikke ha i vann da spruter det bare når du legger fisken i steikepannen) i en bolle eller en skål. Fisken trenger mye salt, og jeg brukte rundt 1 ss salt på 2 egg. 

Man kan enten dyppe fisken i eggeblandingen eller man kan helle eggeblandingen over fisken.

Ha deretter fisken i strøblandingen, og deretter rett på en god og varm steikepanne med smør.
Fiskepinnene er ferdig etter få minutter på pannen.

Jeg lagde hollandaisesaus til og kokte poteter og gulerøtter. Men Mia ville ikke ha gulerot men "brrråkåli" som det seier  Bærgen ;-). Orker du ikke begynne å lage sausen (selv om det er veldig enkelt) så anbefaler jeg Knorr sin saus. 

Matbloggtoppen

Steikt torsk med linser og wokk med epler

 

Beregn ca. 150 g torskefilet per person

Torsken steikte jeg på begge sider i rundt 10 minutter, og hadde salt og pepper på.

Linser er veldig godt og passer til alle typer mat synes jeg, det er også utrolig godt å variere kosten litt.

Røde delte linser er ferdig kokt etter rundt 15 minutter, og kokes som ris.

Epler er vel ikke det man tenker på som noe man wokker, men det kan anbefales.Den litt syrlige smaken var veldig god til torsken, og man kan jo sammenligne det litt med at man feks. har sitron på fisk.

Eplene jeg brukte er økologiske epler fra sogn, de var mjølne og gode og var ferdig wokket på ?to blunk?.

 

I tillegg til eplene hadde jeg brokkoli og squash.
Å gå du hem kor godt det smakte meg!

Noen gangen smaker maten bedre en andre ganger, og i dag smakte den meg rett og slett bare fortreffelig. Det er steikt ørret filet med skinn, steikt ris med egg, og wokede grønnsaker.

For å at middagen skulle få det lille ekstra, vrengte jeg ørretfileten.

Det er svært enkelt å få til, og slik går du frem:


Skjer igjennom fileten til du kommer til skinnet, men ikke skjære igjennom.


Slik ser den ut da, og nå legger du den med skinnsiden mot hverandre.

 

Snur du den ser den slik ut, og skinnet er i miten av fileten.

Press skinnsidene sammen, og legg den på en en god og varm steikepanne med smør. Snu den når den er brun. Den blir veldig fort igjennomsteikt, ligger den for lenge på pannen blir den tørr.

Jeg hadde overhode ingen krydder eller salt på, men det kan du gjøre om du ønsker det.

Steikt ris med egg

Jeg hadde ris igjen fra i går, og den hadde jeg på pannen og surret lett før jeg hadde på sammenpisket eggeblanding (egg, salt pepper).  Jeg rørte til egget begynte å bli stivt, da var den ferdig. Egg drøyer risen slik at man ikke trenger å spise så mye ris, dette er vanlig i asiatiske land.


Grønnsakene renset og delte jeg i forholdsvis tynne skiver/bunter og hadde de i en ikke alt for varm panne med smør. Der fikk de kose seg  under omrøring i noen minutter. 

Jeg brukte:

gulerøtter

Neper (kan virkelig anbefales om du ikke har forsøkt)

Brokkoli

Vårløk


På dette bilde ser man litt bedre hvordan risen ser ut.Matbloggtoppen

Torsk med gurkemeie og ingefær


En smakfull  fiskemiddag. 
Til ca. 4 personer
500 g fersk torsk eller annen fisk
1 purreløk
2 gulerøtter og eventuelt andre grønnsaker som man ønsker
2 bokser kokosmelk
1 stykke ingefær rundt 1-2 cm
1 ts gurkemeie
1-2 ss salt
Pepper
Denne retten kan man enten lage i ovnen eller i en gryte. 
Rens og findel grønnsakene og surr dem litt i smør før man har de i en ildfast form.  Del fisken i serveringstykker og legg også disse i formen.  Bland kokosmelk, salt, pepper og gurkemeie og hell over fisken.  Sett den ildfaste formen nederst i oven på 180 grader,  bruk lokk eller aluminiumsfolie på formen. 
Det kan være lurt å ta ut formen to til tre ganger å vende litt på alt. La formen stå i ovnen i rundt 45 minutter eller til alt er gjennomvarmt og mørt. 
Lager man alt i en gryte, er det en fordel å ikke røre for mye etter man har hatt i fisken i slik at den ikke går i oppløsning. 

Matbloggtoppen

Kokt makrell med koriandermør

 

En av mine gode naboer kom med fersk makrell, for en lykke.

Det er den lille typen som vi kaller for pir.

Den har jeg i kokende vann med laubærblad, rikelig med salt og hel pepper.

Så har jeg varm makrell en dag og neste dag kald.

En hel pir tar bare rundt 10 minutter i pannen, så er den ferdig til servering.

Koriandersmør er bare smeltet smør med hakket fersk korander i.

Noe så aldelse NYDELIG til.
Matbloggtoppen

Plukkfisk av kokt torsk
Har man rester av fisk og poteter, og gjerne andre grønnsaker da er det en super anledning til å lage plukkfsk. Enkelt, godt og rimelig mat.

Lag potetmos av enten av nykokte- eller reste poteter.

Det er en fordel at potetene er varm før man moser de.

Jeg bruker bare ha i smør og eventuelt litt av kokevannet, salt og pepper.

Mos potetene sammen med smøret og smak til med salt og pepper etter man har hatt i fisken. Bruker man salt fisk trenger man lite salt.

 

Er ikke barna glad i fisk, kan det være en ide å mose fisken skikkelig sammen med potetene. Da blir det ingen spor av fisk J

Matbloggtoppen

Ørret med gulrot og perillerotsaus (sjøstjerne saus?)

Det å få nok grønnsaker i kosten og dermed svært viktige vitaminer og mineraler er ikke lett, og da gjerne spesielt når det gjelder barn. Det er gjerne da man må være ekstra kreativ. 

De fleste barn liker saus på maten, så hvorfor ikke lage sausen av grønnsakene? Det er godt, sunt, enkelt, billig og helt uten tilsetningstoffer. 

Gulrot og persillerotsaus:

4 porsjoner. 

4 gulrøtter

Ca. 200 g persillerot

7-8 dl vann

1 buljongterning eller ca. 1 1/2 ts pulver (jeg kjøper på helsekosten)

1 god klatt med smør, rundt 30 g

Salt og pepper

Ha i mesteparten av vannet i en panne og sett på kok. Skrell, vask og del gulrøttene og persillerøttene og buljong og ha de i kokevannet, og la de koke til de er møre.

Bruk stavmikser eller lignende og mos alt til det er jevnt. Ha i smøret, og smak til med salt og pepper. 

Sausen er naturlig glutenfri og man slipper å tenke på jevning.

Jeg la en klatt med saus midt på tallerken og brukte skaftet på en skje og dro fra midten og utover. Jeg fikk assosiasjoner om sjøstjerne, så det kan være sjøstjernesausen :-) Kan du se min assosiasjon til sjøstjerne på tallerkenen?

Ørreten steikte jeg og hadde litt salt og pepper på, den er ferdigsteikt etter 15-20 minutter. Så hadde jeg blomkål, brokkoli og kokte poteter, men server med det du liker og har :-) 

 

 

Matbloggtoppen

Ørret med pesto og båtpoteter


Det er veldig lenge siden jeg har fått skrevet blogg, men nå håper jeg at det kommer seg.

I dag hadde jeg rett og slett bare ørreten i en ildfast form, og hadde pesto på topp og bunn. Så ble den steikt på 200 grader i 20 minutter.

Potetene vasket og delte de i båter, og hadde olje og havsalt på. Potetene har jeg øverst i ovnen med varmluft og overvarme. 

Matbloggtoppen

Steikt laks med sesam- og solsikkerfrø


Laks/ørretfilet

Sesamfrø

Solsikkerfrø (Kan sløyfes)

Eventuelt sesamolje om du har de, da blir sesamsmaken forsterket

Salt

Pepper

Ha frøene i en skål og vend fisken i den, ha fisken på pannen men vær forsiktig med varmen slik at frøene ikke blir brent. Bruker du sesamolje kan det være lurt å ha den i på slutten, slik at den ikke blir ødelagt av for høy temperatur.

Strø med salt og pepper.

Jeg hadde potetmos og steikt søt paprika til.

 


Matbloggtoppen

#fisk #glutenfri #melkefri  #glutefritt #melkefritt #middag #helgekos #Middag #oppskrifter 

Risnudler og laks
For meg som for andre går jeg av og til tom for ideer til middag, og jeg hadde veldig lyst på nudler. Da er det i grunnen bare å begynne med det man har, og det ble laks, løksaus og nudler. Det ble litt lite farge med løksausen, men veldig, veldig godt.

4 personer:

Løksaus:

1 løk (jeg brukte vanlig gulløk, men bruk gjerne rødløk da blir det mer farge på maten)

½ kinahvitløk eller 1-2 fedd vanlig hvitløk

Smør til steiking

Ca. 5 dl vann

 ½ ss maizena

1 grønnsaksbuljong eller annen buljong

Pepper og eventuelt salt

Rens, finhakk og surr løken i en gryte før man heller på vannet og har i maizena og buljong og gir alt et oppkok. Kok nudlene etter pakkens anvisning og hel av vannet før man har de i sausen.

Grønnsaker:

Aubergine

Paprika

Squash

4-6 laksefileter

Bruk akkurat de grønnsakene du liker og har. Rens og del grønnsakene i passe biter og ha de på pannen til de er mør. Del fisken i biter og ha den sammen med grønnsakene på pannen og steik til den er gjennomvarm.

En enkel og god middag på veldig kort tid.

Matbloggtoppen

Selleri pommes frites og fiskekaker

'


Selleri har en god egensmak og har lav gi (blodsukkeret stiger forholdsvis lite), så poteten kan godt byttes ut for å få variasjon.

Beregn ca. 200 g sellerirot pr. person

Olje

Salt

Skjær sellerien i forholdsvis tynne skiver, skjær av skallet og skyll de godt.

Del deretter skivene opp i staver å ha de i en ildfast form/steikebrett og hell på litt olje. Sett formen langt oppe i ovnen i forvarmet ovn på rundt 220 grader i 20-30 minutter.

Pass på pommes frites slik at den ikke blir brent.

Ha på salt når de serveres.

Jeg steikte fiskekaker med 85 % fisk i og hadde asparges og tomat til.

Sunt, enkelt og veldig godt.  

Matbloggtoppen

#fiskekaker #glutefri #melkefri #selleri #pommes frites #oppskrift #middasgstips

Laks med karri ris til
Denne laget jeg til en, og det ble rikelig med ris.

 1 porsjon ris

½ terning buljong

1 gulrot

1 bukett brokkoli

Ca. ½ ts karri

½ ts gurkemeie

Litt smør (kan sløyfes)

Salt

Pepper

Laks steikes på pannen.

Sett risen på kok etter pakkens anvisning sammen med buljong. Rens og del grønnsakene og ha først i gulrøttene i siden de tar lengts tid. Ha i krydderne og la det få koke med, og mot slutten av koketiden har man i brokkolien. Ha i en klatt med smør og smak til med salt og pepper og eventuelt mer krydder.

Man har en eksotisk smak og en gøy farge på middagen.

Matbloggtoppen

#fisk #laks #ris #karri #gurkemeie #glutenfri #melkefri #middag #oppskrifter 

Torsk i form

I denne retten bruker man akkurat hvilke grønnsaker man har eller liker, men husk at noen grønnsaker bruker lengre tid en andre. Jeg hadde ikke poteter til men spiste retten som det var.

Til en person brukte jeg:

1 stykke torskefilet rundt 150 gram

5 skiver sellerirot

½ purreløk

1 gulrot

1 bukett blomkål

1 bukett brokkoli

5-6 sukkererter

Ca. 1 ½ dl fløte (tåler man ikke melkeprodukt kan man erstatte med soyafløte eller havrefløte)

Ca. 1 ts salt

Nykvernet pepper

Litt fersk lime

Rens og skjær alle grønnsakene opp i forholdsvis tynne biter, å ha de i en ildfast form. Ha fiskebitene i og hell fløten og lime over. Strø salt og pepper over.

Sett formen nederst i ovnen på ca. 200 grader med bakepapir eller folie over.

Retten er ferdig etter rundt 20 minutter.Matbloggtoppen

#torsk #matiform #glutenfri #oppskrift #fisk 

Laksewok med soyasaus

Jeg har ikke laget middag på en uke, og det er sjeldenheten for min del. Men er man skikkelig syk så klarer man ikke å lage mat, og ikke hadde jeg noen her som kunne hjelpe meg. Det positive i dette er at jeg har tatt av mange kilo og immunforsvaret er forhåpentligvis styrket.

Så det ble en svært enkel middag i dag.

Wok med laks og

Laks

Aubergine

Paprika

Squash

Risnudler

Soyasaus (vanlig soyasaus inneholder gluten, men den finnes også i glutenfri variant. Da har den grønn kork)

Salt

Pepper

Jeg renset og delte grønnsakene og hadde de i en varm panne og laks og squash i til slutt. Helte over soyasaus og salt og pepper.

Kokte risnudlene etter pakkens anvisning.

 


 

Matbloggtoppen

#glutenfri #melkefri #ørret #laks #risnudler 

Torsk med kokosmelk og tomater

I går hadde jeg besøk, og hadde fått kjøpt nydelig god fersk torsk her i Naustdal.

Siden det var et ønske om vanlig kokt torsk, så la jeg ikke den ut på bloggen.  Men litt rester blir alltid, og dette ble dagens middag. Det ble en mild fin og veldig god middag.

2 stykke med lettsaltet torsk

3 kokte rensende mandelpoteter

Ca. ¼ boks finhakka tomater

Ca. ¼ l kokosmelk

Kokt blomkål

Asparges

½ pottefersk basilikum

Ca. 1 ts salt

Litt pepper

Jeg renset fisken og potetene og delte grønnsakene i passe biter. Jeg blandet kokosmelk, hakkede tomater, salt, pepper og halvparten av basilikumen (resten strødde jeg på rett før servering, men du kan ha alt i på en gang). Ha alt i en panne og la det få koke opp. Jeg hadde en ide om at dette måtte jeg ha i ovnen, men det var egentlig bare tull. Det er bare til å ha alt i en gryte, da tar det nok kortere tid også. Smak til om du trenger mer krydder, og helt til slutt strør du på resten av basilikumen, da ser det ekstra flott ut.

 #torsk #fisk #middag #glutenfritt #melkefritt #oppskrift
Matbloggtoppen

Steikt ørret med pastinakksaus

Pastinakksausen er vel gjerne ikke direkte en saus, men tenk så lurt å ha en grønnsak som saus daJ

Jeg hadde en pakke pastinakk (på de fleste butikker kommer de pakke)

Jeg renset og delte den i biter og kokte den med 2 dl vann

Hadde en god klatt smør

Salt og pepper

Og brukte stavmikser å jevne den, og vips så var den ferdig.

Steikte ørreten og hadde asparges


#fisk #ørret #pastinakk #oppskrift #glutenfri #melkefri
 

Matbloggtoppen

Torsk i ovnen med grønnsaker og egg

En super rett å lage av fiske- og grønnsaksrester.

400-500 g renset fisk (bruk gjerne rester av ferdig kokt fisk . Bruker en salt fisk bør man minske saltmengden i maten)

2 store gulrøtter

1 pakke vårløk eller en purreløk

1 liten brokkoli

300 g sellerirot (har man rester av poteter kan man også putte disse i)

6-8 egg (alt etter størrelse på eggene)

3 dl vann

1 ½ ts salt

½ ts pepper

1 ts dill

Rens og del alle grønnsakene i forholdsvis tynne skiver/biter. Det er en fordel å varmebehandle grønnsakene litt i en panne noen minutter, slik at de ikke blir hard etter at eggene er stivnet i retten. Skjær fisken i biter å ha den i en smurt ildfast form sammen med grønnsakene. Pisk egg, vann, salt og krydder, og pisk de lett sammen og hell det over grønnsakene og fisken. Set formen midt i ovnen som er forvarmet til 200 grader. Hvor lenge den må stå vil nok komme ant på mengden og hvilke form man har den i. Min var ferdig på 15 minutter, men jeg hadde en flat, vid form og jeg laget kun en porsjon. 

Matbloggtoppen

Tilbake til virkeligheten


Jul og nyttårshelgen er bare helt vidunderlig med mat, drikke og masse besøk, men nå er det deilig med hverdagskost igjen.

Kokt torsk

Kokte poteter

Raspet gulrot og squash

Og en klatt med smør

NAM det smakte!  


#hverdagskost #kokt torsk #råkost
 

Matbloggtoppen

Fløtegratinert hyse


Alt går i perioder og jeg har vist kommet inn i den gratinerte perioden :-).

Til 4 personer

10 poteter

Ca. 500 g hysefilet

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

1-2 dl raspet ost

Reker om man har og ønsker det eller man kan for eksempel erstatte med blåskjell (jeg brukte reker i lake)

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden både potetene og fisken trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløten over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene og fisken, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye en for lite fløte. Jeg kokte (trakk for orden skyld) hysen før jeg hadde den i sammen med potetene, men dette er ikke nødvendig om fisken er tint og man vet den er ben fri. Da kan man skjære den i terninger og ha den rå i formen.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, retten trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på reker og osten, dette er for å unngå at osten blir brent og rekene seige.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den.#glutenfri  #fisk #iovnen 

Matbloggtoppen

Ørret med Crème Fraîche


4 ørret eller laksefileter

1 løk

1 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk

Ca.½ blomkål

Ca. ½ brokkoli

Ca. ½ squash

3-4 kokte poteter (jeg hadde rester av poteter og hadde de i stedet for å koke poteter til)

1 boks Crème Fraîche eller rømme (tåler man ikke melkeprodukter bruker man soya yoghurt)

Litt vann

1 ts tørket dill eller fersk om man har

Salt og pepper

Rens løk og grønnsakene, og del de i passe biter. Ha de i en panne og surr til de er møre. Del fisken i biter og steik den sammen med grønnsakene. Ha på Crème Fraîche , vann og krydder. La de får kose seg litt sammen, og ta så en ekstra smaksprøve for å se om retten er passe salt og krydret. Server mer ris eller poteter om man ønsker det. 

Matbloggtoppen

Steik torsk i karri

Fisk er sunt og godt. Dette blir en sånn ca. oppskrift siden jeg brukte frossen kokosmelk og jeg laget mat til kun meg selv. Retten er naturlig gluten og melkefri.

Til 4 personer

1-2 løk

1 chili

4 stykker med torskefilet (eller mer om man spiser mer en et stykke fisk)

1 stor boks kokosmelk (ca.3 dl)

Ca. 2 ts karri

Salt og pepper

Rens og finhakk løk og chili, steik de på pannen før man tar på fisken. Fisken må få steike på begge sidene før man har på kokosmelken og krydderet. La alt få trekke noen få minutter og smak til om man trenger mer salt eller krydder.

«Jeg brukte ikke jevning på sausen, siden den kokte seg inn. Men blir ikke sausen tykk nok så tar man litt vann og maizena og blander til en jevning og heller over.»

Jeg hadde kokt blomkål, brokkoli og poteter til.

 


#fisk #torsk karri #kokkos #glutenfri #melkefri  

Wok med laks og Teriyaki Sause

 

Til en person:

Laksefilet

En stor ferdig kokt potet

1 bunt blomkål

1 bunk brokkoli

1 stykke squash

2 ss Teriyaki Sauce

Ca. 2 ss vann

1 ss hakket frisk persille(kan sløyfes)

Litt salt og pepper

Jeg renset poteten og de andre grønnsakene, delte de i biter og hadde de i en god og varm wok med smør. Ha i biter av fisken og la den bli ferdig

varm. Ha på sausen og litt vann og strø over finhakket persille. 

Bakt potet, Hollandiasesaus og steikt torsk


Jeg hadde to eggeplommer igjen etter Pavlovakaken på søndag og de burde jeg få brukt. Og så hadde jeg veldig store poteter og jeg hadde veldig lyst på fisk, da ble dagens middag gjerne noe rotete men jeg kan garantere at det saket himmelsk.

Pakk potetene inn i folie før man setter de inn i steikeovnen på 200-220 grader i mellom 11/2-2 timer avhengig av hvor store der er.

Oppskrift på Hollandiasesaus finner du her. Naturlig gluten og melkefri rett.

Fisken steikte jeg uten mel i noen minutter på hver side, bare med et strø salt på og så steikte jeg litt bacon til.

Jeg hadde rester av grønnsaker som jeg varmet litt.

 

#Hollandiasesaus #torsk #fisk #eggeplomme #glutenfri #melkefriTaco med ørret

 

For meg er dette den beste tacoen jeg har spist, det er slik at jeg ikke kan begripe hvorfor jeg ikke har forsøkt dette før. Det som er supert med taco er at man kan ha akkurat det tilbehøret man ønsker til. Dette må derfor bli mer en inspirasjon for hvordan man lager det til enn en oppskrift.  

Beregne to fileter med ørret pr. person som skal ha Taco.

Lag ditt eget Taco krydder blanding, mye billigere og helt uten fyllstoffer, e-stoffer og andre ulumskheter (det er ofte hvetemel i slike ferdige blandinger som tacokrydder).

Ha like stor del med  (det spørs hvor mye du skal lage, men til 4 personer vie jeg hatt ½ ts av hver krydder)

Chilipulver

oregano

spisskum (cumin)

paprikapulver

Salt

Pepper

Hvitløk

Vips har du veldig godt tacokrydder der du hvet hva det inneholder!

Rens fisken og skjær den i biter som er passe stor til å ha i taco, fres de på pannen sammen med hvitløk og krydder. De er steikt på 3-5 minutter, utrolig mye lettere en med kjøttdeig (som jeg hater å steike).

Til hadde jeg salat med :

Feldsalat

Feldsalat

Crispisalat

Cherry tomater

Oliven

Hjemmelaget guacamole

Parmesan (er laktosefri)

Rømme (velg laktosefri om du trenger det)

Jeg brukte de aller minste tacoskjellene, for de er mye mer håndterlig etter min smak. Men bruk gjerne lefser (husk å bruke glutenfrie om du trenger det) eller det man liker. Bruker man taco/wraps lefser kan man for eksempel dele de opp i små stykker å ha som tapas eller annen fingermat. Eller hva med matpakke? 

 

 

 

#Taco #ørret #fisk #fredagstaco #middag #middagstips #laks #hjemmelaget #tacokrydder #oppskrifter #oppskrift #morsmiddag #glutenfri #glutenfritt #laktosefri #blogg #bloggtopp ##matblogg #mat #tips 

Steikt laks med Guacamole


Jeg steikte laksen på pannen og hadde salt og pepper på.

Jeg hadde steikt aubergine og smørdampet kål og gulerøtter.

Smørdampe er å ha spør i en gryte og ha grønnsakene i og la de få kose seg under lokk på svak varme.

 

Oppskriften  Guacamole finner du her.Tunfisk gryte

 

I dag skulle jeg lage Åsemoren sin indiske tunfiskgryte, men det var ikke enkelt å finne alle ingrediensene på et helt annet språk.

Derfor ble det slik, men godt ble det.

 

Til ca. 2 personer

1 boks knuste tomarter

½ løk

2 fedd hvitløk

1 chili (jeg brukte den tørkede chilien som sparket ordentlig i fra)

1 bunt med fersk koriander

Salt

1 boks tunfisk i olje

Siden jeg brukte den utrolig sterke chilien måtte jeg ha i litt yoghurt, men det er ikke nødvendig om man klarer å finne den balansen.

 

Jeg hadde tomatene i en gryte og hadde hakket løk, koriander og chili i. Til slutt hadde jeg i tunfisken og smakte til med salt. Ønsker man å ha yoghurt i bør man ta den i rett før servering slik at den ikke spriker.

Den ble servert med ris og salat.

 

Fiskekaker med spinatstuing


Onsdagene er lange heftige dager, og det gjelder å ha en god middagsplan slik at det går fort og greit å få middagen ferdig. Siden jeg ikke laget fiskekakene selv, sørger jeg for at de kakene jeg kjøper inneholder  minst 50 % fisk, uten betaler jeg for mel og annet uhumskheter og det er ikke jeg interessert i .

Og det ble fiskekaker med ørret og hysekaker med 80 % fisk, og de smakte utrolig godt.

Nå ble gjerne ikke denne middagen så himla godt planlagt som jeg kunne ønsket. Men jeg skal på ferie til sydligere breddegrader snart, og da kan det være greit å tømme kjøleskapet litt slik at det ikke er mye mat som blir dårlig mens jeg er borte.

Jeg hadde kakene på steikepannen, lager man til mange kan man ha de i ovnen.

Aubergine skar jeg opp i skiver og steikte sammen med kakene

Tomat i skiver som jeg hadde litt på steikepannen

Raspet gulrot og squash

Spinatstuing

Smør/olje i en gryte

Vask så mye spinat man vil ha og tørk den godt før man har den i en gryte og surr den. Den vil punktere mye, derfor må man ha ganske mye for at det skal bli til noe, så til 4 personer bør man nok ha en stor pakke med fersk spinat.

Jeg bruker bare å ha på litt fløte med salt og pepper, men da blir den ikke tykk som en saus. Ønsker man den tykkere blander man fløten/melk ut i litt Maizena før man heller den over spinaten. Surret spinat med salt og pepper er også svært godt, så man trenger ikke ha på melkeprodukter.

Stuingen er ferdig på få minutter.

Blir dette for mye hund og hare for dere, ja så ta det som er greiest for deg som lager maten.

  

Fiskesprell i Florø

 

I dag har jeg vært på Fiskesprell kurs i vakre Florø. Kurset ble virkelig inspirerende, det var en fantastisk foredragsholder/kursleder, spennende nydelig mat men sist men ikke minst noen utrolig kjekke, smilende engasjerte kursdeltagere. Jeg har vært litt bekymret for hvordan det skal gå med mat og helse faget, men er dette representativt for alle som har dette faget så er det ikke farlig. Bildekvaliteten og bilde jeg har tatt er vel så som så, men det viser da litt J

Så kos dere, og en stor takk til alle som deltok i dag og gjorde det til en flott, lærerik dag :-)


Den inspirerende kurslederen vår 
 


Her lages det Couscoussalat med reker. Enkel og knallgod

 

Skal man få et godt resultat må man diskutere, her er det pizzabaking. (og den ble knallgod)Her var min samarbeidspartner i ensom positur, for jeg fløy rundt å tok bilder i stede for å jobbe  

 

Her ble hver millimeter av kjøkkenbenk brukt til matlaging

 

 

Alle er dypt konsentrert over egne oppgaver

 Og tenk det var noen kjekke unge menn med også 

Sushi fikk vi også lære å lage, nam nam

Og se på denne flotte damen, hun er også Bergenser å vet å kle seg etter anledningen... :-)Pene ben har hun også, men næææ se på motivet da ;-)
 
Hi Hi FISKEMOTIV. Utrolig bra!I dyp konsentrasjon, hun lager sushi med stødig hånd

Sushi er nydelig, men det er krevende å læreå lage


Godt humør må man ha :-)

Torsk med pesto før den er steikt


Den er servert. Snadder


Dette er desidert den beste pizzaen jeg har smakt i hele mitt liv, glutenfri bare for min del (tenk for noen omtenksomme mennesker). Med røykelaks
Jeg har ikke ord for denne.


Coc coc salaten ferdig til servering (denne er ikke glutenfri)
 
Nuggets av torsk  med cornflakesIndisk inspirerte øretkaker på pannen

Nydelig X 2 Laks/øret med red Curry Paste . Smaksbombe "berre lekert"

    
Sushi


Rett og slett vakkertInspirert til å lage middag med fisk? 

Oppskriftene finner du på fiskesprell.no og jeg kommer til å lage og legge ut oppskrift i tiden fremover  :-)
 

Español arresto cena La Paella

Jeg tviler egentlig på at dette er helt rett skrevet, for Spansk kan jeg ikke (men det er gøy med Google Translate)

 Paella er naturlig gluten og melkefri

Jeg hadde frossen kokt ris og hadde bare rester av grønnsaker, derfor ble det naturlig å lage en paella, som er Spansk «lapskaus» (man tar det man har av rester). Har du kokt ris så ikke kast den ha den i plastpose og frys den flatt ned, så kan man bruke til slike retter som dette.

 

4 stykker filet av laks, ørret eller hva man har og gjerne rester av fisk.

 

8 -10 dl ferdig kokt ris eller 3 dl lang kornet ris/villris , kok etter pakkens beskrivelsen

 

Ca 4 ss olje eller smør til å steike i

 

2 små løk og litt gressløk siden jeg har så mye i hagen

 

2 fedd (eller mer) hvitløk

 

1/4 g safran eller ½ ts gurkemeie (safran fås kjøpt på butikker med et litt større matvareutvalg, de kommer i ca o.5 g poser. Den billigste safranen får en på innvandrer butikker) (Gurkemeie får en kjøpt på de aller fleste butikker)

 

blomkål

 

selleristilk

 

gulerot

 

litt aubergine

 

litt squash. Men bruk de grønnsakene du har jeg har, for dette var små biter som enten kom til å bli kastet om jeg ikke snart fikk brukt de

 

Reker (jeg hadde rester av en boks med reker i lake, men man kan bruke, vanlige reker, scampi, blåskjell osv.

 

Ca.1 ts salt

 

Ca. 1/2 pepper

 

Har du ikke ris så kok. Rens og del alle grønnsakene i forholdsvis små biter, og ha de på steikepannen, deretter risen og safran. Ha på fisken (den kan være en fordel å ha steikt litt i biter før man har den i risen). Smak til med salt og pepper og ha på rekene.

 

Ovnssteik ørret med aubergine og sweet chilisaus


Folie steikt mat er enkelt og de blir lite oppvask, den kan tas med på tur og ha den rett på bålet. Men skal man lage mat til mange kan det være likeså enkelt å ha alt i en ildfast form.

Hva foretrekker dere?

     
                                             

Før den er steikt                                                                                                             Ferdig og det smakte meg helt fantastisk 
l

Om du lurer på hvordan man tilbereder og hva man kan bruke aubergine til så se her.

Til 4 personer:

6-8 stykker med ørret eller laks

Ca. 8 skiver med aubergine pr person, dette vil være ca. 1 ½ store aubergine

link

Ca. ½ squash

1 paprika

1 dl olje

12-14 ss med sweet chilisaus

Salt

Skjær auberginen i skiver og ha salt og olje mellom lagene(aubergine trenger en del olje). Del squashen også i skiver og legg den opp på auberginen og delt paprika til slutt. Ha fisken på toppen og dryss litt salt på og chilisausen. Lukk folien (bruker man ildfast form kan det være lurt å dekke den med folie) og sett den mitt i ovnen på 200 grader i rundt 20 minutter.

Jeg spiste den uten noe mer tilbehør, men de er opp til hver enkelt.


Thailandsk fiskegryte (naturlig gluten og melkefri)

I dag har jeg to spørsmål til dere leser, hva synes dere om at jeg skriver at retten er naturlig glutenfrimelkefri osv.? Og det andre er hvilke bilde dere synes er best, jeg klarte ikke bli enig med meg selv. Jeg har blitt veldig glad i å ta bilder, og synes det er veldig spennende å se hvordan bildene blir for hver rett jeg lager.

Bilde 1Bilde 2


1 purreløk

1 rød paprika

1 gul paprika

2-4 cm ingefær

Olje eller smør til å steike i

2 dl kokosmelk

2 ss søt chilisaus

1 terning med grønnsaksbuljong (eller en det du har)(buljong kan inneholde gluten)

1 dl vann

400 g fiskefilet (velg selv hvilke fisk du vil bruke, jeg valgte ørret)

Ca. ½ ts salt

Ca. ½ ts pepper

Rens og del alle grønnsakene, finhakk ingefæren og surr alt i pannen(gryten). Ha deretter i kokosmelk, chilisaus, vann og buljong, og la alt få koke litt sammen. Del fisken i biter og la den koke med (6-8 minutter alt etter hvor store fiskebiter det er og hvilke type fisk). Til slutt smaker man til med salt og pepper.

 

 

Ørret og kål

Ørret (jeg liker ørret bedre en laks, men du må gjerne bruk laks)

Kålen i båter (ikke alt for tykke stykker, så ikke fisken blir ferdig før kålen)

Gul paprika

Vårløk

Salt

Pepper

Smør

Del kålen i tynne båter, del paprikaen og vårløk i biter og ha de i en ildfast form(det er en fordel å ha folie over) eller ha alt i kun  i folie og dryss på litt salt. Legg fisken opp på og strø den med salt og pepper og en klatt smør på toppen.

Ha alt i oven på ca. 200 grader i 20-25 minutter. Servers med poteter eller det tilbehøret du måtte ønske.

 

 

Laks i ovnen med basilikum og tomatDenne retten kan man enten ha i en ildfast form eller som jeg gjorde, ha den i folie. Dette er veldig enkelt og greit å lage til, og det var utrolig smakfullt og godt.

Laksefilet med et strø med salt og pepper, fersk basilikum (man kan også bruke tørket basilikum) og cherrytomater på toppen med en klatt smør. Det hele stod i steikeovnen i ca. 15 minutter på 200 grader og jeg hadde ris til. 

Sei i form

Denne oppskriften fikk jeg inspirasjon til fra en blogger i det høye nord, dvs. at jeg tok utgangspunkt i hennes oppskrift og laget min egen vri. (http://matgladilavkarbo.blogg.no/1364856017_02042013_torsk_i_form.html#comment).

 

Til rundt 4 personer.

600 g seifilet, eller den fisken man ønsker eller har

1 purreløk

Ca. 6 godt modne/røde tomater

½ gul paprika

1 bunt persille (innpakket i plastbeger)

Smør (noen klatter oppå fisken)

Salt

Nykvernet pepper

Jeg fikk tak i fersk seifilet uten skinn, så jeg skar kun ut beina før jeg delte fisken i litt store biter.

Purren deles i to på langs og vaskes grundig før den skjæres opp i biter. Paprikaen skjæres i biter, tomatene i skiver og dillen finhakkes. Begynn med å legge litt av grønnsakene i bunnen av en ildfast form, deretter fisk og grønnsaker igjen. Til slutt har man finhakket dill, salt, pepper og smør på og har aluminiumsfolie rundt formen som settes i steikeovnen i rundt 20-30 minutter på 200 grader. Når formen har stått en stund i ovnen og innholdet har begynt å væske seg, kan man fjerne folien for da blir maten fortere ferdig og den brenner ikke. Jeg serverte med poteter. 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen