Eggeretter

Omelett med røykelaks

På min ferd mot flest mulig fisk til middag, fant jeg et stykke røykelaks i fryseren som burde blitt spist. 

Siden ikke alle dager kan ha like stort fokus på matlaging, ble denne retten i dag.

 

 

Til 2.3 personer:

1/2 løk

1 paprika

Litt brokkoli

1 godt stykke med squash

Men bruk de grønnsakene du liker å har i hus. 

3 egg

 Ca. 130 g røykt laks eller ørret

Litt revet ost (siden jeg i grunnen ikke bør spise melkeprodukter velger jeg en hard hvit geitost, siden jeg tåler bedre harde oster  en myke oster har jeg funnet ut)

Litt fersk basilikum hadde jeg også (Kan godt sløyfes om du ikke har i hus)

Salt og pepper

Rens og del løk, paprika og brokkolien og surr på pannen (jeg venter alltid med squashen siden den blir så fort myk og bløt, og det er jeg ikke så begeistret for).

Rasp osten, del og visp egg med salt og pepper. Hell på eggeblandingen, squashen, ost og til slutt den røykte laksen, og eventuelt  basilikumen. 

La det hele stå på svak varme til eggeblandingen er blitt stiv. 

Det smaker supert med rømme til.

Har du forsøkt å lage lignede før?



 

Vegetar omelett til lunsj

Det er litt morsomt å se hvor intuisjonen stadig slår til. Jeg har en venninne som jeg ikke møter så  ofte, men når vi møtes  har vi det veldig kjekt sammen. Jeg inviteret henne på lunsj, og vi skravlet i vei til langt på ettermiddagen, helt herlig. Når jeg lager omelett  er det alltid med  kjøtt, fisk eller tilsvarende i, men denne gangen fikk jeg det for meg at jeg ikke skulle det. Og jammen meg sant, min venninnen hadde begynt å kutte ut å spise kjøtt og fisk og var glad for jeg ikke hadde hatt det i omeletten. Nokså kjekt å stole på intuisjonen ja ;-)

Jeg hadde mange eggehviter etter jeg hadde laget bearnessaus så de brukte jeg sammen med et par egg til, derfor ser omeletten nok litt blek ut.

 Litt rester av  kokt  ris

3 vårløk

Brokkoli

Et stykke squash

4 reddikker

4-5 små tomater

Litt fersk basilikum 

Spisskummen (gir veldig god smak)

Estragon

Salt

Pepper

Litt vann 

En veldig nøye oppskrift som du ser ;-) Men i omelett kan man bruke hva som helst , og bruke så mange eller få egg som man har og vil bruke, så forsøk deg litt frem.

Jeg renset og delte alle grønnsakene, surret de på pannen sammen med risen, og helte så  på sammenpisket egg, vann og krydder. Det er ikke lurt å ha forhøy  varme på pannen når man lager omelett, da svir den lett. Et lite tjutriks er å "dytte" litt i omeletten de første minuttene den er på pannen, da svir den ikke så lett og den blir fortere ferdig. 

Jeg hadde rundstykke, salat og guacamole  til. Oppskrift på guacamole trykke her



Omelettmuffens med rødbetsalat




Denne laget jeg for noen dager siden, og jeg synes den ble litt artig og dekorativ, pluss at den var veldig mettende og god.Her kan du finne rødbetsalaten.

Til to store omelettmuffins:

2 egg

1 bit brokkoli

1 bit paprika

1 bit aubergine

1 sjalottløk

Litt raspet gulrot (bruker man biter blir den gjerne ikke steikt mør)

Litt revet squash

1 bit kylling

1 god håndfull med fersk basilikum

Salt

Pepper bruk gjerne andre krydder om du ønske det

Jeg rørete godt sammen eggene med salt og pepper. Renset og findelte/raspet grønnsakene og kyllinger og hadde alt sammen.




Jeg smurte formene godt før jeg øste blandingen i formene. Jeg hadde litt for mye i formene slik at de begynte å renne ut av formen, det er ikke lurt for da må man begynne å vaske ovnen :-( 

Omeletten stod på 189 grader i rundt 20 minutter.

 

Jeg tømte den ut av formen og hadde rødbetsalat til, det passet veldig godt til.


 




Omelettpannekake med grønnsaker

Denne er i grunnen en litt artig liten sak å lage, den kan også passe perfekt som klubbmat eller lunsjrett sammen for eksempel sammen med godt brød.

Jeg fikk inspirasjonen fra en kokebok jeg fikk fra min skjønne venninne Grethe til jul. Men jeg har endret en del av ingrediensene og fremgangsmåten i oppskriften. Retten er naturlig gluten og melkefri.

Kokeboken heter «wok» av Wendy Sweetser, fra exlibris om du ønsker å se originaloppskriften.

Til en person:

2 egg

½ ss vann

Salt

Pepper

Piskes eggene godt sammen og ha på en varm panne, pass på så omeletten ikke blir brent. Når omeletten er stivnet på ene siden har man et lokk eller en tallerken som legges opp på pannen, og deretter snur den rundt. Sett pannen på platen igjen og skyv omeletten forsiktig ned på pannen igjen slik at den blir steikt på begge sider.

1 ½ ss soyasaus

½ ss honning (ønsker man ikke å bruke honning kan man sikkert bruke et annet søtningsmiddel)

1 ss hvitvinseddik

1ss ketchup

Salt om det er nødvendig

½ gulerot

2 buketter med brokkoli

Et godt stykke rød paprika

5-6 sukkererter

Ha soyasaus, honning, eddik og ketchup i en gryte eller panne og la det få et lett oppkok under omrøring. Når sausen har kokt opp har man i grønnsakene som er skåret i staver/biter. Disse skal kun ha rundt et minutt eller to i pannen før de er ferdig.

Ha grønnsakene opp på omeletten og rull den sammen. Om man ønsker det, så skjærer man rullen opp i biter og danderes på tallerken.

Den lille skålen ved siden er resten av sausen som ble igjen.



Matbloggtoppen

#glutenfri #melkefri #middag #smårett # oppskrift 

Påskelunsj i solen

For meg er det svært viktig å få med seg mest mulig sol og gode
venner. Det er ikke å forakte å ha noe godt på bordet heller. Denne
gangen ble det en omelett med kylling og bacon.


Purreløk

Kokte poteter

Steikt bacon

Ferdigrensede biter av kylling

Brokkoli

Litt tomater

Egg

Vann

Pepper og salt

Parmesan


Vi hadde rundstykker og brød til.

Jeg renset og delte poteter og grønnsaker og steikte det på pannen
sammen med baconet.Deretter rørte jeg sammen knuste egg, vann og
krydder. Denne blandingen helte jeg over på det stekte. Så tok jeg på
ost og delte tomater, og lot den stå på platen til den var stivnet.
Jeg bruker å dytte litt i omeletten med en steikespade til å begynne
med før den stivner, slik at den blir fortere steikt og den ikke
brenner.

      




Rekeomelett

 

I omelett kan man ha i omtrent hva som helst, det er i grunnen litt merkelig at det ofte ender med at man har i skinke. I denne har jeg både aubergine, brokkoli og reker, noe som gjerne er noe utradisjonelt, men jeg kan garantere at det smakte himmelsk.

Omelett til meg så brukte jeg:

3 egg

Salt

Pepper

1 ss vann

1 stykke med purreløk

1 stykke aubergine

Noen bunter med brokkoli

Ca. ½ søt paprika

Reker i lake, kan tenke meg at det var rundt 100g    

Pisk egg, vann, salt og pepper godt sammen.

Rens og del alle grønnsakene og surr de i smør på pannen, og hell på eggerøren.

Rør litt forsiktig i røren og la det hele stå til omeletten er stivnet.

Server gjerne med hjemmelaget knekkebrød J

          




Omelett i en fei


To personer

4 egg

4 ss vann

½ ts salt

1 krm pepper

Knekk eggene i en skål og ha i resten av ingrediensene og bland alt godt sammen.

½ løk

1 boks med bog- eller kyllingskinke

Tomater

Sukkererter

Asparges

Basilikum

Parmesan /(tåler man ikke melkeprodukter, kutter man ut osten)

Rens og del løken i biter og surr den på pannen og ha eggerøren over.
Del skinken og resten av grønnsakene og ha også de i pannen, og til slutt så strør man på litt raspet parmesan, om man ønsker det. La omeletten stå til den er stivnet, server gjerne med brød til.



 

Pølse "nammelett" i ovnen med søtpotet



Til 4 personer

8-10 pølser avhengig av hvilke pølser man bruker

8 egg

6 ss vann eller melk

4 ss yoghurt naturell (tyrkisk yoghurt er super, men yoghurten kan kuttes ut)

1-2 søtpoteter (de kan variere veldig i størrelse, men jeg mener en stor eller to små)

Ca. ½ blomkålhode

1 purreløk eller vanlig løk

Salt

Pepper

Bruk gjerne andre grønnsaker.

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter og del også pølsene i biter. Jeg surret pølsebitene og purreløken litt på en panne med smør først, men det er ikke nødvendig. Knekk eggene i en bolle og ha i vann, yoghurt, salt og pepper og bland det godt sammen. Ha blandingen i en smurt ildfast form med høye kanter. Ha i alle de delte grønnsakene og pølsene og ha det i forvarmet ovn på 200 grader. Hvor lang tid det tar før omeletten/'nammeletten' er ferdig, avhenger av hvor dyp formen er, men den er ferdig når eggene er stivnet og det er etter ca. 30 minutter.



 

Ulrikens topp omelett


Hvorfor mat får merkelige navn? Vel det ser dere nå ;-)


I går kveld var jeg på tur med en fantastisk gjeng med mennesker, på Ulrikens topp. De som har gått opp til Ulriken vet at veien er ganske bratt og steinete, når man i tillegg vasser i snø og det til tider kan være litt isete, da vet man at denne dagen får man kjempegod trim. Når man trimmer må man også ha mat, så da laget jeg en deilig omelett til kvelds.


Jeg brukte (jeg klarte ikke spise opp alt, så det ble rikelig selv så sulten jeg var).


3 egg
1 ss vann
1 knivspiss pepper
1 krm salt

Knus eggene i en skål og ha i resten og bland det godt sammen, før man har det på en steikepanne med smør, som ikke er alt for varm. Så har man i delte grønnsaker eller hva man ønsker.


1 brokkoli bunt
1 stykke squash
5 sherrytomater
1 stykke kyllingskinke fra boks (Min datter Marte mener at dette er det ekleste i verden, i tillegg er kokt skinke mer enn halve kiloprisen!)
Et dryss med parmesanost (tåler man ikke melkeprodukter, så kutter man den bare ut)

Del og rens grønnsakene og ha de på omeletten. Del skinken i biter, rasp osten og ha dette også på omeletten. Når eggene er stive er omeletten ferdig. Men så masse godt, trengte man ikke brød til.

 



 

 

 

Sommermat

Sommermat

Når det endelig er sol og varme ute, har jeg ikke lyst å tilbringe mye tid inne i huset. Og det smaker ikke alltid like godt med varm mat når det er herlig varmt ute. Derfor blir dette et tips til middag, kos, eller turmat, og en tar med og danderer maten etter hvilken anledning en vil ha den til.

På Kiwi kjøpte Jeg spekemat som det er litt ekstra smak i, noe jeg setter pris på. Den heter Tapasmix. I tilegg hadde jeg en liten rest fenalår som jeg la på fatet.



 

Sist det var bondens marked var jeg i byen og da klarte jeg ikke å motstå fristelsen til å kjøpe den økologiske fetaosten fra Haugalandet, som er marinert i hvitløk og basilikum. Den er bare så fantastisk smakfull at det aldri blir det samme med vanlig fetaost igjen. Den er økologisk og er derfor dyrere en den en kjøper på butikken, men den ene gangen i året jeg tar meg råd til det, skal jeg ha denne. (Skulle noen få lyst å kjøpe, så står de på Bryggen ca. en gang i måneden).



 
(jeg har fortsatt ikke blitt bønnhørt om at jeg vil ha nytt kamera, så da bildene der etter )

Bilde: Fetaosten fra Haugalande http://www.haugalandmeieri.no/hm/public/openIndex?ARTICLE_ID=100

Så hadde jeg melon, sukkererter, druer og litt kirsebær (bærene lå på et eget fat). Men en kan selvfølgelig bruke akkurat det som passer en, jordbær for eksempel passer veldig godt til dette, synes jeg.

Eggerøre hører jo med når en har spekemat, men en kan ha kokte egg om en ikke vil lage eggerøre.

Kan ikke huske om jeg har laget eggerøre og lagt ut fremgangsmåten for denne før, men jeg gjentar den i så fall gjerne!

3 egg (jeg liker å ha rikelig med eggerør,e så jeg beregner 1 ½ egg pr pers)

1 ss vann (eventuelt fløte/melk, noe jeg meget sjelden bruker)

1-2 krm salt (litt etter hvor salt mat en skal ha det til)

1 krm pepper

Gressløk



 Jeg pyntet fate med gressløkblomster

Knus eggene og ha de i en skål.

Ha i vann, salt og pepper og visp godt med en gaffel.



 

Bruk en teflonpanne og la smøret bli varmt (men ikke mørkt, for da blir eggerøren mørk også). Har en fersk gressløk, har en den opp i pannen noen sekunder før en tar i eggerøren.



 

La den få ligge litt i pannen før en rører om. Om en ikke har for mye i pannen på en gang som jeg gjorde denne gangen, så er røren ferdig på veldig kort tid.





(Den kan fortsatt være litt lite stiv når en heller den i skålen). Når en spiser, så spiser vi også "med øynene". Derfor liker jeg å ha eggerøren i en skål slik at den får form når jeg legger den på serveringsfatet. Som oftest så bruker jeg samme skålen som jeg lager røren i og da strør jeg gressløk i bunnen,






og når jeg da snur den så har den et fint mønster av gressløk på toppen(en kan godt bruke tørket gressløk). Det er lurt å la eggerøren stå en stund i skålen så den får bli litt kald og fast.





Omelett

Omelett til ca 1 person

3 egg

1 ss vann

2 krm salt

1 krm pepper

2 kyllingpølser(bruk akkurat de pølsene eller andre ting en måtte ha i omeletten)

Litt vårløk

5-6 små tomater

Squash



 

 

Ha egg, vann, salt og pepper i en skål og visp de godt sammen. Del pølsene og løken i biter og ha de på en steikepanne med litt smeltet smør. (skal en lage omelett til mange kan en ha det i form i steikeovnen. Da er det lurt å steike løk og pølse først, siden det fremhever smaken, men er ikke et ?møsst?). Når pølsene og løken har fått surret litt, har en på de vispede eggene. Ikke ha for sterk varme, for da brenner den lett. Det er greit å bruke en sleiv å dytte litt lett i den til å begynne med, for da blir den fortere steikt. Ha på tomatene og squashen og la det stå til den stivner. Om en ønsker det kan en gjerne ha på ost. Server eventuelt med brød. For meg ble dette så mye mat at jeg ikke trengte brød til.

Studentomelett

 

Det er ingenting som er værre enn et tomt kjøleskap, men omelett kan man lage fra nesten ingenting. Dette er oppskrift på en stor omelett til fire personer, mest fordi den er veldig god kald.

4 egg

4 poteter

7 spiseskjeer vann

en halv løk

2 teskjeer salt

pepper etter smak

 

 

Kutt poteter og løk i små biter, surr i en gryte i ca 5 minutter. Visp vann, egg salt og pepper og hell i pannen. Sett lokk på gryten og la stå i ca 10 min til den er ferdig, da er den stivnet. Severes med pølser, det som finnes av grønt og alt annet du måtte ha lyst på.

Laget av min datter som er student i Oslo og er en veldig flink hobbykok:-)





 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits