Dressinger

Chilimajones

1/2 pakke majones eller tilsvarende hjemmelaget (oppskrift HER

1/2 kinahvitløk eller 2 fedd

1/2 chili

1 -2 ts lime eller sitron

Salt

Ha majones i en skål, rens og del hvitløken,og chilien, bruk gjerne hvitløkpresse på begge deler eller finhakk, og ha det i majonesen. Press lime/sitron og ha i, og smak til med salt.



 

Persillerotkrem:/dressing



 

4-5 ss rømme eller soyayoghurt 

Fin raspet persillerot Ca. 1 1/2 - 2 cm

1 ss tørket eller helst fersk findelt persille (jeg brukte tørket siden jeg ikke hadde fersk)

1 båt med lime eller litt sitronsaft

salt

Pepper

Rens og rasp persilleroten, og ha den i en skål med rømmen, ha i krydder og salt og smak til med eventuelt lime eller sitronsaft. Jeg synes den blir enda bedre med litt syre i, men man trenger ikke ha det i om man ikke ønsker dette. Det er en fordel å la dressingen få stå en stund før servering.

Tomatpesto




1-2 fedd hvitløk
 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)
1 pakke soltørkede tomater
75 g parmesanost  i dag sløyfet jeg osten(*2. se under)

1,5 dl eller mer med olivenolje (det spørs hvor tykk pesto man ønsker og hvordan tomatene er når det gjelder hvor mye olje man må ha i).
Pepper
Salt
Skrell hvitløk og del den i biter, ha de soltørkede tomatene og pinjekjernene/valnøttene i og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesanost. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, kan man bruke pinjekjerner isteden siden disse ikke er i slekt med nøttefamiien.

*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.

Hjemmelaget majones

Majones er utrolig godt, og hjemmelaget er enda bedre  Hjemmelaget majones er enkelt å lage, men nå er det nå en gang slik at alt er enkelt når man har gjort det noen ganger :-). Og jeg kan love deg at jeg har ødelagt masse mat før jeg har fått det til, noe ganger har jeg fått det til etter andre forsøk,  og andre ting har jeg fortsatt ikke fått til og  har vel i grunnen gitt opp he he (kan ikke helt huske hva, men dette er heldigvis hjernen sin vidunderlige måte å glemme våres tabber). Det er litt utrolig at jeg ikke har lagt ut oppskrift på majones før, var i grunnen overbevist om jeg hadde gjort det, men fant den ikke når jeg leitet. :-) Slik kan det gå :-)

Har du forsøkt deg på å lage majones noen gang?

Et tips før man setter i gang for aller første gang ,er å ta ut alle ingrediensene en stund før slik at de er rom temperert, da kan det være enklere å få det til. For orden skyld, så laget jeg kun halv porsjon. 

4 eggeplommer

1 liten ts med sennep, man kan bruke mer om man liker at den smaken blir litt mer fremtredende.

1 ss med enten sitronsaft, limesaft eller vinedikk

salt 

Pepper

2 dl rapsolje (man kan bruke den oljen man ønsker, men rapsolje er en nøytral olje, og den inneholder en del omega-3 som vi ikke kan få nok av i kostholdet vårt)



Først må man skille eggene, dvs. at man må knekke egget ,og skille eggeplommen fra eggehviten.



Ikke kast eggehviten, den kan du bruke til andre ting som i en grateng, sufflé, pavlovakake eller rett og slett i en omelett, viste du forresten at man kan fryse eggehvite? 

Har du stavmikser er det enklest å bruke den, men man kan godt bruke en vanlig visp men det kreves selvsakt litt muskler i armene ;-).

Eggeplommen tar man i en smal skål om man skal bruke stavmikser, bruker man visp bruker men en passe glassskål. 


Så har man i alt ingrediensene utenom oljen, og visper dette godt sammen, dette er veldig viktig for et vellykket resultat for å få   majones stiv og ikke en suppe.

Nå kan man begynne å ta i litt olje i eggeblandingen, det er veldig lurt å begynne ytterst forsiktig, da er det lettere å få et vellykket resultat. Pisk veldig godt mellom hver gang du har i olje. Etter vert tåler blandingen mer olje, og det er bare til å ha i større dose olje av gangen. Det kan hende du må bruke mer eller mindre olje, dette vil være avhengig av hvor store og hvor ferske eggeplommene er. Men det er ikke mye til eller fra. Ønsker du mer salt, pepper eller mer sennepsmak har man det i til slutt :-) 

For å si det slik, majonesen er holdbar i kjøleskapet i rundt 14 dager, men jeg tror neppe den blir så gammel her ;-)



 

 

 

Aioli med chili

Dette er en enkle og veldig god dressing om man liker litt avspark i smaken :-). Den er også svært enkel å lage og passer til både kjøtt, fisk, fugl og sjømat. 

1 pakke ekte majones 

1/2 kina hvitløk eller to fedd hvitløk

1 chili

Litt cayanepepper

litt salt

1 båt med presset lime- eller sitronsaft

Ha majonesen i en skål, finhakke eller bruk hvitløkpresse på hvitløken og chilien og ha det sammen med majonesen, og bland godt sammen. Ha i presset Lime/sitronsaft og smak så til med salt og krydder.

Dressingen blir bedre om den fr stå en stund å utvikle smaken.  

Man kan selvsakt lage majones fra grunnen av:

4 eggeplommer

1 ss vineddik eller sitron/lime

1 strøken ts sennep

ca. 1/2 ts salt

1 knivspiss pepper

ca. 2 dl rapsolje eventuelt en god olivenolje

Bruker du stavmikser er det svært enkelt, da tar man alt utenom oljen opp i en høy smal bolle, og blander alt godt sammen. Så heller man litt og litt olje i og lar stavmikseren gå mellom hver gang man har olje i. 

Bruker men en miksmaster bør man være mer forsiktig med å ha for mye olje i mellom hver pisking, spesielt til å begynne med. Siden størrelsen på eggeplommene varierer bør man se litt på konsistensen når det er nok olje i. Er eggene store kan man bruke mer olje osv.   



Det smakte helt fantastisk til kyllingsalat 

Koriander dressing.



 

Rømme eller lignede (tåler man ikke melkeprodukter kan man bruke soya yoghurt)

Masse fersk koriander

Lime eller sitron

Salt og pepper

Finhakk korianderen og ha den i rømmen sammen med presset lime/sitron, salt og pepper.

Matbloggtoppen

Guacamole

En enkle måte å lage  Guacamole på.

Guacamole

1 moden avocado

2 fedd hvitløk

1 ss majones

1 ss rømme (Det er ikke vanlig å bruke, så det kan kuttes ut om man ikke tåler melkeprodukter, erstatt med litt mer lime )

Ca.1 båt lime

1krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avokadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt sammen.

For at guacamolen skal holde seg lengst mulig fin, kan det være lurt å ha steinen i skålen man oppbevare den i.

 




Hjemmelaget remulade

Utrolig godt og enkelt å lage.


2 eggeplommer

1 ss vineddik

2-3 ts kapers

1 ts estragon

1 ss (ca. 4-5 skiver) sylteagurk

2 ts sennep

2 dl rapsolje

Litt salt og pepper

Det viktigste av alt når man skal lage remulade eller majones er at alle ingrediensene har samme temperatur.

Skill eggeplommen fra eggehviten. Ha eggeplommene i en litt smal høy skål. Ha alle andre ingredienser også i skålen (men ikke oljen). Bruk stavmikseren på blandingen slik at sylteagurk og kapers blir delt i små biter. Deretter begynner man forsiktig å helle litt og litt olje i blandingen. Det er viktig å være forsiktig med oljen til å begynne med slik at eggeblandingen tar til seg oljen. Når blandingen er ferdig smaker man til med eventuelt mer salt, pepper, kapers eller etragon osv.



Korianderdressing:


Ca. 2ss rømme

Ca. 1ss majones

Ca. ½ ts tørket koriander (siden det var lite smak på den ferske korianderen jeg hadde)

1 liten potte koriander

Saften av 1 båt med lime

Salt og pepper

Finhakk den ferske korianderen og ha den sammen med majones og rømme i en skål, og smak til med krydder og lime.



 

Karridressing

 

Liker du karri, DA bør du forsøke denne karridressingen. 

 

1 pakke eller tilsvarende med hjemmelaget majones

4 biter med sylteagurk

1 bit ingefær ca. 10 g (smak deg frem, siden ingefær er veldig varierende i styrke, liker man ikke ingefær, kan man kutte den ut)

1 ts karri

Litt salt og pepper

Hakk sylteagurken, rens og rasp ingefæren og ha begge deler i majonesen. Ha også i karri, salt og pepper, smak for å se om den er passe. Skulle den være for sterk, kan man ta i mer majones, eller litt rømme. Er det for lite smak, så kjør på med med karri og det man måtte ønske.




Dw12dt

Tomatpesto

1-2 fedd hvitløk

 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)
1 pakke soltørkede tomater
75 g parmesanost (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).
1,5 dl eller mer med olivenolje (det spørs hvor tykk pesto man ønsker og hvordan tomatene er når det gjelder hvor mye olje man må ha i).
Pepper
Salt
Skrell hvitløk og del den i biter, ha de soltørkede tomatene og pinjekjernene/valnøttene i og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesanost. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.
*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, kan man bruke pinjekjerner isteden siden disse ikke er i slekt med nøttefamiien.
*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.

Chili dressing

Dressing:

2 dl tyrkisk yoghurt

1 fedd hvitløk

2 vårløk

½ rød chili

Litt fersk basilikum (kan sløyfes)

Litt salt

Jeg renset og delte vårløken. Deretter renset jeg chili og hvitløk, og presset begge deler gjennom en hvitløkspresse (da ble det ikke skall fra chilien i dressingen og den fikk en lett rosa farge). Jeg hakket basilikumen og hadde den i og smakte til slutt til med salt.

 



 

Guacamole

1 moden avocado

1-2 fedd hvitløk

1 ss majones

(1 ss rømme om man tåler melkeprodukter, jeg brukte det mye før, men nå har jeg kuttet det ut siden jeg bør holde meg mest mulig borte fra melkeprodukter)

½ lime

1 krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avocadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt .



 

Tzatziki

 

3 dl yoghurt naturell eventuelt laktosefri (tåler man ikke melkeprodukter kan man kjøpe erstatning yoghurt eller rømme erstatning man får kjøpt på butikker med litt større utvalg.  Da kan det være en fordel å bruke litt mer olje, siden denne er litt tørrere en yoghurt)

1 stk agurk (man kan også bruke squash)

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

½ ts pepper

½ ts salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignende. Ha det i yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Ha olivenolje i til sist.

Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk så smaken får sette seg, og rør om før servering. Den er holdbar rundt en uke i kjøleskapet. 



 



 

 

Dressing til feks. skalldyr, tapas og til brød

Dressing til feks. skalldyr, tapas og til brød

Denne dressingen kan selvfølgelig lages med hjemmelaget majones . Det smakte meg udmerket.

1 pakke ekte majones

½ chili

2 eller flere hvitløksfedd

Et stykke med søt paprika

Ca. 1 ss finhakket fersk basilikum (tilsvarer ca. 1 ts tørket basilikum)

½ ss saft av en lime

Ca. ½ ts salt

Ca. 1 krm pepper

Ha majonesen i en skål. Rens og finhakk chili, hvitløk, paprika og basilikum og ha de i majonesen. Ha så i saften av lime og smak til med salt og pepper.

PS: har du lyst å spørre om noe, eller bare kommentere? Helt øverst til venstre står det "kommentarer", trykk på den så får du frem et felt du kan skrive i.

 




 

Persilledressing



1 boks rømme (tåler man ikke melkeprodukter, kan man bruke soyayoghurt)

1 bunt persille som finhakkes

2 ts lime

1 hvitløk (det er gjerne litt mye for noen, så da kan man redusere til for eksempel det halve)

½ ts salt

1 krm pepper

Finhakk persillen, rens og press eller finhakk hvitløken og bland det godt i rømmen. Press det du trenger av saft av en lime og ha det i sammen med salt og pepper og blant alt godt sammen. Smak og se om du gjerne trenger mer salt, pepper eller lime. 

 



 

Aioli

 

Skal en lage skikkelig aioli, må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Men dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har egentlig er god nok

Jeg bruker:

1/2 pk majones


½- 1 kinahvitløk

1 krm cayennepepper

1 krm pepper

Ca. ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha den i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, står den seg lenge i kjøleskapet.



 

Hjemmelaget pesto

 

 

Pesto

1-2 fedd hvitløk

 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. se under)  PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).

1,5 dl olje

Pepper

Salt

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, så kan man bruke pinjekjerner siden de ikke er i slekt med nøttefamiien.

*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, så kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.


 

 Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Dressing som smeller

 

 

Til ca. 4 personer

½ pakke majones

½-1 chili (og det er her man bestemmer hvor mye det skal smelle)

½-1 kinahvitløk (den som ikke er i fedd)

1 limebåt

Ca.1 ts salt

1 ts dill (dill passer godt til sjømat, men skal dressingen brukes til for eksempel kjøttretter, kan dillen kuttes ut)

Ha majonesen i en skål. Jeg liker veldig godt chilismaken, men er ikke så glad i å tygge store biter med chili. Derfor skar jeg opp chilien i biter og presset den gjennom hvitløkspressen sammen med hvitløken (er man ikke like pysete som meg, bare finhakker man den) og har den i majonesen, sammen med salt og lime. Rør det godt sammen og tilsett dill, om man ønsker det.

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits