hits

Diverse retter

Britt Elins hverdagsgryte

Det er vel ikke noe som kan slå det å bli invitert på middag mitt i uken, det er virkelig hverdags lykke. Der ble en nydelig gryte med kjøtt, karbonadedeig og tomater og rotmos til. Gryten var NYDELIG god, så tusen takk for maten Britt Elin, jeg kommer gjerne snart igjen :-D

1/2 kg karbonadedeig

1/2 kg oksekjøtt (men bruk det kjøttet du ønsker selv)

3 sjalottløk eller en vanlig liten løk. 

2 fedd hvitløk

 1 beger sjampinjong

1 boks  knuste tomater

1 glass tomatpuré

Ca. 5 dl vann (Fra jeg kokte ut stekepannen mellom hver steiking, og da jeg skylte boken og glasset, alt skal meg :-)

2 buljongterninger (tåler du ikke gluten må du sjekke at buljongen ikke inneholder gluten)

1/2 ss paprikapulver
 

1 ts chilipulver

2 ts spisskummen 

salt

pepper

Steik biter av kjøttet og karbonadedeigen( karbonadedeigen ble ikke finhakket,  men laget litt store klumper), og ha  det deretter i en gryte, kok ut pannen ut mellom hver steiking også dette skal med i gryten. Løken og soppen  renses og skjæres i biter og steikes  før man har de i gryten med kjøttet. Deretter har man i knuste tomater, tomatpuré, buljong og krydder, og lar det hele få koke til kjøttet er mørt, det trenger ikke ta lang tid, det kommer litt ant på hvilke type kjøtt man bruker. Smak til med salt og pepper. 

Server gjerne med en rotmos  i den jeg fikk var det blomkål, sellerirot og poteter,  smør, salt og pepper. HER kan du se hvordan jeg gjør det.

 

Jeg var så sulten og det luktet så fantastisk vidunderlig at jeg glemte å ta bilde før etter på.

                                                                             

 

 

 

Steikt ris, kylling og rabarbra

For meg har rabarbra kun vært til bruk som dessert eller kaker, men nå har jeg funnet ut at det er knallgodt som tilbehør til middag. Det er jo syrlig som tyttebær og ripsgele, så hvorfor ikke? Jeg kan røpe at det ble knallgodt :-D

Jeg kjøpte kyllinglårkjøtt uten bein, og steikte det med salt og pepper, de er tynne biter så de var ferdig på få minutter.

Til ca. 4 porsjoner:

1 rabarbra

2 ss vann

2 1/2 ss sukker (forsøk deg litt frem på hvor mye sukker du trenger, den skal være syrlig, men ikke uspiselig sur)

1/2 ts kanel det passer veldig godt til kylling

Rabarbraen renset jeg og delte i biter og hadde i en panne sammen med vann, sukker og kanel. Det hele fikk kokt i rundt 5 minutter eller til rabarbraen er myk, smak til om  du synes den er passe søt.
Steikt ris 4 personer:

3 porsjoner kot ris

1 stor gulerot

1 nepe

1 pakke vårløk

5-6 Sjampinjong

3 egg

2 ts spisskummen 

1 ts chilipulver

2 ts koriander

2 ts oregano

salt og eventuelt pepper

Man kan selvsakt bruke akkurat de grønnsakene man har og liker, og det samme gjelder krydder. 

Kok risen ferdig eller bruk rester av ris. Rens og rasp gulerot og nepe, rens og del sjampinjong og vårløk i fine biter. Bruk en vid steikepanne eller lignende panne med litt overflate, og surr løk og sjampinjong, ha på risen og la den surre med en stund før man har på gulerot og nepen. Bland egg og krydder godt sammen, og ha det på risblandingen og rør godt sammen. Smak til om du ønsker mer krydder eller salt. Man kan gjerne ha på soayasaus (husk at man må ha glutenfri om man ikke tåler gluten), om man ønsker det. 

#Steiktris #ris #rabarbra #rabarbratilmiddag #middag #middagstips #sunnmiddag #morsmiddag #kylling #rabarbrakompott #rabarbragrøt #Kyllingmiddag #bloggtoppen #blogg #glutenfritt #melkefritt 

Pannekaker med pølse (oppskrift på både vanlige og gluten-og melkefrie)

Å ha pølse i pannekake har sin rot fra mine barn var små og vi var på besøk hos min søster som hadde pølser i pannekakene. Vi har gjerne også hatt bacon, og blåbærsyltetøy til de som ønsket det, men i dag ble det bare pølse.

Mange lager pannekakerøre uten oppskrift, og det gjør normalt jeg også, men skal jeg legge det ut her er det jo en fordel med en oppskrift. Først kommer den gluten og melkefrie og så en helt vanlig røre med hvetemel og melk :-) 

Gluten_og melkefrie pannekaker

3 egg

1 dl  grovt glutenfritt mel

1 dl glutenfrie havregryn  (Man kan selvsakt kutte ut havregrynet og bare ha mel)

1  strøken ss fiberhusk

Ca. 3 dl kokosmelk/soya/havre/laktosefri  eller vanlig melk (kartong)

1/2 ts salt

50 g smør

1 ts bakepulver

Smelt smøret. Knekk eggene i en skål. og ha  i  vekselvis mel og væske og til slutt salt. La røren  stå å svelle mellom 10- 15 minutter på grunn av fibehusken.

Røren skal være så pass tynn at man klarer å få den utover pannen, om man beveger steikepannen litt. Min erfaring er at det er lettest å  få pannekakene hele om man bruker forholdsvis sterk varme. Jeg bruker å varme pølsene i buljongvann, men det gjør man som man føler for selv.

Vanlige pannekaker med hvetemel

 Til 4 personer:

2 egg

250 g hvetemel (bruk gjerne halvparten grovt for en sunnere variant)

7,5 dl melk eller kokosmelk/soya/havre/laktosefrimelk

 50 g smør

1 ts salt

 1 ts bakepulver

Smelt smøret. Knekk eggene i en skål. og ha  i  vekselvis mel og væske, og til slutt salt.La røren få svelle noen minutter før man begynner å steike.  Røren skal være så tynn at den renner sakte utover pannen, vanligvis vil middels til høy varme være en grei måte å steike kakene på.

      
Dette er gluten og melkefrie pannekaker :-)

 

 

Til inspirasjon

                                  
Måtte dele denne fantastisk gode  smaksbomben det er hjemmelaget knekkebrød HER, med lammerull HER og for ikke å glemme det som virkelig satte den ekstra spissen på det hele, nemlig røbet-og eplesalaten. Himmelsk  godt! HER

#inspirasjon #lammerull #Rødbeter #rødbetsalat #eplesalat #Hjemmelagdeknekkebrød #knekkebrød #hjemmelaget #middagstips  #Hvaskalvihatilmiddag? #Middag #middagstisp #blogg #morsmiddag #Glutenfri #glutenfritt #melkefri 

Paella med fersk gurkemeie, kylling, ørret og reker

Det er mange år siden jeg laget Paella sist, og nå passet det bra å lage det igjen siden jeg fikk besøk av en som elsker mat, og en som er mest glad i ris og kylling :-)

Hvordan man lager Paella kan variere akkurat like mye som når vi lager lapskaus eller betasuppe. man tar det man har. Men noen likheter er det alltid, og en av ingrediensene som er grunnsteinen i retten er ris og Safran eller gurkemeie, og for det meste  inneholder den en eller annen form for sjømat også. som for eksempel fisk, akkar, kreps, reker, krabbe, scampi, kylling osv. det er i grunne bare å ta i det du liker best.

Lurer du på hva fersk gurkemeie er kan du lese mer HER

Her er nå slik jeg lagde den til, det er nok til 3-4 personer.

1 løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

7.5 dl vann

3 terninger hønse eller grønnsaksbuljong 

3 dl ris

Ca. 4 små gurkemeie. Siden fersk gurkemeie kan være vanskelig å få ta i kan du bytte den ut med ca. 2 ts tørket gurkemeie (risen skal bli gul)

2 kyllingfileter

2 biter ørret uten bein eller laks (eller annen fisk)

Ca. 100 g reker i lake eller reker du renser selv (du kan bruke både mer og mindre reker, det er i grunne en smakssak)

1 gulerot

1/2 grønn paprika

1/2 gul paprika

1/2 ts chilipulver (kan sløyfes)

salt

Pepper

Rens og del løk, hvitløk, og guleroten og surr det i en panne, hell på vann, buljong og ris, og la dette få koke i rundt 20 minutter, rør av og til. På slutten av koketiden tar man renset og finhakket gurkemeie/tørket gurkemeie i. Del kyllingen og paprikaen og steik de på pannen, og ha det i risen, fisken kan man dele og ha i noen minutter før servering, da går den ikke i oppløsning. Smak om du trenger mer krydder eller salt. Rett før servering har man på rekene. Server gjerne med hvitløksbaguetter  eller brød til. Vell bekommen :-)

                                                  

.

Pitabrød fylt med røbet-og eplesalat og spicy kyllingskinke

I går laget jeg en herlig rødbet -og eplesalat og da var jo spørsmålet hva jeg skulle bruke den til siden det ble en stor porsjon. Da jeg rotet rundt i fryseren etter fisk, falt en pakke pitabrød ut, og da ble det ikke fisk til middag :-). Dette er en utrolig enkel, spenene og sunn og ikke minst utrolig god middag. 

                                                               

 

Jeg må skryte av dette glutenfrie pitabrødet som jeg hadde, det var så godt at etter første biten måtte jeg ut i fryseren for å sjekke om jeg kunne tatt feil og forvekslet det med et vanlig pitabrød. Jeg får vel nevne at pitabrødet er fra Hatting. 

Jeg hadde et pitabrød som jeg delte i to, og da var jeg god og mett etter på for å si det slik, men beregn alt etter hvem du har i hus. 

Spicy kylling er pålegg skinke som er kjøpt i vanlig butikk, men du kan bruke vanlig skinke eller det du har.I pitabrød er det kun fantasien som begrenser oss på hva vi vil fylle det med. 

Jeg hadde:

salat

paprika gul og grønn

Rødbet- og eplesalat oppskriften finner du HER

Jeg fylte først i litt av rødbet_og eplesalaten, og fylte på med isberg, paprika og skinke, men hvordan man gjør dette spiller ingen rolle.

                                                    


 

#pitabrød #fylt #fyltpitabrød #glutenfri #melkefri #rødbetogeplesalat #rødbeter #rødbetsalat #rødbetogeplesalat #rødbet  #eple #salat #sunt #godt #pålegg#hjemmelagetpålegg #hjemmelaget #pålegg #blogg #middagtips #mor #mamma #middag#morsmiddag #facebook #glutenfritt #melkefritt #hatting

Lapskaus med røykt pinnekjøtt og pølser

Jeg fant jeg fant, nei egentlig viste jeg om at det lå ferdig kokt pinnekjøtt i fryseren. Men det har rett og slett ikke blitt til at jeg har tatt det opp av fryseren. Men så begynte en venninne av meg å snakke om betasuppe og lapskaus, da måtte jeg bare lage det, for nå drømte jeg om det. 

Nå var det ikke så mye pinnekjøtt som jeg innbilte meg, men bare litt gir en himmelsk smak, så får man heller ha i litt pølse. 

Det er sikkert tusen måter å lage lapskaus og betasuppe på, og her er en variant!

Gidder du ikke skjære opp alle grønnsakene, så kan du kjøpe frosne, og bruk de grønnsakene du ønsker. Men i lapskaus MÅ man ha rikelig med poteter, siden det er de som gjør at lapskausen blir tykk. 

600 g ferdig kokt røykt pinnekjøtt.  Men man kan bruke vanlig pinnekjøtt, saltet lammekjøtt, svine knog eller pølse , ditt valg. 

6 pølser

600 g kålrot  

850 g poteter

300 g sellerirot

300 g gulerot

200 g purreløk
 

Noen buketter blomkål som holdt på å visne hen 

4 dl vann

Ca 2 ts salt (men salt må man bare smake seg til når alt er ferdig, for det variere veldig hvor salt kjøttet er.

Pepper

Buljong om nødvendig. Bruker men mye kjøtt, vil det sannsynlig vis ikke være nødvendig, med mye pølse trenger man nok en del. 

Begynn med kålroten rens og del i biter og sett på kok siden den trenger lengst koketid , og fortsett kronologisk nedover. Det virker som det er lite vann, men du kan se at det ble rikelig når lapskausen ble ferdig, den ble nesten for bløt. Men når den nå får stått og kjølnet seg og jeg fryser resten er den passe neste gang .La alt få koke til alle grønnsakene er møre, ha i kjøtte og eventuelt oppdelte pølser, smak til med  salt, pepper og buljong om nødvendig. Dette er mat som ikke er så mye arbeid, men som må få tid å putre på komfyren lenge. Så man kan like godt lage rikelig, for å fryse ned til en annen dag. Ikke  noe er bedre en å komme hjem til ferdig middag vel?

                                                                   Server gjerne med flat brød :-)

                                                   

Wraps med and

I fjord fikk jeg to kokebøker av min snille gode venninne  Åse, den ene var vårmat og den andre med høstmat. Matlei som jeg bare kan bli, var jeg på utkikk etter noe som kunne være fristende til fredagskos. Da øynene mine falt wraps med and, ble jeg veldig sulten, så det ble det. Ut på butikken for å kjøpe det jeg ikke hadde, og det var i grunnen alt  he he. Det var godt, men da jeg skulle for sikkerhetskyld sjekke hoisisausen, så var den jamen meg gluten i, det ble noen utsagn som ikke passer på trykk. Neste gang skal jeg lage sausen selv , og gjerne ha litt salat eller noe til, for jeg synes at kun vårløk ble litt tamt, men det er en smakssak selvsakt. 

Oppskriften er altså for en gang skyld laget nesten etter oppskriften fra boken  SUNN MAT- ÅRET RUNDT, "Den friske smaken av vår". Skal jeg si noe om kokebøkene, så er det litt mye ingredienser man må leite med lys og lykter for å finne ingrediensene til, og da blir terskelen for å lage helt etter oppskriften nokså liten for min del, hva med deg?

Til 4 personer:

600 g andebryst (jeg kjøpte andelår siden jeg ikke fikk tak i andebryst)

2-3  ss kinesisk sichuanpepper (denne pepperen fikk ikke jeg tak i for ingen hadde hørt om den en gang, så jeg brukte vanlig pepper)

Litt salt

6-8 vårløk

8-12 tortilla lefser (tåler du ikke gluten, må du kjøpe glutenfrie, de finnes på de fleste butikker heldigvis)

Hoisinsaus som vite seg å IKKE være glutenfri(om noen vet om glutenfri variant, please gi meg en lyd)

Steik andebrystene etter anvisningen på pakken med peper og litt salt. Skyll og del vårløken i tynne strimler, og legg den på et fat. Når anen er ferdig deler man det opp i tynne skiver . Varm lefsene.  Man har på sausen (om man kan spise den da), vårløk og and, surr den sammen og nyt. 

                                                         

                                                         
                                                     

  

 

 

  

Rørte Tyttebær

 

 

 

 

 

 

 

 Bilde er lånt fra Absurdgalleriet 

      

Min gode venninne Pia kom med  denne ideen å ha rørte tyttebær eller trollkrem da hun serverte elgstek. Og jeg var ikke verre en dette måtte jeg prøve. Jeg har akkurat vært i Naustdal og kjøpt hjortekjøtt, og om ikke det var fantastisk nok så har jeg jammen hjemmelaget tyttebærsyltetøy fra fantastiske Bjørgen . Og ka e det då (Bergensk uttrykk fra Bergen som betyr at da er det vel ingen sak ;-) ) 

1 eggehvite

2 ss tyttebærsyltetøy 

Skill eggehviten fra plommen, bruk eggehviten og pisk den stiv. Ha i tytebærene og visp videre en noen minutter. VIPS ferdig!

Jeg hadde det til hjortekjøtt, ser det ikke helt nydelig ut? Pia har fryst ned trollkremen og den  var like fin tint.
 

 

Fotomatprosjekt

                                                                                           GOD MORGEN :-)                                          

Dette ble et lite fotoprosjekt, det begynte med at jeg fikk så lyst på yoghurt, og så forsøker jeg virkelig å holde meg borte fra melkeprodukter siden jeg virkelig ikke tåler det. Men siden jeg virkelig elsker fløte, rømme og yoghurt os. så røyner det hardt fra tid til annet, og soya er heller ikke det beste siden jeg har lavt stoffskifte. Men denne gangen vant soyayoghurten, problemet med den er at den virkelig ikke er god. Og derfor ble det lag på lag, til jeg ikke kjente smaken lenger av den grusomme soyayoghurten.

                                                        
                                                                     Med bringebærsyltetøy

                                                        
                                                         Og blåbær........... Nam 

 

                                                       
                                                       Da var det valnøttene sin tur

 

                                                        
                                                         Til slutt "less is more", min høyt elskede granateple. Og ikke vet jeg hvorfor jeg elsker de, men av rein fornuft er det                                                                       ufattelig sunn, full av antioksidanter. Og nå kan man ikke kjenne annen smak, enn velbehag 

 

Amerikansk frokost

 Jeg har hatt en Amerikaner på besøk, og han flesket til å laget amerikanske glutenfrie Amerikanske pannekaker med smør og lønnesirup på. Og da kunne ikke jeg være verre en at jeg laget hele frokosten en annen dag, selv om jeg i grunnen ikke var våken. Jeg er så trett om morgenen at jeg er oppe, og våkner først ut på dagen etter noen kopper kaffe :-)))).

Oppskrift på de glutenfrie Amerikanske pannekakene kommer. , Frokosten besto av speilegg, bacon, steikte poteter med grillkrydder og salt, og ketchup Amerikanske pannekaker med smør og lønnesirup, og selvsakt kaffe! Litt av et måltid amerikanere klarer å spise om morgenen må jeg si :-), virkelig sikringskost :-)))). Liker du så store frokoster?

 

Knasende god lunsj


Det er lenge siden jeg har spist hjemmelaget flatbrød, så da ble kveldsen min i går eggerøre, seranoskinke, tomater og hjemmelaget flatbrød. Enkelt meg godt!

Bacon kake med selleriDenne fant jeg på you tube (trykk på linken så får du se http://bacon-tart.littlethings.com/potato-bacon-cheddar-tart/?utm_source=LM) og tenkte at den måtte prøves, selv om det tok vanvittig lang tid i ovnen. Han som lager bacon kaken er bare så herlig å se på at jeg kunne spist han å ;-)


I videoen er oppskriften med poteter, jeg tenke å forsøke hvordan denne retten  ble med sellerirot. Jeg må innrømme at når det var gått en og en halv time og den enda ikke var ferdig, begynte å spise likevel. Det må nå være mye bedre å bruke rester av poteter/grønnsaler eller koke poteter/grønnsaker på forhånd slik at det ikke tar hele dagen før det blir ferdig. Wel, wel.

 Til to personer:

400 g bacon eller mer, det kommer ant på hvor stor form man bruker.

3-4 poteter eller 1/2 stor sellerirot

Raspet ost (jeg brukte geitost) 

Litt salt (ikke bruk for mye salt om osten også er salt, da kan det bli i overkant salt)

pepper

Eventuelt litt smør/kokosfet

Bruk en dyp steikepanne eller en dyp ildfast form, dekk den med bakepair (bruk till fett for å få papiret til å ligge i ro i formen)

Legg bacon skivene tett i tett rundt hele formen (se gjerne på videoen, der viser han veldig greit hvordan man gjør det).

Skjær opp poteter/grønnsaker i så tynne skiver som du klarer, og legg de opp på bacon i formen, bygg grønnsakene litt inn mot midten og ha raspet ost, pepper og salt mellom alle lagene. 

Brett så bacon skivene over potetene/grønnsakene og til slutt legge man et like lokk opp på slik at det hele holder sammen. 

Steik på nederste rille i 2- 2 1/2 time. PÅ videoen hadde de kaken over på et fat, det gjorde ikke jeg siden den måtte steike videre etter jeg hadde døyvet den verste sulten ;-)

For å være dønn ærlig, så syntes jeg at selleriroten ble litt dominerende i smaken, derfor vil jeg gjerne bruke andre grønnsaker i tillegg neste gang jeg lager den.

 

Nydelig enkel og hjemmelaget rømmegrøt til 17 mai

  

Dette er grøt til rundt fire personer:

Det er bare himmelsk godt og utrolig enkelt å lage. 

2 dl Toro glutenfri kakemiks eller det melet du foretrekker. Jeg har også forøkt med maizena, det fungerte fint det også.

 3 dl seterrømme

 6 dl H-melk (jeg brukte faktisk vann, og da ble grøten litt mer syrlig, noe jeg liker)

 2 ts sukker

 0,5 ts salt

Lavkarbo variant:

bokser seterrømme

3-4 dl fløte

1/2 dl vann

2 ts johanneskjernemel (som også er glutenfritt)

1/2 ts salt

Samme fremgangsmåte som over

 

 

 

 

Ha rømmen i en panne  og sikt i melet og ha i litt av væsken g sett den på kok under omrøring. Spe etter hvert med mer væske til den er passe tykk.Jeg har fått noen tilbakemeldinger om at det kan bli klumper i grøten, så et alternativ kan være å koke opp rømmen og væske og helle i utblandet maizena mens man rører godt. Men rører man godt mellom hver gang man har i væske så burde det gå helt fint , ellers bruk universell redskapet, stavmikseren ;-) Ha i salt og litt sukker og grøten er ferdig.

 Ha gjerne på sukker, kanel, rosiner og en klatt med smør. Her på Vestlandet er det vanlig å ha spekemat og saft til.

Steikt ris med bacon og egg

 

I dag har jeg vært på reise og min «lille» datter hadde laget mat til seg og sine venninner. Det eneste som var igjen  var litt ris, men jeg hadde bacon og egg og jeg smelte alt i hop. Datteren min som allerede hadde spist syntes dette var så godt at hun oppfordret meg å legge det ut på bloggen siden dette var "kongemat"

Jeg hadde litt kokt ris

2 egg

Rundt 8 sneisere med bacon

2 vårløk

Litt paprika

Litt koriander (kan sløyfes)

Salt

Pepper

 

Jeg delte bacon, løk og paprika og steikte de i en panne, og hadde så på risen og steik den også. Jeg blandet eggene sammen med kryddere, og helte det over det andre i pannen, dette må også få seg en liten omgang i pannen til de  stivnet.  Maten er ferdig og det er bare å sette gaffelen i maten J
 

Wrap med røykt skinke og salat

 

Det du trenger er:

Wrap lefser (glutenfrie om du ikke tåler gluten, kan kjøpes i de fleste butikker)

Litt dressing

Røykt skinke

Salat av ulike slag eller den salaten du har

Tomat

Agurk eller andre grønnsaker du liker

Ost om du vil bruke det (jeg valgte den bort)

 

Varm wrap lefsene. Vask og del grønnsakene og salaten i passe biter. Ha litt dressing på lefsen, ha på skinken og resten av grønnsakene og rull sammen, OG NYT ;-)
Blomkål med bacon i ovnen

 

Det er veldig sjeldent jeg ikke har lyst på mat, men den siste tiden har dette vært tilfelle. Men da jeg satte tennende i dagens middag smakte den heldigvis utmerket.

I dag laget jeg middag  bare til meg selv, og hadde ikke noe annet poeter eller ris til. Og da brukte jeg:

Ca. ½ blomkål

3 vårløk

1 bit purreløk

 Litt grønnkål siden jeg hadde, men kan sløyfes

1 pakke bacon 200 g

Ca. 1,5 dl fløte

Parmesanost etter ønske

Ca. ½ ts salt og litt pepper

Vask og del blomkålen i passe små biter og ha de i en ildfast form og hell fløten over. Rens og del løken, og skjær bacon i biter, steik alt på pannen og ha det så opp på blomkålen. Rasp parmesanost og strø godt over, samt salt og pepper. Ønsker du å bruke andre grønnsaker så går det helt fint :-)

 

Steik mitt i  ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, eller til blomkålen er passe hard.
Den ser gjerne litt brent ut, men den var ikke det heldigvis!

Ost og hjemmelagde kjeks hos naboen

Det er utrolig koselig å bli invitert en lørdagskveld med gode naboer. Det var mange deilige oster, sellerirot, paprika, cherrytomat og druer. 

Jeg lagde hjemmelagde kjeks av samme oppskrift som knekkebrødene, og de forsvant som dugg for solen alle sammen.

Det kan være vi hadde en liten skvett rødvin til også, men det seier historien noe om ;-) 
 
Grove kjeks av samme oppskrift som knekkebrødene mine

 

Tusen takk for en koselig kveld Rigmor, Torhild, Bjørg og Eva. 


Glutenfri Rømmegrøt. 

Jeg kan ikke huske sist jeg spiste rømmegrøt, derfor bestemte jeg meg for å lage i år. Det er bare himmelsk godt,

2 dl Toro glutenfri kakemiks eller det melet du foretrekker. Jeg har også forøkt med maizena (samme mengde), det fungerte fint det også.

 3 dl seterrømme

 6 dl H-melk

 2 ts sukker

 0,5 ts salt

Ha rømmen i en panne og varm på svak varme. Sikt i melet og

 la den småkoke litt, hvis du vil at grøten skal slippe smøret.

 Spe med lunken melk, og kok opp og smak til med salt og sukker.

Ha gjerne på sukker, kanel, rosiner og en klatt med smør. Her på Vestlandet er det vanlig å ha spekemat og saft til også.

Oppskriften fant jeg på cøliaki foreningen sin nettside  

Matbloggtoppen

Brimi sine reinsdyrs karbonader og råsteikte


Det er ikke ofte jeg kjøper karbonader. For det første er jeg ikke så glad i kjøpe karbonader og for det andre liker jeg å lage det meste av maten fra grunnen av.

Men disse karbonadene var faktisk veldig gode.

Jeg hadde de inn i steikeovnen sammen med poteter som var skåret i båter med olje, salt og pepper.

Jeg delte en tomat i to og hadde den i samme formen med litt fersk basilikum på. 

Matbloggtoppen

Yoghurt cocktail til frokost

 Ville du spist denne til frokost om du fikk den servert?

Den inneholder

Tyrkisk yoghurt

4 kornsblanding (tåler man ikke gluten kan man gjerne bruke forskjellige frø og glutenfrie kornblandinger, eller bare bruke yoghurt og frukt/bær)

Yoghurt og korn blandes og deretter har man i oppskårne bær og frukt alt etter hva man har og liker.


 

Man kan også lage bare med frukt og bær om man ikke ønsker korn og yoghurt .
 


Matbloggtoppen

#frokost #sunnt #frukt #bær  

Pomelo frukt

Jeg smakte Pomelo hos min venninne Solveig i helgen, har du hørt om denne frukten før?

Pomelo stammer fra Sørøst-Asia. Den er også kjent som balinesisk lime/appelsin, etter øya Bali.

I dag dyrkes pomelo i størst grad i USA og Kina. Pomelo vokser på pomelotrær som kan bli opp til 15 meter.

Fruktene kan bli opp til 20 ? 25 cm i diameter, veier 1-2 kg og har et grønngult, ganske tykt skall. Pomelo har et fruktkjøtt som er delt inn i lommer mellom kraftige hinner. Disse hinnene er seige og de anbefales ikke å spise. Fruktkjøttet har en noe tørrere konsistens enn grapefrukt og uten den beske nyansen i smak.

Pomelo finnes i hovedsak i to varianter, en med grønngult fruktkjøtt og en med rødlig.

Bruksområde

Pomelo kan spises naturell eller brukes i forskjellige typer fruktsalat. Den kan serveres til forrett eller spises som et lite mellommåltid. Pomelo har et tørt fruktkjøtt, men dette egner seg ikke til å presse juice med. Hvis skallet ikke er sprøytet kan det brukes til bakverk eller til produksjon av marmelade.

 Oppbevaring

 Pomelo har lang holdbarhetstid og oppbevares best ved 10-12 ºC, men trenger ikke å oppbevares i kjøleskap.

Pomelo skal ikke ha sprekker og bløte flekker. Skallet skal være blankt og fast. Små flekker har ingen betydning, og er som regel resultatet av vindstøt under vekstperioden.

Næringsinnhold

Pomeloen inneholder mineraler, C-vitamin og er svært kalorifattig

Funnet innfo på; http://no.wikipedia.org/wiki/Pomelo

Bildene har jeg tatt. 

 

 


Det blir ganske store biter når man sammenligner med et helt eple :-)

 

  

Matbloggtoppen

Kikerter

 

Kikkerter er å få kjøpt både som ukokte og ferdig kokte. 

Tørkede kikerter må ligge i bløt et døgn, skylles godt og koke i 1 ½ -2 timer. Jeg koker masse på en gang og fryser ned.

De er svært næringsrik, proteinrik og har lite karbohydrater.

Kikerter inneholder mye Folat som er et B Vitamin som spesielt de som ønsker å bli gravid bør spise, men er viktig for alle særlig kvinner som har menstruasjoner.  I sammen med spisskummen og hvitløk har Folat en forebyggende effekt på hjerte og karsykdommer.

Kikkerter har også mye fiber, noe som kan forebygge kreft i tarmen og hindrer at blodsukkeret stiger for mye, noe som kan forebygge diabetes. Ferdig kokte kikerter i pappbeger 


Hermetiserte kikerter
 

Matbloggtoppen

 

#kikerter #glutenfri #melkefri #lavkarbo #folat #erter 

Bære, bære med Oddvar Torsheim

Jeg har vært på åpningen av Oddvar Torsheim sin utskilling i Sogn og Fjordane kunstmuseum. Det var en stor begivenhet for jeg digger den kunstneren.  Men jeg kjøpte salat i kafeen der og det var ikke vellykket, for de hadde ikke vasket salaten så den var full i sand. Så nesten like sulten, bare litt småuggen, dro jeg hjem og laget meg denne. Nam nam.


Et bilde tatt fra nette av Torsheim


Og kunstneren selv


Grev Draculas brullaup  

Bønner, egg og bacon 

I dag ble dette middagen min :-). Bønner i tomatsaus, egg og bacoen.   

Imponert  eller? ;-) 

 

Roastbiff, hjemmelaget remulade og avokadoJeg brukte remuladen til lørdagsmaten min som ble avocado som jeg rutet opp slik at den ble lett å spise, roastbiff, alfaalfaspirer og Cherry tomater. Dette kan man bruke som forett også, utrolig lett å lage og fantastisk godt.

 

Remulade

2 eggeplommer

1 ss vineddik

2-3 ts kapers

1 ts estragon

1 ss(ca.4-5 skiver) sylteagurk

2 ts sennep

2 dl rapsolje

Litt salt og pepper

Det viktigste av alt når man skal lage remulade eller majones er at alle ingrediensene har samme temperatur.

Skill eggeplommen fra eggehviten. Ha eggeplommene i en litt smal høy skål. Ha alle andre ingredienser også i skålen (men ikke oljen). Bruk stavmikseren på blandingen slik at sylteagurk og kapers blir delt i små biter. Deretter begynner man forsiktig å helle litt og litt olje i blandingen. Det er viktig å være forsiktig med oljen til å begynne med slik at eggeblandingen tar til seg oljen. Når blandingen er ferdig smaker man til med eventuelt mer salt, pepper, kapers eller etragon osv.
 

En gave til de som har alt.

 Hva da med å kjøpe noen økologiske kvalitetsprodukter som man gjerne ikke unner seg selv så ofte?

Jeg var på Stend gardsbutikk og kjøpte rognebærgelé, ramsløk, økologiske tomater og persille, satte de på et brett og pakket de inn i folie.

Ville du blitt glad for å få en slik gave?

 

All maten er kjøpt hos Stend gardsbutikk og gartneri

https://www.facebook.com/pages/Stend-Gardsbutikk-og-Gartneri/106074652806216?fref=ts


Dw12dt

Fredagskos?

Avocado med fyll

 

En smakfull, enkel og sunn rett.

 

1 stykke isbergsalat

Et lite stykke søt paprika

Så mye reker du vil spandere

Ca. 1 ss tyrkisk yoghurt

Litt salt og pepper

 

Et eller flere egg (egentlig hadde jeg tenkt å ha egget i salaten, men siden det ikke var helt hardkokt og det da hadde blitt en «smørje», la jeg heller egget på fatet ved siden av. Det funket flott).

½ avocado

Skjær salat og paprika i biter og ha i yoghurt og reker, og bland det sammen, deretter smaker man til med salt og pepper. Man kan gjerne dele egget opp i biter og ha de i salaten, men da bør egget være hardkokt. Legg salaten i en halv avocado (tar man og skjærer en liten bit av bunnen på avocadoen, så står den stødig på tallerkenen).

 
 

Saltsteikte poteter:

Saltsteikte poteter:
Bruk små poterer, og gjerne mandelpoteter.

Ha potetene i en ildfast form eller en kjele (ikke bruk teflonbelagt kjele, den kan bli ødelagt av saltet) og ha godt med salt og olje på. 

Bland alt godt sammen og sett det inn i steikeovnen på ca. 200 grader og la det stå i rundt 20-25 minutter, eller til de er gjenomsteikte. Det kan være lurt å

vende de noen ganger under steikingen. 

 

50 års dag i går

Champagne med familie og verdens beste naboer og venner. Det er ytterst sjeldent jeg bruker disse glassene, så i går var det en flott anledning.

Stor feiring i morgen og jeg gleder meg.

Grønnsaksfest

 

                      Jeg fikk i oppdrag å stå for et "fruktfat" og valgte å gjøre det på denne måten. 

                                                                 

                                                                                                        
 

  Siden anbefalingene er 5 om dagen og da tre grønnsaker og to frukter, så valgte jeg å bruke mest grønnsaker.

På fatet var mandler, valnøtter, gulrot, kålrabi, reddiker, tomater, sukkererter, squash og brokkoli som jeg hadde hatt to minutter i kokende vann (forvelling), da er den bedre å spise og blir veldig grønn.

Jeg hadde også jordbær, physalis, druer og vannmelon. Jeg laget også guacamole, aioli og en dressing med sitronmelisse, og kjøpte vaniljekesam. Under dressinger på bloggen min finner du oppskriftene på dressingene.


Jeg brukte en pepperkakeform til å stikke ut hjerter av melonen. Jeg hadde 

hjertene på en grillpinne og stakk de ned i en bit med kålrabi.

  Vann med kullsyre i et stettglass med jordbær og sitronmelisse ser lekkert ut.

                  

                                                                    Vann med kullsyre og hjerteisbiter        
Her er enda en variant uten frukt. Gulrot, tomater, agurk, paprika, stangselleri og blomkål og brokkoli som er dyppet i kokende vann (forvellet).

Og denne gangen hadde jeg  guacamole  og tzatziki

   
 

 

Lunchboks


Et alternativ til brødmat på jobb eller skole.

Isbergsalat

Rucollasalat

Squash

Neper

Paprika

Varmrøykt krydderlaks

Egg

                                                                    

 

Sommer eller ikke sommer, det er spørsmålet.Det virker som vi kan omdøpe sommer til regntid. Men regn eller ikke, så spiser jeg litt sommerlig. Når det er varmt, er det gjerne ikke så godt med varm mat som det er når det er kaldt. Dagens tips kan brukes når man ønsker og er en enkel rett å tilberede. Bruk gjerne andre råvarer enn det jeg har gjort, sett sammen det du har i kjøleskapet osv.

- Jeg hadde 2 kokte egg som jeg delte i to og hadde majones på, samt at jeg pyntet med tomat og agurk.

- En halv avokado som jeg delte opp i båter

- Litt agurk

- Små tomater

- Morrpølse

- Salchicha picante (Grilstad)

- Fenalår

Utrolig smakfullt, flott, enkelt, og veldig mettende 

Grillspyd med mye godt til

Jeg var på grilling hos en veldig god venninne oghun hadde laget utrolig mye god mat

 

Hun hadde laget grillspyd med:

Kyllingbiter

 Biffkjøtt

Lammepølse 

Sopp

 Paprika

  Squash

 Hun hadde drysset på et urtekrydder som jeg ikke har sett før 

 

Salat av:

 Brokkoli

Løk

 Rosiner

pinjekjerner

Rømme

Majones

 Sukrinmelis

 Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter. Ha

i rømme, majones og melis sukrin (sukrin kan sløyfes). Istedet for sukrinmelis kan en ta 1 ts sukker. Ha i rosiner og pinjekjerner. Og man har en nydelig salat til grillmat.

 
 

Steikte poteter med grovsalt og urtekrydder

Hun har delt små poteter, og  lagt de i en ildfast form med olje og  grovt salt over.

 Sett i steikeovnen på ca. 200 grader i 30-40

 minutter eller til potetene er blitt myke.

 
 

Tzatsiki

3 dl

yoghurt naturell (matyougurt)

1 stk

slangeagurk

2 fedd

hvitløk

1 ss

olivenolje

½ ts

pepper

½ ts

salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignende. Ha det i

yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Ha olivenolje i til sist.

Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk så smaken får sette seg, og rør om før

servering. 

Kryddersmør til potetene oggrillspydene:

 

Setersmør, hvitløksfedd

og urtekrydder som er blandet godt sammen og har fått stått en stund.

 

 

 

 

Og en grønn salat
 


 

 

Pasta med pesto

Det nærmer seg 17. mai og det var på tide å få blomster i krukkene mine. Og jeg var igjen på Stend Gardsbutikk og fikk kjøpt kraftige, flotte blomster. Da klarte jeg ikke å gå forbi de utrolig flotte basilikumplantene, så det ble et par av de også og et lite spann med den usedvanlig gode fetaosten fra Haugalandet meieri. Da trenger ikke jeg mer til feiringen. Når jeg har basilikumplante i hus så begynner hjernen min automatisk å rope på hjemmelaget pesto. Og siden utgangspunktet var pesto, så ble resten til underveis.Jeg hadde kokt bayonneskinke i fryseren som jeg tok opp og tinte

Kokt pasta

Grønnsaker (denne gangen brukte jeg frosne grønnsaker)

Oppskåret bayonneskinke

Laget pesto og blandet den i rett før servering.Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (*1.Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano).

1,5 dl olje

Pepper

SaltSkrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man nøtteallergiker, så kan man bruke pinjekjerner siden de ikke er i slekt med nøttefamiien.*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, så kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den, bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner 

Ingen Kims, Ingen kos?

 

Det ser ikke direkte vont ut dette heller, eller? ;-) Bringebær, blåbær, jorbær og soyafløte

 

 

Blåbær, jordbær, tyrkisk yoghurt og hjemmelagde knekkebrød til lunch.

Knekkebrødene finne du under brød på bloggmenyen

http://morsmiddag.blogg.no/1318434507_knekkebrd.html 

 

 

Matpakketips utenom det vanlige skivene? 

 

Jeg har en boks som er inndelt i tre rom. Da kan jeg ha de forskjellige ingrediensene hver for seg.  Denne gangen hadde jeg tyrkisk yoghurt i et rom, knekkebrød i et annet og frukt i det siste, så blander jeg det når jeg skal spise. Man kan for eksempel bytte ut knekkebrødene med nøtter. Det var mange som hadde "lange øyner" på matpakken min.Siden jeg har yoghurt i boksen, tar jeg plastfolie over slik at jeg er sikker på å ikke søle i vesken. Ta gjerne en pose på etter lokket er satt på.


En utroig grei boks som jeg kjøpte på Obs supermarked


 

Råd for vonde leddI våre dager blir det gjerne til at man stresser en del, om man vil eller ikke. Når det i tillegg er så ekstremt dårlig vær at selv den mest innbarka vestlending begynner å bli værsyk, tja, da er det vel ikke så rart at man kan få litt vonde ledd.

Og da er gode råd både billige og gode, er ikke det bra?

Skrell og del fersk ingefær og hell på kokende vann. La blandingen få trekke, ingefærroten skal hele tiden ligge i vannet. Etter at den er blitt kald, lar jeg den stå i kjøleskapet. Den kan bli heftig sterk etter en tid, men det gjør jo ikke noe, for da koker jeg bare opp varmt vann og blander litt av ingefærvannet ut i en kopp. Da får en også noe varmt å drikke i kulden. Når det begynner å bli tomt, fyller jeg på med nytt kokt vann til den begynner å miste smaken. Man bør drikke en del av denne blandingen om man allerede har betente ledd. Vil man forebygge, kan man jo drikke en kopp eller to for dagen. Skeptisk? Vel, det virker iallfall på meg.

Ingefær er blodfortynnende og bør derfor ikke brukes før operasjoner, da den kan man øke blødningene.

Ingefær er også svært effektiv mot kvalme, for eksempel ved graviditet, reisesyke el.lign.

http://nhi.no/livsstil/helseopplysning/naturpreparat/ingefer-25697.htmlhttp://www.kk.no/880243/ingefaer-kan-forebygge-kreft

Babettes gjestebud

 

Babettes gjestebud kan nok ikke måle seg med Inger og Berits gjestebud.. Tenk å være så heldig å bli buden på gårdsfest med kortreist og økologisk mat og i tillegg er maten tilberedt etter alle kunstens regler. En større gjestfrihet enn på Hembre gård det skal man lette lenge etter. 

 

 

  

    Hjemmelaget reinrull, som er noe av det mest  fantastiske jeg har smakt.

    Den var kryddret på en måte som fikk frem viltsmaken på en helt spesiell måte.

 


Hjortekalv indrefilet, fulstendig unødvendig med ytrerligere komentar. Selfølgelig med hjemelaget remulade

 


      Økologisk juleskinke som var marinert med  sennep og honning

 

 


Glasert villaks. Det er da man kjenner hvor nydelig laks er

 

    
       Rakfisk som var så god at vi nesten "sloss" om siste biten ;-)

 

 


Vikinglaks (letterøkt gravlaks) Noe helt særegent godt

                                                                     

 
  Nå begynte jeg å skjelve på hendene av bare henrykkelse. Lakserogn

 

 


Brekkbønnesalat. med rosepepper og pinjekjerner (denne skal jeg lage en dag og legge ut oppskriften på)

                                                                 

    
     Rødkålsalat  med villbringebær(oppskrift kommer)

 

 


Det manglet ikke noe. Grønn salat var det selvsakt, så enkel, men likevell så utrolig delikat

                                                                     

 
  Ovnstekte poteter

 

 


Ost

 

    

     Det var masse herrlig tilbehør

 

 Hjemelaget brød, grove rundstykker, flatbrød og selvfølgelig smør

  

 

Hjemmelaget tagliatelle som er glutenfri og sunnDenne oppskriften fant jeg på bloggen til Charlotte  og jeg måtte bare forsøke den, selv om skepsisen min var stor til om dette kunne være godt ,og hvordan den fungerte. Men heldigvis er jeg utrolig nysgjerrig så jeg satte i gang dagen etter, og ble virkelig positivt overasket. (Grunnen til min skepsis i utgangspunktet, var at dette er en helt uvanlig måte å lage pasta på).

Linken : http://charlotte1987.blogg.no/1327006607_sunn_glutenfri_og_lav.html


4 egg


125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (jeg vet ikke helt hvordan jeg kan lage den glutenfrie pannekaken melkefri enda, kom gjerne med forslag)  

35 g fiberhusk eller psyllium

1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150 g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og fiberhusk/psyllium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren, som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg. 

Når røren har stått 10 minutter, er den blitt adskillig stivere enn den var, og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen mellom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle, kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull oppå bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom disse. Legg bakepapirene med deigen imellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes. 

Steikes i 10 minutter. 

                                            Rull den sammen som når man lager skillingsboller og så kan man skjære så tynne eller tykke strimler som man ønsker.

Man kan også bruke det til lasagneplater.

Det jeg lurte på var om jeg skulle koke "pastaen" etterpå når man skulle bruke den, men det skal den altså ikke. Varm den i steikeovnen eller bare ha den kald til.

Den kan oppbevares i kjøleskapet noen dager eller man kan fryse den.

 


 

Koltbord hos min søster og svoger

Julen er et etegilde og denne julen er intet untak. I år var vi hos min søster og svoger på øyne og der fikk vi nydelig koltbord.


Gravlaks med sennepsaus, aldelses nydelig begge deler


 

Kortreist krydderlaks, laks og eggerøre fra Lerøy/


Reker hører med


Spekeskinke (men da var jeg allerede begynt å bli alvorlig mett)

 


Hjemesteikt roastbiff med remulade og sprøsteikt løk

 


Potetsalat med epler nam nam


Grønn salat hører med


Det er lurt å ha noe som tilbehør i stede for å ha alt i salaten


Et utrolig godt brød med Maldonsalt og grove rundstykker (skal nok lure oppskriften ut av de en dag ;-)


I tillegg var det både hjemmelaget sjokolade- og karamellpudding, kaker og kaffe.

Tusen takk for et utrolig koselig juleselskap Matgot og Atle


 

God jul

En riktig god julefering til alle

Pinnekjøtte kommer på bloggen når jeg har laget det 

Men her er to små herrlige engler


Sander som er utroig glad i biler og tigergutt

og

Theodor som elsker kakedeig :-)

 
 

Koking av kraft til supper og sauser osv.FISKEKRAFT

Å lage fiskekraft er nok lettere en man tror. Har man fiskebein og fiskehode (eventuelt bare en av delene), så er man allerede godt i gang. Det er viktig at det ikke er for mye blod på beina og hode, derfor vaskes dette av før man har det i gryten. Det er ikke uvanlig å brune alt før man koker det, dette er ikke et must, men det gir gjerne det lille ekstra. Grønnsaker er svært viktig når man koker kraft og da er det en fordel å bruke grønnsaker som er smaksfremende.Det mest vanlige å bruke til kraft er:

Gulrot

Løk

purreløk

Selleri (stang- eller rotsellei)

Hel pepper

Vann og eventuelt hvitvinMen det passer også godt med:

Hvitløk

Fennikel

Har man tilgang til Løpstikke er den super å bruke.

Dessuten kan man også bruke for eksempel timian, laurbærblad, persille, dill og lignende i.

Bruk ca. like mye av alle grønnsaksortene. Grønnsakene må vaskes, skrelles og skjæres i grove biter, så har man dette i pannen. Ha vann og eventuelt vin til det nesten dekker innholdet i pannen.

Man trenger ikke ha alle typer grønnsaker i for å få god kraft, men flesteparten bør man ha i.

Jeg liker å bruke mest mulig av maten ,og når jeg skjærer bort for eksempel det grove på purreløken, så legger jeg det i en plastpose og fryser det ned. Dette er perfekt å koke kraft på. Den må selvsagt være frisk og vasket før man fryser den.

Kok det hele i ca 30 minutter eller til vesken er halvert. Det blir et brunt skum når man koker kraft, dette er proteiner som løser seg opp. Skummet er ikke pent å ha i en kraft, så bruk en tesil eller en skje å ta det bort. Tesil er genialt, for da renner kraften ned i pannen igjen, men skummet ligger igjen i silen. Frys kraften ned i porsjonsbeger eller plastposer. Husk å merk hva det inneholder, når kraften er fryst, er det umulig å se hvilken type det er. Jeg bruker en sprittusj. På plastposer skriver jeg direkte på posen, men på beger jeg vil bruke flere ganger, tar jeg på et limbånd og skriver på dette heller.KJØTTKRAFT

For kjøttkraft gjelder i grunnen samme fremgangsmåte som for fiskekraft, men kjøttkraft skal koke lengre en fiskekraft. Vil man ha mørk kraft, må man steike alt før man koker det, til lys kraft skal det kun kokes.

Storfe kokes 5-8 timer, lys kraft trenger mindre koketid

Lys fårekraft kokes 3 timer, og brun lammekraft kokes 4-6 timer.For viltkjøtt  er det stor forskjell på koketiden, siden vilt er alt fra hare til elg. Koketiden vil variere med tykkelsen på bena, fra 1,5 til 8 timer. Bruk gjerne einebær og rosmarin og timian i denne kraften.Svinekraft kokes i 3-6 timer.

Lys kalvekraft kokes i 3-4 timer og brun kalvekraft kokes i 5-6 timer.

Fuglekraft kokes i 3 timer.

Hønsekraft: kokes i 2-3 timer.

I stede for hvitvin som brukes i fiskekraft, bruker man gjerne rødvin i kjøttkraft, men dette er absolutt ikke nødvendig. Men man kan også tilsette rødvin når man lager saus eller suppe.

Det ser gjerne fryktelig lenge ut å la det stå å koke, men sett det på når man eller er hjemme og gjør andre ting, kraften koker seg selv.GRØNNSAKSKRAFT

Som over, men da selvfølgelig med kun grønnsaker. 

Pasta med kjøttboller og scampi

Pasta med kjøttboller og scampi

Det er ganske utrolig hva en kan komme på å kombinere, og at det kan funke sammen også. Så denne gangen ble det rester av det ene og det andre, men steike godt var det.

Pasta kokes etter pakkens anvisning. (ved gluten allergi osv. bruk glutenfri pasta eller bytt ut med ris)

----------------------------------------------------

Smør eller olje å steike i

1 løk

2 store modne tomater

2 dl fløte        (kokosmelk eller soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter)

6-8 kjøttboller

Scampi 10- eller så mange man spanderer

Sukkererter

En bit squash

Ca 6 asparges

½ pote basilikum

1 ½ ts salt

½ ts pepper

Rens og hakk løk, del tomatene i biter. Steik løken, og ha i tomatene. Når dette har surret i noen minutter, ta så i fløten, salt og pepper. Del kjøttboller, squash, sukkererter, asparges, hakk basilikumen og ha alt i pannen. Til slutt har man i scampi og har eventuelt mer salt og pepper i om nødvendig.

 Sushi

Sushi

Min eldste datter er veldig flink å lage sushi så hun laget det til her hjemme og jeg var hjelpekokk. Mange forbinder sushi med rå fisk, men sushi kan bestå av mye annet. 

All rå fisk som skal brukes til sushi må vær fryst i minst ett døgn på -20 grader for å drepe eventuelle bakterier og parasitter. Dersom du kjøper fisken i store stykker, bør du også sjekke den for synlige parasitter etter frysing. Norsk oppdrettslaks har ingen parasitter og kan brukes rå og ubehandlet. Når sushien er ferdig bør den spises innen ca 6 timer. 

 Som sagt kan sushi bestå av mye annet enn rå fisk, vi brukte; 

Kyllingfilet

Laks

Scampi

Crab sticks

Avokado

Agurk

Vårløk

Sushiris

Sushi tang

Soyaolje

Dressing med chili 

Wasabi 

Og så burde vi hatt ordentlig syltet ingefær, men det fikk vi ikke tak i (den de har på vanlig butikk syns jeg er helt forferdelig, men det er sikkert en smakssak). Jeg pleier å kjøpe på innvandrerbutikk, der kan man kjøpe store glass med mye bedre ingefær.

Start med risen, følg bruksanvisningen på pakken (her kan det finnes individuelle forskjeller). Den risen vi brukte (blue dragon sin) skulle skylles grundig først, så stå i bløt i 20 min. Deretter kokes opp og stå å trekke til alt vannet er borte.

 

Så skjærer en opp kyllingen i tynne striper og ruller de i olje og sesamfrø før en steiker de igjenom.

 Så skjærer man opp laks, crab stiks, agurk, avokado, og løk i lange tynne biter og har de på et fat.

 


 

I bakgrunnen  på bilde kan du se blue dragon sin vinedikk og soyasaus sistnevnte er ikke glutenfri, men det finnes glutenfri soyasaus av andre merker. Den opprinnelig japanske soyasausen var ikke hvete i, jeg syns nesten den er best.

 


 

Når en lager sushi må en ha tang og en matte som man legger maten på og ruller det sammen med. Fordel litt ris på tangen, og fyll den med det du liker og tror passer sammen. Her er det bare fantasien som setter grense.

 


Her er det laks, avokado og agurk i tilegg til risen.

 


 

Man bruker matten til å hjelpe en å få rullet de godt sammen.

 

 

Her er den ferdig rullet. Start forsiktig, og få alt innholdet i midten, på slutten legger du litt press på, og limer risen godt sammen slik at rullen blir kompakt. Det kan lønne seg å la rullen stå litt før du starter å skjære i den, da har fuktigheten fra risen trukket litt inn i tangen, og den er ikke så "seig".

 

 

 

Kylling, agurk, avokado og vårløk. I tillegg lagde vi med crabsticks og scampi, jeg elsker avokado, så jeg hadde det i alle :) Dette kan man bestemme helt selv!

 


 

Det ferdige produktet, på noen har jeg tatt på litt chillimajones, som gir en ekstra liten "smakssnert".
 

Lett, god og kjapp lørdagsmat

 Lett, god og kjapp lørdagsmat

I går orket jeg ikke begynne med noe voldsom kveldsmat, så da fikset jeg sammen noe enkelt og godt.

Det var matfestival i Bergen, og der var det utrolig masse nydelig, kortreist og økologisk matvarer. Som vanlig kjøpte jeg min favoritt fetaost fra Haugaland Meieri (http://www.haugalandmeieri.no/hm/public/openIndex?ARTICLE_ID=100)

Dette er mat en kan lage til mange, eller bare til seg selv. Dessuten bruker man det som er tilgjeneglig av grønnsaker brød/kjekks og pålegg.

Jeg hadde: 

Fetaost fra Haugaland Meieri

Greske oliven (det er de beste olivenene. Sorte oliven er farget og er ikke spiselig etter min mening. De som er brune har fått tid til å modnes som de skal).

Knaske gulrøtter

Nepe

Jordbær

Hjemmelaget knekkebrød

Og for ikke å glemme rødvin, som er en del av middelhavskosten og ikke for å glemme kosen en lørdagskveld.Knekkebrød

I disse tider der ingen skal spise brød, så kan det være ok å finne noe alternativ som er mindre mel i og som er enkelt å lage.(glutenfri variant nederst)

Denne oppskriften fikk jeg av min gode venninne Solveig.

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

4 dl mel(her velger en selv hva som passer hvetemel, havremel).

1 dl havregryn

1 dl olje (rapsolje eller oliven olje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

 

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunket vann, da får bakepulveret litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen ut over. Det kan være lurt å ha et bakepapir opp på deigen og så kjevle det helt tynt.(det glutenfrie, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å slette det så det ble et tynt jevnt lag utover)

Steik nederst i oven på 200 g i ca 20 -30 minutter

Knasende godt

Glutenfri versjon

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

3 dl glutenfritt mel

1 dl profiber eller fiberhusk(ønsker man grovere knekkebrød bytter man ut litt av de glutenfrie melet og bruker mer av dette)

1 dl havregryn (ved glutenallergi bruk glutenfrie havregryn)

1 dl olje (rapsolje eller oliven olje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

Et lite tips kan være å bruke litt olje for å få deigen utover platen.

 Alternativ frokost- lunsj- eller kvelds

Alternativ frokost- lunsj- eller kvelds

Jeg lager stadig nye knekkebrød og spiser med stor vellyst. Men når brødboksen min begynner å bli tom, er det alltid mye smuler eller knekte knekkebrød igjen som jeg synes er for galt å kaste. Først tenkte jeg at det var greit å bruke smulene til å strø på gratenger osv. men så fikk jeg en lys ide om å ha det i yoghurt sammen med bær. Og dette synes jeg er så godt at jeg har begynt å knuse knekkebrødene i yoghurten og har bær eller syltetøy i.

Her bruker jeg knuste knekkebrød, jordbær og tyrkisk naturell yoghurt kjøpt i innvandrerbutikk.

                                                                                          

Siden det er lengesiden jeg la ut knekkebrødene og mange har spurt etter oppskriften, så legger jeg den ut igjen.

Knekkebrød

I disse tider der ingen skal spise brød, så kan det være ok å finne noe alternativ som er mindre mel i og som er enkelt å lage.

Denne oppskriften fikk jeg av min gode venninne Solveig:1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

4 dl mel (her velger en selv hva som passer av hvetemel, havremel el). (Jeg brukte mel fra en pakke med havrebrød fra Toro som er glutenfritt).

1 dl olje (rapsolje eller oliven er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 TS salt

1 ts bakepulverHa alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunket vann slik at bakepulveret får litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen.

Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen ut over. Det kan være lurt å ha et bakepapir oppå deigen og så kjevle det helt tynt. (På det glutenfrie knekkebrødet, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å trykke det ut så det ble et tynt jevnt lag utover). Det som jeg gjør forskjellig nå fra første gang jeg laget det er at jeg tar mer vann i slik at jeg bare dytter det utover papiret med en slikkepott. (nå lager jeg glutenfrie, men det går like fint å gjøre det med den oppskriften med hvetemel).

Steik nederst i oven på 200 g i ca 20 minutter
Knasende godt

Paella

Paella

Spansk rett som kan sammenlignes med norsk lapskaus, altså man tar det man har.

4 personer

3 dl lang kornet ris/villris , kok etter pakningsbeskrivelsen

(vil du bruke ?boil in bag? ta safranen/gurkemeien i etter at den er tatt ut av vannet og posen)

Ca 4 ss olje til å steike i

2 små løk

3 fedd (eller mer) hvitløk

1/4 g safran eller ½ ts gurkemeie (safran fås kjøpt på butikker med et litt større matvareutvalg, de kommer i ca o.5 g poser. Den billigste safranen får en på innvandrer butikker) (Gurkemeie får en kjøpt på de aller fleste butikker)

1 ts salt

2 dl grønne hermetiske erter

1 boks hermetiske tomater (dette er ikke jeg så begeistret for, men det er en smakssak)     Jeg brukte litt

1 steikt kylling (eller hva en ønsker å ha i, det kan være kalkun, fisk, kjøttdeig, rester av kjøtt osv)

14-16 scampi eller reker i lake (men scampi både smaker og ser bedre ut i paellaen)

Ca 12 blåskjell (Fikk ikke tak i blåskjell, så det droppet jeg)

2 krm pepper

Kok risen etter anvisningen på pakken. Steik løk, hvitløk og scampien. Rens kylingen og del den i biter. Når risen er kokt har en i safran/gurkemeie, salt, pepper, kylling, erter tomat/paprika og pynter med rekene og eventuelt blåskjell. Smak til med eventuelt litt mer salt og pepper om dette skulle være ønskelig.

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen