Brød

Spennede knekkebrød med med buljong og Maldonsalt

Det er alltid kjekt med nye ideer, og å ha buljong i knekkebrød, det har jeg nok ikke tenkt på. Oppskriften og bildene er fra den skjønne Charlotte Vanvik som bor i vakre Trøndelag.

 

Disse er ikke glutenfrie, men kanskje det blir buljong i mine knekkebrød neste gang jeg baker.Jeg seier som The julekalender "Det er berre lækert"

 

 

3,5 dl sammalt rug eller hvete
2dl solsikkekjerner
3,5 dl havregryn
1,5 dl sesamfrø
1dl havrekli eller hvetekli
O,5 dl linfrø
7 dl vann
1buljong (løses opp i vannet)
Bland alt og la det svelle i 15-20 min.
Det er nok til to langpanner.
Strø maldonsalt over før steking og rut opp i stykkene:)
Stekes på 200, 35-40 min

Vafler til frokost?

Har du problemer med å få mat i barna til frokost? I så fall lag røren kvelden før og sett den i kjøleskapet. Neste morgen setter du på vaffeljernet og steiker så mange vafler du måtte ønske. Hvem kan vel motstå nysteikte ferske vafler  ;-)

1 1/2 dl fullkorn hvetemel

1 1/2 dl sammalt hvete, grov

1 dl havregryn

2 egg

4 dl surmelk /vann

 ½ dl smeltet smør

1/2 ts salt

1/2 ts bakepulver

Ha egg i en skål og pisk dem lett sammen med litt melk/vann, og ha i vekselsvis mel og væske med stadig samen pisking av deigen. Til slutt har man i smør og bakepulver.



 


Matbloggtoppen

#vaffel #grove #sunne #frokost 

Scones



Når det er slutt på brødet og man vil ha noe godt til frokost, så er scones helt genialt å lage. Det er enkelt og de trenger ikke heving og er steikt på 10- 15 minutter.

4 dl sammalt spelt eller hvete (glutenfrie scones går fint å lage, så jeg lover å legge ut oppskrift på glutenfrie scones også en dag).

3 d siktet spelt eller hvete

2 ss olje eller smør

2 ½ d vann, melk, soyamelk eller lignende

1 ss bakepulver

Man kan gjerne ha i frø, nøtter, urter, havregryn osv. I denne hadde jeg ca 1 ss sesamfrø og 1 ss linfrø.

Ha melet i en bolle og ha i lunken væske (når væsken er lunken hjelper det med å heve scones'ene), oljen/smøret og bakepulver, og bland deigen godt sammen. Ha deigen på bordet og rull den til en pølse eller to og del disse igjen opp i passe biter. Legg de på et bakebrett og steik de uten heving i en forhåndsvarmet ovn på 220 til 240 g i 10-15 minutter.









Fylte brød med tørkede tomater



1 dl sammalt hvete

1 dl sammalt rug

1 dl havregryn

2 dl hvetemel

½ pk. tørr gjær

½ ts salt

2 dl lunkent vann

2 ss olje

Ca. 50 g eller mer med tørkede tomater

1 ss karve (den kan godt legges litt i bløt i vannet man bruker en stund før bruk, da gir den en ekstra god smak)

(Deigen kan lages med bare hvetemel om man ønsker det, men da blir den ikke så sunn).

Bland alt det tørre i en bolle. Hakk de tørkede tomatene i små biter og ha de i melet. Lunk vann, olje og karve, ha det i det tørre og bland deigen godt sammen. La den heve til den er dobbel så stor. Slå den ned og del deigen i mange små biter. Kjevl ut små rundinger, eller man kan lage horn. Legg på delte oliven, fetaost og persille på rundingene (men bruk det fyllet du liker). Brett deigen over fyllet, det kan være lurt å bruke litt vispet egg for å lime de sammen.

Hev de igjen og steik i ca. 200g i 15-20 minutter.

Glutenfri

Jeg lagde de glutenfrie og da brukte jeg

1 pakke Toro sitt havremel

Ca. 2 ss profiber

1 ts salt

25 g gjær

1 dl olje

3 dl vann

Deig av glutenfritt mel heves kun en gang. Og den er nesten umulig å kjevle, derfor bruker jeg olje på hendene, og lager en kule og presser den flat på bakebrettet. Resten er som for vanlige brød. Jeg laget noen litt mindre flate brød også, som jeg bare steikte uten fyll. De trenger mindre steiking.









Passer godt til gulrotsuppe: http://morsmiddag.blogg.no/1322162492_berit_sin_gulrotsuppe.html 



Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662 

 

Knekkebrød

Knekkebrød                                                                                                                            

 

(Glutenfritt knekkebrød er nederst på siden)

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

4 dl mel (jo grovere jo bedre, gjerne malt helkorn, sammalt hvete grovt, rug osv.)

1 dl olje (rapsolje eller olivenolje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunkent vann, da får bakepulveret litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen utover. Det kan være lurt å ha et bakepapir som man sprøyter med steikefett og legger dette opp på deigen og så kjevler man det helt tynt (bakepapairet skal da altså være mellom deigen og kjevla). Del deigen i ruter før den steikes.

PS: Man kan variere hvilke frø og nøtter man vil ha i og hvor mye man ønsker å bruke i deigen.

De kan være lurt å åpne steikeovnsdøren av og til for å slippe ut damp. Blir knekkebrødene ikke helt harde, kan man helt på slutten skru ned varmen og la steikeovnsdøren stå på gløtt en stund.

Steikes på 200 g i ca. 20 - 30 minutter

Knasende godt



Glutenfritt knekkebrød



1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

2 dl mel (jo grovere jo bedre, Toro sitt havremel, jyttemel og lignende. Man kan også bruke glutenfrie havregryn)

2 dl profiber eller fisberhusk

1 dl olje (rapsolje eller olivenolje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(20002716)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write(''); >

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunkent vann, da får bakepulveret litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen utover. Det er nesten umulig å kjevle den glutenfrie deigen, så jeg har litt olje på deigen og bruker slikkepott og hendene til å smøre deigen utover. Del deigen i ruter før den steikes. Man kan variere hvilke frø og/eller nøtter man vil bruke og hvor mye av disse man ønsker å ha i deigen.

Det kan være lurt å åpne steikeovnsdøren av og til for å slippe ut damp. Blir knekkebrødene ikke helt harde, kan man helt på slutten skru ned varmen og la steikeovnsdøren stå på gløtt en stund.

 

 

 

Proteinbrød

Proteinbrød



Her er et alternativt brød med lav GI.

1 dl solsikkefrø (mineralrik)

5 ss sesamfrø (rik på mineraler og E-vitamin)

4 ss linfrø (rik på omega 6)

1 dl kruska kli (Ønsker man glutenfritt brød bytter man ut kruska kli og havre kli med profiber eller fiberhusk og glutenfrie havregryn).

1,5 dl havrekli

4 egg

3 ss raps-eller olivenolje

½ boks cottage cheese (en kan bytte ut cottage cheese og kesam med naturell yoghurt eller med kokosmelk)(kokosmelk om en ikke skal ha melkeprodukter)

½ boks kesam

1 ts salt

1 ½ ss bakepulver

Sett steikeovnen på 180 grader. Smør en brødform godt, en kan gjerne ha bakepapir i, da blir det lettere å få brødet ut av formen når det er ferdig. Har man food-processor er dette det aller enklest å bruke siden frøene bør knuses litt.

Ha alt, utenom bakepulveret, i food processoren og la den gå til det er blitt en jevn blanding. Er deigen for tykk, tar man bare i litt mer vann. Blir deigen derimot for tynn, tar man i litt mer kli. Når deigen er passe tykk(den skal ikke være så fast som når man lager vanlig brød, den skal kunne helles i en form) tar man i bakepulveret og lar processoren gå i ca. 30 sekunder til bakepulveret er blandet godt i deigen.

Hel deigen i brødformen og sett den midt i oven og la det steike i ca. 1 time. Deigen skal ikke heves først. Når brødet er steikt, tar en det ut av formen og på en rist.

Knekkebrød

Knekkebrød

I disse tider der ingen skal spise brød, så kan det være ok å finne noe alternativ som er mindre mel i og som er enkelt å lage.

Denne oppskriften fikk jeg av min gode venninne Solveig.

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

1 dl havregryn( har en cøliaki må en bruke egen type havregryn) 

4 dl mel(her velger en selv hva som passer hvetemel, havremel)(Jeg brukte mel fra en pakke med havrebrød fra Toro som er glutenfritt)

1 dl olje (rapsolje eller oliven olje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

 

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunket vann, da får bakepulveret litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen ut over. Det kan være lurt å ha et bakepapir opp på deigen og så kjevle det helt tynt.(det glutenfrie, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å slette det så det ble et tynt jevnt lag utover)

Steik nederst i oven på 200 g i ca 20 minutter

Knasende godt

Ha  bakepapir opp på deigen og så kjevle det helt tynt.(det glutenfrie, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å slette det så det ble et tynt jevnt lag utover)



Her er det ferdig steikt. Det ligger å hviler seg til de har kjølnet litt.

 

 

 



 
Knekk de fra hverandre og ha de i noe luftett


Proteinbrød

Proteinbrød

 

Her er et alternativt brød med lav GI.



1 dl solsikkefrø(mineralrik)

5 ss sesamfrø (rik på mineraler og E vitamin)

4 ss linfrø (rik på omega 6)

1 dl kruska kli (fiberrik) (tåler en ikke hvete eller har cøliaki kan en bruker fiberhus i stedet for)

1,5 dl havrekli (Har en cøliaki bør en bruke glutenfri havregryn i stede for)

4 egg

3 ss Raps- eller olivenolje

½ boks cottage Cheese(en kan bytte ut cottage cheese og kesam,  med naturell yoghurt eller med kokosmelk) (kokosmelk om en ikke skal ha melkeprodukter)

½ boks kesam

1 ts salt

1 ½ ss bakepulver

Sett steikeovnen på 180 grader. Smør en brødform godt, en kan gjerne ha bakepapir i, da blir det lettere å få brøde ut av formen når det er ferdig. Har en food prosessor er dette det aller enkleste å bruke siden frøene bør knuses litt. Ha alle tørre ingrediensene i food prosessoren (ikke bakepulveret) og tilsett egg, det våte og salt. Ta lokket på og la det blande seg godt sammen. Og når en ser at deigen er fast, men ikke steinhard tar en i bakepulveret og lar det eltes til det er godt fordelt (når en tar i bakepulveret i helt til slutt er det lettere å få det til å heve). Ha deigen i brødformen og sett den midt i ovnen og la det steike i ca 1 time.

Når det er steikt, tar en det ut av formen og avkjøles på en rist.

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits