Ripsgele

Mange som har hage har gjerne ripsbusker siden de er lett å få til, og rips er godt. Å kalle bakhagen min hage, er vel en smule overdrevet, derfor har jeg døpt den for Damaskus. Men det var rips på trærne og jeg hang rundt rundt i hagen for å nå bærene. 

                                                  

 

                                        

Jeg hadde ikke glass å ha gele i derfor frøs jeg ned saften til jeg hadde fått samlet en del passe store glass. Da jeg hadde plukket bærene så saftet jeg de i en bærkoker, Det er virkelig enkleste  måten å gjøre det på, 

                         
                                                                  Bilde er lånt fra googel

Her ser vi tre deler, del en har man vann i, del to er den som saften renner ned i, og del tre er silen der bærene skal være i. 


Dette bilde er også lånt fra googel for å vise at man også kan lage saft uten saftkoker, da koker man bærene med litt vann, og siler som vist.

Når det begynner å bli litt saft så tapper man av saften. Jeg avkjølte den og frøs den ned i en lites bokser. Når jeg skulle koke gele, tok jeg de opp og hadde de rett opp i pannen(selvsakt kan man ta de ut av fryseren så de tiner først. Men du kan selvfølgelig lage gele eller saft på direkten. 

1 liter saft

700 g sukker eller mer om bærene er veldig sure

Jeg kokte opp saften og hadde sukke

Skyll boksen eller det du har hatt saften i, og ha de i  saften (toppen  1 dl  pr liter)

Kok opp saften og ha i sukker, rør sukkeret godt ut, det vil komme skum på saften, ta dette bort, uten blir det hvite felt i gelen og den blir ikke blank. 

Jeg bruker en liten tesil. La geleen koke i minst 15 minutter, forsøk på  en tallerken om gelen stivner når du holder den opp, renner den for mye må den koke videre. 

Vask glassene grundig , ta av etiketter, kok de i vann eller ha de i stekeovnen  . Forsiktig når du tar de opp av vannet eller ut av ovnen så du ikke brenner deg, sett glassene på et kjøkkenhåndkle. Fyll gele på glassene, jeg har et litermål i stål som jeg bruker, med en tallerken under. Skru på lokket, og la de avkjøle. Sett glassene kaldt.

Gelen ble utrolig god og passer både på brødmat og til middag, og utrolig kjekt å gi i gave. 

                                       


                               

                                                             

                                                  
#ripsgele #hjemmelaget #ripsgele  #gaver #julegaver #Middag #middagstips #morshjemmelagde #glutenfritt #glutenfri #melkefri #mamma #pappa #godt #sunt 

 

12 kommentarer

Victoria Larsen

19.11.2016 kl.12:48

Åh, så koselig!

morsmiddag

19.11.2016 kl.12:50

Victoria Larsen: Tusen takk. Det er både koselig å lage og veldig godt å spise :-)

spisogspar

19.11.2016 kl.12:56

Så flott tips :)) Ripsgele er så godt! En kjempefin gave <3

morsmiddag

19.11.2016 kl.12:56

spisogspar: Jupp, det blir nok noen som får det til jul i år ja :-))))

frodith

19.11.2016 kl.13:22

Husker mamma laget ripsgele :-) Det var godt :-) Hadde på brødskiva :-)

morsmiddag

19.11.2016 kl.13:26

frodith: Ja det lage vi vært år. Syntes faktisk det var litt surt den gangen, selv om jeg tror at det var mer sukker i det den gangen en jeg har nå :-)

annebe

19.11.2016 kl.15:02

Aldri laget ripsgele, men veldig glad i sukra rips som har vært fryst, på vaniljeis :)) Kos deg med helga videre :))

morsmiddag

19.11.2016 kl.16:50

annebe: Det var faktisk mye mindre arbeid en jeg hadde trodd, det som tok lengst tid var å få av gammel lim og etikerer.

margarites

19.11.2016 kl.17:34

Å ripsgele er nydelig! Det hender jeg kjøper et glass på butikken av og til, men den er ikke like god som den som ble laget hjemme når jeg var liten....eller bare husker jeg ikke helt hvordan den var tro?

morsmiddag

19.11.2016 kl.17:39

margarites: Jeg tror faktisk du har helt rett hjemmelaget er best. Kom opp en dag skal du få et glass :-) Har du tomme syltetøyglass eller lignede hadde jeg vært glad for om jeg kunne få de, har mer saft i fryseren

margarites

19.11.2016 kl.17:47

Så koselig! Jeg har bestandig kastet glassene siden jeg ikke sylter selv.... Skal begynne å ta vare på dem. Når jeg har laget syltetøy er det mest "frysetøy", altså ferske bær som blir rørt og fryst.

morsmiddag

19.11.2016 kl.17:53

margarites: Ja da hadde jeg blitt glad, for jeg spiser nesten ikke syltetøy selv.

Skriv en ny kommentar

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits