Pinnekjøtt

Det er gjerne første gang du skal lage pinnekjøtt selv, her kommer min måte å lage pinnekjøtt med  kålrabistappe på. En julaften uten pinnekjøtt er ikke julaften, så enkelt er det her i huset. 

 

Pinnekjøtt er enkel mat å lage, men det tar litt tid. Jeg foretrekker urøykt kjøtt, men det er en smakssak.

 Beregn ½ kg pinnekjøtt pr. person.

Pinnekjøttet må være delt opp i biter/pinner og det er best å få det gjort i butikken eller kjøpe ferdig oppdelt.

Kjøttet må ligge i vann i rundt et døgn før man setter det på kok. Skulle du glemme å legge det i vann, så kan du ta plan ?B?, som er å koke kjøttet opp i vann, tømme av vannet etter rundt ½ time. Der etter fortsetter man som ellers.  Slå av vannet og ha det i en stor panne med rist eller bjørkepinner, Ha  vann opp til rist/pinnene.

Kjøttet må dampe i 3 til 4 timer eller til kjøttet løsner fra beinet. Følg med under damping slik at kjøtte ikke koke tørt, etterfyll med vann om det blir nødvendig.

 

Kålrabistappe

Å beregne kålrabi er ingen lett oppgave her i huset, vi elsker kålrabistappe og jeg er alltid redd for at det skal bli for lite, derfor blir det alltid ALT for mye. Men det gjør i grunnen ikke så mye, for restene spiser vi etter hvert.

Ca. 4 personer

1 stor kålrabi

Ca. 250 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuske smør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

Ca. 1 ts salt

Ca. 1 krm pepper

Skrell og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 1-1 ½ times koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret, bruk en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper og eventuelt mer smør.

 

Vi bruker minimalt med poteter når vi spiser pinnekjøtt, og mine barn vil også ha surkål tilmiddagen.

6 kommentarer

Keths!

21.12.2014 kl.12:21

Titter innom for å ønske deg en fin 4. søndag i advent! :))

morsmiddag

21.12.2014 kl.12:30

Keths!: Takk for du stakk innom og velkommen igjen, og like så :-)

annebe

21.12.2014 kl.14:32

Elsker pinnekjøtt , men vi har ribbe på julaften og pinnekjøtt en av de andre dagene..

Jeg har også en tendens til å lage alt for mye...men greit å ha dagen etter også :)

Lisbeth Pedersen

21.12.2014 kl.16:00

Ja helt enig, ingen jul uten pinnekjøtt :-) Gleder meg til å sette det på kok julaften, den deilige lukten gir skikkelig julestemning. I år blir det en rolig julaften sammen med våre 3 barn og 2 bestemødre. Ellers har vi ofte hvert 16 personer, mye mas men kos det også :-) Ha en fortsatt fin førjuls tid :-)

Klem

morsmiddag

21.12.2014 kl.22:57

annebe: Tradisjon er viktig, jeg vil nesten påstå at det er halve smaken :-). Pinnekjøtt og ikke minst kålrotstappen er nesten enda bedre dagen etter eller som nattmat :-)

morsmiddag

21.12.2014 kl.23:01

Lisbeth Pedersen: Jeg også det er bare helt herlig når pinnekjøttlukten sprer seg i huset, DA er det jul for meg. Det høres ut som det kan være godt med noen stille julekvelder innimellom hos dere :-) Vi har det nesten alltid stille og rolig :-) En god førjulskklem til deg

Skriv en ny kommentar

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits