Kjøttkaker og erterstuing

Categories Retter med kjøttdeig

Kjøttkaker og erterstuing

I dag ble det kjøttkaker og erterstuing som jeg hadde i fryseren. Så det var egentlig bare å koke potene og varme resten, deilig av og til det.

Men her er oppskriften om du ønsker å lage det en gang.

400gr kjøttdeig(karbonadedeig)

Ca ½ ts salt

½ ts pepper

11/2 ss potetmel

Ca 2-3 dl vann(eventuelt melk) Hvor mye salt og væske som må til for å få en passe deig, avhenger av kvaliteten på kjøttdeigen.

1 krm muskat om du vil og har, det setter en ekstra spiss på kjøttkakene.

½ løk finhakket om du ønsker det.

Ha kjøttdeigen i en bolle(eventuelt en mikser) og ha i salt, pepper(muskat) og potetmel og bland det godt sammen. Tøm litt og litt vann i deigen og slutt når den er smidig, men ikke for tynn (skal kunne forme deigen med en ss)

Det kan være lurt å steike en liten tynn kake for å se om den er passe smak på.

For å få runde kaker, kan det lurt å bruke en ss som er dyppet i vann og hjelpe til med hånden å forme de.

Steik kakene til de er brune på begge sider. Det kan være lurt å koke kakene i saus slik at en er sikker på at de er gjennom kokt.

Brun saus på gamlemåten

3ss (30-40 g) smør

3-4 ss hvetemel

Ca 4 dl vann/kraft

1 terning buljong

Salt

Ca 1 krm pepper

Ha smøret på steikepannen og la det bli brunt, ha på melet og rør ofte så det ikke svir. Denne prosessen tar sin tid  (Det er mulig å ha i sukkerkulør om den ikke blir mørk nok. Fru Virkesdal var en klok kvinne og en fantastisk kokk, og hun sa alltid at det var bedre å ta i litt sukkerkulør enn å brenne sausen) Om du har en steikepanne som har høye kanter kan du fortsette å bruke den, ellers må du helle det over i en panne. Spe med litt og litt væske til sausen er passe tykk. Når det er hvetemel tykner den når den står og koker. La sausen koke minst i 10-15 minutter og smak til med buljong, salt og pepper. En kan lage en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge deler, da er det fest du)

Ha i kjøttkakene og la de få koke en stund.

 

Brun saus på jevning

4 dl vann/kraft

1 1/2 -2 ss hvetemel eller 2 ss maisenna (glutenfri)

Buljong

Salt

Pepper

Sukkerkulør

Ha kald veske i en panne og ha i mel og buljong og sett på platen, og rør med jevne mellomrom til sausen er kokt opp. Bruker du hvetemel må det koke i minimum 10-15 minutter, maisenna trenger kun et oppkok. Ta i sukkerkulør til du har rette fargen og smak til med salt og pepper. Her kan en også sette en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge deler, da er det fest du) Legg i kjøttekakene og la de trekke en stund.

 

Grønn erterstuing

Jeg kjøper jeg gjerne flere pakker med grønne erter. Erter bør ligge et døgn i bløt, så bør de skylles og deretter settes på kok. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Men jeg liker å være litt effektiv og forberedt og derfor gjør jeg det slik. Ertene bør koke 2- 3 timer.

De grønne ertene bruker jeg å lage helt ferdig erterstuing av og så fryser jeg de i porsjonsposer. Kan være lurt å skrive med sort sprittusj på posen før en tar noe ned i posene.

 

Ca 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen)

Skal bare putre, litt så er den ferdig

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *